Jump to content
slaughters

Sape Ready Nak Buat Donation ?

Recommended Posts

Kat forum lain aku rasa dari awal2 bukak site dah ada fungsi donation

Tp kat Putera..setelah 10 tahun establish baru nak ada kan fungsi donation (x sure yang ni jadi ke tak)

Dulu pun dah ada dibincangkan topik ni tp tetiba senyap macam tu jer

So kalau lah betul nak wat donation...aku setuju sangat2

Aku harap selepas ni semua masalah yang dihadapi kat Putera ni dapat diselesaikan satu persatu (especially login banyak kali..really annoying)

Dan disebabkan bro Shanai terlalu bz untuk maintain site..aku setuju kalau beliau mengamanahkan seseorang yang berwibawa & bole dipercayai untuk meng'admin'kan site yang disayangi ni

Apa juga cadangan yang baik aku sokong jer ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

sepanjang aku jadi ahli, masuk ni dah dekat 6 kali topik pasal donation.. tapi takde satu pun yang berjalan. ^_^

hrp-hrp yang ni berjalan la.. huhu

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku justg nak cadang je,, ikut ar nak buat ke tak.. ape kata daripada kita buat derma baik buat yuran keahlian.. user yg dah bayar fees kita kasi immunity, maknenye dalam jangka masa tertentu dia immune dari kena ban atau dpt warning bar. ataupun bagi la kelebihan-kelebihan lain mcm enable search,, dgn cara ni user yg bayar akan ada kelebihan dari user yg tak bayar..amcam??

tapi daftar tetap free, semua org boleh daftar free dan login mcm biasa.. cuma kelebihan yg ada pada ahli berbayar diorang tak dapat... lagipun permintaan utk enable search amat tinggi... so apa salahnya kalau admin buat macam tu...

skadar cadangan jerr..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Put my name on the list.

Thank you :lol:

Edited by Mr Ijan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aku pun ready gak...

Oleh kerana nama pun derma... jadi ikut suka hati aku la nak derma berapa pun ikut kemampuan..

Semoga usaha en tawpik statar comes true... huhu

Share this post


Link to post
Share on other sites

slaughter, bila nak stat wat donation ni?..

better buat cepat, sementara duit ngan byk..

lambat2 nnti hbs laks duit ptptn tu...hahaha

Share this post


Link to post
Share on other sites

nak derma RM12 boleh guna online mana yang ada online dan nak derma RM10 gunakan mesin ATM sebab tak ada akaun maybank (ATM hanya terima wang kertas RM10,RM50 dan RM100) pun boleh. Namanya pun derma dan bukannya sebagai yuran ahli.Langsung tak salah pun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku justg nak cadang je,, ikut ar nak buat ke tak.. ape kata daripada kita buat derma baik buat yuran keahlian.. user yg dah bayar fees kita kasi immunity, maknenye dalam jangka masa tertentu dia immune dari kena ban atau dpt warning bar. ataupun bagi la kelebihan-kelebihan lain mcm enable search,, dgn cara ni user yg bayar akan ada kelebihan dari user yg tak bayar..amcam??

tapi daftar tetap free, semua org boleh daftar free dan login mcm biasa.. cuma kelebihan yg ada pada ahli berbayar diorang tak dapat... lagipun permintaan utk enable search amat tinggi... so apa salahnya kalau admin buat macam tu...

skadar cadangan jerr..

yg ni x brape nak setuju la~

nanti dah bayar mula ungkit2...

terutama yg bold tu~

kalau imun dari kene ban...

apa guna peraturan kalau org yg kononnya derma ni selalu melanggar peraturan forum?

apa guna moderator dlm menjaga tadbir forum?

forum ni tempat kita mengumpul ilmu dan maklumat...

rasanya x eloklah kita kutip yuran keahlian...

adalah lebih baik kita derma atas keikhlasan diri~

sesiapa yg terasa terhutang budi dengan putera.com ni semestinya x sanggup putera.com terus berkeadaan sebegini rupa~

ps: menderma seikhlas hati, bukan menderma kerana niat lain~

Share this post


Link to post
Share on other sites

Donation ngan Subscription lain. So harapnye jgnla banyak suara argue / membangkang dari berpikir terlebih dahulu. Klu anda rase website ni byk membantu "dermalah" dgn ikhlas. Bukan nk jadi website charity foundation tapi sbg dana sokongan untuk memberi putera ni penyelarasan yg lbih baik di masa hadapan..RM1 klu sebulan pon apela sgt dgn ilmu yg dpt didalam nih.. :D

Klu derma pon ader pihak yg mengungkit, tu bukan derma..tu umpama buat/bagi pinjaman.. :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

salam...

aku READY....

x salah kita dema sikit... dan putera ni pon dah banyak sangat jasanya pade aku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ada lagi tak yang berminat nak donate ?

kau bukak aje akaun maybank tu slaughters!!!!

Ramai yang datang derma nanti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assalamualaikum semua,

terima kasih kepada mereka yg berusaha untuk memastikan putera.com terus wujud. Tiada kata yg dapat saya ucapkan kepada anda sekalian untuk menggambarkan betapa terharunya saya dengan usaha ini.

Namun, seperti kata rakan-rakan juga, ini bukan kali pertama kita cuba buat donation, sebelum ini pun pernah buat.

Walaupun yg sebelum ini tidak berjaya untuk menampung kos hosting bulanan, namun kita berjaya membeli Invision Power Board untuk tahun pertama.

Sebenarnya saya agak keberatan dengan konsep derma kerana tidak pasti ia boleh kekal pada jumlah yang dikehendaki untuk menampung kos pada setiap bulan.

Tapi mungkin dengan memperkenalkan servis tertentu atau menjual produk tertentu, kos berkenaan dapat ditampung. Sekurang-kurangnya mereka yang menderma tu boleh juga menghulur dan dapat servis/produk walaupun tak kisah.

Buat masa ni kemudahan hosting dengan kapasiti bandwidth 2MBs diderma sepenuhnya oleh mypressto, tapi dengan beberapa halangan yg kita harus akur, iaitu putera.com tidak bolehlah menyebabkan servis utama syarikat mereka terganggu akibat langsung atau tidak langsung daripada aktiviti di putera.com.

Contohnya jika ada org attack putera.com, ia akan menjejaskan bandwidth kepada server mypressto yang lain, so kita tak boleh biarkan ia sampai jadi begitu, sebab itu saya hadkan fungsi seperti carian dan tingkatkan sekuriti sehingga ada di sesetengah lokasi terpaksa login 2-3 kali bila guna.

Jika kita nak host tempat lain, kita harus fikirkan bolehkah kita mencapai jumlah minimum seperti yg slaughter bajetkan itu.

Saya akui sejak saya disable fungsi carian, kadar kunjungan agak menurun sedikit, ramai juga yg merungut.

Mungkin, pada pendapat saya, sebagai permulaan, kita boleh perkenalkan yuran, yang mana sapa yg bayar yuran, bolehlah guna fungsi carian, sekurang-kurangnya boleh kawal juga dari penyalahgunaan, atau mungkin lain-lain kelebihan. ... tapi apa yg anda mahukan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Assalamualaikum semua,

terima kasih kepada mereka yg berusaha untuk memastikan putera.com terus wujud. Tiada kata yg dapat saya ucapkan kepada anda sekalian untuk menggambarkan betapa terharunya saya dengan usaha ini.

Namun, seperti kata rakan-rakan juga, ini bukan kali pertama kita cuba buat donation, sebelum ini pun pernah buat.

Walaupun yg sebelum ini tidak berjaya untuk menampung kos hosting bulanan, namun kita berjaya membeli Invision Power Board untuk tahun pertama.

Sebenarnya saya agak keberatan dengan konsep derma kerana tidak pasti ia boleh kekal pada jumlah yang dikehendaki untuk menampung kos pada setiap bulan.

Tapi mungkin dengan memperkenalkan servis tertentu atau menjual produk tertentu, kos berkenaan dapat ditampung. Sekurang-kurangnya mereka yang menderma tu boleh juga menghulur dan dapat servis/produk walaupun tak kisah.

Buat masa ni kemudahan hosting dengan kapasiti bandwidth 2MBs diderma sepenuhnya oleh mypressto, tapi dengan beberapa halangan yg kita harus akur, iaitu putera.com tidak bolehlah menyebabkan servis utama syarikat mereka terganggu akibat langsung atau tidak langsung daripada aktiviti di putera.com.

Contohnya jika ada org attack putera.com, ia akan menjejaskan bandwidth kepada server mypressto yang lain, so kita tak boleh biarkan ia sampai jadi begitu, sebab itu saya hadkan fungsi seperti carian dan tingkatkan sekuriti sehingga ada di sesetengah lokasi terpaksa login 2-3 kali bila guna.

Jika kita nak host tempat lain, kita harus fikirkan bolehkah kita mencapai jumlah minimum seperti yg slaughter bajetkan itu.

Saya akui sejak saya disable fungsi carian, kadar kunjungan agak menurun sedikit, ramai juga yg merungut.

Mungkin, pada pendapat saya, sebagai permulaan, kita boleh perkenalkan yuran, yang mana sapa yg bayar yuran, bolehlah guna fungsi carian, sekurang-kurangnya boleh kawal juga dari penyalahgunaan, atau mungkin lain-lain kelebihan. ... tapi apa yg anda mahukan?

alhamdulillah.. akhirnya bersuara jugak admin kita.

dari sini boleh lah kita mulakan tindakan yang seterusnya...

seperti kata admin, kos maintainance bulanan itu yang menjadi persoalan utamanya.

jadi adakah selepas penaiktarafan ini, mampukah kita untuk menampung kos nya setiap bulan.

jadi untuk permulaan, bolehkah diketahui kos minimum yang perlu dikeluarkan pada setiap bulan

selepas proses penaiktarafan ini.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Salam utk semua, lama tak masuk putera gara2 masalah 'itu' la :D

Apapun aku insyaAllah sedia menghulurkan sumbangan spt yg slaughters cadangkan... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mungkin, pada pendapat saya, sebagai permulaan, kita boleh perkenalkan yuran, yang mana sapa yg bayar yuran, bolehlah guna fungsi carian, sekurang-kurangnya boleh kawal juga dari penyalahgunaan, atau mungkin lain-lain kelebihan. ... tapi apa yg anda mahukan?

Sayer stuju. nampaknya jelas tuan membuat homework sebelum memberikan cadangan tuu.. bravooo..!! :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eveready...!!!

kitaorg tak kisah ape la sangat RM1 sebulan,dari beli rokok 4-5 hinggit tul tak?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...