Jump to content
PinguSpy

Cadangan Untuk Putera.com

Recommended Posts

aku harap putera boleh mewujudkan satu port/subtopic khas untuk project2 "opensource"

s0, secara x langsung putera bukan sahja menjadi tempat perbincangan tp jugak tempat

bertukar2 project, dan penghasilan sesuatu perisian aplikasi..

FUNGSI:-

*Idea project:

-Seorang mamat mempunyai idea yg besh

-Gambaran dan susunan idea berfungsi (private)

*Penubuhan suatu groups project

-Saper nak join??

-Kasi maklumat detail/fon num ker lain2

-Programmer/Grafik

*Perbincangan dan pernghasilan (bertukar kod)

-Perbincangan step by step bagaimana proses pembangunan akn dibuat (private)

-Agihan Tugas

-Tukar2 kod dan sorang lider kasi link

-gui grafik

-Lain2

*Tester/security

-kasi test bug or lain2..

*Release

-Beta bla..2

*Download area

-PUTERA.com download area

-nama group yg membangunkan aplikasi

-nama mamat yg join

*lain2... perlu tambah??

lebih kurang mcm labotary putera.com la...

disitu kite akn menjalan kan berbagai2 experiment dan perintis untuk sesuatu perisian baru hehe

kal0 ader perluang/boleh atau mungkin perisian yg bertaraf coperate dan deman giler2 atau market tinggi boleh dihasilkan... maner la tahu juta2 ker... bile masuk time tuh tukar la dari opensource ke paysource heher

ala macam sourceforce.net tp lain skit

#Aplikasi = Topic/Subtopic + Chater + Download area

atau lain2 aplikasi yg perlu ditambah bagi memudahkan proses ini berjalan?

kebanyakkan ahli2 putera yg join aku tgk tere cuma diorang xder mende nak show on kan skill diorg...

cuma berforum dan sembang pasal infor... mungkin lps nih boleh lah ader mende nak dibuat...

mcm pembagunan game, sekrat jln jer... lg pun tempat subtopic x fleksible...

mungkin dgn adernyer tmpt khas akn lebih bersemngt....

peace.. d0xx3 :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

+1 sokong. idea bagus :D

tapi rasanya macam cadangan tinggal cadangan ja. kalau admin reply tu kira miracle.

good luck :D

miracle..logik gak ahaks

hehehe harap admin jengah topik dia nih..kalau dia reply tu harap ada benda positive ler..jgn sama jer :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ak stuju sesangat.... ak pasti banyak idea bdak2 nih....

just tataw mcm mne nak salurkan jerk...

thanks sbb manfaatkan skills n bakat mereke....

Share this post


Link to post
Share on other sites

bagi aku, aku x nak dier sekadar nampak tertutup untuk project2 "opensource" dan pembangunan perisian jer...

tp aku nak dier nampak terbukak... jugak area mencari "JV partner" untuk sesuatu project buat duit ker bisnis etc...

"industry site" ke... upah buat web script2... atau apa2 jenis project hehe....

Share this post


Link to post
Share on other sites

hurm boleh tambah x? minta maaf topic starter nak tambah sikit je.....

+ sayw dah sure ramai puteranian dah jelajah semua website dan website yg pergi tu bhgn download nya amatlah restrict......

restrict macam kena reply dulu baru dapat download.....

icon yg ada mcm ni hide1.jpg

ni contoh sahaja

lepas dia reply baru la dia nampak

atau lock.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

ini memang idea menarik, dan saya mmg dah lama berhasrat nak buat mcm tu, lebih2 lagi melihatkan ramai ahli2 putera yg bergiat dalam development.

Kalau ada sapa-sapa ada cadangan tools apa yg saya boleh guna untuk membolehkan mini "sourceforge" dibuat, silalah majukan idea. Idea2 pintar anda mmg saya hargai.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ini memang idea menarik, dan saya mmg dah lama berhasrat nak buat mcm tu, lebih2 lagi melihatkan ramai ahli2 putera yg bergiat dalam development.

Kalau ada sapa-sapa ada cadangan tools apa yg saya boleh guna untuk membolehkan mini "sourceforge" dibuat, silalah majukan idea. Idea2 pintar anda mmg saya hargai.

insyallah ,kalau jadi buat mini sourceforge ni, aku rasa aku boleh sponsor 'repositories' with unlimited bandwidth. Kiranya repositories ni akan di gunakan untukfile-file (projects) yg ada ada dlm mini sourceforge ni download. Hekhekhek..mana le tau satu hari nanti kut ada mirror server pulak untuk bende ni, boleh lah meng Rsync kan mirror server tu ye tak?

kalau jadi buat, sila kabor ye..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Satu cadangan yang menarik dan mantap... ramai developer dan designer kat sini, cuma perlu ada seorang leader yang berkaliber untuk manage dan boleh menjadi inspirasi member2 lain untuk turut serta dalam sesuatu projek. :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

untuk tool2...

mungkin buat permulaan bole just buat subtopic baru... or page baru hehe

kal0 tool mungkin bole gune project.net base on opensource... tp ntah la x brp pasti lg... psl tool ni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...