Jump to content
Mr Ijan

Jawapan Dari Pihak Kementerian Pengajian Tinggi

Recommended Posts

Menggunakan media memerlukan penampilan diri. Kalau tak, susah diorang nak layan. Dulu aku pernah tawarkan untuk terangkan permasalahan ni kat beberapa media, tapi payah sebab diorang tak gemar sesi penyamaran atau merahsiakan identiti nih. Kalau letak gambar belakang pun, last2 mesti ada yang perasan gak. So, buat masa ni tak boleh lagi sebab terikat dengan AUKU (Akta Universiti) yang sangat bahaya. Bahaya woo .. tak kan sebab nak tolong orang lain aku plak kena ..

Jadi, benda2 yang melibatkan benda besar ni biarlah bagi kat orang-orang macam pelajar Politeknik yang rasa tertindas dan teraniaya yang tak masuk ke IPTA lagi. Aku cuma boleh bantu melalui belakang tabir je, bab jawab menjawab, tunjukkan bukti, dan bab surat-menyurat tu boleh lagi la bantu. Tapi kalau nak buat semua, wah .. macam aku plak yang nak masuk IPTA ni. Letih gak bergerak sorang diri dalam setahun setengah nih .. :blush:

Itupun kalau diorang sedar ... kalau diorang tetap dengan pendirian, "redha je", "terima seadanya", "takde rezeki" ataupun ada hikmah di sebalik tu.. nak buat cam mana, sampai bila2 pun tak kan berubah benda ni .. lantak diorang la sampai ke anak cucu terima nasib camtu .. :)

Anyway, sekurang-kurangnya kerja aku dah hampir selesai, walaupun bukan semua budak Poli dapat dimaklumkan mengenai masalah nih, dapat maklumkan kat beberapa orang pun dah cukup. Biar diorang tahu yang terdapat pelbagai masalah menjadi pelajar poli nih, so, mungkin diorang ni akan mengambil jalan alternatif lain untuk membantu diri masing-masing. Dan bagi bakal-bakal pelajar Poli, ibu-bapa, saudara mara dan mana-mana pihak yang membaca kisah nih bolehlah memilih sama ada ingin meneruskan hasrat atau mencari alternatif lain. Peluang ada di mana-mana sekarang nih ..

Tidak salah menjadi pelajar Politeknik, malah anda boleh berbangga dengan status tersebut, tetapi adakah anda sanggup menghadapi rintangan dan dugaan di masa hadapan di mana anda sedia tahu, ia di bawah suatu sistem yang dikuasai oleh beberapa pihak berkepentingan dan dipolitikkan? Fikir-fikirkan lah .. :lol:

Masih lagi berjalan, sedang mengumpulkan maklumat-maklumat untuk dijadikan jawapan balas kepada pihak kementerian. Kalau satu soalan diorang ambil masa lebih dari sebulan nak jawab, apa salahnya menghantar jawapan balas kepada diorang dalam tempoh yang lama gak. Follow the leader ... contoh yang baik untuk rakyat.. :lol: .

P/s: Siapakah wakil rakyat Pakatan Rakyat yang suka jaga bahagian pendidikan di Parlimen? Ada tak? Siapakah yang paling sesuai rasanya? Macam2 suggestion aku dapat nih ..

menarik gak..huhu..pendapat aku,bersyukur lah kalau dapat masuk ipta...aku ada terbaca dkt bpp uitm shah alam,tempoh hari,beribu-ribu beradu nasib nak sambung kat ipta...kalau yg dapat tu bersyukurlah,bukan senang nak dapat...sape yg x dapat tu lagi la sedih...ok pe unimap..

senang criter lepas ni jgn ada yg masuk poli kalau nak sambung belajar U

poli ni utk org yg nak kerja terus guna diploma je

dan ya mmg quota kemasukan U ipta kurang utk poli

so nak diikutkan quota, yg rendah cgpa smp/matriks pun still boleh masuk, bukannya diorang amik tempat org poli yg dapat cgpa tinggi, tapi diorang amik tempat quota diorang je

kalau nak masuk ipta saya syor masuk matriks

jgn amik stpm

kalau tak dapat masuk matrik jugak tapi still nak masuk ipta, jgn masuk poli

belajar spm balik sambil tu tunggu kalau ada second intake tahun tu

kalau still tak dapat, amik spm balik lah bagi keputusan lagi bagus supaya boleh lulus masuk matrik

toksah malu belajar dgn adik2 lebih muda kat spm tu, kena pandai2 meng'humble'kan diri buat study group dgn diorang. sama le jugak kalau yg kena mengulang matriks kalau cgpa tak cukup. rasanya macam kes yg Ijan cakap ni, boleh ke lepasan diploma mintak masuk matriks, walaupun tambah setahun lagi sekurang2nya ada le harapan lagi masuk ipta

hehe..betul jugak kan...

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku adalah salah sorang staf IPTA Teknikal kat Malaysia nie ... memang benar kalau nak ikutkan kemasukan pelajar baru yang amik degree semua asalnya dari diploma poli... pada aku senang jek... UTeM adalah salah satu universiti yang "Hands On"... sama seperti UTHM... UMP (Pahang)... kebanyakan student UTeM yang dah graduate dapat keje yang gempak²... spt Petronas... Shell... Dell... HP... bermakna sijil UTeM nie boleh diterima oleh company besar... walaupun UTeM nie baru ditubuhkan... majikan dah berani nak amin student UTeM nie... kalau korang nak masuk Universiti lain semata² glamour ngan famous nie tanpa korang pikir "adakah majikan akan amik aku" nie... skarang majikan akan amik student yang ada praktikal... bukan setakat teori jek...

Edited by lynord

Share this post


Link to post
Share on other sites

ceh berani penulis surat ni komplen sbb lepasan poly di hntr ke bekas2 kolej universiti mcm utem, unimap, uittho.

igt universiti mcm ni x de nilai ker?aku salah sorang grads dr universiti jenis mcm ni.

itu pun untung kerajaan dah bg masuk kat universiti, kalo x hah pegi ipts ko lah jawabnya.

yuran 1 sem 10 ribu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ceh berani penulis surat ni komplen sbb lepasan poly di hntr ke bekas2 kolej universiti mcm utem, unimap, uittho.

igt universiti mcm ni x de nilai ker?aku salah sorang grads dr universiti jenis mcm ni.

itu pun untung kerajaan dah bg masuk kat universiti, kalo x hah pegi ipts ko lah jawabnya.

yuran 1 sem 10 ribu.

Penulis surat tu adalah aku dan aku memperjuangkan nasib pelajar-pelajar Politeknik yang kecewa dengan pemilihan ke IPTA dalam tempoh beberapa tahun ni walaupun aku bertindak secara solo. Ko salah sorang grad dari universiti tu? So what? Marah sebab kenyataan graduan poli dicampak ke situ? Perlukan bukti ke bahawa pada sesi kemasukan 2007/2008, begitu ramai sekali pelajar lepasan Politeknik tidak kira apa CGPA mereka tanpa perlu bersaing dihantar ke situ dengan hanya satu panggilan telefon? Ada juga yang tidak menghantar dokumen sokongan juga dipanggil ke sana secara tiba-tiba. Tidak pelikkah? Apa yang lebih menarik, pemanggil tersebut sendiri tidak mengetahui CGPA pelajar-pelajar yang dipanggil serta nama bakal-bakal pelajar yang dipanggil kesemuanya adalah daripada mereka yang gagal di peringkat pertama di IPTA sebelum ini. Tidak seorang pun yang tertinggal dari list tersebut. Menarik kan? Apakah lepasan Politeknik ini yang jumlahnya ratusan orang telah berpakat sesama mereka untuk memilih universiti-universiti teknikal dalam sesi rayuan setelah gagal ke IPTA lain sebelum ini?

Lepasan politeknik berhak untuk masuk ke mana-mana universiti Awam dan tidak patut terhad ke ketiga-tiga universiti tersebut. Dah berpuluh ribu graduan dan tokoh terkenal dari Politeknik berjaya ke IPTA lain tanpa sebarang halangan sebelum tertubuhnya universiti-universiti di atas. So, kenapa tidak sekarang? Atas nama teknikal dan praktikal yang lebih sesuai dengan pelajar Politeknik? Pelajar Politeknik mempunyai asas yang tinggi maka mereka patut masuk ke universiti teknikal? Bagaimana pula dengan pelajar-pelajar dari lulusan STPM/Matrikulasi yang juga diambil setelah gagal ke IPTA lain? Mereka juga dikira teknikal dan mempunyai asas yang sama? Tidak dinafikan ada juga pelajar daripada lulusan Matrikulasi/STPM yang juga merupakan pelajar cemerlang di situ, tetapi apakah adil apabila sebilangan pelajar cemerlang daripada Politeknik yang mendapat CGPA 3.5 ke atas tidak layak ke pemilihan pertama di universiti lain dan hanya perlu ke universiti teknikal sahaja? Mengapa tidak diberikan tempat sepertimana pelajar-pelajar lain? Di mana janji-janji pegawai dari Kementerian Pengajian Tinggi semasa sesi orientasi dahulu yang menggalakkan pelajar Politeknik untuk masuk ke universiti-universiti awam yang terkenal dan baik setelah tamat di peringkat diploma dahulu? Last sekali, beritahu aku kenapa pelajar-pelajar Politeknik yang juga sebagai rakyat Malaysia, pengundi berdaftar, pembayar cukai bagi yang bekerja dan juga sebagai anak-anak pembayar cukai yang sama seperti orang lain, juga merupakan lepasan daripada institusi di bawah Kementerian Pengajian Tinggi sendiri tidak layak ke universiti awam lain dan terhad ke beberapa universiti yang disebutkan di atas dan sekiranya tidak berminat, pilihan lain adalah menyertai sektor swasta? Tell me why ..

Sekian, terima kasih

Share this post


Link to post
Share on other sites

bukan kerajaan taknak lepasan poli pegi ke universiti awam lain... cuma pada mereka banyak kerugiannya kalau lepasan poli ke universiti yang banyak ajaran teori... that's why KPT wujudkan IPTA yang hands on spt yang dinyatakan tue (UTeM, UTHM, UMP dll)... skarang nie kerajaan nak graduan yang berteknikal... bukan yang lebih kepada management... dah terlalu ramai graduan yang banyak skills management...

*** sori kalau apa yang aku cakap nie menyentuh perasaan korang nie...

Edited by lynord

Share this post


Link to post
Share on other sites

bukan kerajaan taknak lepasan poli pegi ke universiti awam lain... cuma pada mereka banyak kerugiannya kalau lepasan poli ke universiti yang banyak ajaran teori... that's why KPT wujudkan IPTA yang hands on spt yang dinyatakan tue (UTeM, UTHM, UMP dll)... skarang nie kerajaan nak graduan yang berteknikal... bukan yang lebih kepada management... dah terlalu ramai graduan yang banyak skills management...

*** sori kalau apa yang aku cakap nie menyentuh perasaan korang nie...

Betul jugak tu , pasal kalau masuk U yang belajar teori je rugi skill pelajar2 poli tapi patut KPT bagi pilihan . Jangan menyesal jela kalau masuk universiti belajar teori, skill2 technical hilang . Rugi tu ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Salam,

Cup2.. aku pelik la.. asal sumer org obsess sangat nak masuk U IPTA yg sedap2 nama nie?
Yg aku paham, absolute target our study is to secure a respectable job kan?
So aku x percaya langsung there is any "significant" different antara U yg famous (UM, UKM,UPM,USM ) ngn U cap ayam (UNIMAP,UTHM.. bukan UITHO ar bang, UMP, UTeM)
Mmg la ada beza,lifes-style, attitude, work-ethic, tp dr segi perspektif PnP mungkin sama.
As long as dapat kerja pon dah syukur alhamdulillah..... amin cool.gif

Dalil kenapa U cap Ayam lagi best dr U yg femes2:

1- Kat Politeknik kita belajar praktikal; kita wat byk2 kali praktikal --> jadi skill..
Pastu if happen (harap2 x) kita x peluang nak praktik skill tu, lama2 berkarat.. ohmy.gif

Kat U yg femes, kita belajar teori jer.. ade la peluang sket nak wat praktikal.. lab-scale jer kot..
So skil kat Poli dulu berkarat.. Sayang nya~

If masuk kat U cap ayam, still ada peluang nak practice skill kita.. pilot-plant scale/ factory scale..
X percaya? G melawat UMP kat pahang sinun.. Baru la mantap skill kita tongue.gif

2- Penah dengar pasal Internship/Practical Training ke wuteva ppl call it la kan.. As far as i know la.. kat U cap
ayam nie, program nie compulsory+longer duration+last semester of University life..
Apart from UTP/ ipts nie (8 months).. U cap ayam nie ada (x semua) wat trainning sampai 6 bulan tapi U yg
femes nie x sure la..

Infact kawan aku Mech Eng, intern 3 bulan ngan Sime Darby Eng, terminate intern contract, sign contract br g
Abu Dhabi 2 tahun.. gaji jgn cakap la bang.. Konvo belum lagi.. Infact aku pon belum konvo, tapi alhamdillilah
dah start kerja... Tapi mase intern kena perform abes la.. GRAD dr U [email protected] just bawa kita g interview
jer. Kalu x percaya gak, cek staff kat MMHE (Sub MISC-->Sub Petronas).. belambak jer budak U cap ayam nie
Sumer tu technical based (tapi exec gak la)... bukan [email protected]@executive kat office.
So ader pros n cons la kat maner kiter belajar tuh..

Tapi aku x leh terima bila org cakap ko kuar dr U yg femes, ko mesti power... x jugak
X caya tgk Khairy Jamaludin...(terpulang la kat korang nak kata dia best ker x? tongue.gif )

Tp aku sokong effort thread-starter nie... fight 4 ur rite.. tapi if x berjaya, it's never end of the world.. wink.gif



Edited by tyro982

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(tyro982 @ Nov 24 2008, 05:34 PM) <{POST_SNAPBACK}>
X caya tgk Khairy Jamaludin...(terpulang la kat korang nak kata dia best ker x? tongue.gif )


Best apa .. aku salute dengan mamat tu, dari segi pencapaian, pendidikan, dan cara beliau menyampaikan pandangan walaupun dia antara punca bawak masalah dengan kekalahan BN pada PRU lepas .. tongue.gif~ Edited by Mr Ijan

Share this post


Link to post
Share on other sites
erm..nk comment gak nie even tak relevan ke pe ke..juz nk luahkan je...

im stil study skrg, kat IPTA yg sgt tak femes...yg rasenye tak sorg pon dlm thread ni mention...
nk tau IPTA tu? ha... name die... UUM...universiti utara malaysia... ade jgk yg tak tau kat mn, tak pnh dgr n so on...
at least thread starter ni, from poli ungku omar, da best poli in msia kn..if im not mistaken laa....
n utk lepasan poli yg tak dpt cntinue degree, tp still nak, apply la UUM, comform dapat...but then again, tak femes laa...

but, whateva pon, i salute dak poli cos dey r full with technical skills and slalu jgk dgr dak poli ni lagi sng dpt keje than university
graduates..i mean percentage uni grads yg unemploy lagi skit dari dak poli..ke i salah ek... unsure.gif

nway, tak kire la kite study kat mane pon, janji quality tu ade...plus other essential skills yg leh jadi advantage utk kite when
we compete for jobs, kn...

Share this post


Link to post
Share on other sites
haaa..^^ betol..
blaja lar kat mane pon..ade usahe nak bejaye insyaAllah..mmg ade lar rezeki..
U memane pon same..should be xde isu cmnie..mmg x fair kalo dianaktirikn student2 poli..coz dorg pon sebnanye awam juge..
bkn nye swasta..so pttnye mmg ade tmpt da dlm IPTA..

membe aku amik sijil politeknik..nak masok diploma die cite kat aku cm x kompem juge..
coz die kate tmpt terhad..kalo betol cmtu kesian sape yg amik sijil n nak further diploma..
rase cm noktah kat situ lak dorg..

Share this post


Link to post
Share on other sites
aku dak poly bis study blan 6 pas.aku aritu ada apply UITM ngan UTHM untuk sesi disember 2008.. tp ble check result.. aku dapat tawaran uitm degree mechanical kat shah alam.. tp UTHM duckacita x dpt..kecewa gak x pat kat ner..dkat ngan uma aku. rase nyer UTHM pun da susah la nak dapat.. UTHM bukan u yg sng nak masuk lagi la.. da cam UTM plak... tp alhamdulillah dapat UITM.. dapat pun smbung study.


Lg satu kawan aku ada apply UTEM kat upu aritu dia dak poly amik sijil elektrik.. dia apply u dapat smbung degree kat UTEM.. sijil bleh pegi degree trus. result 3.5++ .. jd kawan2 yg amik sijil poly jgn kater sijil poly x laku.. ada usaha adala kejayaan... jd dapat kan pointer 3.5++ 4 flat lagi bgus...

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(khai24 @ Nov 25 2008, 10:47 PM) <{POST_SNAPBACK}>
aku dak poly bis study blan 6 pas.aku aritu ada apply UITM ngan UTHM untuk sesi disember 2008.. tp ble check result.. aku dapat tawaran uitm degree mechanical kat shah alam.. tp UTHM duckacita x dpt..kecewa gak x pat kat ner..dkat ngan uma aku. rase nyer UTHM pun da susah la nak dapat.. UTHM bukan u yg sng nak masuk lagi la.. da cam UTM plak... tp alhamdulillah dapat UITM.. dapat pun smbung study.


Lg satu kawan aku ada apply UTEM kat upu aritu dia dak poly amik sijil elektrik.. dia apply u dapat smbung degree kat UTEM.. sijil bleh pegi degree trus. result 3.5++ .. jd kawan2 yg amik sijil poly jgn kater sijil poly x laku.. ada usaha adala kejayaan... jd dapat kan pointer 3.5++ 4 flat lagi bgus...


First tahniah sebab berjaya ke UiTM di mana kata Balak (forumer Putera), fakulti mechanical kat sana jarang mengambil pelajar Politeknik. So, tahniah kerana berjaya menembusi halangan sekali lagi dan semoga berjaya dalam proses pemindahan kredit nanti .. heehehehe

Anyway, kemasukan ko adalah kemasukan pada bulan 12 iaitu intake yang kebanyakannya mengambil pelajar-pelajar jurusan diploma dan bukannya pada bulan 7 iaitu intake yang pertama sepertimana yang dihadapi oleh pelajar Politeknik bersama-sama pelajar daripada jurusan Matrikulasi, STPM, Kolej Kerjasama IPTA, dan juga swasta di mana persaingannya adalah sangat-sangat tinggi dan mempunyai peluang yang sangat tipis. Selain itu, universiti yang menawarkan kemasukan pada bulan 12 adalah begitu sedikit sekali dan kebiasaannya memberikan keutamaan kepada pelajar-pelajar jurusan diploma memandangkan pelajar-pelajar jurusan STPM, dan Matrikulasi telah pun "disumbat" masuk semasa sesi bulan 7 lagi. Maka persaingan adalah lebih kepada sesama jurusan, melainkan beberapa universiti yang mengambil pelajar-pelajar kendalian mereka terlebih dahulu sebelum mengambil pelajar "luar".

Malang sekali, untuk sesi bulan 12, hanya beberapa universiti yang menawarkan tempat, hanya sesetengah kursus dan bukannya semua (contoh UPM - 1 kursus sahaja ditawarkan untuk semester baru), mempunyai kuota tertentu, dan juga syarat masing-masing. Maka, bagi mereka yang mempunyai kursus yang berkaitan dengan yang ditawarkan, mereka tidak perlu menunggu lama, tetapi bagi kursus-kursus yang tidak ditawarkan, calon-calon ini perlu menunggu 6 bulan lagi untuk sesi Julai, dan sekiranya gagal lagi pada sesi tersebut, maka perlu menunggu setahun lagi sehingga sesi yang seterusnya.. jika gagal lagi .. tambah setahun lagi . Maka sampai bila baru diterima masuk khasnya bagi pelajar-pelajar Politeknik, Kolej Komuniti, Adtec, Diploma anjuran agensi Kerajaan, dan juga diploma swasta sekiranya kursus yang mereka layak hanya ditawarkan pada sesi Julai sahaja?

Bagi pelajar-pelajar yang mempunyai sijil, peluang untuk ke UTEM boleh dikatakan semakin lama semakin tipis. Bayangkan berapa banyak lagi politeknik yang sedang dibina pada masa kini, kursus-kursus sijil yang semakin banyak dan bertambah, dan jumlah mereka yang mendapat CGPA melebihi 3.5 ke atas. Malah, bagi pelajar-pelajar diploma pula, jumlah mereka juga semakin bertambah pada setiap sesi kemasukan, dan dikhuatiri suatu masa nanti pelajar-pelajar sijil tidak lagi mempunyai peluang untuk melompat terus ke peringkat degree kerana kuota mereka akan diambil alih oleh pelajar diploma .. dan mungkin jurusan lain juga ...

Ada juga yang katakan, lain kali jangan memilih, pilihlah UTEM, UTHM, UMP dan UNIMAP kerana pelajar Politeknik adalah lebih sesuai di situ kerana ia universiti kemahiran. Mungkin bagi sesi-sesi yang lepas, kebanyakan pelajar Politeknik cemerlang yang gagal ke IPTA sebelum ini tidak mengetahui peluang mereka adalah lebih cerah di situ. Tahukah anda apabila tiba masanya nanti, setelah diwarkan-warkan, diberitahu oleh pensyarah sendiri, dan rakan-rakan lain, majoriti pelajar-pelajar Politeknik akan mula memberi keutamaan dan memilih universiti-universiti ini sahaja? Persaingan akan meningkat, graduan-graduan yang cemerlang dan mempunyai CGPA yang baik akan mula memohon, ditambah lagi dengan pelajar-pelajar Politeknik yang gagal ke IPTA sebelum ini yang jumlahnya pasti puluhan ribu orang. Mampukah hanya 4 universiti sahaja yang menampung puluhan ribu pelajar-pelajar Politeknik ini memandangkan kuota kemasukan pelajar Politeknik telah dikurangkan di universiti awam yang lain malah ada juga yang dihapuskan terus? Bagaimana pula dengan mereka yang mendapat keputusan yang kurang cemerlang? Kolej Komuniti? ADTEC? Swasta? Pelajar Sijil? Apakah mereka pasti jumlahnya tidak akan bertambah memandangkan lebih banyak Politeknik yang sedang dibina pada masa kini? Kuota untuk pelajar STPM dan Matriks di universiti tersebut, adakah pihak kementerian akan menghapuskannya dan memberi laluan kepada pelajar diploma ini sekiranya jumlah yang memohon semakin ramai? Apakah pihak kementerian mampu memberikan kuota tersebut kepada pelajar Politeknik sepertimana yang dibuat di universiti-universiti awam lain yang menghadkan kemasukan pelajar Politeknik sesuka hati?

Isunya bukan lagi mengapa pelajar Politeknik tidak boleh memilih universiti-universiti awam terkemuka, tetapi semakin luas dan menjadi kompleks di mana apakah nasib pelajar-pelajar Politeknik ini di masa hadapan sekiranya jumlah mereka semakin bertambah dan peluang ke universiti-universiti awam lain dihadkan? Kemasukan yang dahulunya tidak pernah dihalang, bebas membuat keputusan, kemasukan berdasarkan persaingan yang sihat dan sama rata, kini dihadkan, diberi kuota yang sedikit, perlu memberikan keutamaan kepada jurusan lain dan juga anak tiri kolej-kolej anjuran kerjasama IPTA yang tidak dikawal jumlahnya, ditolak dan ditendang ke sana sini dengan pelbagai alasan, malah ada yang dihapuskan terus dari kamus kemasukan sesetengah fakulti di universiti tersebut. Persoalannya, ke mana hala tuju mereka selepas ini? Edited by Mr Ijan

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(Lynux @ May 7 2008, 09:42 AM) <{POST_SNAPBACK}>
saya rasa tidak boleh bandingkan lulusan poli dengan matrik/stpm. pertama syarat untuk kemasukkan matrikulasi lebih ketat berbanding poli tetapi hakikatnya sijil matrikulasi tidak begitu bernilai di pasaran pekerjaan berbanding sijil dari poli. matrikulasi hanyalah sebagai persediaan untuk memasuki universiti memandangkan kebanyakkan IPTA sudah memansuhkan pengambilan pelajar daripada lulusan SPM. 3-4 tahun yang lepas, mereka yang lulusan diploma tidak digalakkan menyambung pengajian ke peringkat Ijazah atas sebab kekurangan tempat di IPTA. kalau mengikut saluran ke IPTA, tidak silap saya matrikulasi adalah saluran pertama atas sebab kebanyakkan matrikulasi adalah di bawah pemerhatian IPTA tertentu. kemudian STPM dan lain-lain. dari segi masa pembelajaran dapat dilihat matrikulasi paling pendek tetapi saya rasa semua orang tahu apa syarat untuk kemasukkan ke matrikulasi. Boleh dikatakan majoriti adalah pelajar daripada SBP/MRSM. kalau mengikut zaman saya, mereka yang ditawarkan tempat ke matrikulasi sudah dikira 95% akan melanjutkan pelajaran ke IPTA. Dari segi result matrikulasi dengan poli tinggi atau tidak bukan menjadi isu. CPGA di matrikulasi hanyalah sebagai penentuan bidang pengajian yang akan dipilih oleh calon tersebut contohnya calon matrikulasi ingin memasuki bidang yang kritikal yang sentiasa mempunyai demand yang tinggi seperti doktor. maka, mereka memerlukan CPGA yang tinggi untuk bersaing dengan calon-calon matrikulasi yang lain untuk mendapat tempat yang terhad. mungkin ramai yang melihat IPTA memihak kepada calon matrikulasi kerana mereka ini telah ditapis dari SPM lagi manakala STPM merupakan peluang kedua tetapi tempoh pengajian agak lama berbanding matrikulasi. kepada calon Poli yang berjaya masuk ke IPTA patut bersyukur dan kepada mereka tidak berjaya cuba lagi. cuba renungkan kepada yang gagal di matrikulasi, mereka memasuki pasaran pekerjaan dengan hanya berbekalkan kelulusan SPM sahaja atau mencari alternatif lain dengan memasuki Poli atau IPTS. risiko yang ditanggung oleh calon matrikulasi adalah lebih tinggi berbanding calon lain. Belum lagi termasuk calon-calon A-Level yang gagal diterbangkan atas masalah-masalah teknikal. Itu pemerhatian saya sekitar tahun 1998, dan saya rasa konsep asas masih diamalkan.


Agree!

Sepanjang pengetahuan aku (yg mungkin tak berapa update ni) intake untuk degree selalunya based pada pilihan kita. Let's say 1st option UM (mech eng), 2nd UTM (mech eng), 3rd UKM (mech eng) and so on. So bila dorang buat selection, the priority utk 1st option yg korang pilih. Katakan lebih 3k yang pilih course kat UM sedangkan tpt yg ader cuma 1K, dorang akan pilih base on result. Pastu outdoor activities. Final got the candidate list.

So bila 1st option korang dah penuh, so consider 2nd option...etc. Tu lah yang jadi bila korang apply mech eng tapi dapat electrical eng sbb tu jer yg ader kekosongan.But we still have a choice, jangan terima kalau tak nak.

Bercakap pasal masuk guna cable, endlessly! tapi aku percaya yang masuk kat sini semuanya base pada kepandaian intelektual korang sbb kalau guna cable,mesti korang dah berjaya masuk dan tak open thread kat sini...hehehhehe

Akhirnya, kat mana2 pun masih ader kesilapan manusia. Mungkin yang tak bernasib baik tu korang!

Share this post


Link to post
Share on other sites
yg untungnya pd pemegang diploma ni, sampai bila2 pun masih bole digunakan utk apply degree. tp tidak utk pemegang stpm/matriks, tempoh laku sijil utk apply ke degree tak lama

Share this post


Link to post
Share on other sites
salam korang..
maaf kalu kat sini ade yang tersinggung..
tapi ini hakikat yang aku nak bgtau korang..
nak or xnak, korang tetap kena terima..

aku student UTM..
n aku ex-student politeknik merlimau, melaka.
aku juga ex-student matrik
dan yang pasti, aku adalah ex-student kolej swasta.
aku juga ade pengalaman dapatkan loan dari PTPTN (PTPtipu)
aku juga penah merasa loan MARA
aku penah guna duit loan Yayasan Pelajaran Johor
dan aku penah apply dan lulus untuk loan pendidikan Bank Rakyat.

bermakna, mgkin pengalaman hidup aku dalam pendidikan nie dapat kite kongsi bersama.
korang mesti pelik kenapa aku byk buat loan, kenapa aku byk tmpt untuk study..
aku masuk SAL college, JB amek sijil lepas abes SPM.
pastu aku dapat matrik pahang, bosan kat sana. aku pun kuar.
masuk plak poli. sampai sem 1, dapat Anugerah Dekan (AKJ), aku blah gak..
masuk UTM plak... sampai la skrg.. aku penah gak dapat Anugerah Dekan UTM..

ok... kenapa budak poli payah GILER nak dapat masuk Universiti?
korang kena tgk misi politeknik dibangunkan dan misi universiti diwujudkan.
misi politeknik adalah untuk menghasilkan para pekerja separa profesional.
misi universiti pulak untuk menghasilkan masyarakat yg berilmu.

disini menunjukkan korang sebagai budak poli, adalah berbeza dengan budak universiti, STPM, dan matrik.
aku ade pengalaman belajar di poli. sangat mudah untuk dapat AKJ.
aku main2 je kat poli.nak exam, aku xstudy pun.
mungkin korang kata aku nie antara yg bijak.
tapi, aku ada bukti yg kukuh untuk menguatkan statement aku nie.
kat UTM, member aku berenti sebab payah nak belajar. subjek susah2. n bile masuk poli, die buleh dapat CPA 3.7+ setiap semester.
dan lebih teruk lagi, pelajar2 poli yang berjaya sambung degree di IPTA, majoriti adalah FAIL untuk semester1.
so, korang dapat bayangkan x...?

korang sibuk bandingkan result budak2 matrik dgn budak poli.
mmg budak matrik ade yg xsampai cgpa 3.00. tapi kena ingat. samakah taraf anda dengan mereka...?
adakah EQ dan IQ korang sama dengan mereka...?
mereka adalah pelajar2 yg terdiri dr pelajar MRSM dan pelajar cemerlang SPM.
korang pulak...?
salah sebenarnya tanggapan korang pada budak matrik yg result teruk2 tu..
kalu diorg yg bijak2 dan mempunyai IQ dan EQ yg tinggi, tapi teruk result final exam dior, apatah lagi korang andai kata korang diajak bersaing dengan diorg..?
sebenarnya ini salah satu sebab kenapa korang x diterima masuk ke IPTA...

tapi kena ingat... korang juga ade kelebihan..
dari segi ape...?
PEKERJAAN......
korang akan senang dpt kerja..
sebab korang mmg dilahirkan untuk bekerja.
sebab tu korang lebih kepada praktikal...
sama juaga dengan misi kolej universiti...nak hasilkan pekerja..
tapi bila kolej universiti dah naik taraf sebagai universiti, maka misi pun dah bertukar.
diorg jugak nnti semakin lama akan ikut cara2 universiti2 terkenal...
pelajar2 uni yg nak ilmu tambahan seperti bdk2 poli, kena la usaha sendiri..

skrng aku dengar cite, UiTM dah xnak buat pengambilan pelajar ijazah sarjana muda bg lepasan poli.
entah btol, entah x...
utm n ukm mmg dah kompom xamek budak poli.
skrg bukan masalh korang dianak tirikan..
tapi sebenarnya diorg berdasarkan kelayakan sebenar korang yg dr spm dulu2...
tapi benda nie diorg xbg tau kite..

ibarat camnie la...korang nak masuk universiti, tapi xlepas syarat am masuk uni..
camtu la lebih kurang..
kadang2 aku pun rasa sedih sebab ramai gak budak poli yg study sungguh2 tapi xdiberi peluang untuk masuk universiti..
tapi nak buat camana..
kite manusia...ade kemampuan masing2..
ade yg bijak tapi malas, boleh berjaya..
ade yg bodoh, tapi rajin, xsemestinye berjaya..
so, korang lebih kurang mcm nie la..
korang dah rajin, dah usaha, tapi bg diorg, korang belum sampai tahap yg sebenar untuk diterima masuk IPTA.
sbb tu aku dl kuar poli..sbb benda nie aku dah nampak dl dr korang...
pape pun, korang teruskan la usaha..
macam thread2 sblm nie yg aku dah baca, korang apply la UUM, UTHM, UTeM, UMP, UNIMAP...
itu adalah tempat korang di IPTA...
jangan pilih nama...
andai kite diletakkan di ceruk mana pun, kalu dah rajin berusaha cari ilmu, tetap pandai jugak...
dun wori la...
pape pun, gud luck...
aku tetap sokong budak poli sebab aku pun dulu budak poli gak..
tapi kan, satu benda kelemahan budak poli yg ketara sgt aku nampak.
nie untuk budak laki la..
kalu dpt loan, majoriti kompom beli moto..
cuba la duit tu simpan..
huhuhu..
salam... Edited by BudaK-MalaS

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(BudaK-MalaS @ Dec 4 2008, 12:35 AM) <{POST_SNAPBACK}>
salam korang..
maaf kalu kat sini ade yang tersinggung..
tapi ini hakikat yang aku nak bgtau korang..
nak or xnak, korang tetap kena terima..

aku student UTM..
n aku ex-student politeknik merlimau, melaka.
aku juga ex-student matrik
dan yang pasti, aku adalah ex-student kolej swasta.
aku juga ade pengalaman dapatkan loan dari PTPTN (PTPtipu)
aku juga penah merasa loan MARA
aku penah guna duit loan Yayasan Pelajaran Johor
dan aku penah apply dan lulus untuk loan pendidikan Bank Rakyat.

bermakna, mgkin pengalaman hidup aku dalam pendidikan nie dapat kite kongsi bersama.
korang mesti pelik kenapa aku byk buat loan, kenapa aku byk tmpt untuk study..
aku masuk SAL college, JB amek sijil lepas abes SPM.
pastu aku dapat matrik pahang, bosan kat sana. aku pun kuar.
masuk plak poli. sampai sem 1, dapat Anugerah Dekan (AKJ), aku blah gak..
masuk UTM plak... sampai la skrg.. aku penah gak dapat Anugerah Dekan UTM..

ok... kenapa budak poli payah GILER nak dapat masuk Universiti?
korang kena tgk misi politeknik dibangunkan dan misi universiti diwujudkan.
misi politeknik adalah untuk menghasilkan para pekerja separa profesional.
misi universiti pulak untuk menghasilkan masyarakat yg berilmu.

disini menunjukkan korang sebagai budak poli, adalah berbeza dengan budak universiti, STPM, dan matrik.
aku ade pengalaman belajar di poli. sangat mudah untuk dapat AKJ.
aku main2 je kat poli.nak exam, aku xstudy pun.
mungkin korang kata aku nie antara yg bijak.
tapi, aku ada bukti yg kukuh untuk menguatkan statement aku nie.
kat UTM, member aku berenti sebab payah nak belajar. subjek susah2. n bile masuk poli, die buleh dapat CPA 3.7+ setiap semester.
dan lebih teruk lagi, pelajar2 poli yang berjaya sambung degree di IPTA, majoriti adalah FAIL untuk semester1.
so, korang dapat bayangkan x...?

korang sibuk bandingkan result budak2 matrik dgn budak poli.
mmg budak matrik ade yg xsampai cgpa 3.00. tapi kena ingat. samakah taraf anda dengan mereka...?
adakah EQ dan IQ korang sama dengan mereka...?
mereka adalah pelajar2 yg terdiri dr pelajar MRSM dan pelajar cemerlang SPM.
korang pulak...?
salah sebenarnya tanggapan korang pada budak matrik yg result teruk2 tu..
kalu diorg yg bijak2 dan mempunyai IQ dan EQ yg tinggi, tapi teruk result final exam dior, apatah lagi korang andai kata korang diajak bersaing dengan diorg..?
sebenarnya ini salah satu sebab kenapa korang x diterima masuk ke IPTA...

tapi kena ingat... korang juga ade kelebihan..
dari segi ape...?
PEKERJAAN......
korang akan senang dpt kerja..
sebab korang mmg dilahirkan untuk bekerja.
sebab tu korang lebih kepada praktikal...
sama juaga dengan misi kolej universiti...nak hasilkan pekerja..
tapi bila kolej universiti dah naik taraf sebagai universiti, maka misi pun dah bertukar.
diorg jugak nnti semakin lama akan ikut cara2 universiti2 terkenal...
pelajar2 uni yg nak ilmu tambahan seperti bdk2 poli, kena la usaha sendiri..

skrng aku dengar cite, UiTM dah xnak buat pengambilan pelajar ijazah sarjana muda bg lepasan poli.
entah btol, entah x...
utm n ukm mmg dah kompom xamek budak poli.
skrg bukan masalh korang dianak tirikan..
tapi sebenarnya diorg berdasarkan kelayakan sebenar korang yg dr spm dulu2...
tapi benda nie diorg xbg tau kite..

ibarat camnie la...korang nak masuk universiti, tapi xlepas syarat am masuk uni..
camtu la lebih kurang..
kadang2 aku pun rasa sedih sebab ramai gak budak poli yg study sungguh2 tapi xdiberi peluang untuk masuk universiti..
tapi nak buat camana..
kite manusia...ade kemampuan masing2..
ade yg bijak tapi malas, boleh berjaya..
ade yg bodoh, tapi rajin, xsemestinye berjaya..
so, korang lebih kurang mcm nie la..
korang dah rajin, dah usaha, tapi bg diorg, korang belum sampai tahap yg sebenar untuk diterima masuk IPTA.
sbb tu aku dl kuar poli..sbb benda nie aku dah nampak dl dr korang...
pape pun, korang teruskan la usaha..
macam thread2 sblm nie yg aku dah baca, korang apply la UUM, UTHM, UTeM, UMP, UNIMAP...
itu adalah tempat korang di IPTA...
jangan pilih nama...
andai kite diletakkan di ceruk mana pun, kalu dah rajin berusaha cari ilmu, tetap pandai jugak...
dun wori la...
pape pun, gud luck...
aku tetap sokong budak poli sebab aku pun dulu budak poli gak..
tapi kan, satu benda kelemahan budak poli yg ketara sgt aku nampak.
nie untuk budak laki la..
kalu dpt loan, majoriti kompom beli moto..
cuba la duit tu simpan..
huhuhu..
salam...

entah la .. kawan aku poly dapat jer tawaran sesi disember nie kat uitm ngan utm cos ingineering... kter x yah nak wat andaian la.. universiti x nak amik la aper la sumer tu..nak jer u dak poly?. xyah nak caya maklumat yg blum tentu betul.. maner belaja samer jer... boleh bawak ker x leh bwk itu brgntung pd diri sendiri... rajin berjaya.. malas = gagal la..

diploma u +u degree = kerja
diploma poly + u degree = kerja

rasa mana yg sng dpt kerja ???

kepada sesaper dak poly dpt smbung degree wat yg terbaik... peluang masih terbuka..

QUOTE(BudaK-MalaS @ Dec 4 2008, 12:35 AM) <{POST_SNAPBACK}>
disini menunjukkan korang sebagai budak poli, adalah berbeza dengan budak universiti, STPM, dan matrik.
aku ade pengalaman belajar di poli. sangat mudah untuk dapat AKJ.
aku main2 je kat poli.nak exam, aku xstudy pun.
mungkin korang kata aku nie antara yg bijak.
tapi, aku ada bukti yg kukuh untuk menguatkan statement aku nie.
kat UTM, member aku berenti sebab payah nak belajar. subjek susah2. n bile masuk poli, die buleh dapat CPA 3.7+ setiap semester.
dan lebih teruk lagi, pelajar2 poli yang berjaya sambung degree di IPTA, majoriti adalah FAIL untuk semester1.
so, korang dapat bayangkan x...?


huk aloh berlagak nyer ko nie... rilek la ko bru bljar sem 1 kat poly.. silibus dia form4 form 5 jer+ sbjk bru sng2.. cuba smpai sem 6 nak malas2 gol la... standard la poly.. awal2 AKJ.. sem ujung2 2 3 org jek AKJ.. ko nie kater dak poly msuk u MAJORITI sem 1 sumer fail ada bukti ker?? ker ko reka jer nie.. kat tmpt aku study uitm xder pun... ok jek..ok jek.. fail x fail blaja brgntung pada diri sendiri la... fikiran ko nie singkat sgt.. mcm la org bodoh tu akn bodoh smpai bebila?? orng pndai akn pndai akan trus pandai... mungkin aku rasa ko da rasa bgus ko dpt beljar UTM tah Cos ape tah...

NASIB BAIK LA AKU BCA COMMENT KO NIE PAS AKU SMBUNG STUDY...KLU AKU BACA COMMENT KO NIE TIME AKU STUDY KAT POLY.. MEMNG XDER SEMANGAT DA AKU NAK SMBUNG STUDY... KOMEN X MEMBANGUN LANGSUNG....

Aritu aku pegi alumni poly aku.. ramai jek smbung degree.. u kat malaysia. UPM UNimep Uitm, UTM, Uthm UTem USM. UMP, UPsi.. ini sumer rezeki.. pihk universiti atau kpt x penah nak tutup peluang..ALL THE BEST .. BE THE BEST BECAUSE U ARE THE BEST... Edited by AYamMuda

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...