Jump to content
Sign in to follow this  
Shanai

Ruangan Tutorial

Recommended Posts

Hm... okey sungguh...

Tak sabar rasanya... selama ini aku reformat PC hantar kedai... lepas ini kalau rasa macam Windows ada masalah... boleh aku guna tutorial ni reinstall windows aku... happy.gif

Pasal dulu attempt buat reinstallation dengan tutorial entah mana dapat dari Google... satu pon tak jadi... sad.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

saya juga akan membantu dengan sedaya upaya saya untuk menjayakan rancangan ini

Share this post


Link to post
Share on other sites

Yesss... boss. Walaupun ilmu cetek tapi mana yang saya yakin Insya-Allah saya sumbangkan selagi mana termampu smile.gif

Edited by electroboy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Share this post


Link to post
Share on other sites

File tutorial dlm format html macam mana nak nak upload?Atau kena buat dlm format pdf,zip jer?Bukan ape,kalau nak buat tutorial dlm kotak mesej tu,susah betul sbb kena buat masa nak post.

Edited by kembara

Share this post


Link to post
Share on other sites

File tutorial dlm format html macam mana nak nak upload?Atau kena buat dlm format pdf,zip jer?Bukan ape,kalau nak buat tutorial dlm kotak mesej tu,susah betul sbb kena buat masa nak post.

Tutorial yang paling elok dibuat dalam HTML, lepas tu boleh cut n paste sahaja. Nanti box itu boleh support HTML. Gambar-gambar yang mengiringi boleh upload terus melalui box tempat submit tutorial/artikel tu nanti

Share this post


Link to post
Share on other sites

Boss En. Shanai. Saya ada buat banyak artikel untuk komputer. Time cuti saja nak isi masa lapang. Agaknya kat mana saya bleh nak post artikel tu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

aperkate kite buat macam majalah?? setiap org yg rase nak sumbangkan artikel..

lepas sebulan kumpul semua artikel elok2 buat satu "ebook".. letak sikit grafik..

bleh download..

er, tp kalo tutorial yg panjang macam prog bleh buat satu buku..

Edited by PinguSpy

Share this post


Link to post
Share on other sites

buat majalah..? yer ker?

hm... aku sokong.

1. Nama majalah.

2. Cover

Tolong cadangkan. Lepas tu hantar ke emel/PM

Cadangan nama majalah:

1. Majalah Komputer No.1

2. Majalah Boot Komputer

3. Modern PC

4. Dari Digital Ke Quantum

5. Bukan Sekadar CPU

6. Panduan Komputer

7. Terabyte

8. Pintar PC

majalah nie kena mengena dengan putera atau tidak?

minta pandangan.

Edited by PowerRootTongkatAli_GS

Share this post


Link to post
Share on other sites

kalo majalah nie ada kena mengena ngan putera.com aku cadangkan nama majalah nie putera.com @ majalah putera.Bleh gabungkan putera.com ngan putera.net.Tp back to the topik apa dah jadi ngan topik nie aku tgk xder perkembangan pun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ruangan artikel/tips/tutorial akan digerakkan semula.

Boleh klik pada menu di atas.

Sesiapa yg nak tulis artikel sama ada dalam bentu tips, tutorial atau rencana umum, boleh submit kepada saya. Kalau artikel berbentuk teks sahaja, boleh terus submit ikut page artikel itu sendiri.

Sesiapa yg berminat untuk aktif menulis, boleh apply jadi moderator/editor.

kredit (byline) akan diberikan untuk semua tulisan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalau artikel berbentuk teks sahaja, boleh terus submit ikut page artikel itu sendiri.

mana???

takde pun butang nak submit artikel.

Nak kena submit kat abg Shanai jugak ker???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dah buat dah? Tapi kenapa tak mesra pengguna? Sekarang nih saya menulis tips dan trick dalam forum mengharapkan moderator tolong pin thread saya jer.. :(

Anyways say still prefer wikimedia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

saya cadangkan setiap tutorial yang dah dibuat spt asas-2 rangkaian dan tutorial photoshop dan tutorial-2 lain yang dibuat di forum-2 di-copy oleh mod/supervisor (atau mungkin yang menjadi pemula topic tutorial tersebut) utk tutorialnya sahaja..edit sikit supaya sesuai dengan ayat dan ada gambar ker...kemudian diletakkan di bahagian tutorial (aku cari xjumpa lagi pun..)

persoalan-2 dan masalah-2 atau tambahan dari orang lain dipos dalam tread yang sedang berjalan sekarang (seperti di: asas-2 rangkaian)

maka bahagian tutorial tak disemakkan oleh soalan..

jawapan bagi setiap persoalan yang dikemukakan ditambah/edit pada tutorial tersebut..so..hasilnya..boleh buat buku kalau jadi gini nih..

copyright© Putera.Com™

Edited by panglimakhalid

Share this post


Link to post
Share on other sites

saya cadangkan setiap tutorial yang dah dibuat spt asas-2 rangkaian dan tutorial photoshop dan tutorial-2 lain yang dibuat di forum-2 di-copy oleh mod/supervisor (atau mungkin yang menjadi pemula topic tutorial tersebut) utk tutorialnya sahaja..edit sikit supaya sesuai dengan ayat dan ada gambar ker...kemudian diletakkan di bahagian tutorial (aku cari xjumpa lagi pun..)

persoalan-2 dan masalah-2 atau tambahan dari orang lain dipos dalam tread yang sedang berjalan sekarang (seperti di: asas-2 rangkaian)

maka bahagian tutorial tak disemakkan oleh soalan..

jawapan bagi setiap persoalan yang dikemukakan ditambah/edit pada tutorial tersebut..so..hasilnya..boleh buat buku kalau jadi gini nih..

copyright© Putera.Comâ„¢

Utk pengetahuan saudara, 2 thread yg disebutkan adlh dlm pemerhatian saya utk dimasukkan ke dalam ruangan [email protected] Bgmnapun sy xsempat lagi menghubungi thread starter (dan penyumbang-penyumbang yg turut menyumbang) berkenaan utk perkara-perkara selanjutnya. Ini kerana, utk dimasukkan dlm ruangan [email protected], saya mengharapkan agar posting lebih formal supaya ia lebih senang difahami kepada semua pengunjung.

Terdapat bbrp posting lg yg saya lihat berpotensi utk dimasukkan ke dlm ruangan [email protected] spt artikel ringkas mengenai virtua dub oleh tasek16.

Sekiranya ada kelemahan tentang sistem [email protected] yg digunakan skrg, sy harap ahli2 Putera.com tidak cepat patah semangat dari terus menulis. En Shanai ada perancangannya yg tersendiri dan kita hormati apa jua keputusan yang dibuat oleh beliau.

BR DarkWan

Edited by DarkWan

Share this post


Link to post
Share on other sites

oo..dah dalam pemerhatian la tread tu..

cuma nak tanya..kenapa saya tak jumpa ruangan khas utk tutorial?? mungkin saya silap cari tapi disebutkan bahawasanya ada..

saya ada jumpa satu ruangan tutorial...di muka utama putera.com (bukannya putera.com/tanya) tapi masih kosong...adakah itu sebenarnya ruang tutorial yang dimaksudkan??

Share this post


Link to post
Share on other sites

oo..dah dalam pemerhatian la tread tu..

cuma nak tanya..kenapa saya tak jumpa ruangan khas utk tutorial?? mungkin saya silap cari tapi disebutkan bahawasanya ada..

saya ada jumpa satu ruangan tutorial...di muka utama putera.com (bukannya putera.com/tanya) tapi masih kosong...adakah itu sebenarnya ruang tutorial yang dimaksudkan??

Lihat menu di atas, klik pada "Artikel"

Share this post


Link to post
Share on other sites

hurm....

kalu sapa2 terer bab registry, harap dpt wat tutorial utk registry..

atau dh ada dh?..sbb dh guna fungsi carian tapi x jumpa pun..

harap2 ada yg sudi ajar bab2 camtu k... :blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...