Jump to content
Shamil

Kenapa Kerajaan Xnak Melaksanakan Hudud? Sedangkan Perkara Itu Wajib

Recommended Posts

Kita kan negara islam.. knapa xmelaksanakan hudud... Arab Saudi Pon Laksanakan hudud

Agama Rasmi negara kita agama Islam.

Dan jangan salahkan kerajaan kerana tidak dapat melaksanakan hukum hudud. Kerana dalam kerajaan (politik kita ada berbilang parti, UmnQ, [email protected], M!C,9KR, [email protected], [email protected], dan lain-lain) so kalau UMNQ dan [email protected] bersetuju untuk melaksanakan hukum Hudud(adakah parti [email protected],M!C,9KR,[email protected] dan lain-lain ini bersetuju? Kerana ia perlu majoriti dalam sesuatu kelulusan yang dicadangkan di kabinet....

Di arab saudi..... ada ka parti yang terdiri dari berbilang kaum dan agama macam Malaysia?

Dan fikirkan lah jika UMNQ dan [email protected] mencadangkan ingin menjalankan hukum hudud tersebut. Bagaimana kah tindakan parti lain seprti [email protected], M!C,9KR, [email protected] ,PB5, dan lain-lain jika mereka bergabung. Aku hanya maksudkan UmnQ dan [email protected] kerana mereka ini UmnQ itu Pure melyu dan [email protected] itu pure semua Islam pada pendapat aku la tapi Allah sahaja yang mengetahui. Dan tidak TerMasukan 9KR kerana ia juga terdiri dari berbilang kaum... so Kalau hanya 2 parti Sahaja iaitu UmnQ dan [email protected] ingin menjalankan hukum itiu adakah mendapat persetujuan Parti yang maJor!ti parti bukAn berAgama Islam?

Perkara ini hanya boleh terjadi jika sistem beraja macam kerajaan Melaka dahulu... Iaitu ia dapat memerintah dengan hukum yg Kamu sebut... sebab itu Kerajaan melyu me|[email protected] dapat menjalankan hukum itu. Sebab masa itu... semuA nya melyu sahaja macam arab saudi SemUa AraB dan BeragaMa Islam dan yang laiN tu hanYa datang Untuk Berniaga daN beKerJa di S!n... menurut Buku seJarah Yang AKu BelajR Masa SekolAh Menengah la.... Tapi seKranag Kita Sudah CamPur Aduk majmuk... KalaU Aku Setuju, MungKin AChong Dan MutHu Tak Setuju. Aku hanya seorang maJoriti mereKa pula 2 Orang. hehehe KecuaLI la Masa NeGara diBentuk Dahulu Terus diambil HukUM yanG kamU Sebut tu dIjadIkan Undang2. Maka SeleSai MasaLAH... Tapi sekarang KAlu di bawa ke Kabinet Seorang setuju dan 2 orang Lagi tak setuju. So... nak Salah Kan sIApa sekArang...

Ada Pendapat Yang Lain.... Lagi Mari ler Kita Kongsi...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nak seribu daya, x nak seribu dalih.

Ketua kerajaan yang beragama islam sendiri yang x bersungguh2(xberminat) nak melaksanakan hukum. Malah ada ketika, mereka sendiri mengeluarkan kenyataan simbolik seolah2 hudud x praktikal untuk dilaksanakan.

Contoh : makin ramailah yg kudung tangan di malaysia (siapa agaknya yg cakap mcm ni?)

Sekiranya kerajaan bersungguh2, bolehlah kiranya di bentangkan untuk dibahas akan kebaikan dan keburukan perlaksanaannya. Masalah multi-racial tidak timbul sekiranya ia baik untuk semua. Belum dibahas sudah dikatakan tidak sesuai? Siapakah kita yang berani mengatakan hudud tidak sesuai untuk semua kaum dan agama? Seolah2 hukum Allah hanya sesuai untuk satu kaum, kawasan, agama dsb..

Sekiranya kerajaan benar2 ada hati ingin melaksanakan hukum hudud, pihak kerajaan bolehlah me war2kan akan kebaikan perlaksanaan hukum tersebut. Seperti juga bagaimana kerajaan me war2kan masalah harga minyak dunia naik 1-2bulan sebelum harga minyak negara di naikkan. Ataupun bekalan eletrik, atau talipon dan yg terkini tali pinggang dan topi keledar.

Menjawab kepada persoalan tajuk : kenapa?

- lihatlah amalan ketua2 kerajaan dan mereka di sekelilingnya. Maaf, saya tidak mengatakan mereka jahat tetapi dengan amalan yang serba kurang menandakan lemahnya iman. Iman yang lemah cenderung ke arah yang lain selain jalan yang lurus..

- lihatlah amalan kita sendiri dan umat islam di sekeliling kita. Maaf, saya tidak mengatakan kita jahat tetapi dengan amalan yang serba kurang menandakan lemahnya iman. Maka kita lebih banyak bergelap daripada duduk di bawah sinaran cahaya..

Sekadar pendapat..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nak seribu daya, x nak seribu dalih.

Ketua kerajaan yang beragama islam sendiri yang x bersungguh2(xberminat) nak melaksanakan hukum. Malah ada ketika, mereka sendiri mengeluarkan kenyataan simbolik seolah2 hudud x praktikal untuk dilaksanakan.

Contoh : makin ramailah yg kudung tangan di malaysia (siapa agaknya yg cakap mcm ni?)

Sekiranya kerajaan bersungguh2, bolehlah kiranya di bentangkan untuk dibahas akan kebaikan dan keburukan perlaksanaannya. Masalah multi-racial tidak timbul sekiranya ia baik untuk semua. Belum dibahas sudah dikatakan tidak sesuai? Siapakah kita yang berani mengatakan hudud tidak sesuai untuk semua kaum dan agama? Seolah2 hukum Allah hanya sesuai untuk satu kaum, kawasan, agama dsb..

Sekiranya kerajaan benar2 ada hati ingin melaksanakan hukum hudud, pihak kerajaan bolehlah me war2kan akan kebaikan perlaksanaan hukum tersebut. Seperti juga bagaimana kerajaan me war2kan masalah harga minyak dunia naik 1-2bulan sebelum harga minyak negara di naikkan. Ataupun bekalan eletrik, atau talipon dan yg terkini tali pinggang dan topi keledar.

Menjawab kepada persoalan tajuk : kenapa?

- lihatlah amalan ketua2 kerajaan dan mereka di sekelilingnya. Maaf, saya tidak mengatakan mereka jahat tetapi dengan amalan yang serba kurang menandakan lemahnya iman. Iman yang lemah cenderung ke arah yang lain selain jalan yang lurus..

- lihatlah amalan kita sendiri dan umat islam di sekeliling kita. Maaf, saya tidak mengatakan kita jahat tetapi dengan amalan yang serba kurang menandakan lemahnya iman. Maka kita lebih banyak bergelap daripada duduk di bawah sinaran cahaya..

Sekadar pendapat..

aku sokong pendapat ko..hendak seribu daya x nak seribu dalih..

Hudud itu x sesuai untuk negara berbilang kaum 2 adalah salah..

sedangkan dalam Al-Quran dah terangkan hudud itu sesuai dlm semua kaum..

tengok pada zaman Rasulullah dulu atau parasahabat..bukan tiada orang kafir pada masa 2..hudud tetap jalan..

Sebagai Negara Islam yang menetapkan Islam sebagai Agama Rasmi Wajid menggunakan hudud..

kite x boleh pandang hudud itu kejam..Aku percaya kalo hudud dilaksanakan kes2 jenayah makin kurang..kurang bukanya tiada..

mcm diarab hudud jalan tapi masih ade kesalahan jenayah juga..jadi lebih baik kurang daripada meningkat..

sebab hudud itu hukumber dari Allah..Semua yang Allah tetapkan penuh hikmahnya.

pemimpin kalo nak buat tentu die berusha..

.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pertama Sekali aku Tidak memihak pada mana2 Pihak.....

Kita Wajib Menjalankan Hukum Hudud kerana Kita Beragama Islam....

So kita cadang la ke kabinet mengenainya....

Maka disebabkan kita terang secara baik.. maka Rakyat dapat menerimanya.

Harus diingat kita ini terdiri dari berbagai kaum dan agama.. hehehe Kalau Hukum Hudud(dari agama Islam) dapat diterima oleh semua rakyat Malaysia.. Tentu kaum lain pun sama mahu menjadikan peraturan agama mereka seperti Hindu dan Cristian dan lain-lain kedalam undang-undang/peraturan Malaysia.

Sebagai contoh/diulangi sebagai contoh:

(Contoh sahaja) Dalam Agama hindu lembu tidak boleh dibunuh(korban), dapat kah pula kita mengikutinya hehehe... mereka pun ade juga secara baik akan menerangkan kenapa perlunya tidak boleh membunuh lembu... macam itu juga kita boleh wajib menjalankan hukum hudud dalam undang2 Malaysia. Kenapa mereka tidak dapat memasukan hukum agama mereka dalam undang2 Malaysia.... Yang agama Cristian pula dengan hukum nya pun mahu menjadikan sebagai undang2 Malaysia.... Tapi harus diingat Jika Allah katakan Jadi, maka jadilah.. jadi tidak mustahil Hukum hudud itu dapat dilaksanakan di Malaysia. Itulah kalau dari awal masa negara diwujudkan dimasukan hukum hudud ni kan senang.. hehehehe Macam hak keistimewaan Bumiputra itu hehehehehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

masa nak merdeka, sain tak tulis undang2 hudud. dah ngalah masa tu. sebagai penganut agama islam, kita dikira dok dalam berdosa, kerana masih ada lagi bab engkar perintah Allah s.w.t. Nok kira amno selama memerintah, kira wat abis berdosa umat islam di bawah kuasa memerintah dia. kita sokong, kira sama jenis la. lepas mati kena campak masuk neraka, kira gerenti doh. nok napsi lagu mana untuk tarik rahmat Allah s.w.t. ? BERAT!!!!

Kalo betul penganut islam nak tegak akan hudud, kena jihad. peduli apa dengan kapir. Yang utama kuasa pemerintahan, berkongsi dengan kapir, orang islam jadi mengalah, kira bahlul! Islam dah larang jangan percaya sama kapir, baik, lain cerita.

Orang islam memerintah, laksana hudud, kalo ada orang kapir dengan nyata melawan, wat tubik bab jihad! Masalahnya dari segi ilmu dan penghayatan, orang islam sendiri dah kiok. bab lemoh iman, dah banyak nyata sekarang ni. Yang soheh hanya banyak melayu. Camner? Naik la mana2 melayu, kalo jenis main mengalah sama kapir, tak akan timbul hudud.

Pas kena dapatkan autonomi untuk kelantan jika nak laksana hudud. PKR bleh bagi? DAP? ngaloh lagi melayu!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

masa nak merdeka, sain tak tulis undang2 hudud. dah ngalah masa tu. sebagai penganut agama islam, kita dikira dok dalam berdosa, kerana masih ada lagi bab engkar perintah Allah s.w.t. Nok kira amno selama memerintah, kira wat abis berdosa umat islam di bawah kuasa memerintah dia. kita sokong, kira sama jenis la. lepas mati kena campak masuk neraka, kira gerenti doh. nok napsi lagu mana untuk tarik rahmat Allah s.w.t. ? BERAT!!!!

Kalo betul penganut islam nak tegak akan hudud, kena jihad. peduli apa dengan kapir. Yang utama kuasa pemerintahan, berkongsi dengan kapir, orang islam jadi mengalah, kira bahlul! Islam dah larang jangan percaya sama kapir, baik, lain cerita.

Orang islam memerintah, laksana hudud, kalo ada orang kapir dengan nyata melawan, wat tubik bab jihad! Masalahnya dari segi ilmu dan penghayatan, orang islam sendiri dah kiok. bab lemoh iman, dah banyak nyata sekarang ni. Yang soheh hanya banyak melayu. Camner? Naik la mana2 melayu, kalo jenis main mengalah sama kapir, tak akan timbul hudud.

Pas kena dapatkan autonomi untuk kelantan jika nak laksana hudud. PKR bleh bagi? DAP? ngaloh lagi melayu!!!!

[Pas kena dapatkan autonomi untuk kelantan jika nak laksana hudud. PKR bleh bagi? DAP? ngaloh lagi melayu!!!!]

Hah tahu pun kamu... sekarang Pemimpin berbangsa melayu dan beragama Islam masih menjadi PM... kalau PM tu dari bangsa lain dan bukan beragama Islam hehehehehe jadi le mcm di negaran jiran sana tu.. Nak azan pakai speaker hehehehehe ke sekolah tak leh pakai tudung hehehehehehe

Dan nak tanya apa maksud kamu itu jihad... Harap kamu tak maksud kan jihad itu... berperang....

Kalau dimaksudkan jihad itu berperang, diulangi kalau dimaksudkan jihad itu berperang, maka jadi lah kita mcm Afganistan dan lain2 yang dihalau dari negara sendiri.. nak tahu kenapa... Benda ni mudah je.. PM sudah dilantik dari bangs* lain.. kita pula tidak dapat menjalankan urusan agama dengan baik seperti azan menggunakan speaker, memakai tudung,purdah.. maka kita pun jihad... maksud aku kalau jihad itu dimaksudkan dengan berperang la hehehe

nak tahu apa jadi lepas tu... kita dianggap penggan**... hehehehe So US pun datang... Bende ni mudah je.. habis semua ditangkap.. Alih2 yang tinggal apa... Agama Islam? Bangsa Melyu?Hukum hudud... hehehehe

Lihat saja apa jadi pada Bosnia, Afganistan, Iraq, mudah aja cakap... Lari le kita ke negara Indo***** hehehehe kembali ke negara asal....

PM tu yang dimaksudkan diatas ialah Private message aje.. ngak ade apa2... hehehehehe

Di atas cuma pendapat aku ajer... ngak ada apa2

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku dari dulu terfikir.. klo majmuk.. hukum pon laksanakan secara majmuk..

Islamic = hudud (mandatori) :)

non islamic = laksanakan hukum sedia ada kepada mereka

tidak bolehkah macam itu? hanya pendapat aku sahaja. Perlembagaan boleh diubahkan (hukum manusia)

Hukum Dia Yang Esa [Ramai mengabaikan :( ]

p/s ; hanya pendapat peribadi aku sahaja... tak lebih kepada hujah.

++ aku dengar masyarakat cina kat kelantan mostly 80 - 90 % sokong hudud :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pendapat aku ler, memang sudah kewajipan untuk melaksanakan hukum Allah SWT. Cuma jalan ke arah tu perlu ditempa dulu. Salah satu daripadanya adalah dengan menjelaskan tafsiran orang bukan Islam terhadap Islam tu sendiri. Ini cuma dapat dilakukan sekiranya umat Islam sendiri berpegang teguh pada ajaran agama dan merealisasikannya dalam cara hidup seharian. Kalau kita kaji sirah Rasulullah SAW dulu pun, dari mula dakwah Islam dijalankan secara berperingkat-peringkat. Mula-mula secara kecil-kecilan, kemudian beransur-ansur berkembang dan kemudian apabila kerajaan Madinah berjaya ditubuhkan baru asas pemahaman terhadap Islam tu sendiri sudah kukuh baru boleh diterapkan dari segi perundangan. Salah satu kepentingan ni adalah supaya orang bukan Islam tu sendiri faham tentang Islam walaupun tidak menganut Islam. Yang paling penting, Islam hanya boleh disebarkan dengan cara lembut, tidak sekali-kali dengan cara kasar. Kalau sekiranya umat Islam sendiri tidak menonjolkan Islam sebagai satu cara hidup maka sukar untuk orang bukan Islam memahami Islam tu sendiri, dan kemudiannya maka sukarlah untuk melaksanakan hukum Allah SWT.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pendapat aku ler, memang sudah kewajipan untuk melaksanakan hukum Allah SWT. Cuma jalan ke arah tu perlu ditempa dulu. Salah satu daripadanya adalah dengan menjelaskan tafsiran orang bukan Islam terhadap Islam tu sendiri. Ini cuma dapat dilakukan sekiranya umat Islam sendiri berpegang teguh pada ajaran agama dan merealisasikannya dalam cara hidup seharian. Kalau kita kaji sirah Rasulullah SAW dulu pun, dari mula dakwah Islam dijalankan secara berperingkat-peringkat. Mula-mula secara kecil-kecilan, kemudian beransur-ansur berkembang dan kemudian apabila kerajaan Madinah berjaya ditubuhkan baru asas pemahaman terhadap Islam tu sendiri sudah kukuh baru boleh diterapkan dari segi perundangan. Salah satu kepentingan ni adalah supaya orang bukan Islam tu sendiri faham tentang Islam walaupun tidak menganut Islam. Yang paling penting, Islam hanya boleh disebarkan dengan cara lembut, tidak sekali-kali dengan cara kasar. Kalau sekiranya umat Islam sendiri tidak menonjolkan Islam sebagai satu cara hidup maka sukar untuk orang bukan Islam memahami Islam tu sendiri, dan kemudiannya maka sukarlah untuk melaksanakan hukum Allah SWT.

hah baru aku dengar sesuatu yang patutnya sudah lama dijalankan di Malaysia.. Bagus tu Sir Pyan...

Share this post


Link to post
Share on other sites
negara kita malaysia susah nak buat hukum hudud sebab berbilang kaum sangat tengok macam orang melayu dengan cina hampir separuh2 jumlah penduduk. tak campur lagi kaum2 lain. sebab ape jadi macam tu, sebab ni kerja orang2 dulu. :lol: dalam kabinet pun dah ramai orang bukan melayu macam mana nak dapat sokongan. kalau kaum lain faham betul2 tentang hukum hudud ni, diorang tak perlu risau sebab hukum hudud wajib untuk orang islam sahaja. tak ada masalah sebenarnye nak buat dalam malaysia ni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

satu lagi masalah bila nak tegakkan hukum hudud ialah bila ada satu pihak yang nak laksanakan hukum tu dituduh sebagai membuat hukum mengikut kepala sendiri...

macam isu "hukum hudud pas"!

Share this post


Link to post
Share on other sites

klau hukum hudud nie dijalankan kt org islam sahaja x leh ke?

biar la agama lain ditentukan dgan mahkamah tiggi utk jenayah yg dorang wat..

org islam gunakan mahkamah syariah & hukum hudud dijalankan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalau nak dilaksanakan walau pun hanya kepada umat Islam sahaja, banyak perkara yang perlu dirombak, dan rombakan ni akan meliputi satu skop yang sangat besar. Kalau dikaji dari segi semasa, first point adalah perlaksanaan undang-undang sekarang ni berkaitan dengan mahkamah dan perundangan seperti yang telah dibahaskan. Point kedua, bidang kuasa mahkamah syariah dan perundangan Islam tu sendiri. Sebelum dilaksanakan hukum Islam, antara proses yang perlu dilakukan terlebih dahulu adalah meliputi rombakan besar-besaran sistem perundangan Islam, yang sekarang ni tertakluk kepada negeri. Sistem perundangan dan mahkamah syariah tu sendiri yang perlu diperkemaskini terlebih dahulu, contohnya dengan menyatukannya tetap di bawah satu perundangan negara. Lepas tu nak kena kaji lagi dari segi implikasi dan kaedah perlaksanaan. Memang banyak benda yang nak kena buat dulu, lebih-lebih lagi apabila meliputi negara yang bukan saja berbilang agama, tapi jugak berbilang negeri yang setiap satunya mentadbir perundangan syariah secara berasingan. Bukan mustahil, tapi akan ambik masa yang lama jugak sebenarnya. Yang paling penting, pemahaman dan cara hidup Islam tu dulu kena dipraktikkan secara menyeluruh. Bila semua orang dah faham, baru mudah nak laksanakan. Kalau setakat kompang je lebih, tapi yang mabuk todi tu berlambak-lambak sebab orang bukan Islam tak kisah jual todi kat penganut Islam, tak guna jugak. Tu salah satu contoh.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Agama Rasmi negara kita agama Islam.

Dan jangan salahkan kerajaan kerana tidak dapat melaksanakan hukum hudud. Kerana dalam kerajaan (politik kita ada berbilang parti, UmnQ, [email protected], M!C,9KR, [email protected], [email protected], dan lain-lain) so kalau UMNQ dan [email protected] bersetuju untuk melaksanakan hukum Hudud(adakah parti [email protected],M!C,9KR,[email protected] dan lain-lain ini bersetuju? Kerana ia perlu majoriti dalam sesuatu kelulusan yang dicadangkan di kabinet....

Di arab saudi..... ada ka parti yang terdiri dari berbilang kaum dan agama macam Malaysia?

Dan fikirkan lah jika UMNQ dan [email protected] mencadangkan ingin menjalankan hukum hudud tersebut. Bagaimana kah tindakan parti lain seprti [email protected], M!C,9KR, [email protected] ,PB5, dan lain-lain jika mereka bergabung. Aku hanya maksudkan UmnQ dan [email protected] kerana mereka ini UmnQ itu Pure melyu dan [email protected] itu pure semua Islam pada pendapat aku la tapi Allah sahaja yang mengetahui. Dan tidak TerMasukan 9KR kerana ia juga terdiri dari berbilang kaum... so Kalau hanya 2 parti Sahaja iaitu UmnQ dan [email protected] ingin menjalankan hukum itiu adakah mendapat persetujuan Parti yang maJor!ti parti bukAn berAgama Islam?

Perkara ini hanya boleh terjadi jika sistem beraja macam kerajaan Melaka dahulu... Iaitu ia dapat memerintah dengan hukum yg Kamu sebut... sebab itu Kerajaan melyu me|[email protected] dapat menjalankan hukum itu. Sebab masa itu... semuA nya melyu sahaja macam arab saudi SemUa AraB dan BeragaMa Islam dan yang laiN tu hanYa datang Untuk Berniaga daN beKerJa di S!n... menurut Buku seJarah Yang AKu BelajR Masa SekolAh Menengah la.... Tapi seKranag Kita Sudah CamPur Aduk majmuk... KalaU Aku Setuju, MungKin AChong Dan MutHu Tak Setuju. Aku hanya seorang maJoriti mereKa pula 2 Orang. hehehe KecuaLI la Masa NeGara diBentuk Dahulu Terus diambil HukUM yanG kamU Sebut tu dIjadIkan Undang2. Maka SeleSai MasaLAH... Tapi sekarang KAlu di bawa ke Kabinet Seorang setuju dan 2 orang Lagi tak setuju. So... nak Salah Kan sIApa sekArang...

Ada Pendapat Yang Lain.... Lagi Mari ler Kita Kongsi...

Aku setuju... Bagi yg x setuju.... Korang tanya org PAS, kenapa x laksanakan hukum hudud kat negeri tadbiran diorg? Sbb DAP x setuju... DAP dah ancam PAS akan tentang habis-habisan....

So sdgkan kat negeri DAP wat perangai mcm tu, apa lg kat dlm negara..... DAP akan pengaruhi semua kaum cina, india dan lain-2 kaum yg bukan Islam dgn mengatakan sesuatu yg negatif ttg hukum hudud ni... Maka DAP menghasut kaum-2 lain utk menentang kerajaan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assalamualaikum...

Kalau pak2 lebai nampak masih dolak dalih.. camna pula la ngan orang2 yang xdipanggil lebai, sudah tentu mereka xmau buat.

TG Nik Abdul Aziz = Negara Islam adalah agenda kami..

TG Abdul Hadi = Negara Islam bukan agenda..

2 orang tuan guru ini dah berselisih (pernah disiar dalam akbar Sinar Harian)

Share this post


Link to post
Share on other sites

hukum hudud,emm perlu diteliti dan di bincangkan oleh golongan bijak pandai agama yg berfikiran terbuka

mmg negare kite berbilang kaum...

mungkin yg penting dlm menjatuhkan hukum biarla adil dan saksama

itu lebih penting (keadaan semase)

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehehehe

Aku nak tanyer... skit je...

Emmm dalam website ni(forumer website ni)

1. Berapa orang yang pakai Windows yang dicuri/ciplak/tiruan/[email protected]

2. Berapa orang yang pakai Microsoft office yang dicuri/ciplak/tiruan/[email protected]

2. Berapa orang yang simpan lagu/filem/gambar yang dicuri/ciplak/tiruan/[email protected] tak kira sama ada lam bentuk

mp3, avi, flv, rm, mpeg,mp4 dan sebagainya...

3. Berapa orang yang pakai software2 lain yang dicuri/ciplak/tiruan/[email protected] seperti Winrar, Nero, Adobe,

Macromedia, lain2...

4. Berapa orang yang pakai p2p torrent /sedut movie, software, termasuk malware, virus memanjang pastu

Telekom block siap bising lagi hehehe

5. Berapa orang yang pakai Anti Virus percuma... dan original...

6. berapa orang yang dengar lagu menggunakan you tube....

7 berapa dan berapa dan berapa banyak dosa yang tak disedari yang aku lakukan selama ini... namun aku masih nak menyalahkan keraja**** itu tak betul... ini tak betul.. rupanya diri aku yang tak betul hehehehe

Sedar-tak sedar rupanya .... selama ni *** pencuri ya hehehehehe

Penggunaan bahan tiruan a.k.a ciplak a.k.a curi a.k.a rompak adalah hukum nya...... di segi hukum agama Islam

Semua yang diatas berkaitan dangan hukum hudud yang dibincangkan hehehehe

Peace for All muslim....

Share this post


Link to post
Share on other sites

ni la ...

hukum hudud PAS = dikenakan keatas org islam sahaja

hukum hudud islam = dikenakan keatas semua orang dibawah pemerintahan islam

mana ade org islam je kene ikut hukum hudud? ape daa ...

kalau betul nak ikut hukum hudud, takde masalah.

1. tolak demokrasi, amalkan pemerintahan islam.

2. perjelaskan hukum hudud dikaca mata islam

3. perjelaskan kepada org bukan islam, kepentingan hukum hudud

masalahnye, BN ni gabungan pelbagai parti. semua bangsa ada. dan dlm kabinet UMNO, ramai yg nama je islam, tp perangai tak seperti org islam, rasuah merasuah je keje dorang. mcm mana nak buat hukum hudud?

PAS dah mula jalankan hukum hudud, tp bg org islam je, adilke? islam sepatutnye adil. jika mahu jalankan hukum hudud, islamkan negara tu dulu. bukan main pakai je. wah wah ..tentang hukum hudud pandai kata wajib, kewajipan yg lain camne pulak?

walau ape pon, aku sokong jika kerajaan amalkan hukum hudud. tp perlu la perjelaskan lebih mendalam tentang hukum hudud, biar orang bukan islam faham dan tahu kebaikannya.

ko pikir la, katakan la BN jalankan hukum hudud. ko yakin ke org yg jalankan hukum hudud tu betul2 dah islam? apakata rasuah 4 orang jadi saksi palsu, tak ke niaya org yg kene hukum tu? haaa ... fikir2 kan lah..

hukum islam tu benar, yg tak benar ialah org yg mempolitikkan hukum islam tu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ni la ...

hukum hudud PAS = dikenakan keatas org islam sahaja

hukum hudud islam = dikenakan keatas semua orang dibawah pemerintahan islam

mana ade org islam je kene ikut hukum hudud? ape daa ...

kalau betul nak ikut hukum hudud, takde masalah.

1. tolak demokrasi, amalkan pemerintahan islam.

2. perjelaskan hukum hudud dikaca mata islam

3. perjelaskan kepada org bukan islam, kepentingan hukum hudud

masalahnye, BN ni gabungan pelbagai parti. semua bangsa ada. dan dlm kabinet UMNO, ramai yg nama je islam, tp perangai tak seperti org islam, rasuah merasuah je keje dorang. mcm mana nak buat hukum hudud?

PAS dah mula jalankan hukum hudud, tp bg org islam je, adilke? islam sepatutnye adil. jika mahu jalankan hukum hudud, islamkan negara tu dulu. bukan main pakai je. wah wah ..tentang hukum hudud pandai kata wajib, kewajipan yg lain camne pulak?

walau ape pon, aku sokong jika kerajaan amalkan hukum hudud. tp perlu la perjelaskan lebih mendalam tentang hukum hudud, biar orang bukan islam faham dan tahu kebaikannya.

ko pikir la, katakan la BN jalankan hukum hudud. ko yakin ke org yg jalankan hukum hudud tu betul2 dah islam? apakata rasuah 4 orang jadi saksi palsu, tak ke niaya org yg kene hukum tu? haaa ... fikir2 kan lah..

hukum islam tu benar, yg tak benar ialah org yg mempolitikkan hukum islam tu.

Aku amat setuju dengan pendapat ko di bahagian ni

1. tolak demokrasi, amalkan pemerintahan islam.

no satu tu lah yang aku paling setuju.... tapi nape yek paerti [email protected] masih mau ngikut style sistem sekular dengan nubuhkan parti hehehehe

kenapa mahu diikuti sistem pamerintahan sekular yang diperkenalkan oleh British hehehehehe

Kenapa mahu mengikuti sistem undi yang sememangnya diperkenal kan oleh British kerana ia sistem sekular hehehehe

demokrasi tu sistem British... tapi nape parti ni mau ikut sistem pemerintahan British(sekular) kenapa tidak diikuti sistem pemerintahan secara Islam hehehehehehehehehehee3

Kenape mau pecah belah kaum Melayu hehehehehehehe dalam bentuk parti lain hehehehehe

sekarang aderp plak 9KR duh duh duh hehehehehe dan hehehehe dan hehehehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tolak demokrasi? Boleh saja, tapi siap sedia ler kalau USS Enterprise dah start berlabuh di kawasan perairan negara. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tolak demokrasi? Boleh saja, tapi siap sedia ler kalau USS Enterprise dah start berlabuh di kawasan perairan negara. :rolleyes:

sebab takut amerika yahudi serang malaysia yer? hahaha

sbb itu la malaysia terima demokrasi.

islam pon tidak menolak demokrasi, asalkan tidak membawa kpd perpecahan umat islam.

bila dah terima demokrasi, mcm mana hukum hudud nak dijalankan? sedangkan hukum hudud ini wajib dibawah pemerintahan islam? "parti politik yg berkenaan" mmg dah tau benda ni, tp disebabkan kepentingan politik, dia sanggup tolak Ad-Diin, dan mempergunakan mana yg patut demi perjuangan politik.

sepatutnye ulama2 "parti politik yg berkenaan" yg ade kt dalam tu, tolong la perjelaskan pemerintahan islam yg sebenar. kalau kepala hotak tu dah terima demokrasi, dlm pada masa yg sama setuju ideologi "parti politik lim kit siang", tiba2 nak kata hukum hudud tu wajib dilaksanakan, tu dah memang biol la nama nya ....

kepada penyokong "parti politik yg berkenaan", jgn la cantas komen aku ni. takde salahnye pon ape yg aku ckp ni. cuba la bagitau Dr Hassan Ali tu ... perjelaskan la konsep islam yg sebenar. sesungguhnya dia mmg arif dlm bidang ni.

Edited by orga_laut

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok di sini aku terangkan apa akan terjadi jika kerajaan laksanakan hukum hudud....

1) Kerajaan mencadangkan untuk memperkenalkan sistem perundangan syariah dgn melaksanakan hukum hudud

2) Parti bukan Islam seperti DAP, MCA, MIC, Gerakan dan lain-lain membantah sekeras-kerasnya perlaksanaan hukum hudud

3) Org-2 bukan Islam bersatu membantah perlaksanaan hukum hudud. Memfailkan petisyen di mahkamah utk membatalkan hasrat kerajaan.

4) Kerajaan memberi pengaruh kepada mahkamah utk menolak petisyen tsb.

5) Org-2 bukan Islam marah kerana petisyen di tolak dan mula merusuh...

6) Malaysia mula huru-hara apabila org Islam terpaksa berperang dgn bukan Islam

7) Ekonomi merudum

8) Darurat diisytiharkan.

9) Kembalinya peristiwa 13 Mei....

Kesimpulan yg ingin aku buat, apa perlunya hukum hudud pada sesebuah negara? Adakah dgn adanya hukum hudud semua rakyat masuk syurga? Adakah dgn adanya hukum hudud, negara akan tenteram? Tiada kes kecurian? Sblm korang sibuk nak laksanakan hukum hudud, aku nak tanya korang... Diri korang tu dah lengkap ke? Amal & Ibadat cukup ke? Korang tuding jari kat kerajaan, pada masa yg sama 4 jari balik ke diri korang... Wei... Baik hukum hudud ke hukum apa ke, itu bukan janji Allah utk masukkan kita ke syurga.... Solat kita jaga ke? Amal kita banyak ke? Dosa kita berat mana? Kita sibuk berdemonstrasi kat tgh jalan, rosakkan harta benda awam, lakukan huru-hara, apa yg kita dapat? Kalo korang dok dlm masjid berjam-jam wat solat sunat, berzikir, dpt gak pahala.... dpt gak cuci dosa.... apa guna korang berserban berkopiah kat atas kepala, tp mulut jahat.... memaki org lain.... tangan tu pun jahat, rosakkan harta benda awam.... Inikah ciri umat Islam sbnar? Sbb itu barat melabelkan Islam ni pengganas, sbbnya sikap kita umat Islam..... Tamak... Cuba baiki sikap kita sbg umat Islam agar dipandang tinggi oleh penganut agama lain? Cmne org lain nak hormat dgn agama Islam, sdgkan penganutnya bercakap kotor, bersengketa, melakukan huru-hara, merosakkan harta-benda... Sebelum anda mengubah sesebuah negara atau pemimpin, ubahlah diri anda dulu. Jika diri anda x sempurna jgn sibuk-2 nak betulkan org lain.... Sekian...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...