Jump to content
cyberfly

Panduan Membeli Grafik Kad Untuk Newbie

Recommended Posts

Bro, GC High End gna PSU cp ayam, klu leh jalan pun PC x lama punya..

Sure mletup PSU..If bnasib baik x mletup PSU, PC x stable, slalu restart, BSOD, auto shutdown..

Emm ade x gamerz run SLi @ CFx gna PSU cap ayam murahan? :lol:

setakat ni PC aku ni memang takde problem la..akan dtg tak tau lagi...rasa cuak pun dah ade dah ni...huhu..

ni la salah 1 soklan cepumas pernah akuk bace. adakah dgn menggunakan true power PSU, performance GC akan bertambah?? rasenye tak perlu jawab kot Q ni

kalo guna psu cap ayam..komp bleh jalan..bleh main game..no problem..crysis pun layan all high setting..memang cukup untuk mempowerkan GC..

>> mmg la leh running, tp cuba ko stress gilen2 gc ko, akan tiba 1 peringkat pc ko blackout, sbb psu ko da failed utk support gc ko. lagi 1, cuba la ko compare brg murah dgn barang mahal, banyak bezanya. amik contoh kereta la, evo 7 dgn wira, dua2 kereta. tp adekah performance ke 2 2 kereta ni sama??

soooo....performance tu bertambah ke tak erk..

tak menjawab soalan pun...huhuhuhu... :unsure:

satu soalan lagi..

camner dgn driver..adakah mencukupi dgn menggunakan driver dr cd yg di provide atau better update driver untuk better performance?? :unsure:

Share this post


Link to post
Share on other sites

PSU bekal kuasa tenaga utk hardware2 termasuk kpd gc....klu psu true power dia lebih lasak n bertenaga...so ko boleh oc gc ko kaw2....dgn sbb itu gc ko naik la skit performance dia atau lebih dikenali dgn kelajuan game...so dgn ini psu ada perananannya tp scr tidak langsung kpd performance gc anda....

driver tu baik ko dl dr internet yg latest...slma aku beli gc berkali2....x pernah aku sentuh cd driver yg diberi dlm kotak....tersimpan elok spt brg baru.... :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

ni la salah 1 soklan cepumas pernah akuk bace. adakah dgn menggunakan true power PSU, performance GC akan bertambah?? rasenye tak perlu jawab kot Q ni

kalo guna psu cap ayam..komp bleh jalan..bleh main game..no problem..crysis pun layan all high setting..memang cukup untuk mempowerkan GC..

>> mmg la leh running, tp cuba ko stress gilen2 gc ko, akan tiba 1 peringkat pc ko blackout, sbb psu ko da failed utk support gc ko. lagi 1, cuba la ko compare brg murah dgn barang mahal, banyak bezanya. amik contoh kereta la, evo 7 dgn wira, dua2 kereta. tp adekah performance ke 2 2 kereta ni sama??

Aku pun dah pening..aku tak lama lagi akan pakai 8800GTS 512 @ 640 mb,recommand power 500watt keatas,aku tak pakai teknologi SLI.Cooler Master,gigabtye,Acbel,Power logic dan true power mana lagi bagus??? minta bantuan

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aku pun dah pening..aku tak lama lagi akan pakai 8800GTS 512 @ 640 mb,recommand power 500watt keatas,aku tak pakai teknologi SLI.Cooler Master,gigabtye,Acbel,Power logic dan true power mana lagi bagus??? minta bantuan

pilih je 512mb.Anyway PSU tu angkat je Silverstone Strider ST50F kalau bajet ko bwh rm300.tu pilihan terbaik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pilih je 512mb.Anyway PSU tu angkat je Silverstone Strider ST50F kalau bajet ko bwh rm300.tu pilihan terbaik.

Macam mana dengan Cooler Master Extreme Power 650W

Cooler Master new released eXtreme Power 650W which lets your PC operate better and more efficient, with the best power source as it comes into your PC. The green power design meets Energy Star and Blue Angel requirements. It also enhances system reliability by preventing mains abnormal supply from spikes and surges.

Features

Compliance with the newest Intel standard ATX 12V V 2.01

Support dual +12V and+12V outputs for higher power usage

Green power design to meet energy star and blue angel requirements

More than 70% efficiency at typical load operation

Higher reliability (MTBF > 100,000 hours)

OVP / OPP / Short Circuit Protection

Two-year Manufacturer Warranty (Varies From Distributor)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Macam mana dengan Cooler Master Extreme Power 650W

XTreme power masih lagi bukan true power.So obviously ST50F menang.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Macam mana dengan Cooler Master Extreme Power 650W

nk amik Cooler Master gak, amik Cooler Master Real Power 620watt Modular

bukan Extreme Power... Real Power better than Extreme Power

Share this post


Link to post
Share on other sites

nk amik Cooler Master gak, amik Cooler Master Real Power 620watt Modular

bukan Extreme Power... Real Power better than Extreme Power

Tentu lagi mahal tuh..jenis aku senang je kalau dah mahal alang2 baik aku ambil harga sampai RM750 REAL POWER 700watt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tentu lagi mahal tuh..jenis aku senang je kalau dah mahal alang2 baik aku ambil harga sampai RM750 REAL POWER 700watt

Rm410 620watt modular..

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok..aku pun tak paham..kalau aku pakai extrame power tuh ada apa2 masalah ke?? risau r PC aku terbakar ke apa ke..

xtreme power tu maksud nyer bukan pure true power..pc ko still bleh jalan..cukup power... tapi komponen dalam pc ko tak terjamin sgt keselamatan nyer...

psu tu biler2 je bleh [email protected]@merosakkan komponen2 lain dalam pc ko...

mobo+GC+ram = terbakar.....fuuuyyoooo......

Share this post


Link to post
Share on other sites

xtreme power tu maksud nyer bukan pure true power..pc ko still bleh jalan..cukup power... tapi komponen dalam pc ko tak terjamin sgt keselamatan nyer...

psu tu biler2 je bleh [email protected]@merosakkan komponen2 lain dalam pc ko...

mobo+GC+ram = terbakar.....fuuuyyoooo......

huh! jangan r sampai mobo dan Gc aku dah,menangis ohww.4bulan gaji simpan tuh..Kat ne murah?? recommand kat aku lowyat?? leh cukup bulan aku ambil ni..bagi link,sebab 620watt pun dah cukupkan untuk 9800GTX 512 no Sli dan Tri-way.dan next generasi GC..terangkan..saya budak baru belajar

Edited by Superbandung

Share this post


Link to post
Share on other sites

pc zaman 98?? tukar la window ko pd window 98 :lol:

Tukar?Modal 50 inggit, siap kopak, jadik tiga ratus!!!! Bole la carik makan! :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

huh! jangan r sampai mobo dan Gc aku dah,menangis ohww.4bulan gaji simpan tuh..Kat ne murah?? recommand kat aku lowyat?? leh cukup bulan aku ambil ni..bagi link,sebab 620watt pun dah cukupkan untuk 9800GTX 512 no Sli dan Tri-way.dan next generasi GC..terangkan..saya budak baru belajar

aku pkai psu so far no prob... kabel ko pn lg kemas kalau pkai modular nye... gc pn same mcm ko...

klau ko tgok kt pc zone lowyatt harge dlm RM450.00

aku beli kt www.modernopc.com dpt RM440.00

tp pagi tadi aku tgok lowyatt forum ade bulk order RM410.00 jea..

skrang aku usha2 blk dh ilang... :lol: ko try la survey kt tmpat2 nie..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Harga dari rm550-rm600

ATI HD3870 512mb ddr4 (overclock version)- 2

Nvidia 9600gt 512mb ddr3 (overclock version) - 1

............................................................

..............

Mana satu lebih baik ni? bukankah ddr4 lebih baik drpd ddr3

kalau macam tu tentulah ATI HD3870 512mb ddr4l ebih baik drpd Nvidia 9600Gt 512mb ddr3

aku perlu tau sbb aku cadang nk angkat salah satu ni :wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Harga dari rm550-rm600

ATI HD3870 512mb ddr4 (overclock version)- 2

Nvidia 9600gt 512mb ddr3 (overclock version) - 1

............................................................

..............

Mana satu lebih baik ni? bukankah ddr4 lebih baik drpd ddr3

kalau macam tu tentulah ATI HD3870 512mb ddr4l ebih baik drpd Nvidia 9600Gt 512mb ddr3

aku perlu tau sbb aku cadang nk angkat salah satu ni :wacko:

amik ATI HD3870 lagi better..yg boleh lawan ATI HD3870 cume 9800gt lol....9600gt kalah dgn ATI HD3870...vote for ATI HD3870 :lol: :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

amik ATI HD3870 lagi better..yg boleh lawan ATI HD3870 cume 9800gt lol....9600gt kalah dgn ATI HD3870...vote for ATI HD3870 :lol: :lol:

ATI?? GFX dia tak lawa sangat.,memang murah ATI ni..

Share this post


Link to post
Share on other sites

oit..ya ke ati grafik dia x lwa....aku rasa lw...sbb aku dh try byk gc termasuk nvidia....x tau la gc nvidia yg terbaru ni dh improve grafik detail....

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku pkai psu so far no prob... kabel ko pn lg kemas kalau pkai modular nye... gc pn same mcm ko...

klau ko tgok kt pc zone lowyatt harge dlm RM450.00

aku beli kt www.modernopc.com dpt RM440.00

tp pagi tadi aku tgok lowyatt forum ade bulk order RM410.00 jea..

skrang aku usha2 blk dh ilang... :lol: ko try la survey kt tmpat2 nie..

Brand ACbel ko tak ni dia cadang nak angkat..

http://forum.lowyat.net/index.php?act=ST&a...701948&st=0

Acbel R8 800w ok tak?? recommad skit?? atau nak bukan thread baru pasai PSU??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pulakkk dah.. ni yg merunsingkn aku ni.. :unsure:

cadangan tu awai bulan depan aku nk angkat HD3870 ni

aik runsing lg bro... angkat jeala HD3870 2... :lol:

dh ok dh 2...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ATI?? GFX dia tak lawa sangat.,memang murah ATI ni..

Ni 1 lagi ajaran sesat..

If compare same level, ambik cntoh HD3870 vs 8800GT, ya untuk FPS mmg 8800GT better, tp image quality mmg lagi cuns HD3870..

X caya?Ko leh saman aku..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...