Jump to content
Sign in to follow this  
somacho

5 Pc Nk Gune Streamyx Dlm Satu Mase

Recommended Posts

kat umah saya ader 5 pc yang nak guner streamyx....setiap pc dh set ip masing2...tp bile satu pc access streamyx,pc lain x dpt connect dalam mase yg same....camne ek????harap otai2 dapat settlekn....

Modem ADSL DB102->Swicth TP-LINK TL-SF1008D-> 5 buah pc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Connection streamyx tu macamna. Auto dial (on modem tggu signal up terus masuk IE) atau kena dial manual (klik connection streamyx dahulu). Kalau auto dial setiap pc kena set gateway yg sama iaitu 192.168.1.1 (modem DB guna ip ni). Kalau manual, kena buat auto dial terlebih dahulu. Cara nak buat ada dlm cd yg di sertakan sekali dgn modem tu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

erm kalau nak share 5 pc, kena buat auto dial / router. Cuba bukak IE masukkan ip 192.168.1.1 and enter. nti ada kotak suruh masukkan username dgn password. Masukkan dua 2 kotak tu tmuser. Lepas tu masukkan username streamyx cth [email protected] and pwd streamyx sekali. Pilih connection type ppoe (kalau ada pilihan ini). save n reboot. try buat dulu, tpi masa nak buat ni, ko kena disconnect kan line internet ni dahulu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok tiap com jgan sama ip dia. mcm kat atas guna 192.168.1.1. jadi com lain guna 192.168.1.2. gitu la sereusnya

Share this post


Link to post
Share on other sites

kt default gateway set 192.168.1.1 kn????

Modem ADSL DB102 Riger ke billion?..

kalau riger

Riger DB102

Go to http://192.168.1.1.

* Username: tmadmin

* Password: tmadmin

Then you will see this above page. Go and click at the WAN Tab and click at PPP.

Set the new interface as:

* PPP interface = 0

* ATM VC = aal5-0

* Protocol = PPoE

* Use DNS = enable

* Security = PAP

Don’t forget to set your username as [email protected] and also your TMNet Streamyx password. When done, click Submit.

Click on ATM VC and make sure interface are set as:

* aal5-0 VPI = 0

* VCI = 35

* MUX = LLC

* Max proto = 2

After that, click on Admin and then Commit and then Reboot Once it’s done you should check your Internet connectivity by loading your favorite website.

If you’re unable to go to 192.168.1.1, please make sure that your PC IP is in the range of 192.168.x.x.

credit from syakir enemies.org

next step

pc 1

ip 192.168.1.2

subnet mask 255.255.255.0

gateway 192.168.1.1

dns 202.188.0.133 / 202.188.1.5

pc 2 ip 192.168.1.3

lain sama

pc 3 beza last digit belakang setiap ip X.X.X.4 = > .253

**depend pada router kalau ip 10.1.1.1 or 192.168.2.254 / maka gateway ip tersebut.

- pc ip pula beza last digit terakhir samada ke atas or kebawah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Modem ADSL DB102 Riger ke billion?..

kalau riger

Riger DB102

Go to http://192.168.1.1.

* Username: tmadmin

* Password: tmadmin

Then you will see this above page. Go and click at the WAN Tab and click at PPP.

Set the new interface as:

* PPP interface = 0

* ATM VC = aal5-0

* Protocol = PPoE

* Use DNS = enable

* Security = PAP

Don’t forget to set your username as [email protected] and also your TMNet Streamyx password. When done, click Submit.

Click on ATM VC and make sure interface are set as:

* aal5-0 VPI = 0

* VCI = 35

* MUX = LLC

* Max proto = 2

After that, click on Admin and then Commit and then Reboot Once it’s done you should check your Internet connectivity by loading your favorite website.

If you’re unable to go to 192.168.1.1, please make sure that your PC IP is in the range of 192.168.x.x.

credit from syakir enemies.org

next step

pc 1

ip 192.168.1.2

subnet mask 255.255.255.0

gateway 192.168.1.1

dns 202.188.0.133 / 202.188.1.5

pc 2 ip 192.168.1.3

lain sama

pc 3 beza last digit belakang setiap ip X.X.X.4 = > .253

**depend pada router kalau ip 10.1.1.1 or 192.168.2.254 / maka gateway ip tersebut.

- pc ip pula beza last digit terakhir samada ke atas or kebawah

dh ikut step kt atas dh bro.....tp still bile PC1 access streamyx,PC2 ngn PC lain2 x dpt access....

keluar error 691:access was denied because the username and/or password was invalid on the domain

Share this post


Link to post
Share on other sites

dh ikut step kt atas dh bro.....tp still bile PC1 access streamyx,PC2 ngn PC lain2 x dpt access....

keluar error 691:access was denied because the username and/or password was invalid on the domain

yang pc lain tu guna connection macam mana.takkan guna cara dial up gak ....

make sure kat Network Connections takde benda lain kecuali LAN o high speed internet dan internet gateway..

kalau ada menda lain delete... takmo streamyx dial up or apa dial up, brigde kat situ...

pc1 satu ping pc2 boleh? dan seterusnya pc 3 pc 4

ping antara satu sama lain boleh?

gi kat start > run > taip cmd > enter > taip ping 192.168.1.3

reply or not ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehehe ko ni x phm lagi konsep share tenet ni. Kalau nak guna internet dlm rangkaian pc1-pc5 tu x perlu dial lagi. just on kan modem so nti modem akan dial secara auto. so tak kira la pc mana yg nak guna internet, apa yg ko perlu buat just on kan modem tu je. Tpi make sure modem tu dah buat auto dial terlebih dahulu guna cara kat atas tu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehehe ko ni x phm lagi konsep share tenet ni. Kalau nak guna internet dlm rangkaian pc1-pc5 tu x perlu dial lagi. just on kan modem so nti modem akan dial secara auto. so tak kira la pc mana yg nak guna internet, apa yg ko perlu buat just on kan modem tu je. Tpi make sure modem tu dah buat auto dial terlebih dahulu guna cara kat atas tu.

Yea betul...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...