Jump to content
Meister. Example010

Perkhidmatan Format Komputer Ngan Harge Murah

Recommended Posts

bukan ragu...aku takut ada orang bersikap Manupulate dan bersikap `tak apa`.........nanti kena virus carik ko format lagi......activity format mengformat ni amik masa kira2 2 jam untuk completed.....ko bayangkan sekali boleh la kalau 5-6 kali...? <_< .....pastu jarak masa dekat2 selang 1 bulan carik ko format pasal dia tahu ko format murah@free

P:S aku kalo ada amoi cantik je aku FORMAT FREEE :lol: driver tarak pun tadak hal Free gak

tapi kalu die bayar tiap kali format, aku amek je... aku sanggup demi kewangan..haha.. amoi pun aku free.. jus blanje makan.. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

bukan ragu...aku takut ada orang bersikap Manupulate dan bersikap `tak apa`.........nanti kena virus carik ko format lagi......activity format mengformat ni amik masa kira2 2 jam untuk completed.....ko bayangkan sekali boleh la kalau 5-6 kali...? <_< .....pastu jarak masa dekat2 selang 1 bulan carik ko format pasal dia tahu ko format murah@free

P:S aku kalo ada amoi cantik je aku FORMAT FREEE :lol: driver tarak pun tadak hal Free gak

ceh, ape la ko ni. kalo aku lak, cantik2 jgk, ciom. tp bayar tetap kena beb. hehe...

Share this post


Link to post
Share on other sites

tapi kalu die bayar tiap kali format, aku amek je... aku sanggup demi kewangan..haha.. amoi pun aku free.. jus blanje makan.. :lol:

eh ko mintak bayaran ek?............aku still FREEEEEEEEE.....dan AVAIBLE.....but kalo ada lelaki kat sebelah dia (melainkan bapak@adik dia) aku caj jugak........kalo dia LONELY,,,,, :ph34r::lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

aiii korang nie...bab2 format pun nak memanjangkan cerita.. biasala klu nak cari makan biaq ada cara tersendiri.. bg aku, aku buka kedai kom.. aku tawar service terbaik punya.. aku bagi mcm2 kat custemer..bagi puas ati pastu aku cas ikut sekadar aku rasa bersesuaian dgn kerja aku.. aku tgk juga custemer.. mcm aku aku letak rm45 untuk pc n laptop.. tp klu ada custemer minta kurang, aku tanya dia brp sggup bayo..bagi aku min aku target per servis rm20.. klu dia kasi lekeh2 30, aku sapu.. tapi klu dia nak kasi rm25...aku minta tambah lagi 2 ke 3 ringgit..klu custemer tu bgtau bleh byr dlm rm20 aku minta up bagi tambah 3 ke 4 inggit.. senang je.. so custemer suka n boleh ajak custemer lain mai antaq service dgn aku.. itulah concept yang aku amalkan sejak turun temurun.. daari aku dok kat uitm as student sampai aku berjaya membuka perniagaan sendiri ... alhamdulullah..sapa rasa nk ikut cara aku silakanlah.. x rugi..

Share this post


Link to post
Share on other sites

nak format pc nak kenas cas jugak ker..??.. ambik installer tu... buat sendiri jer kan boleh.. senang jer tu..

Ada orang suka ambil short cut. Contohnya, aku. He he he. Kalau setakat format, aku zaman Windows 98 pun dah boleh je PC neh. Tapi sebab malas nak tunggu habis format, install OS, application, cari driver, patch security updates, tools lain macam WinAmp, WinRAR, apa-apa je lah, pastu ada plak kerja lain, kasi orang lain je format je. Malas nak pening kepala :lol:

Untuk point yang lain, katakan ko kat kolej; pastu so-called 'kawan' minta tolong format - kalau baik hati sangat pun ke, ko kasi la free utk service yang pertama. Lain2 tu mintak la duit poket ke, belanja rokok ke, lunch ke, sebab kalau tak diorang tak appreciate effort ko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku dulu member aku mintak tolong format/buang virus aku kasi free je

tapi 2nd time/ bertime-time aku mula la uhuk-uhuk.... dapat la air tin satu ngan goreng pisang seringgit :lol:

tapi x pe la, beli lebih sikit 'buah tangan' tu dan makan reramai sambil borak+tunggu keje aku siap

dan satu lagi dulu aku wat servis backup (percuma) dalam HDD aku... tak kira la USB/HDD/memory card

lebih satu minggu simpan kalo takde ape2 berlaku aku delete, kalo ade error/corrupt pada device dia, lepas format aku masukkan file backup ke dalam device dia, kalo barang dia musnah (contoh : kene air sirap)... boleh sedut dari HDD baru/burn backup dalam cd

*skarang aku tak wat servis tu lagi, pc aku kong, main game lama2 sangat sampai cpu overclock

Share this post


Link to post
Share on other sites

erm...

byk peluang perniagaan kalo masih student lagi....

sbb byk yang nak mintak format dikalangan kawan2~

aku paling fedup kalo dorg kate nak software download lagu...

tp bile aku tanye ader internet x....

dier kate X DE!!!

frust!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

erm...

byk peluang perniagaan kalo masih student lagi....

sbb byk yang nak mintak format dikalangan kawan2~

aku paling fedup kalo dorg kate nak software download lagu...

tp bile aku tanye ader internet x....

dier kate X DE!!!

frust!!!

hakhak... aku pon kne cam2 gak.. ade yg soh setkan password wireless tempat aku blaja... tapi laptop die dahla jenis lame yg takde built in wireless card... pastu takde adapter lak tuh... lagi sakit otak aku...

Share this post


Link to post
Share on other sites

bio la diee.. format RM15.. nnti die akan rasa, betapa x sepadan n berbaloi kalo format RM15.. kalo format tanpa masalah, mmg berbaloi RM15.. tapi kalo ko kene pc yg lama, yg ada problem, nk kene trabelshoot, byk data kene bekap...peh tu makan masa lak nk setelkan.. pehtu dgn klien byk songeh.. peh tu die x puas hati dgn hasil kerja ko.. die return balik, call ko balik...baru ko tau, dgn harga RM15 x memadai.. nyehehehe.. beter ko up la kadar ko tu, wpn ko wat secara freelance..

aku sokong.......ko imiazi

dan seangkatan yang membangkang......

orang lain x dapat carik makan lar....kalo camtue... :rolleyes:

Share this post


Link to post
Share on other sites

bio la diee.. format RM15.. nnti die akan rasa, betapa x sepadan n berbaloi kalo format RM15.. kalo format tanpa masalah, mmg berbaloi RM15.. tapi kalo ko kene pc yg lama, yg ada problem, nk kene trabelshoot, byk data kene bekap...peh tu makan masa lak nk setelkan.. pehtu dgn klien byk songeh.. peh tu die x puas hati dgn hasil kerja ko.. die return balik, call ko balik...baru ko tau, dgn harga RM15 x memadai.. nyehehehe.. beter ko up la kadar ko tu, wpn ko wat secara freelance..

hahahah..kalau klien pakai pc lama..lepas tu banyak banyak songeh... aku suruh ja.. upgrade beli pc baru. lagi senang.. hahaha

Share this post


Link to post
Share on other sites

hahahah..kalau klien pakai pc lama..lepas tu banyak banyak songeh... aku suruh ja.. upgrade beli pc baru. lagi senang.. hahaha

tapi kalo user tu x nak ko rugi kan? :ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dalam menyediakan servis sebenarnya kita bebas meletak harga perkhidmatan. Perkhidmatan kita dibayar setimpal dengan kepakaran dan ilmu yang kita gunakan dalam menyelesaikan masalah.Tetapi seeloknya kita tengok servis charge persekitaran. Jangan murah dan jangan terlalu mahal . Yang penting kualiti dan tanggung jawab dengan servis yang kita buat.insyallah pelangan dapat menilai mana yang terbaik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dalam menyediakan servis sebenarnya kita bebas meletak harga perkhidmatan. Perkhidmatan kita dibayar setimpal dengan kepakaran dan ilmu yang kita gunakan dalam menyelesaikan masalah.Tetapi seeloknya kita tengok servis charge persekitaran. Jangan murah dan jangan terlalu mahal . Yang penting kualiti dan tanggung jawab dengan servis yang kita buat.insyallah pelangan dapat menilai mana yang terbaik.

pasal kualiti, jgn risau.. wlaupun murah, tapi ade kualiti.. setakat ni takde lg org komplen.. ade yg siap promote kt kwn.. niat kne baik nak mniage kn.. ade gak yg letak harge mahal2 tapi takde kualiti... tipu customer.. tak baik gak cm2..

Share this post


Link to post
Share on other sites

aper lh korang ni format pun nak jadi hal ker.kat kolej aku ni aku format kan pc member n ajar dia lagi macam maner nak backup n format.ala setakat ilmu format tu tak kemana leh di bawa.lain lah dapat teknik nak spofing ip ker wat scam page ker.best lah jugak.ko format sekali pastu ko ajar member ko yang kat kolej tu.cas lah 40 pastu kepala ko leh relese tak der oran nak kacau ko lagi untuk wat kejer yang senang macam petik jari tu

Share this post


Link to post
Share on other sites

aper lh korang ni format pun nak jadi hal ker.kat kolej aku ni aku format kan pc member n ajar dia lagi macam maner nak backup n format.ala setakat ilmu format tu tak kemana leh di bawa.lain lah dapat teknik nak spofing ip ker wat scam page ker.best lah jugak.ko format sekali pastu ko ajar member ko yang kat kolej tu.cas lah 40 pastu kepala ko leh relese tak der oran nak kacau ko lagi untuk wat kejer yang senang macam petik jari tu

tapi dengan ilmu petik jari tu la ramai org cari duit.. bayngkan la org wat jual goreng pisang.. lagi senang dr format komputer, mak kite pn reti wat goreng pisang, tp kite bli gak kat die..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Caj format bergantung kepada servis, tapi kalo RM15 tu cara bunuh org, bayangkan ko duk umah, mmbe sorang ni sewa kedai 500 sebulan, Dia caj RM50 ko caj RM15 , org x datang kdai dia sebab mahal, last2 nak bayar sewa pon x lepas, akhirnya lingkup usahawan melayu sorang, yg kat umah tu wat keje part time je...nak buat murah bleh , tapi jadikan sebagai harga promosi..contohnya Harga "MIN" Format/windows instalation RM30.00 , maknanya harga akan berubah mengikut tahap kerosakan pc tersebut, kalo pc 5thn ke belakang kita x amek, custmer rasa terhina...sebabnya bukan sume org mampu beli pc baru, dengan kata lain kita trima je dlu, tgk keadaan pc tersebut , kalo x dpt baiki, kita suggest la tuan pnya pc bli baru,upgrade ,dll...kalo awek2 cun lak, bagi free nnti diorang amek kesempatan kat korang...jaga2 ler hehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

kalo pc 5thn ke belakang kita x amek, custmer rasa terhina...sebabnya bukan sume org mampu beli pc baru,

bukankah lowyat ngan Imbi plaza tu syurga komputer?.........

P:S setau aku 1 set CPU baru RM 6** lebih je kan?.......kalo masuk monitor 2nd baru je total RM 8** kan kan kan? :lol:

P:S kalo ko x kisah ko beli je la Cpu lama tu pastu ko jual la balik........jangan beli memahal kira RM 100 atau FREE Mp3 player cap kapal laut ok la...............paham x strategi aku ni?.....kalo nak lanjut YM aku [email protected]

Edited by I am The Angel Of Dead

Share this post


Link to post
Share on other sites

aiii korang nie...bab2 format pun nak memanjangkan cerita.. biasala klu nak cari makan biaq ada cara tersendiri.. bg aku, aku buka kedai kom.. aku tawar service terbaik punya.. aku bagi mcm2 kat custemer..bagi puas ati pastu aku cas ikut sekadar aku rasa bersesuaian dgn kerja aku.. aku tgk juga custemer.. mcm aku aku letak rm45 untuk pc n laptop.. tp klu ada custemer minta kurang, aku tanya dia brp sggup bayo..bagi aku min aku target per servis rm20.. klu dia kasi lekeh2 30, aku sapu.. tapi klu dia nak kasi rm25...aku minta tambah lagi 2 ke 3 ringgit..klu custemer tu bgtau bleh byr dlm rm20 aku minta up bagi tambah 3 ke 4 inggit.. senang je.. so custemer suka n boleh ajak custemer lain mai antaq service dgn aku.. itulah concept yang aku amalkan sejak turun temurun.. daari aku dok kat uitm as student sampai aku berjaya membuka perniagaan sendiri ... alhamdulullah..sapa rasa nk ikut cara aku silakanlah.. x rugi..

eh gigamaz, ko pon ade offer service kt uum gak ke?sbb aku stdnt uum n rasenye aku slalu gk nmpk poster ko kt fakulti aku...btw aku pon br buat service format n troubleshoot software based punye prob kt kolej aku..aku angkt laptop je n aku caj rm8 je hehe :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

x paham.....

macam ni katakan ada customer ko HDD dia rosak......kalo naktukar baru kena RM 150++ something kan?......but kalo dia refuse kata mahal ke xde duit ke ko offer la beli CPU dia(tengok spec lain..he he he)......beli ngan user tu memurah je......kalo ko ada simpan gadjet Mp3 atau Pendrive lagi bagus juz trade......pastu CPU tu ko kasi la `hidup balik`he he he

P:S

aku tu hari ada satu system

AMD Athlon 1800++

512MB DDR PC400

40GB IDE 7200RPM

52X CDROM

mobo 462+Graphic card 128MB GF4

asalnya dia datang nak soh aku format pastu tambah DVDRW.......aku cakap la betul ke nak tambah DVDRW pasal CPU dia tu leh tahan gak tuanya :lol: sekali muka dia cuak......aku cakap la komputer banyak masalah pastu model dia ni dah xde lagi...............sekali aku offer dia RM 300....dia nak jual plak..................aku apa lagi baayr cash masa tu jugak.....pastu aku keluarkan RAM 512MB aku masukkan 256MB DDR.......jual RM 600 ada orang beli :ph34r: ........sampai la ni xde prob............... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

eh gigamaz, ko pon ade offer service kt uum gak ke?sbb aku stdnt uum n rasenye aku slalu gk nmpk poster ko kt fakulti aku...btw aku pon br buat service format n troubleshoot software based punye prob kt kolej aku..aku angkt laptop je n aku caj rm8 je hehe :lol:

dok kolej ape...? YAB ke?

2 jam punye keje RM8 jek...?

klu buang virus je ok la.

x semer customer tgk pd HARGE. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

asalnya dia datang nak soh aku format pastu tambah DVDRW.......aku cakap la betul ke nak tambah DVDRW pasal CPU dia tu leh tahan gak tuanya :lol: sekali muka dia cuak......aku cakap la komputer banyak masalah pastu model dia ni dah xde lagi...............sekali aku offer dia RM 300....dia nak jual plak..................aku apa lagi baayr cash masa tu jugak.....pastu aku keluarkan RAM 512MB aku masukkan 256MB DDR.......jual RM 600 ada orang beli :ph34r: ........sampai la ni xde prob............... :lol:

boleh tahan gak strategi ko.. hoho

aku lak sedare2 aku tolak ngan aku pc2 lama, elok lagi walaupun dah tua... kalo member hantar pc lama boleh tolong lagi la...

Share this post


Link to post
Share on other sites

boleh tahan gak strategi ko.. hoho

aku lak sedare2 aku tolak ngan aku pc2 lama, elok lagi walaupun dah tua... kalo member hantar pc lama boleh tolong lagi la...

demi kebaikan dia jugak.......ala ko tau kan komputer :ph34r: ....he he he :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

demi kebaikan dia jugak.......ala ko tau kan komputer :ph34r: ....he he he :lol:

cam dalam jer maksudnya :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...