Jump to content
oxy

Betulkah Formula Minyak Anwar?

Recommended Posts

sebenarnye formula anuar tu aku xtau la betul ke salah..tapi sebenarnye die nak amik perhatian rakyat.. so..sape yang tengok debat tu mesti tertarik.sebab die nak turunkan harga minyak...cube korang pikir...manusia mane xnak harga minyak turun?.melainkan orang kuat bn je yang suke harga minyak naik(bak kate anuar)...papehal pun ade betul formula anuar tu..jimat sane sini untuk cover duit subsidi minyak..cube tengok...nape bazir duit nak buat jambatan kedua kat penang tu? dah kenape jambatan sekarang..da nak runtuh ke? pelik aku...pelik2...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dah besor-besor nak subsidi kerajaan.. Bila Nak Maju? Asyik-Asyik Subsidi kerajaan. Hahaha aku suka ayat ini. Kena paham kesian kerajaan menanggung rugi asyik menanggung subsidi jer...HAHAHHA

Elok ko pegi sendiri interviu. Tanya juwatan yang buat projek kambing dah la.... cam ner citer sebenar. Ini bukan soal subsidi dalam bidang agrikultur, tetapi dari segi tanggungjawab kerajaan dalam kes kenaikan harga minyak, mengawal kegilaan peniaga samseng. Subsidi orang cam pres enjin elokla pasal pakai minyak. Agrikultur tak layak sebut subsidi dah leni, pasal dia orang amat profesional. kerajaan bagi anugerah untuk kemajuan projek.

Share this post


Link to post
Share on other sites

cuba pikir satu je

sanggupkah kite bejuang macam beliau (walaupun tak tahu salah ke tidak)

sanggupkah isteri kite berjuang macam tu?

aku?terus terang ar x sanggup hehe so jgn kite abai kan orang macam anuar dia adalah pemerhati rakyat

salah ke betul ke yang penting kerajaan berpikir lebih rasianol pasal ni

p/s lupe nak kutuk pikir harga barang sekarang ko sanggup ke kalo gaji ko rm700 sebulan????

pikir pikir.....

ayat manis kerajaan rakyat jgn manja hehehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

kalau aku jadik menteri ermmmm....

aku check balik gomen beli apa cth jet sukhoi SUMKM 30 nilai dia 50USD million...

aku jual balik....2nd ke hapa ke lantak la dapat let say 40USD million

so lepas tuh belanja balik dalam 20 million beli pesawat rendah2 sikit....cth Sukhoi 29 or F16 ke cth harga 15million so balanced USD 5 biilion tuh buat cover duit minyak......

kalau sebiji dah US 5 bilion kalau kita buat macam tuh kat 16 biji sukhoi cukup x cover minyak naik? :)

hehe tak habis2 ngan cite sukhoi ko tuh . :wacko: . Apa la ko tulis ni sekejap million sekejap bilion . :lol: . Owh . ni kira cam gi kedai pajak gadai la tuk buat belanja minyak . lawak2

cuba pikir satu je

sanggupkah kite bejuang macam beliau (walaupun tak tahu salah ke tidak)

sanggupkah isteri kite berjuang macam tu?

aku?terus terang ar x sanggup hehe so jgn kite abai kan orang macam anuar dia adalah pemerhati rakyat

salah ke betul ke yang penting kerajaan berpikir lebih rasianol pasal ni

p/s lupe nak kutuk pikir harga barang sekarang ko sanggup ke kalo gaji ko rm700 sebulan????

pikir pikir.....

ayat manis kerajaan rakyat jgn manja hehehe

aku sanggup je nak berjuang demi rakyat tapi bukan ikut cara dia . Lagi satu harga barang naik disebabkan peniaga sendiri takmau untung dorang kurang padahal dorang masih lagi untung .

.cube tengok...nape bazir duit nak buat jambatan kedua kat penang tu? dah kenape jambatan sekarang..da nak runtuh ke? pelik aku...pelik2...

LOL . tak pernah gi pulau pinang nih . Sesape yang kena ulang alik [email protected] gi kat bahagian pulau tu tau la camne traffik jam bila peak hour .

Edited by hampeh

Share this post


Link to post
Share on other sites

sekarang saya tgh tengok debat tu kat youtube... off topik sikit la.tak gemar betul tengok cara pemimpin2 ni berdebat dengan cara sindir menyindir,hentam menghentam,ungkit mengungkit ni ni,audience pun buat suara sumbang.

cuma harap supaya orang malaysia semuanya boleh bersikap lebih professional.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm aku nak bagi komen sikit pasal pidos... bagus betul pemikiran yang dak pidos ni ader sungguh kearah positif... aku sangat2 setuju ngn dier... nape kiter kena nampak satu2 benda tu dari segi negatif dulu bukan ker aper2 kiter kena cari sudut positif nyer n sudut negatif nyer sebagai iktibar dn kita jadikan panduan ke jalan yang nak kiter tuju tu... hmmm aku cukup stuju pasal minyak naik sebab pada pendapat aku melayu tak leh dimanjakan jer ... sebab klau kiter tgk masa minyak naik... sumer orang bising tapi kaum yang paling bising sekali kietr lah melayu... bukan nak kutuk bangsa sendiri tapi tu lah hakikat nyer sebab aper sebab melayu manja... sikit2 subsidi... sikit2 subsidi tak der nak mintak lai ker... cina ader bising,.? hmmm naper kiter tak leh berdiri ngan kaki sendiri... sumer nak melenting biler kiter tak dapat sesuatu tu bangsa kiter ni mentah sangat2 ker muda sangat2 ker sampai sumer benda nak didodoi kan.... hmm tak pk ker kalau kerajaan berlebih bagi subsidi rizab negara akan habis dan mcam maner masa untuk anak2 kiter nanti... tak pk ker kenaper lah kena penting kan diri sendiri... tak berpk panjang... tapi nak buat mcam maner mcam tu lah malyu... takl pernah nak berpk panjang n bersyukur... aku pun orang bese pakai keter moto n berkerja cuma tak berkeluarga paham macm maner seksa minyak naik tapi... pk lah untuk masa panjang... cakap mmg senang ... nila setitik nak jadi yb? hmm senang cakap dari buat aper... penat tulis nanti aku ader mood aku tulis lagi banyak gak lagi nak cakap ni... aper2 pun sory lah sangat lari dari topik dah ni... hahaha.... sory mod....

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm aku nak bagi komen sikit pasal pidos... bagus betul pemikiran yang dak pidos ni ader sungguh kearah positif... aku sangat2 setuju ngn dier... nape kiter kena nampak satu2 benda tu dari segi negatif dulu bukan ker aper2 kiter kena cari sudut positif nyer n sudut negatif nyer sebagai iktibar dn kita jadikan panduan ke jalan yang nak kiter tuju tu... hmmm aku cukup stuju pasal minyak naik sebab pada pendapat aku melayu tak leh dimanjakan jer ... sebab klau kiter tgk masa minyak naik... sumer orang bising tapi kaum yang paling bising sekali kietr lah melayu... bukan nak kutuk bangsa sendiri tapi tu lah hakikat nyer sebab aper sebab melayu manja... sikit2 subsidi... sikit2 subsidi tak der nak mintak lai ker... cina ader bising,.? hmmm naper kiter tak leh berdiri ngan kaki sendiri... sumer nak melenting biler kiter tak dapat sesuatu tu bangsa kiter ni mentah sangat2 ker muda sangat2 ker sampai sumer benda nak didodoi kan.... hmm tak pk ker kalau kerajaan berlebih bagi subsidi rizab negara akan habis dan mcam maner masa untuk anak2 kiter nanti... tak pk ker kenaper lah kena penting kan diri sendiri... tak berpk panjang... tapi nak buat mcam maner mcam tu lah malyu... takl pernah nak berpk panjang n bersyukur... aku pun orang bese pakai keter moto n berkerja cuma tak berkeluarga paham macm maner seksa minyak naik tapi... pk lah untuk masa panjang... cakap mmg senang ... nila setitik nak jadi yb? hmm senang cakap dari buat aper... penat tulis nanti aku ader mood aku tulis lagi banyak gak lagi nak cakap ni... aper2 pun sory lah sangat lari dari topik dah ni... hahaha.... sory mod....

Hahaha…

Betul la kata anwar, asal kalau nak bagi bantuan pada rakyat di namakan subsidi, asal nak Bantu pelabur dipanggil insentif, nak selamatkan syarikat seperti MAS di panggil bailout …padahal sume tu menda yang sama kecuali namanya sahaja bunyi lain…nampak sangat busuk, hina perkataan SUBSIDI ni kalau nak di bagi kepada rakyat marhain..huhu…pemimpin dipilih untuk jaga sapa?rakyat? atau taukey2 besar? Sume kita nak jaga….memang betul pun, jaga rakyat sahaja tapi tak jaga taukey/pelabur, ekonomi tak dapat jalan smooth…begitu juga maslahat rakyat tak boleh dikesampingkan begitu sahaja..

no offense...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bagi aku RM 5 Billion tu takkan dapat turun RM 0.50 . Tapi masih lagi dapat menurunkan harga minyak. Setidaknya masih dapat mengurangkan kesan kenaikan harga makanan walaupun tak ketara sangat. Apa yang aku nampak, Anwar cuba memberikan gambaran yang dia mampu menurunkan harga minyak dengan mengawal perbelanjaan kerajaan yang pada masa sekarang ini amat membazir. Malah dia terpaksa mengubah perancangan dia sebelum pilihanraya untuk menurunkan harga minyak di bawah RM1.92 disebabkan tindakan tak disangka kerajaan menaikkan harga minyak dengan melampau.

P/S: Walaupun aku nampak Shabery banyak merapu bersama wakil dia, tapi aku aku ucapkan tahniah kepada dia ( sebagai wakil kerajaan ) sebab berani berdebat dengan Anwar di depan tv . Terasa pulak macam tgk perdebatan antara bakal presiden Amerika. Aku harap ia sebagai langkah pertama ke arah politik yang matang. Teringat aku Ahmadinejad diserang peribadinya ketika dia berdebat di Universiti Colombia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sekarang saya tgh tengok debat tu kat youtube... off topik sikit la.tak gemar betul tengok cara pemimpin2 ni berdebat dengan cara sindir menyindir,hentam menghentam,ungkit mengungkit ni ni,audience pun buat suara sumbang.

cuma harap supaya orang malaysia semuanya boleh bersikap lebih professional.

dah jadi budaya kita pulak tu

org barat tau je bila nak tepuk bila nak gelak bila nak boo

kita hentam je teriak2 biasala tu

masih tak profesional

jadi persoalannya yg timburl antara BN dan PR ni adalah isu siapa yg boleh bagi subsidi minyak lebih banyak. Perkara yg banyak diketengahkan PR sejak PRU12 sebelum kenaikan harga minyak adalah janji penurunan harga minyak. namun skrg penurunan yg dijanjikan telah berubah kepada kenaikan harga minyak jika dibanding dengan harga minyak sebelum PRU12. Nampaknya PR juga haggle naik harga minyak asalkan tak lebih dari harga yg disyorkan bawah pemerintahan BN.

kalau aku jadik menteri ermmmm....
aku check balik gomen beli apa cth jet sukhoi SUMKM 30 nilai dia 50USD million...
aku jual balik....2nd ke hapa ke lantak la dapat let say 40USD million
so lepas tuh belanja balik dalam 20 million beli pesawat rendah2 sikit....cth Sukhoi 29 or F16 ke cth harga 15million so balanced USD 5 biilion tuh buat cover duit minyak......
kalau sebiji dah US 5 bilion kalau kita buat macam tuh kat 16 biji sukhoi cukup x cover minyak naik?

Pembelian kenderaan2 ketenteraan tidak boleh dipandang ringan. Walaupun kita sekarang takde berperang dengan negara2 lain atau seumpamanya, cthnya Singapura atau negara2 lain yg punya ketenteraan lebih kuat, jika tanpa pertahanan, belum pun sempat BN dan PR habis bertelagah, negara kita pulak dah boleh kena jajah sehari je. kalau dah kena jajah, darurat dan sebagainya lagi naik le harga minyak dan barangan. 2nd hand? boleh je lepas tu reput cepat baru berapakali terbang dah jatuh. bak kata pepatah, biar lambat asal selamat, bagi saya biar mahal asal selamat.

lagi satu gaji kakitangan kerajaan tak sepatutnya dikurangkan atas alasan simpan duit buat subsidi minyak, terutama sekali bidang2 kritikal seperti kedoktoran. kerajaan berusaha mengelakkan doktor buatan malaysia dari lompat ke swasta atau persendirian atau ke luar negara. Apa taknya, diorang belejar penat, kerja penat duit tak cukup, nak tak nak cari duit terpaksa pindah ke swasta, maka semakin mahal lah kos perubatan rakyat keseluruhannya. Bagi kakitangan kerajaan pulak gaji sikit tak cukup nak tak nak ada jugak yg ambik rasuah. kalau la korang bukak kedai emas, korang nak bayar bodyguard korang murah ke yg berbaloi dengan risiko dia? ada je yg nanti buat komplot rompak kedai emas tu. Bukannya apa, bukan nak tunjukkan kejahilan org skrg tapi ni mmg dah jadi naluri manusia. Duit adalah segalanya. kalau tak, takde lah org bising2 pasal naik harga minyak ni. Duit semua org nak. Saya rasa BN dah cukup baik mengatur duit negara supaya ianya berbaloi, manakala PR dengan janji berbilion subsidi lebih menyerupai rasuah atau pancing undi menggunakan wang, yg sebenarnya amat sementara kerana minyak bukanlah sumber tenaga yg kekal, walaupun diperkatakan kita negara pengeluar minyak, minyak yg dikeluarkan semakin lama semakin kurang. Pengambil alihan kuasa kepada PR bukan jawapannya, malah dengan pengambil alihan kuasa ni adakah pendapat negara akan masih kekal atau akan turun atas saham, dan tak dapat mengumpulkan wang subsidi tersebut.

shabery mmg ada alasan yg baik untuk mengunkitkan peribadi anwar dimana kita lihat anwar dan keluarganya selain dari janji sogokan duit atas harga minyak, dia lebih mempunyai agenda individu daripada agenda parti. seperti kata anwar 'kalau saya jadi PM' yg kita dengar berkali2. kita lihat masa lalu kaitan anwar dan IMF yg nyaris menghancurkan ekonomi negara, isu2 seks yg tak habis2 cuma menjadi 'timebomb' sekiranya dia ditampuk pimpinan dan digoyahkan dgn isu2 yg memalukan ianya boleh menghuru-harakan negara. Kita nampak sendiri kenapa Mahathir dulu tidak memilih Najib atau org atasan lain tetapi PakLah kerana isu kredibiliti individu sangat penting. Najib sendiri banyak isu dia, manakala PakLah masa tu yg plg clean. Sehingga kini PakLah masih clean tapi org mula menyerangnya dari Khairy dan sikap PakLah yg nampak tidak tegas dengan keputusan sendiri.

Sekiranya PR menang, janganlah anwar jadi PM, bagi ler kepimpinan PM kepada org melayu kat PAS. kalau tak, baik PAS ni keluar je dari PR sebab nampak dalam PR ni PAS=melayu, DAP=cina, PKR=india. Buat mcm BN bagi melayu UMNO memerintah jadi PM.

Edited by DRS

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm aku nak bagi komen sikit pasal pidos... bagus betul pemikiran yang dak pidos ni ader sungguh kearah positif... aku sangat2 setuju ngn dier... nape kiter kena nampak satu2 benda tu dari segi negatif dulu bukan ker aper2 kiter kena cari sudut positif nyer n sudut negatif nyer sebagai iktibar dn kita jadikan panduan ke jalan yang nak kiter tuju tu... hmmm aku cukup stuju pasal minyak naik sebab pada pendapat aku melayu tak leh dimanjakan jer ... sebab klau kiter tgk masa minyak naik... sumer orang bising tapi kaum yang paling bising sekali kietr lah melayu... bukan nak kutuk bangsa sendiri tapi tu lah hakikat nyer sebab aper sebab melayu manja

Betul tu... melayu ini tak leh dimanjakan sangat.... asyik-asyik nak bantuan kerajaan biasiswa... takyah buat biasiswa...bagi jer kat kaum lain kan senang dengan alasan melayu tak leh dimanjakan..hehehehe. Tengok contoh mcm aku...tak perlu buat bantuan kerajaan semua aku tolak sbb aku paham melayu tak leh dimanjakan...HEHEHEHEHE tapi kalau bagi orang lain...tentu nak..

Lagipun taraf Ekonomi orang Melayu sudah tinggi...Pendapatan orang melayu RM 3000 sebulan sebab tu tidak perlu bising. Gaji aku RM 4000 tak bising sangat dgn minyak naik sbb aku paham kalau minyak naik RM 5.00 tidak memberi kesan langsung pada aku, dan juga pada orang lain RASANYALAA sbb kita perlu berfikiran positif...HEHEHEHEEH

Edited by .mysahabat9

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku rasa masih ramai lagi yang tak berapa faham tentang apa yang dibentangkan anwar... apa yang aku paham ialah (kalo salah betulkan ye):

1. 3 punca yang dikatakan anwar ialah perjanjian IPP, kebocoran sana sini dan dividen petronas kepada kerajaan...yg mana ketiga2 ini mampu utk memberikan penjimatan dan penurunan 50 sen minyak..tapi ini adalah langkah awal

2. kalo korang perasan masa editor siasah soal sabree,masa kenaikan minyak sebelum ni, kerajaan dapat jimatkan >4billion katanya utk pengangkutan tetapi yg dibelanjakan hanya berapa sahaja (nilai lupa) ...yg bakinya pi mana tapi tak dijawab...skrg ni kata dapat jimatkan utk disalurkan kepada pembangunan...pembangunan mega lagi ke??

3. perbezaan antara insentif dan subsidi.. kerajaan telah menampung kompeni2 besar seperti MAS,genting dan perwaja daripada kerugian dengan jumlah yang agak besar,itu namanya INSENTIF ...tapi bila utk rakyat dikatakan SUBSIDI.. dikatakan rakyat manja, adakah rakyat ini MEMBEBANKAN ??

4. mmg betulla ade efek pada penggunaan kereta yg mana mengajar ke arah penjimatan..tapi utk orang yg gaji besar lebih 2 ribu,bleh arrr... tapi kalo dah sedia gaji rendah bawah seribu,anak ramai sekolah, kejadahnyeee nak jimat, silap silap moto pun takde,kalo ade pun dapatla rebet.. kalo kene yg gaji besar,kereta 2-3 biji, dah berdouble2 dapat rebet..

5. mcm anwar kata,dia mmg puji petronas sebab memberikan pulangan yg besar kepada negara, tetapi apa yang disoalkan adalah bagaimana kewangan diuruskan....bocor sana sini, kroni sana sini, rasuah...

6. ade banyak lagi laa point...maleh nak taip, hehe

aku bukanla nak sokong memane, aku cuma nak tau kenapa sabree tak boleh nak memberikan fakta utk menghalalkan kenaikan,yg dia jawab isu lama,bandingkan dengan negara lain yang pendapatan lebih tinggi dari kita...sedangkan anwar memberikan fakta-fakta yg selama ni kita tak tahu pun...aku pun tak paham laa...

isu IMF??? fitnah berterusan yg anwar pun ajak sesape pakar ekonomi yg boleh debat pasal perkara ni,maybe tun?? sbb aku pun nak tau kebenarannya... aku respek anuar sebab mmg dia merupakan pakar ekonomi,aku nak tanya la untuk menjadi menteri kewangan pertama mmg sukar sbb segala hal kewangan negara dia tau,keluar masuk duit,akaun sume dia uruskan... sbb tu lepas anwar dan daim sekejap, sampai sekarang yg jadi menteri kewangan I adalah PM sendiri.....

aku respek pd anwar bukan sebab ape,sebab fikiran ekonominya membongkarkan segala isu yg kita sendiri tak pernah tau...dan pada keadaan yg mmg tertekan dan dilemparkan tuduhan, dia masih mantain je....dia punya hal, satu negara kalut, polis kalut buat road block, nak tahan dia pun pakai polis topeng, umpama anwar dan penyokongnya ada senjata,ada bom..adeehhh...

Edited by Big^Boyz

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku rasa masih ramai lagi yang tak berapa faham tentang apa yang dibentangkan anwar... apa yang aku paham ialah (kalo salah betulkan ye):

1. 3 punca yang dikatakan anwar ialah perjanjian IPP, kebocoran sana sini dan dividen petronas kepada kerajaan...yg mana ketiga2 ini mampu utk memberikan penjimatan dan penurunan 50 sen minyak..tapi ini adalah langkah awal

2. kalo korang perasan masa editor siasah soal sabree,masa kenaikan minyak sebelum ni, kerajaan dapat jimatkan >4billion katanya utk pengangkutan tetapi yg dibelanjakan hanya berapa sahaja (nilai lupa) ...yg bakinya pi mana tapi tak dijawab...skrg ni kata dapat jimatkan utk disalurkan kepada pembangunan...pembangunan mega lagi ke??

Aku nak tunggu subree bagi jawapan tapi dia tak paham soalan Zulkifli tu... Kesian... aku yang bukan Menteri pun dah paham soalan... penjimatan yang begitu BESAR...HAHAHA

Lagi satu banyak nombor yang anuar sebut... subree aku rasa tak cukup buat homework.. kurang membaca.HEHEHEEHHE... Bosan aku dgr Subree bagi jawapan..HEHEHEEHEH

Share this post


Link to post
Share on other sites

pasal no 2 tu dah dijawab shahril masa debat ngam pas. x sampai 1 billion dipakai sbb reger minyak naik blk. duit tu pki blk ntuk subsidi. tu sikit je dpt disalurkan. ada org tertinggal keretapi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nih kaalu minyak naik lagi........apa korang nak buat? sekarang baru bulan 7 2008 kalau bulan 12 2008? masa tuh katalah Iran dah kena serang......

kalau naik ke USD200 setong.....ramai yg muflis ke? atau lepas nih mmg kita kena standby `peruntukan` utk minyak kita sahaja?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apalah bengap sangat..sbb kerajaan sudah naikkan RM 2.70, maka mulakanlaa daripada yang terkini...takkan nak mula RM 1.92.. tu time Pilihan raya, minyak tak naik lagi, sekarang sudah sampai Rm 2.70 lepas pilihan raya.. Lain kali jgn tido..kalau dulu minyak tak naik dan kekal RM 1.92 selepas pilihan raya... bolehlaaa mulakan daripada RM 1.92...skrg sudah naik RM 2.70 selepas pilihan raya.. takkan tak dapat beza nilai kot...

lagi satu...kuasa ditangan Parti Kebangsatan...so tak leh nak buat apalaa sekali aku tuan rumah..Tuan rumah yang membuat keputusannya sama ada nak menaikkan harga sewa...takkan penyewa nak tentukan harga..tapi boleh mintak kurang atau tawar menawar.. Kalau tuan rumah nak gak naik RM 2.70... takan nak paksa gak... so carilaa rumah lain yang murah tapi minyak nak cari lain harga tetap sama...HAHAHAHAHA

Kau tu yang tido .. tak pun dunggu tak tentu pasal?? Kalau nak turun harga minyak kenapa nak turun 50 posen ?? kenanapa tak turun RM 1.28 ?? Kenapa nak ikut harga kerajaan Be End ? Kalau bab turun nak terkini .. Bukan masalah tuan rumah ke penyewa bodoh ke mangkuk... hehehehehehe tapi maslah nya hari ini tubuh kerajaan esok kenapa turun 50 posen je ? kenapa tak turun RM 1.28? Kenapa nak ikut harga kerajaan lama.. kan dah tubuh kerajaan baru ??? Ko ni yang bengap kut ...

pssstttt ko nak tau satu rahsia tak?? Diorang tu semua mainkan persaan orang susah macam kita ni.. SO jangan jadi BODOH hehehehehehhe

Share this post


Link to post
Share on other sites

agaknya kalau Mahathir masih jadi PM harga minyak kat malaysia akan naik sampai ke tahap ni?

kemungkinan untuk naik tu ada jugak walaupun tak pasti naik berapa sen/rm , pasal minyak ikut pasaran dunia , nak taknak kena ikut jela harga tu:(

Diorang tu semua mainkan persaan orang susah macam kita ni.. SO jangan jadi BODOH hehehehehehhe

huhu betul tu , agenda penurunan minyak dapat meraih banyak sokongan , orang lak sokong habis-habisan tanpa periksa dulu .

Tapi kalau 5 bilion dapat kumpul , berapa tahun minyak leh tahan harga camtu ? Agak2 berapa tahun ?

Edited by hampeh

Share this post


Link to post
Share on other sites

ko kot yang dungun dan tido?ko x kan la x penah dengar sebelum pilihan raya yang pr kempen minyak tak akan naik kan .bermakna minyak kekal.kerajaan janji pun sama .betul la turun rm0.50 sebab pr janji nak kekal harga minyak .x nak naik kalo mampu nak turun lagi.tapi maslahnye kerajaan dah naik kan minyak jadi lebih dari yang dirancang.macam ko buat rumah .andai nak buat rumah satu tingkat tetapi kontraktor buat umah dua tingkat.jadi bajet dan rancangn ko dah lari.macam tu harga minyak anuar bajet lain kerajaan dah buat lain jadi dia kaji pada harga sekarang.alahai lagi pun malam tu kan anuar kata pandangan dia untuk bantu bn dan rakyat

p/s :kalo rasa x mampu memerintah jangan memerintah ,seksa balasan akhirat....

Edited by semak

Share this post


Link to post
Share on other sites

ko kot yang dungun dan tido?ko x kan la x penah dengar sebelum pilihan raya yang pr kempen minyak tak akan naik kan .bermakna minyak kekal.kerajaan janji pun sama .betul la turun rm0.50 sebab pr janji nak kekal harga minyak .x nak naik kalo mampu nak turun lagi.tapi maslahnye kerajaan dah naik kan minyak jadi lebih dari yang dirancang.macam ko buat rumah .andai nak buat rumah satu tingkat tetapi kontraktor buat umah dua tingkat.jadi bajet dan rancangn ko dah lari.macam tu harga minyak anuar bajet lain kerajaan dah buat lain jadi dia kaji pada harga sekarang.alahai lagi pun malam tu kan anuar kata pandangan dia untuk bantu bn dan rakyat

p/s :kalo rasa x mampu memerintah jangan memerintah ,seksa balasan akhirat....

bagi aku tu perkara normal dlam kerajaan hari ni...dah itu dasar hidup mati mereka.nak wat camna? depa terlupa kot ada kiraman ka tibin ngan ALLAH? :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ko kot yang dungun dan tido?ko x kan la x penah dengar sebelum pilihan raya yang pr kempen minyak tak akan naik kan .bermakna minyak kekal.kerajaan janji pun sama .betul la turun rm0.50 sebab pr janji nak kekal harga minyak .x nak naik kalo mampu nak turun lagi.tapi maslahnye kerajaan dah naik kan minyak jadi lebih dari yang dirancang.macam ko buat rumah .andai nak buat rumah satu tingkat tetapi kontraktor buat umah dua tingkat.jadi bajet dan rancangn ko dah lari.macam tu harga minyak anuar bajet lain kerajaan dah buat lain jadi dia kaji pada harga sekarang.alahai lagi pun malam tu kan anuar kata pandangan dia untuk bantu bn dan rakyat

p/s :kalo rasa x mampu memerintah jangan memerintah ,seksa balasan akhirat....

kenapa aku tak stuju turun 50 posen ?? sebab tak der kesan nya pada ekonomi dan harga makan kat malaysia ni . Jadi kalau ko turun harga banyak tu, peraih dan penjual yg untung banyak.. sebab diorang tak turunkan harga diorang .. so formula turunkan harga 50 posen tu yg aku tak stuju.. kalau nak turun.. turunkan sampai bawah RM 1.92!! tapi nuar cakap nak berperingkat .. berperingkat macam mana .. tak siapa tau .. tapi setakat cakap je la .. mak ande pun boleh cakap..

rasenya kalau PKR ni mampu ke memerintah ??? hehehehehe kalau tak mampu tak payah la, seksa balasan akhirat..

Share this post


Link to post
Share on other sites

bukan masalah tak bersyukur brader.. isu sekarang ini ialah ramai mana melayu yg idup dengan bertanah macam atuk dan pakcik awak tu ??

Kita kena gak pikirkan ada orang yg sangat susah idup kat bandar ni . Gaji RM 1500 anak 5 orang. Semua skolah. Brader lu tau tak yuran sekolah brepa? Kalau sorang kena bayar 100 , 5 orang 500. itu baru bila bukak sekolah.

Bab nak beli makanan sekeluarga plak. dulu kalau ayam sekilo dapat 4.50 ~5 henggit sekarang berapa ??? sayur?? BERAS??? pegi carik beras RM 20 utk 10 kilo ??? paling murah pun dah 28/10kg tau tak ?? Hidup kat bandar. Nak suruh balik kampung bercucuk tanam, nak tanam kat mana? tanah tak der.. lepas tu nak marahkan orang melayu sekarang sebab tak der tanah.. bukan salah KAMI , bila mak bapak dulu jual tanah!! So kenapa nak hukum generasi sekarang.

Bukan nak membangkang harga minyak naik tapi misti kena dengan cara nya. Contohnya kalau nak bagi rebet tu , tak payah bagi kat keter import berjuta ringgit tu .. buat apa nak bagi diorang, bagi la kat owner keter buatan malaysia.. kan baguih..

Harga minyak naik tapi subsidi kerajaan terus bagi kat syarikat pengangkutan, tapi kenapa diorang buat helah naikkan harga barang makanan sebab minyak naik??? MANA PENGUATKUASAAN.

Kita lantik kerajaan untuk pikir!! PIKIR!!! macam mana nak jaga ekonomi nak selesaikan masalah !! takkan rakyat sendiri nak buat semua?? Kalau macam tu semua PUTERA.com ni calon aku jadi YB la..

Kira dah lari sikit tajuk tapi TETAP SATU MATLAMAT!!

saya akui perkara tu, saya pun salah seorang warga kota.... dah faham2 sangat kesusahan yang dialami warga kota... kerana kesusahan yang saya alami ini la saya terfikir satu perkara yang langsung saya tak pernah terfikir dan ambil tahu...

cuba kaji dulu surah nie baik2...

urah Al-Fajr ( ayat 15 sampai 20)

Adapun manusia apabila Tuhannya mengujinya lalu dia dimuliakan-Nya dan diberi-Nya kesenangan, maka dia akan berkata: "Tuhanku telah memuliakanku". Adapun bila Tuhannya mengujinya lalu membatasi rezekinya maka dia berkata: "Tuhanku menghinakanku". Sekali-kali tidak (demikian), sebenarnya kamu tidak memuliakan anak yatim, dan kamu tidak saling mengajak memberi makan orang miskin, dan kamu memakan harta pusaka dengan cara mencampur baurkan (yang halal dan yang bathil), dan kamu mencintai harta benda dengan kecintaan yang berlebihan.

kita kan dah tau bahawa harga minyak di tentukan oleh barat melalui pasarah hadapan.. sebelum US serang afghanistan dan iraq, harga minyak bawah US30 setong... sebabnya, sumber minyak US sendiri cuma cukup untuk menampung kegunaan dalam negara.. itupun masih tak cukup sampai terpaksa import dari arab saudi, vanezuela, dll...

tapi kenapa selepas US serang afghanistan dan iraq harga minyak melonjak dr US30 sehingga hampir US140 setong? kan perang kat afghanistan dan iraq dah tamat dan mereka dah kuasai telaga minyak diorang? kenapa harga minyak tetap tak turun?

jawapannya sebab US dah berjaya kuasai antara telaga minyak terbesar di dunia... jadi mereka sengaja naikkan harga minyak dunia supaya mereka dapat keuntungan darinya..... spekulasi konon nak serang iran, musim sejuk, pemintaan naik tu sume spekulasi saja untuk naikkan harga...

masa US serang afghanistan dan iraq, apa yang kita buat (aku sendiri pun sama). cuma duduk sambil buat air liur cakap bantah... bantah.... tapi apa tindakan kita? kita cuma fikir mengenai diri kita sendiri tanpa membantu penderitaan rakyat iraq dan afghanistan.... apakah kita rasa apa yg rakyat negara itu rasa? apakah yg kita rasa penderitaan rakyat palestin rasa? kita cuma fikirkan kesenangan diri kita sendiri sahaja... betullah firman Allah "Sekali-kali tidak (demikian), sebenarnya kamu tidak memuliakan anak yatim, dan kamu tidak saling mengajak memberi makan orang miskin, dan kamu memakan harta pusaka dengan cara mencampur baurkan (yang halal dan yang bathil), dan kamu mencintai harta benda dengan kecintaan yang berlebihan."

kenaikan minyak sekarang cuma ujian dan peringatan Allah terhadap kita... dengan kesusahan sedikit ni pun kita tak dapat tanggung, BAGAIMANA DENGAN PENDERITAAN RAKYAT PALESTIN, IRAQ, AFGHANISTAN YANG EBRKALI-KALI GANDA DARI INI? ikir-fikirkanlah.... jangan cuma tau komplen dan memekik saja.... cuba cari muhasabah dan hikmah di sebalik setiap sesuatu.....

maaf abg MOD, lari topik skit.... skali-skala layan corner takpe kan :lol:

macam nilasetitik cakap "Kira dah lari sikit tajuk tapi TETAP SATU MATLAMAT!!"

Share this post


Link to post
Share on other sites

Rentetan kenaikan harga minyak di Malaysia:

Harga minyak dunia naik - Harga minyak Malaysia naik - Harga barang dan makanan turut sama naik atas alasan kenaikan harga minyak - Penstrukturan subsidi agar subsidi negara hanya diberi kepada rakyat Malaysia sahaja dan lebih adil untuk mereka perpendapatan rendah - Harga minyak di Malaysia melambung naik - Harga barang dan makanan turut sama naik pun atas alasan kenaikan harga minyak - beban yg ditanggung oleh rakyat bertambah berlipat kali ganda w'pun diberi rebet, bukan boleh membantu semua rakyat

dulu sekali berbelanja barang dapur saya habis dalam RM70 -Rm80 skrg RM100 - RM120 sebab yg diberi oleh tuan kedai: "Harga minyak naik skrg dik, semua barang nak bawak sana sini pakai minyak...."

Kalau ada satu keluarga rakyat Malaysia ni hny ada basikal atau motor 'komunis'* berpendapatan rendah, maybe dalam RM 500 atau RM 600 sebulan dan turut sama "menikmati" kenaikan harga barang dan makanan akibat dari kenaikan harga minyak dek kerana harga minyak dunia naik dan subsidi ditarik semula oleh kerajaan, adakah alasan kerajaan dalam penstrukturan harga minyak iaitu "lebih adil untuk mereka berpendapatan rendah" relevan?

Mengambil daripada percakapan speaker Dewan Tan Sri Pandikar Amin Mulia: "Kita ni belajar sampai 20 tahun..."

Gabungkan dengan apa aku pikir "...takkan tak boleh nak pikir apa2 cara yg lebih relevan nak kurangkan beban rakyat?"

Jadi: "Kita(merujuk kepada semua ahli dewan) ni belajar sampai 20 tahun, takkan tak boleh nak pikir apa2 cara yg lebih relevan nak kurangkan beban rakyat?"

Dan dalam ramai2 manusia bijak pandai dalam Malaysia ni yg jadi menteri, timbalan menteri, adun atau apa2 je jwtn, kenapa DSAI sorang jer yg AT LEAST CUBA PIKIR beberapa cara nak kurangkan harga minyak? Sebab dia pembangkan? Ke dia belajar lebih 20thn?

* = motor buruk yg tak de roadtax, nak hidupkan balik kena banyak baiki dan kita tak mampu baiki dan kompom tak akan dapat rebet, dlm kampung aku dulu ramai org kurang berkemampuan memiliki motor ni, tu pun warisan pusaka turun temurun...

Edited by rakyatmalaysia

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku dah sampai peringkat .....

**Jual Pc aku pada separuh harga ....then beli pc biasa je2 (still ada baki rm 300)

**HP motorola aku pun kena jual gak dpat rm 400 then aku beli hp biasa2 dalam rm 190 ada baki gak

so 2-2 baki tuh aku gabung duit tuh la aku reserved dan aku simpan dan aku letak kat satu tempat utk cover bab2 minyak nih .......kalau nak tunggu gomen.......hancur lebur la hidup aku..

rugi mmg rugi...tapi minyak naik bukan sikit isunya kesan dia bukan kepalang......so dari buat demontrasi atau pergi konsert baik aku usaha sendiri.....then buat `peruntukan` sendiri.

Edited by K.I.T.T

Share this post


Link to post
Share on other sites

sebab apa kite pilih bn jadi pemerentah

*nak senag rakyat

*nak maju negara

*nak bangsa kite terjamin

*nak majukan semua kaum

*nak bagi ilmu kat semua rakyat

*nak capai 0 kemiskinan

kalo stakat nak bagi alasan x nak rakyat MANJA baik x yah memerintah betul tak?

x semua orang senag.macam family aku .bayang kan kat tempat aku roti canai aje dah 80 sen.kalo semua family aku nak makan sarapan je dah rm10.belum masuk belanja makan petang (dulu tengah hari dan malam sekarang dah gabung nak jimat) aje rm20,ayah aku gaji baru rm2ribu.nak tanggung anak lagi belajar lagi .cukup ke?

cukup ke?camne kalo orang bergaji rendah?

sesekali tengok ar bersamamu sedih sikit kat saudara kite

pegi mana tempat barang mahal sebab minyak.ada ke barang mahal sebab bn memerintah atau pkr memerintah????

aku bagi contoh ko pilih la mana satu kalo ko tanya taukey kedai kenapa barang mahal

taukey kedai:ayoooo mayak mahal sikalang ar sebeb minyak naik wooo

atau

Taukey kedai:ayooo mayak mahal sebab anuar ngn bn x baik woooo

rumusan:rakyat berkuasa .sampai masa nanti rakyat boleh hilang sabar..

Edited by semak

Share this post


Link to post
Share on other sites

apa2 pn tahniah kepada pendebat2 DSAI dan sabri yg membincangkan soal harga minyak. xkisah sama ada menang ke x . Yg pnting pihak pembankang dah cuit sedikit pihak kerajaan agar tesedar dr lamunan. So harap2 cuitan tersebut membuatkan kerajaan lebih peka kepada keinginan rakyat. Andaikata xde pihak pembangkang spt DSAI yg berani tuh mungkin kerajaan akan terus leka dalam mentakbir negara. Andaikata kerajaan rasa ego dgn cadangan DSAI tuh.. harap2 pandai2 la kerajaan buat rebet2 lain yg ble membantu rakyat. Apa2 pn sama2 kita nnti kan apakah bakal2 rebet atau subsidi yg lain yg akan kerajaan berikan...

tp aku akur DSAI tuh agak bijak orgnya.. samaada cara pendekatannya salah sampai ada sesetengah rakyat x suka kannya di sbb peranan media masa atau dia mmg bijak membuatkan org sekelilingnya panas dgn kebijaksanaannya.. renuung2kan lah...

So sbg langkah awal apa kata terminate je streamyx korang tuh .. jimat RM 88 sebulan.. rajin2 laa guna office internet walaupn lebih slow dr 56k

peace .!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...