Jump to content
.mysahabat9

Pm Akan Umum Penurunan Harga Minyak

Recommended Posts

tue convert duit diorg mmg ar rileks....mane sama beb...rm6= brape rial?Dollar?Peso?Bath?...mana sama beb..mmg ar diaorg rileks jerk...duit diaorg lagio besar dri duit kita

Share this post


Link to post
Share on other sites

bagus la minyak turun

x yah bising kate ade makne minyak turun

x penah nak bersyukur tapi......... suke cari kesalahan org lain

x payah nak wat demo2 ngarut ngan aksi lucah.hahhahha

bunyi lain macam je.....haha saberi mulut bebuih...nak temuntah aku nengokk..... aku x tau la sape2 yg fitnah nie mendapat la habuannya nanti allah balas :unsure:

tue convert duit diorg mmg ar rileks....mane sama beb...rm6= brape rial?Dollar?Peso?Bath?...mana sama beb..mmg ar diaorg rileks jerk...duit diaorg lagio besar dri duit kita

betul2...duie mesia ni kecik ar nilai dia....

p/S:dengar kata arab nak wat mcm dulu balik pakai emas..betul ke..emas harga x kan turun

Aku rasa minyak takkan turun selagi Setan No 1 x ditewaskan [bUSH, YAHUDI dan SEKUTUNYA].

Aku x tahu kenapa korang rasa pasal harga minyak ni korang harus persalahkan kerajaan. Aku tengok negara lain tu harga minyak sampai RM6 seliter, rilek jer diorang. Takde banyak bunyi. Kata Malaysia Boleh, korang pun boleh lah.

Itu baru dugaan daripada "elemen" minyak, belum lagi dugaan2 yang lain.

P/S: Aku sekarang buat dua kerja, Kerja kat watson sambil belajar. Aku buat semua ni sebab x nak nyusahkan mak bapak aku, aku nak naik tarafkan hidup aku sebagai seorang muslim. Nabi muhammad nak ummah nye berjaya, so aku akan menuju ke jalan kejayaan itu. Doakan aku. Alhamdulillah.

betul....kalau minyak rege 10 ringgit selitir pun..kalau gov naikkan gaji......org x bising punya.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku harap benor le kate dia nk turun kan harge minyak tu ye...dah boring dah isik minyak 5ringgit je.takleh nk lebih.yg sedih nye aku isik jalan nye p opis balik opis.itu je.xleh nk panjang kaki langsung...huhu.dok karang ade malam org tido menyorong bantal...aku dok sibuk meyorong kete....xde koje yopppp!!!........

Share this post


Link to post
Share on other sites

selamat dtg ke putera..hehe....warrggg!geram gila ar.....kerajaan ni semua nak bebankan rakyattt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ada baca paper ari ni?

Penganalisis: Minyak di jangka turun RM 0.15 seliter. Bagi komen... :D

*tepuk dahi* 15 sen je ? 15 sen pun, 15 sen jela . Kalau kurang lagi banyak ok gak .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dei, minyak turun 50posen la dei, apa 15sen plak. Tapi mungkin dalam bulan 9 taun ni kot..... kuang3 :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

strategi dieworg kowt, tetibe jek turun ni, cam ade pape jek

yg penting, kte enjoy, kang x sampai seminggu turun, lps 27 ogos (phm2 je la) naek balek, wabak traffic ber-jam akan bermula

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dei, minyak turun 50posen la dei, apa 15sen plak. Tapi mungkin dalam bulan 9 taun ni kot..... kuang3 :lol:

Jangkaan terbaru maa... turun lagi RM 0.15... :lol:

Berita Harian, bahagian ekonomi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dei, minyak turun 50posen la dei, apa 15sen plak. Tapi mungkin dalam bulan 9 taun ni kot..... kuang3 :lol:

haha..diorg nak bgi turun jugak pasal diorg nak trik perhatian rakyat..tkt anuar ibrahim menang...hha

Share this post


Link to post
Share on other sites

teringat lagi waktu sekolah menengah dulu kat dewan makan sekolah asrama, pekerja dia org indon.

bila mintak lebih sikit makanan dia selalu cakap 'Orang Malaysia mati kekenyangan, orang Indon mati kelaparan' sinis tapi ada betulnya. statistik di Malaysia meningkat org2 yg menghidap diabetes, hyperkolesterol, darah tinggi sakit jantung dan obesiti yg berkaitan dengan makan terlebih.

Share this post


Link to post
Share on other sites

alamak....penah pergi ke amerika dan england x?

kalau penah mungkin ko tahu cara hidup disana lebih susah dari sini. 1 dollar amerika amat bermakna taw bg mereka. RM1 bagi kita?

1 USD dapat beli barang yg kuantitinya berharga RM3.50. Manakala RM1 hanya dapat beli yang kuantitinya ntah berapa ntah. Tp 1 USD kan sama dengan RM3.50. So kenapa ko kate duit diorang besar?

Kat sana 16000 USD je dah dapat pakai keta cash n carry. Kat sini RM16000 dapat x? yg keta baru punya.

cube kita convertkan 16000USDXRM3.50=RM56000 jadi kalau tukar kepada RM, jadinya RM56000, dapat persona sebijik.

So kenapa ko kate duit diorang besar? Tukaran mereka mmg besar, tp harga barangan mereka sama seperti kita. Try lah pergi sane then tgk cara hidup diorang camne, pagi makan, roti dan air milo atau coklat panas. Tengah hari makan waffle. Petang makan kek. Malam diorang x makan. Cuba ko kira kos perbelanjaan harian diorang dengan kita?

Kita plak, pagi nasi lemak ngan air teh tarik. Tengah hari makan nasi berbagai lauk, petang makan goreng pisang ngan air teh lagi. Malam makan nasi berbagai lauk.

Mewah x mewah kita ni kan?

Bukanlah nak suruh ikut budaya barat ni, xdelah, tp kita boleh jadikannya sbg teladan.

Samalah macam harga minyak, diorang seliter RM6 taw. 1 Euro, USD, Pound pun susah diorang nak cari. Sebab mata wang diorang yg paling kecil mcm satu sen laku. Jadi memang susah diorang nak cari duit sebanyak 1 USD tu.

ini bukan merepek tp ni memang kenyataan. Malaysia ni kaya, penduduknya pun kaya. Miskin2 pun ada rumah papan ngan tanah tumpang. Orang barat tu, khemah je taw.

Aku bukan nak kutuk orang melayu, tp memang dah hakikat sesetengah orang melayu malas dan manja. Xkan x makan malam xleh kot. Xkan kurangkan lauk makan tengah hari x leh kot.

aku x tawlah apa kene ngan rakyat malaysia ni, kerajaan korang memang best, subsidi semua ada. tinggal nak ringankan tulang untuk cari duit perbelanjaan harian. Korang ada ASB, ada Subsidi Minyak ada itu ada ini. USA, ENGLAND dan negara barat yg lain tu?

Serius aku ckp, orang putih kalau shopping barang x penah cecah beribu-ribu, melayu,cina dan india je shopping ribu-ribu.

Senang cite mcm nilah, korang kene time hakikat yg korang ni manja dan xleh hidup berdikari.

Minyak naik pun kecoh. Padahal bukan naik pun, cume subsidi kene tarik sikit2. Elok kerajaan tarik je 100% subsidi, biar korang rasa mcm mana korang hidup tanpa subsidi.

bye.

klau Robots reply post... mesti sedap bunyi nyer...

aku respect ko robots... really2 knowledgeable...

Share this post


Link to post
Share on other sites

teringat lagi waktu sekolah menengah dulu kat dewan makan sekolah asrama, pekerja dia org indon.

bila mintak lebih sikit makanan dia selalu cakap 'Orang Malaysia mati kekenyangan, orang Indon mati kelaparan' sinis tapi ada betulnya. statistik di Malaysia meningkat org2 yg menghidap diabetes, hyperkolesterol, darah tinggi sakit jantung dan obesiti yg berkaitan dengan makan terlebih.

Memang betul kebanyakan yang dapat CVD ni disebabkan oleh faktor gaya hidup yang x sihat

Tp bro perlu ingat...genetik jugak memainkan peranan penting

Cuba tgk statistik ni

DM.jpg

Ok...nak kata India, China, USA, Indon ramai...ok la coz sebab penduduk dia ramai kan

Cuba tgk Bangladesh...apa sangat yang diaorang mampu makan?

Tp kenapa jumlah pesakit DM mengatasi negara2 lain?

Even dalam Malaysia sendiri pun...orang cakap Kelantan kuat makan manis...so expect kencing manis ramai?

Secara percentage nyer sama jer dengan negeri2 lain

Ke bro belajar etiology DM disebabkan makan benda manis? :D (fakta baru ni)

alamak....penah pergi ke amerika dan england x?

kalau penah mungkin ko tahu cara hidup disana lebih susah dari sini. 1 dollar amerika amat bermakna taw bg mereka. RM1 bagi kita?

1 USD dapat beli barang yg kuantitinya berharga RM3.50. Manakala RM1 hanya dapat beli yang kuantitinya ntah berapa ntah. Tp 1 USD kan sama dengan RM3.50. So kenapa ko kate duit diorang besar?

Kat sana 16000 USD je dah dapat pakai keta cash n carry. Kat sini RM16000 dapat x? yg keta baru punya.

cube kita convertkan 16000USDXRM3.50=RM56000 jadi kalau tukar kepada RM, jadinya RM56000, dapat persona sebijik.

So kenapa ko kate duit diorang besar? Tukaran mereka mmg besar, tp harga barangan mereka sama seperti kita. Try lah pergi sane then tgk cara hidup diorang camne, pagi makan, roti dan air milo atau coklat panas. Tengah hari makan waffle. Petang makan kek. Malam diorang x makan. Cuba ko kira kos perbelanjaan harian diorang dengan kita?

Kita plak, pagi nasi lemak ngan air teh tarik. Tengah hari makan nasi berbagai lauk, petang makan goreng pisang ngan air teh lagi. Malam makan nasi berbagai lauk.

Mewah x mewah kita ni kan?

Bukanlah nak suruh ikut budaya barat ni, xdelah, tp kita boleh jadikannya sbg teladan.

Samalah macam harga minyak, diorang seliter RM6 taw. 1 Euro, USD, Pound pun susah diorang nak cari. Sebab mata wang diorang yg paling kecil mcm satu sen laku. Jadi memang susah diorang nak cari duit sebanyak 1 USD tu.

ini bukan merepek tp ni memang kenyataan. Malaysia ni kaya, penduduknya pun kaya. Miskin2 pun ada rumah papan ngan tanah tumpang. Orang barat tu, khemah je taw.

Aku bukan nak kutuk orang melayu, tp memang dah hakikat sesetengah orang melayu malas dan manja. Xkan x makan malam xleh kot. Xkan kurangkan lauk makan tengah hari x leh kot.

aku x tawlah apa kene ngan rakyat malaysia ni, kerajaan korang memang best, subsidi semua ada. tinggal nak ringankan tulang untuk cari duit perbelanjaan harian. Korang ada ASB, ada Subsidi Minyak ada itu ada ini. USA, ENGLAND dan negara barat yg lain tu?

Serius aku ckp, orang putih kalau shopping barang x penah cecah beribu-ribu, melayu,cina dan india je shopping ribu-ribu.

Senang cite mcm nilah, korang kene time hakikat yg korang ni manja dan xleh hidup berdikari.

Minyak naik pun kecoh. Padahal bukan naik pun, cume subsidi kene tarik sikit2. Elok kerajaan tarik je 100% subsidi, biar korang rasa mcm mana korang hidup tanpa subsidi.

bye.

Bro bagi fakta ke apa ni?

Ko pernah pergi England?

Kalo susah sangat hidup kat England...kenapa ramai profesional2 Malaysia yang xnak balik Malaysia (e.g., Doktor, Engineer etc)

Kat sana...dapat anak siap ada elaun untuk anak (x perlu nak kena jadi warganegara @ tak)

Orang miskin x perlu nak mintak sedekah sebab kerajaan bagi elaun bulanan kepada yang x mampu

Adik aku pun kalo bole memang x nak balik Malaysia

Kerja kat sana x penat macam kerja kat Malaysia (Doktor kat sini kerja 32 jam tanpa henti)

Kat sana....setiap minggu x bole kerja lebih dari 50 jam

Bro jangan nak bandingkan 1 pound diaorang macam RM6.34 Malaysia

Coke dekat sana 1 pound...xkan nak jual kat Malaysia RM6.34 (giler apa)

1 pound kat sana sama jer macam RM1 kat sini

So x timbul isu diaorang rasa terbeban @ tak

KDNK diorang berapa puluh ribu kalo nak banding ngan Malaysia?

P/S : Bak kata Nabil....lu pk la sendiri

Edited by [email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites

kita kat sini semua dah macam panas habis je...

tapi harga minyak still macam biasa...

belum ada penurunan lagi...

ni sekadar kata2 manis je ke... :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

tq...aku bercakap berdasarkan pengalaman dan sejarah je.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

bg aku sejarah begitu penting bg kita, asal usul kita, kehidupan nenek moyang kita dan banyak lagi yg kita boleh dapati melalui sejarah.

Aku xkan cayenye berita zaman sekarang nie, cume 30% peratus je aku caye. Lagi 70% adalah datang dari diri kita dan sejarah kita.

Sebab bile aku tgk diorang maki kerajaan kata makan rasuah lah, x buat keje lah, bunuh sana bunuh sini, aku rasa sedih dan marah. Apa nak jadi dunia zaman skang ni. Orang luar sibuk nak rapatkan silaturrahim dengan malaysia, ni orang malaysia sendiri pun nak putuskan hubungan silaturrahim.

bila imbas kembali sejarah2 malaysia, aku tengok rakyat diorang bagus, xde kecoh pun kalau x dapat makan satu hari atau harga barang naik. Lagi xde subsidi time tu, sebelum merdeka lah.

Tp aku ingat bile dah merdeka ni, rakyat pun merdeka lah, rupe2nye masih lagi dijajah oleh penjajah. Sampai bilelah nak maju.

RM1 lebih seliter harga minyak malaysia, ok lah tu, murah dah tu, kire puas hatilah, kalau kat belanda x silap aku, RM6 seliter. Gile x gile lah diorang punya harga minyak. Tu pun sebab kerajaan diorang dah lame x bg subsidi dan x pakai pun subsidi. Diorang beli ubat semua dengan harga ori, walhal lebih dari harga sebenar.

Aku lihat malaysia ni, bayar RM1, dapat ubat harga RM100-RM200. x untung ke tu?

Kalau asik nak bergantung je ngan kerajaan sampai bile lah nak time hakikat bhawa taraf hidup kita makin meningkat. Aku x setuju kalau korang kata taraf hidup org luar dari malaysia seperti singapura, brunei, USA, England adalah tinggi. Bagi aku sama saje. Malah lebih kos hidup diorang lagi mahal dan tinggi dari malaysia.

Orang kat bhg ekonomi kerajaan malaysia tu siang malam kerja nak pastikan ekonomi negara malaysia stabil dan makin meningkat, korang yg x keje kat bhg terlibat pula nak kecoh2 harga itu naik, itu mahal. It's not fair u know.

Sebab tu dari dulu pegangan dan prinsip aku x suke sesetengah orang miskin, sebab diorang ni memang pemalas dan manja.

pendapat aku lah, PM malaysia xkan turunkan harga minyak selagi si ANWAR AMERIKA tu x kene tangkap. Kenapalah Pak Lah lepaskan Anwar tu cepat sangat. Susah payah TUN M tangkap si anwar pasal kes rasuah dan tuduhan liwat tu.

cam kecoh je ckp mcm2.... abes ko kaya sgt ko x ingat ke org2 yg susah?papa kedana,fakir miskin,anak yatim piatu...pkrla sama jgn duk trikut2 sgt ckp khairy jamaluddin tu,ckp org mesia manja la apala.... ko ada ke dgr pasal rebat tunai minyak tuh?ada jugak kroni2 khairy syarikat2 dia di sebalik rebat tuhh....

ANWAR AMERIKA ? haha....ko jgn tuduh org sebarangan bro....

TUN M tangkap si anwar pasal kes rasuah dan tuduhan liwat tu? tun mahathir dah mengaku sendiri yg di segaja menangkap anuar dulu pdahal x da apa2 kes pun"masa tu saya ada kuasa,saya tangkap dia saya buang dlm penjara"..

kalau ko lah org fitnah ko meliwat,merogol....apa perasaan ko?aku rasa menangis per...hahahah :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

trick je tu... kan anwar nak bertanding... so point harga minyak mahal anwar xboleh pkai time bertanding

pas pilihan raya dorg wat naik balik

penah terpkir why gas ( yang teksi slalu pkai tu) xbanyak?

coz kerajaan xleh amik banyak untung kalau rmai orang beli gas murah tu

jadilah warganegara yang bijak. =)

the fact is negara kita skang banyak korupsi. semua $$$$$$

rasuah gilernyer banyak, lebih2 polis

nilai kemanusiaa diabaikan

penah terpkir nape Dr.mahathir resign?

dia dah agak BN nak jatuh

hidup kat malaysia ni mcm kuli je... keje mcm orang giler.

kat UK, korea DLL dorg ada masa untk keje n hobi. cnth nak breakdance ke, main game ke?

kat malaysia skang dah teruk...

try tukar kerajaan baru.

kadang pelik, sepatut time pilihan raya xleh pkai mcm tv atau radio untk promote parti. tu mmg undang2 pilihan raya.

tapi aku tgk banyak giler lambang BN kat TV time pilihan raya haha

entah apa yang aku tulis ni haha

Edited by wetfusion

Share this post


Link to post
Share on other sites

blablablabla

blablba

kebanyakan negara maju memang buat system welfare dia camtu , taktau la pulak malaysia ni dah sampai tahap negara maju .Kita ni developing country takleh nak berlagak sampai camtu , kena majukan industri negara sampai kukuh dan mampu jana duit . Kalau malaysia ni dah cukup kaya, takpe jugak nak buat .

cam kecoh je ckp mcm2.... abes ko kaya sgt ko x ingat ke org2 yg susah?papa kedana,fakir miskin,anak yatim piatu...pkrla sama jgn duk trikut2 sgt ckp khairy jamaluddin tu,ckp org mesia manja la apala.... ko ada ke dgr pasal rebat tunai minyak tuh?ada jugak kroni2 khairy syarikat2 dia di sebalik rebat tuhh....

ANWAR AMERIKA ? haha....ko jgn tuduh org sebarangan bro....

TUN M tangkap si anwar pasal kes rasuah dan tuduhan liwat tu? tun mahathir dah mengaku sendiri yg di segaja menangkap anuar dulu pdahal x da apa2 kes pun"masa tu saya ada kuasa,saya tangkap dia saya buang dlm penjara"..

kalau ko lah org fitnah ko meliwat,merogol....apa perasaan ko?aku rasa menangis per...hahahah laugh.gif

Kalau cakap tanpa source senang je main tuduh2 ni . Backup sikit kenyataan ko "ada jugak kroni2 khairy syarikat2 dia di sebalik rebat tuhh".

:lol: ni mesti ko tengok video youtube mana nih , kemungkinan besar mahathir cakap secara "memerli" , kalau tak apsal anwar taknak saman ke ape ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

tgk debat dah la...sampai saberi berbuih2 mulut apa cer bro.... saberi tu semua menyerang secara peribadi terhadap dsai,anuar ada memerang saberi secara peribadi???yg aku tau dia ada perli yg saberi boleh kuar tiap2 ari dlm rtm ada la...haha..celik la sket...debat tu dah buktikan semua....membe aku dulu mcmni gak dulu,pas tgk debat tu alhamdullilah,mgkn allah dah buka pintu hati dia ke atas islam.....elek bro...topik pisang goreng panas ni....

skrg ni yg penting biar al-quran duduk di atas,jgn undang2 omputih duk di atas... makhamah syariah dlm mesia ni berfugsi sebagai apa ye?masya-Allah

trick je tu... kan anwar nak bertanding... so point harga minyak mahal anwar xboleh pkai time bertanding

pas pilihan raya dorg wat naik balik

penah terpkir why gas ( yang teksi slalu pkai tu) xbanyak?

coz kerajaan xleh amik banyak untung kalau rmai orang beli gas murah tu

jadilah warganegara yang bijak. =)

the fact is negara kita skang banyak korupsi. semua $$$

rasuah gilernyer banyak, lebih2 polis

nilai kemanusiaa diabaikan

penah terpkir nape Dr.mahathir resign?

dia dah agak BN nak jatuh

hidup kat malaysia ni mcm kuli je... keje mcm orang giler.

kat UK, korea DLL dorg ada masa untk keje n hobi. cnth nak breakdance ke, main game ke?

kat malaysia skang dah teruk...

try tukar kerajaan baru.

kadang pelik, sepatut time pilihan raya xleh pkai mcm tv atau radio untk promote parti. tu mmg undang2 pilihan raya.

tapi aku tgk banyak giler lambang BN kat TV time pilihan raya haha

entah apa yang aku tulis ni haha

SOKONG! TAKBIRRR!

kebanyakan negara maju memang buat system welfare dia camtu , taktau la pulak malaysia ni dah sampai tahap negara maju .Kita ni developing country takleh nak berlagak sampai camtu , kena majukan industri negara sampai kukuh dan mampu jana duit . Kalau malaysia ni dah cukup kaya, takpe jugak nak buat .

Kalau cakap tanpa source senang je main tuduh2 ni . Backup sikit kenyataan ko "ada jugak kroni2 khairy syarikat2 dia di sebalik rebat tuhh".

:lol: ni mesti ko tengok video youtube mana nih , kemungkinan besar mahathir cakap secara "memerli" , kalau tak apsal anwar taknak saman ke ape ?

HEHE....berapa ko dapat duit derang bagi,....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok...nak kata India, China, USA, Indon ramai...ok la coz sebab penduduk dia ramai kan

Cuba tgk Bangladesh...apa sangat yang diaorang mampu makan?

Tp kenapa jumlah pesakit DM mengatasi negara2 lain?

Even dalam Malaysia sendiri pun...orang cakap Kelantan kuat makan manis...so expect kencing manis ramai?

Secara percentage nyer sama jer dengan negeri2 lain

Ke bro belajar etiology DM disebabkan makan benda manis? :D (fakta baru ni)

sebelum saya berkata panjang, saya nak mintak maaf sebab lari jauh dari topik dalam post ni, tetapi ini utk menjawab balasan yg agak panjang dari [email protected] yg berpendepat celoteh pendek saya di post sebelum ni patut diberi sedikit perbincangan.

fakta baru yg ko kata ni sebab makan benda manis? saya tak paham ayat ko. fakta baru ko atau ko mengata saya buat2 fakta baru?

DM disebabkan makan benda manis? salah tu. benda2 manis mmg kebanyakannya buat DM tapi ada je benda manis yg sugarless content. Benda2 yg buat DM tu sebenarnya kandungan karbohidrat yg dimakan lebih banyak dari jumlah kalori tenaga yg diperlukan dalam jangka masa yg panjang beberapa tahun (untuk jenis ke-2). Ko ada belajar ke etiologi DM atau cuma ceduk benda2 yg ada kat tenet yg tak pasti kesahihannya? Tak pernah ke terpikir kenapa lembu yg cuma makan rumput jer jadi obes dan berlemak? sebab diorang makan banyak le. Rumput tu tak berminyak, tak manis pun, 100% vegetarian.

Siapa pulak yg tak ingat faktor genetik? sememangnya bila dilihat dinegara kita ni, org berketurunan bangsa India mmg lebih berisiko terhadap penyakit2 ni. Namun secara amnya statistik di Malaysia utk penyakit2 berkenaan meningkat semua kaum. Bila kita lihat Bangladesh pula disebabkan dari keturunan itu amat mungkin, namun pemakanan mereka juga sama dengan India yg berada di tangga pertama, disebabkan pemakanan mereka, penuh dengan rempah ratus kari berlemak, yg hampir setiap waktu makan, makanan berminyak yg digoreng.

Zaman sekarang, faktor bangsa bukan lagi satu faktor genetik yg org melayu patut berasa lega cuma kerana mereka bukan dari bangsa India yg lebih berisiko, kerana bangsa melayu sendiri genetiknya mula terdorong ke arah penyakit2 ini. Oleh itu, sekarang faktor genetik yg lebih penting ialah aspek keluarga dari adik-beradik, mak bapak, sepupu atau datuk nenek ada penyakit tu, so tinggi la risiko mendapatnya juga. Bila dah dikata ada risiko bukan bermakna dah tak berguna segala2nya, tapi perlu lebih sihat gaya hidup daripada org yg tak berisiko utk mencegah penyakit2 ni. So mmg ada gunanya org2 India ni ramai yg vegetarian, kalau tak lagi ramai diorang kena penyakit2 ni.

statistik yg anda beri sama sekali tidak boleh digunakan untuk menyarankan memana rakyat malaysia utk terus hidup mewah dengan memikirkan mereka tiada atau kurang risiko penyakit2 berkenaan. statistik tu cuma beri bilangan teramai negara lain dan tidak menunjukkan peratusan peningkatan yg menakutkan di malaysia. Benda yg saya bincangkan bukan sahaja tentang DM, ini termasuk hypertension, hypercholesterol dan sakit jantung.

Share this post


Link to post
Share on other sites

HEHE....berapa ko dapat duit derang bagi,....

HEHE dalam islam kalau nak tuduh2 kena ada bukti kalau tak jadi fitnah . Lagipun apa salah nya aku minta bukti kan ? Boleh la jugak nak percaya kat kenyataan ko post tu . Baru mintak bukti dah kena tuduh camni :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rilek2...

Jgn Gaduh2...

Masing2 ada pndapat masing2.....

Rilek2...

Jgn Gaduh2...

Kalau tk tajuk nih kena blok.......

Sedey2....

Rilek2...

Jgn Gaduh2...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ko ada belajar ke etiologi DM atau cuma ceduk benda2 yg ada kat tenet yg tak pasti kesahihannya?

First sekali...pada mod mintak maap out of topic jap

Upps...lupa bro DRS kita pun mod jugak :D

Tak perlu nak ceduk2 kat tenet & dun think u're the only one yg ada degree in medical field ;)

benda2 manis mmg kebanyakannya buat DM tapi ada je benda manis yg sugarless content. Benda2 yg buat DM tu sebenarnya kandungan karbohidrat yg dimakan lebih banyak dari jumlah kalori tenaga yg diperlukan dalam jangka masa yg panjang beberapa tahun (untuk jenis ke-2)

Ok...apa yang aku faham dr ayat ko bro...ko mengatakan benda manis kebanyakannya buat DM (means causing DM aite?)

Wow...ni yg aku kata new theory...aku rasa x perlu la aku nak define apa DM & classificationnya memandangkan bro dah tau kan

So can carbohydrate cause insulin resistance & relative insulin def (since ko mention Type2 kan?)

Dalam banyak2 tu ada x dimetionkan dalam Harrison ke...Kumar & Clark ke...Davidson ke...Oxford ke yang carbohydrate menyebabkan DM? Belum lagi kan? Ok...aku setuju kalau bro mention high carb diet will worsen the disease itself (means the patient with the disease) but not causing it

Tp aku x kata high carb diet is not harm for normal individual

Siapa pulak yg tak ingat faktor genetik? sememangnya bila dilihat dinegara kita ni, org berketurunan bangsa India mmg lebih berisiko terhadap penyakit2 ni. Namun secara amnya statistik di Malaysia utk penyakit2 berkenaan meningkat semua kaum. Bila kita lihat Bangladesh pula disebabkan dari keturunan itu amat mungkin, namun pemakanan mereka juga sama dengan India yg berada di tangga pertama, disebabkan pemakanan mereka, penuh dengan rempah ratus kari berlemak, yg hampir setiap waktu makan, makanan berminyak yg digoreng.

Ok...yang ni aku setuju...memang statistik menunjukkan peningkatan kes2 DM

Tp adakah bro yakin benda ni x wujud masa zaman nenek moyang kita? Atau mungkin peningkatan kes berlaku disebabkan peningkatan screening CVD yang dilakukan?

Mungkin juga...nenek moyang kita yang kita rasa meninggal disebabkan sakit tua tu disebabkan oleh salah satu CVD ni ;)

Ok...since bro mention pemakanan orang India x sihat kan...kenapa bro x mention sekali pemakanan orang2 Kelantan, Negeri Sembilan ke?

Kelantan suka makan manis2...sambal pun bole manis

Negeri Sembilan lak...suka masak lemak cili api....tp adakah statistik di Malaysia menunjukkan kedua2 negeri ni secara percentagenya lebih banyak dr negeri2 lain?

statistik yg anda beri sama sekali tidak boleh digunakan untuk menyarankan memana rakyat malaysia utk terus hidup mewah dengan memikirkan mereka tiada atau kurang risiko penyakit2 berkenaan. statistik tu cuma beri bilangan teramai negara lain dan tidak menunjukkan peratusan peningkatan yg menakutkan di malaysia. Benda yg saya bincangkan bukan sahaja tentang DM, ini termasuk hypertension, hypercholesterol dan sakit jantung.

Ohh....tidak sama sekali

Aku x berniat pun nak menyarankan warga Malaysia ni supaya hidup secara mewah...hehe...ada dalam statement aku @ ko nyer assumption? Neway...no hard feeling

Hmm...pasal HPT pun...ok la...since bro sentuh gak

Bro pun tau yang HPT tu ada 2 kan...essential & secondary kan?

Essential means?.....idiot who is pathetic aite (idiopathic or no known underlying cause)...& dalam secondary HPT...ada x mention pasal diet gak? :P

Ok la...x perlu nak dipanjang2kan benda ni...lari topik pulak x mod?

Neway....no hard feeling :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

dah2,sesama Islam pun nak bergaduh ke??entah2 mereka yg bukan Islam tergelak dan ketawa terbahak2 lihat sesama Islam aka sesama Melayu bergaduh kerana nak rebut kuasa.ini menunjukkan "rancangan" mereka berjaya~~

Share this post


Link to post
Share on other sites

Untuk mengurangkan tension dalam thread ni aku ada satu nasihat :

"Pencegahan penyakit/masalah kesihatan bermula dari awal "

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...