Jump to content
Sign in to follow this  
BudaK-MalaS

Manakah Processor Berkuasa Tinggi Pilihan Anda..?

proc pilihan anda?  

110 members have voted

  1. 1. meh kite buat undian...

    • AMD phenom x4
      51
    • Intel core 2 extreme
      38
    • Intel core 2 quad
      21


Recommended Posts

ape2 hal AMD tetap dari dulu sampai skang aku guna...

xade masakag h pun timbul...

betul ckp sorang peminat AMD tadi...

kalau org tu pandai dalam bidang komputer mesti xade masalah la..

jarang cepat rosaknye......

Share this post


Link to post
Share on other sites

ape2 hal AMD tetap dari dulu sampai skang aku guna...

xade masakag h pun timbul...

betul ckp sorang peminat AMD tadi...

kalau org tu pandai dalam bidang komputer mesti xade masalah la..

jarang cepat rosaknye......

huhu...

gud...

ade jgk owg yg sokong aku..

maceh..maceh..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehe syabas AMD...AMD dah shrink 22 nm! AMD bleh beat Intel balik...AMD 22 nm ;)

inilah persaingan sihat...korang just backup duit je klu nk merasa teknologi yg sentiasa berubah ni klo korg jns yg kejar tech ler...

:P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hehe syabas AMD...AMD dah shrink 22 nm! AMD bleh beat Intel balik...AMD 22 nm ;)

inilah persaingan sihat...korang just backup duit je klu nk merasa teknologi yg sentiasa berubah ni klo korg jns yg kejar tech ler...

:P

huhu..btol tu Arinc..

Share this post


Link to post
Share on other sites

sokong hidraXen,suma depends on the owner..

kena pandai jaga,so kena mantapkan diri dgn knowledge..

aku da lama pakai amd n sampai skang x tukar lg.

still maintain amd.. :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

sokong hidraXen,suma depends on the owner..

kena pandai jaga,so kena mantapkan diri dgn knowledge..

aku da lama pakai amd n sampai skang x tukar lg.

still maintain amd.. :rolleyes:

yeah..

btol tu..

aku pun pelik kenapa la diorg kata AMD tu byk prob..

sedangkan kite gune xde pape pun..

dulu aku ade 2pc..

satu guna AMD sempron n satu lagi guna intel dual core.

aku render video guna pinnacle, AMD yg siap dulu..

huhuu..

Share this post


Link to post
Share on other sites

meh kite bincangkan teknologi proc zaman skrg nie..

dah makin byk proc dihasilkan dengan tujuan untuk mempertingkatkan lg prestasi sesuatu komputer.

tetapi, keterakah perbezaan setiap proc yg dihasilkan..?

jom kite bincang...

p/s : pilihan aku adalah AMD xkire la athlon ke, duron ke, phenom ke..

sbb bile nak render sesuatu keje, AMD lebih laju berbanding intel.

pastu murah. kalu pasal panas, senang je. letak ler kipas. huhu..itu pandangan aku ler..

aku guna laptop amd turion. mmg tul kata kau tahan panas. aku selalu on internet 12jam tanpa off, pon xde hal. lg panas lg laju prestasinyer. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku guna laptop amd turion. mmg tul kata kau tahan panas. aku selalu on internet 12jam tanpa off, pon xde hal. lg panas lg laju prestasinyer. :D

haha macam motor 4stroke plak makin panas makin laju..aku pon berhajat gak nak cari laptop berasaskan amd ni..

bila la agaknye dapat pakai :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

;) aku x kisah pkai aper

lg pun sekarag nie dua2 prosessor dah try ..........................

mmg lebih kat amd klau games..........tp klau kerje grafik aku try lg ok per .............................

INTEL VS AMD same jer ................klau nak tau dgn lebih jelas aku dah mskkan video kat youtube

korg bleh tgk kat situ ..............

ok askum

Share this post


Link to post
Share on other sites

ini pengalaman aku

mule aku kata intel aje yang bagus sebab ....aku pakai intel aje

tapi bila try amd sekali fuhh

harga murah dan mengancam

peringatan!!!

sesiapa yang kata intel power try pulak guna amd

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku suka Intel and aku jual AMD sebagai `periuk nasi` so aku ni fan apa? dan sekarnag aku guna Intel kat pc rumah tapi bila deal ngan orang aku tolak AMD as `good` system......hahahah korang rasa aku ni macam mana?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kat rumah aku ada dua PC AMD untuk aku dan Intel plak adik-adik aku,.. dua2 aku setup sendiri pada kepakaran aku menimba ilmu kat putera.com ni... bagi aku multimedia memang untuk AMD,.. online game, offline game pun AMD cambest jer.. intel cam tak best sikit2...sikit jer..

Share this post


Link to post
Share on other sites

intel cam tak best sikit2...sikit jer..

intel ada original chispet dia ada mobo dia so bajet mmg kena tinggi baru rasa nikmat.....kalau yg bajet2 pakai Intel mmg buang masa la......kalau dah bajet tight pi pakai AMD la.....tapi kalau dah jenis xde masalah bajet ....pi pakai intel......

aku kalau jual barang macam tuh aku cakap

AMD.-------komputer biasa2 saja(murah tapi aku dah set VIsta x leh install hehehe)

INtel---------komputer `luar biasa` (mmg mahal nak mampus tapi keupayaan dan support mmg excelent+ori OS)

AMD---RM 950

Intel----RM 1300

tapi yg Intel punya mobo+proc aku x simpan buat stok :D AMD aku simpan buat stok....

Share this post


Link to post
Share on other sites

tapi yg Intel punya mobo+proc aku x simpan buat stok :D AMD aku simpan buat stok....

Mobo+proc Intel tak simpan untuk stok sebab berlambak di pasaran,

Mobo +proc AMD simpan buat stok sebab kalau rosak, maka pada satu hari nanti kalau rosak susah nak cari.....

Bagitukah maksudnya encik K.I.T.T?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mobo+proc Intel tak simpan untuk stok sebab berlambak di pasaran,

Mobo +proc AMD simpan buat stok sebab kalau rosak, maka pada satu hari nanti kalau rosak susah nak cari.....

Bagitukah maksudnya encik K.I.T.T?

bukan....

Intel::::ko perasan x produk dia mahal nak mampus? :wacko: so dengan berbekalkan sediikit ilmu dan pricelist lowyat `aku hanya import` sahaja pc intel dari sana....tapi konfigurasi dan system aku akan decide sendiri......tapi aku akan make sure Intel punya produk yg aku jual ni untung 2x dari AMD.(kira macam TAX la)padahal spec biasa je cantik sikit kat chasing.

AMD:::::murah...aku x perlu takut pada persaingan..tak banyak kedai simpan Sempron as stok.....x pening kepala ngan `perang harga`.

lagipun sempron itu sendiri harga dia x lari mana dah....kalau kita beli rm 120 maka kekal la berbulan2 rm 120......lagipun aku perhatikan kebanyakkan kustomer x tahu apa itu dual core....cakap banyak macam mana pun diroang x paham :ph34r: dual core itu apa.........tapi kalau cakap AMD sempron+2GB ram atau ngan 350GB diorang akan beli.......taktik ni biasa berjaya...pasal aku tumpukan pada ram dan hdd besar2..........lagipun jual AMD aku x pening kepala pasal PSU....cooler apa ntah lagi......so bila jual waranti 1 year hardware mmg pejam je la......pasal hardware x rosak hahahah

pasal kedai aku kat kawasan perumahan.....ikut terms dan kondition 1 year waranti kan? itu aku nak elak.kaalu memanjang rosak je rugi la aku......dah la masa waranti nanti x leh caj+pemasangan psal ada waranti. :wacko:

walaupun AMD murah tapi cukup payah dan susah nak yakinkan seseorang user dari Intel nak tukar ke AMD.....

macam kat lowyat sana....mereka x leh jual AMD mereka kat sana kena jual Intel......pasal kalau jual AMD nanti sewa kedai x leh bayar...pasal AMD murah sangat...untung sikit.......itu pasal sana banner INtel banyak....produk senang nak jual.....aku kat sini rilek je....x terkejar2 pun pasal barang dah mmg murah. :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

walaupun AMD murah tapi cukup payah dan susah nak yakinkan seseorang user dari Intel nak tukar ke AMD.....

Itulah sebabnya jika seseorang pengguna baru bila dah menggunakan produk Intel memang payah nak meyakinkan dia untuk bertukar ke produk AMD yang jauh lebih murah.Mereka menganggap barang2 murah ni tak berkualiti dan mereka sudah terbiasa membeli produk2 contohnya barang2 elektrik macam Tv yang berjenama dengan tak berjenama, sanggup mengorbankan wang rinngit semata2 untuk tv yang berjenama.Memang ada reallitynya tv berjenama memang lebih tahan lama daripada tv yang tak berjenama

Berbalik kepada Intel dan AMD tadi maka seboleh2nya kepada mereka2 yang belum pernah membeli komputer sendiri dan belum dapat membezakan kedua2 produk ini, sedaya upaya kita pikat dia untuk menggunakan produk AMD. Agak2 betul pada pandangan saya ni encik K.I.T.T?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Berbalik kepada Intel dan AMD tadi maka seboleh2nya kepada mereka2 yang belum pernah membeli komputer sendiri dan belum dapat membezakan kedua2 produk ini, sedaya upaya kita pikat dia untuk menggunakan produk AMD. Agak2 betul pada pandangan saya ni encik K.I.T.T?

semasa menjual x boleh bagi penjelaasan kerana murah..x boleh cakap AMD murah....use this word

Dulu tak ada choice barang mahal....kalau pengeluar nak rm 3000 ...mmg 3000 kena bayar....tapi sekarang ada choice ada mahal ada murah...kalau setakat torrent atau setakat Utube(banyak orang buat tau sekarang ni) banyak naik net kenapa nak beli begitu mahal?...... bagi dia pikir sendiri.....pastu ko kena rajin buat research sikit harga komputer dulu2.....pasal dulu punya pc mahal apa.

tapi masa menjual AMD tu pasang kena betul la....jangan main hentam je pasal kalau ada probelm nanti secara automatik market share loss (customer akan kata kita tipu nak untung so jual barang murah) so dari situ mmg dia akan carik orang lain....so rugila ko kelak.....

then satu lagi ........macam kes mobo soket 478 kena kilat....rm 250 (misalnya) korang leh offer upgrade mobo+RAM+Processor AMD......dalam kos rm 350.....yg mana leh pakai pakai balik..........so AMD ni bagi aku serampang 2 mata.....jual baru [email protected] boleh.......mcam Pentium III lama2 boleh apa pakai chasing diorang balik.....soal overheat x timbul pasal aku guna AMD sempron...kasi ram besar+fromat balik so setel la........

banyak kedai x mau simpann AMD sempron atas alasan xde orang nak a.k.a susah nak jual.....dulu tahun 1998 processor yg murah masa tu bukan MD atau intel tau.....masa tu apakebende cyrix ngan IDT winchip....200mHZ mmg murah tapi macam sampah.....masa tu aku teringat lagi orang mmg anti pc murah....asal boleh nak intel....

sesiapa anak melayu bukak kedai kompiter buat stok AMD je .....korang x rugi apa2...stok leh simpan banyak......x takut kedai ahseng atau kedai ramu jual intel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Processor Berkuasa Tinggi??? Intel??? dah pernah guna.. kalu nak main games... ok jer... nak rip movie... leh jer...

AMD??? dah pernah guna.. kalu nak main games... ok jer... nak rip movie... leh jer...

aku dah pernah guna dua2... entah agak nya aku tak ader perasaan kot... janji jalan buat aper2 kerje.. tapi yang aku pasti ram penting.... kalu main games nak kena grafik kad power2... mainboard pulak nak kena bagus gak...

tapi dunia dah berubah zaman dah maju... tapi yang pasti kalu poket penuh... suka ati koranglah... fikir2 kan lah .... :rolleyes: sekadar luahan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...