Jump to content
zippo

Oracle Database

Recommended Posts

salam..

saya sdg bkerja skrg dan ditugaskan untuk bina database. At first sy gune access 2003. Tp ade kenalan lain cakap access 2003 ketinggalan zaman. Apakah software yg terbaik utk sy gunakan sedangkan saya amat selesa mggunakan microsoft access 2003 berbanding perisian lain. Apakah sy patut berasa malu jika sy mgunakan access 2003?

malu???

setiap satu software dibina untuk tujuan tertentu bersesuaian dengan hardware komputer.

kalau data awak simple aje tak jejak 1000 baris

rasanya ms access 2003 dah ok laaa

tapi kalau dah berjuta-juta,

baik ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

haha

apa laaa

nak malu benda nyerr

kalau hang terar guna access 2003 hang guna jaaa

lepas tu kalau dorang kata nak guna db lainn

hang just import /exkport jerrrr

kan senangg

semua definition dia amikk

kan senang

hehehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

malu???

setiap satu software dibina untuk tujuan tertentu bersesuaian dengan hardware komputer.

kalau data awak simple aje tak jejak 1000 baris

rasanya ms access 2003 dah ok laaa

tapi kalau dah berjuta-juta,

baik ...

baik ape?

haha

apa laaa

nak malu benda nyerr

kalau hang terar guna access 2003 hang guna jaaa

lepas tu kalau dorang kata nak guna db lainn

hang just import /exkport jerrrr

kan senangg

semua definition dia amikk

kan senang

hehehe

oh. bole yer? tq

haha

apa laaa

nak malu benda nyerr

kalau hang terar guna access 2003 hang guna jaaa

lepas tu kalau dorang kata nak guna db lainn

hang just import /exkport jerrrr

kan senangg

semua definition dia amikk

kan senang

hehehe

s/w db mane ye yg sesuai utk import access 2003?

Share this post


Link to post
Share on other sites
pada pandangan saya...
kalau nak belajar, boleh mula dgn access.
kenal2 dlu key primary, candidate...etc...
jenis data..etc.

bila rasa kukuh. boleh pindah ke sql..
bila sebut sql.. besar la cabang nya....

masokis pun study oracle. al-maklum syarikat ni tgh conquer dunia it.. sun java pun dia beli.
agak menyisahkan ialah.. nak cari support.. maksud masokis, contoh masokis nak buat 0racle + vb.net..
punya lah susah nak cari panduan.. org cakap mudah la. cuba buat satu... 1 lagi, masokis cuma newbies yang dahagakan ilmu.

masokis tgk.. ada cert utk oracle.. mana semua pakar2 ni ya? xde 1 komuniti ke utk berkongsi ilmu. takkan simpan2 je.
berbalik pada tajuk topik.... ada org tegur saya.. nak belajar, biar ada guru. betullah tu.. kalau x sesat.

tak lupa juga usaha sendiri.. maksudnya, rajin2 la surf cari bahan..paper, snippet.. (bila masuk sini yang sgt sukar, pasal kekurangan sumber).
pandangan je... lama sudah tak berforum kat PDC lepas pindah dari forumotion ke putera.com semula. :-)

//Maaf korek topik lama... tp masih berguna pada hari ni :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
salam,

agak berminat nk join thread ni.actually pernah blaja pasal oracle ni masa join MDEC punye short course.
course tu selama 3 bulan. belajar asas-asas oracle database, more to administration la. tp selepas tu
keje sebagai apex developer lebih kurang 6 bulan dan skarang da menganggor balik. huhu.

nak mengajar tu mungkin xlayak sebab xpandai, sket-sket tu tau la. tapi nak join jugak, nak blajar balik.
skang ni cume tau sql, pl/sql, basic-basic jela. pasal database tu da lupa. huhu kalau nk blaja
guna oracle tools untuk wat sistem tu ble la sket-sket. guna Oracle Application Express (APEX). kalau
ade sape nak blaja gune tools ni ble la aku ajar stakat yang aku mampu sebab aku keje dulu wat sistem pakai
tools ni la.

klu nak balaj wat system gune APEX ni, donload n install la oracle [url="http://www.oracle.com/technetwork/database/enterprise-edition/downloads/index.html"]database[/url], n [url="http://www.oracle.com/technetwork/developer-tools/apex/downloads/index.html"]APEX[/url] ni.
masa install oracle database tu, jangan lupe check kat option "install sample database".
so da xperlu setup new database untuk blaja. pastu kalau ble blaja dulu oracle SQL n PL/SQL.
Dua2 language ni perlu kalau nk wat system gune APEX ni. blaja basic je dlu, bila da dapat
idea macam mane nk bina system pkai APEX ni, baru sambung balik blaja SQL n PL/SQL ni. nanti
lagi banyak bnda2 menarik yang kita ble wat kat system kita tu. sape2 yang tau html, css n javascript is
a good advantage sbb APEX system yg akan dibangunkan menggunakan APEX ni adalah web based. tp kt xperlu
wat sume html code tu sebab tools ni handle sume tu.

donload dan install software2 tu sume pastu kita start blaja sama2 :P
sapa yg nak ebook sile pm k


anyway, hope ade otai oracle database yang sudi mengajar di sini :) Edited by biskut merry

Share this post


Link to post
Share on other sites

QUOTE(Rizuwan @ Aug 12 2007, 04:46 PM) [snapback]540550[/snapback]
macam tu gak ngan aku.. aku nak blaja pasal oracle ni... takde ke sifu yang ade dalam ni yg sudi ngaja.. aku nak kene rangka satu sistem wat final projek..


hi...saya pun baru lagi ngan oracle nie. awak leh start tgk kat website nie
http://st-curriculum.oracle.com/tutorial/D...orial/index.htm topik: oracle database 10g express.
selebihnya, leh tgk kat
http://www.oracle.com oracle website

 

dalam bm ada tak tutorial oracle? t.ksh

[email protected]



salam,

agak berminat nk join thread ni.actually pernah blaja pasal oracle ni masa join MDEC punye short course.
course tu selama 3 bulan. belajar asas-asas oracle database, more to administration la. tp selepas tu
keje sebagai apex developer lebih kurang 6 bulan dan skarang da menganggor balik. huhu.

nak mengajar tu mungkin xlayak sebab xpandai, sket-sket tu tau la. tapi nak join jugak, nak blajar balik.
skang ni cume tau sql, pl/sql, basic-basic jela. pasal database tu da lupa. huhu kalau nk blaja
guna oracle tools untuk wat sistem tu ble la sket-sket. guna Oracle Application Express (APEX). kalau
ade sape nak blaja gune tools ni ble la aku ajar stakat yang aku mampu sebab aku keje dulu wat sistem pakai
tools ni la.

klu nak balaj wat system gune APEX ni, donload n install la oracle database, n APEX ni.
masa install oracle database tu, jangan lupe check kat option "install sample database".
so da xperlu setup new database untuk blaja. pastu kalau ble blaja dulu oracle SQL n PL/SQL.
Dua2 language ni perlu kalau nk wat system gune APEX ni. blaja basic je dlu, bila da dapat
idea macam mane nk bina system pkai APEX ni, baru sambung balik blaja SQL n PL/SQL ni. nanti
lagi banyak bnda2 menarik yang kita ble wat kat system kita tu. sape2 yang tau html, css n javascript is
a good advantage sbb APEX system yg akan dibangunkan menggunakan APEX ni adalah web based. tp kt xperlu
wat sume html code tu sebab tools ni handle sume tu.

donload dan install software2 tu sume pastu kita start blaja sama2 tongue.gif
sapa yg nak ebook sile pm k


anyway, hope ade otai oracle database yang sudi mengajar di sini smile.gif

 

salam,

agak berminat nk join thread ni.actually pernah blaja pasal oracle ni masa join MDEC punye short course.
course tu selama 3 bulan. belajar asas-asas oracle database, more to administration la. tp selepas tu
keje sebagai apex developer lebih kurang 6 bulan dan skarang da menganggor balik. huhu.

nak mengajar tu mungkin xlayak sebab xpandai, sket-sket tu tau la. tapi nak join jugak, nak blajar balik.
skang ni cume tau sql, pl/sql, basic-basic jela. pasal database tu da lupa. huhu kalau nk blaja
guna oracle tools untuk wat sistem tu ble la sket-sket. guna Oracle Application Express (APEX). kalau
ade sape nak blaja gune tools ni ble la aku ajar stakat yang aku mampu sebab aku keje dulu wat sistem pakai
tools ni la.

klu nak balaj wat system gune APEX ni, donload n install la oracle database, n APEX ni.
masa install oracle database tu, jangan lupe check kat option "install sample database".
so da xperlu setup new database untuk blaja. pastu kalau ble blaja dulu oracle SQL n PL/SQL.
Dua2 language ni perlu kalau nk wat system gune APEX ni. blaja basic je dlu, bila da dapat
idea macam mane nk bina system pkai APEX ni, baru sambung balik blaja SQL n PL/SQL ni. nanti
lagi banyak bnda2 menarik yang kita ble wat kat system kita tu. sape2 yang tau html, css n javascript is
a good advantage sbb APEX system yg akan dibangunkan menggunakan APEX ni adalah web based. tp kt xperlu
wat sume html code tu sebab tools ni handle sume tu.

donload dan install software2 tu sume pastu kita start blaja sama2 tongue.gif
sapa yg nak ebook sile pm k


anyway, hope ade otai oracle database yang sudi mengajar di sini smile.gif

pm ebook nya boleh 

emel saya [email protected]

t.ksh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...