Jump to content
ApoKalypse

Pandangan Anda Tentang Service Tmnet Kepada Rakyat Malaysia!

TMnet Streamyx Vote Now!  

242 members have voted

  1. 1. Apakah Respon Anda Terhadap Service Yg DiBeri Oleh TMnet Streamyx

    • Sangat Baik!
      14
    • Baik!
      32
    • Sederhana!
      59
    • Lemah!
      56
    • $%#*&!@1!
      81


Recommended Posts

Kawan aku baru apply metro fiber kat Cyberjaya. Puas ati dapat. Sreamykadang ok kadang tak. Tapi setakat ni aku puas ati lagi. Sebab aku boleh menoron dengan lajunya.

Share this post


Link to post
Share on other sites

semalam modem aku rosak(modem yang dari tmnet tu).

problem : tak ada connection antara pc dgn modem.

aku troubleshoot sendiri la...

guna modem lain, pc aku detect+boleh connect ke internet.

memang komfem sangat la modem yg tm bagi tu rosak..

dgn sepantas kilat aku call 100..tunggu lebih kurang 20minit baru la boleh bercakap dgn technical support tu...(20 minit???!!!) :angry:

aku bagitau masalah aku dan aku dah buat isolation dan memang komfem modem tu rosak..

yang technical support tu pulak macam biasalah,suruh restart modem,check dns, check itu, check ini,ping sana, ping sini...aku pun ikut la arahan dia tu supaya dia tidak terguris hati..sampai la last tu akhirnya dia mengakui modem aku rosak...(aku dah bagitau awal2 kan. :angry:)

lepas tu takpe lah, dia suruh aku tunggu dia nak buat report.Report dah siap, no report dia dah bagi kat aku,dia suruh tunggu technician dtg rumah utk tukar modem baru.. TAMMAT

moral drpd cerita diatas:

aku buat report semalam (~9.30pm 7/9/07)

aku nak tunggu berapa lama technician dia nak dtg tukar modem ni(aku takmau la beli modem lain, pasal modem ni pun under warranty lagi)

kalau cepat tech dia dtg, aku undi baik... kalau tak faham2 sajalah

nasib baik aku ada modem member bagi pinjam,kalau tak merana la aku tak leh online.bil tetap jalan jugak...uhuks :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

susulan drpd kes aku di post #207

harini technician TM dah mai tukaq modem baru..tapi sebenarnya dia nak mai hari isnin, aku reja aritu..jadi aku deal dgn dia arini..jadi dia dah tukar dan problem solved..

sepanjang 2-3 hari ni TM asyik fon aku nak update pasal kes aku ni..kira ok lah jugak servis TM ni

*off topic

yang lawaknya..technician TM yg mai rumah aku tu boleh dipanggil pangkat pakcik dah...

lepas dia bagi modem baru kat aku, dia suruh aku pasang sendiri..aku pun pasanglah n test sekali...hasilnya berjaya!!!

pastu pakcik tu pun tanya aku:

"Setting internet ni buat sendiri ka"pakcik bertanya

"haah, saya setting sendiri"jawab aku

"ohhh..bukan org dari streamyx ka yang mai setting??"pakcik bertanya lagi

"eh..taklah, saya amik pakej streamyx in a box tu.."jawab aku lagi

"ni nanti tolong mai setting internet kat rumah pakcik boleh tak?anak pakcik buat macmana ntah terus tak leh connect"kata pakcik tu

"nanti pakcik bagi la upah"tambah pakcik tu sambil ketawa

"err...haah boleh la.nanti bila2 senang pakcik call saya, saya pi rumah pakcik"bilang aku dgn penuh persoalan :blink:

kes macam ni pun ada ka????? :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

heh, kat situ kita dah nampak kelemahan TM nih... nama je tech tapi setting benda tu pun x tau...

patutlah service teruk!

Share this post


Link to post
Share on other sites

tech mmg byk bahagian, tp tech yg dtg tempat aku ni plak byk info ttg tmnet dia x tau... cth mcm tmnet bg free upgrade tu pun dia x tau... patut info2 mcmni diorg kena la tau so bila pelanggan tanya dpt la diorg jwb dgn baik....

ini tak, dlm site tm ckp lain pastu tech plak ckp lain... apa kesss... >.>

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku dpt dr org2 tm gak... n penah kecoh kat site ni dulu kalau x silap aku... sbb tm nk bg user dpt full speed cth yg pakai 512 akan dpt 1mbps n seterusnya... mcm aku nye 1mpbs tp dh di upgrade ke 1.5mbps...

aih pharez,xkan ko x tau?

Share this post


Link to post
Share on other sites

wah2 ApoKalypse, signature

Streamyx 1Mbps With Throtling

apa benda tu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

hehehe.... lari topic sat, saje je aku buat mcm tu...

maksudnye aku langgan stimix 1mbps dgn throtling dr tmnut... pasal kan tm dah cap p2p ni... dulu international tracker,

skang pulak dah main local tracker plak diorg cap... hampeh!

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku dpt dr org2 tm gak... n penah kecoh kat site ni dulu kalau x silap aku... sbb tm nk bg user dpt full speed cth yg pakai 512 akan dpt 1mbps n seterusnya... mcm aku nye 1mpbs tp dh di upgrade ke 1.5mbps...

aih pharez,xkan ko x tau?

ohhh...so maksud ko "site" tu site putera la bukan site tmnet?ehehehe...so khabar angin je la rather than "info dari website"?...so tak wajib la untuk tech tu utk tau kan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

tech tu byk bahagian...ada part yg dia expert ada part yg dia tak tau langsung...so mmg tak pelik la benda ni...

kekekeee....

kalo ada bahangian yg dia expert..anta la dia kat bahagian tu..

nape g anta kat bahagian yg dia tak expert...? :lol:

salah masuk syif kot..

Share this post


Link to post
Share on other sites

kekekeee....

kalo ada bahangian yg dia expert..anta la dia kat bahagian tu..

nape g anta kat bahagian yg dia tak expert...? :lol:

salah masuk syif kot..

kes kes kes...kalau ko perasan dari conversation dia, mmg tech tu tak dihantar utk bahagian yg dia tak expert...

Share this post


Link to post
Share on other sites

susulan drpd kes aku di post #207

harini technician TM dah mai tukaq modem baru..tapi sebenarnya dia nak mai hari isnin, aku reja aritu..jadi aku deal dgn dia arini..jadi dia dah tukar dan problem solved..

sepanjang 2-3 hari ni TM asyik fon aku nak update pasal kes aku ni..kira ok lah jugak servis TM ni

*off topic

yang lawaknya..technician TM yg mai rumah aku tu boleh dipanggil pangkat pakcik dah...

lepas dia bagi modem baru kat aku, dia suruh aku pasang sendiri..aku pun pasanglah n test sekali...hasilnya berjaya!!!

pastu pakcik tu pun tanya aku:

"Setting internet ni buat sendiri ka"pakcik bertanya

"haah, saya setting sendiri"jawab aku

"ohhh..bukan org dari streamyx ka yang mai setting??"pakcik bertanya lagi

"eh..taklah, saya amik pakej streamyx in a box tu.."jawab aku lagi

"ni nanti tolong mai setting internet kat rumah pakcik boleh tak?anak pakcik buat macmana ntah terus tak leh connect"kata pakcik tu

"nanti pakcik bagi la upah"tambah pakcik tu sambil ketawa

"err...haah boleh la.nanti bila2 senang pakcik call saya, saya pi rumah pakcik"bilang aku dgn penuh persoalan :blink:

kes macam ni pun ada ka????? :lol:

pakcik tu keje dia anto router je kot.. maybe pakcik tu expert bahagian telepon.. tp sbb takde orang.. tu mintak pakcik tu yang anto.. kalo ade sesape ade luang keje TMNET.. bagtau aku.. aku nak keje ngan TMNET nie.. lagi dapat luar dari KL nie.. aku dl keje Nasioncom.. lebih kurang cam TMNET gak.. tp pakai wireless.. certain tempat je dapat n pakai corporate user je.. end user takat kat Vista Komanwel je.. kalo korang nak tau.. byk lagi ISP kat Malaysia nie.. cam metrofon.com(certain tempat je kat KL n Penang) supply 2.0 MBs Download and Upload!!! untuk RM60 je sebulan.. diorang nie pakai fibre optic.. Mycrolnyx pun ade gak.. tp byk kat rumah TAN & TAN le.. sbb anak syarikat dia.. byk lg la.. satu lagi.. byk ISP Provider bermasalah skang nie.. jadi korang pandai2 la pilih yg mana.. yg dua aku bagi nie.. memang antara yang terbagus la ISP Provider kat Mesia nie..

Edited by rusdi1981

Share this post


Link to post
Share on other sites

Untuk pengetahuan korang.. kawasan tu antara kawasan yang bermasalah.. lain-lain kawasan yang seankatan dengannya ialah Subang dan petaling jaya.. Line saan memang teruk. jadi untuk menjadikan customer dapat pakej yang dilanggani TM telah up line kepada 2mbps tanpa pengetahuan pelanggan. Bagaimanapun di mata kasar sahaja dapat 2mbps.. tetapi untuk speed dapat standard macam 1mbps...

Member aku dekat puchong dapat 2mbps tapi akaun dia 1mbps je. Jeles aku.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aku tak pernah dengar lawak yang kelakar macam ni... Macam nak pecah perut aku gelak..

susulan drpd kes aku di post #207

harini technician TM dah mai tukaq modem baru..tapi sebenarnya dia nak mai hari isnin, aku reja aritu..jadi aku deal dgn dia arini..jadi dia dah tukar dan problem solved..

sepanjang 2-3 hari ni TM asyik fon aku nak update pasal kes aku ni..kira ok lah jugak servis TM ni

*off topic

yang lawaknya..technician TM yg mai rumah aku tu boleh dipanggil pangkat pakcik dah...

lepas dia bagi modem baru kat aku, dia suruh aku pasang sendiri..aku pun pasanglah n test sekali...hasilnya berjaya!!!

pastu pakcik tu pun tanya aku:

"Setting internet ni buat sendiri ka"pakcik bertanya

"haah, saya setting sendiri"jawab aku

"ohhh..bukan org dari streamyx ka yang mai setting??"pakcik bertanya lagi

"eh..taklah, saya amik pakej streamyx in a box tu.."jawab aku lagi

"ni nanti tolong mai setting internet kat rumah pakcik boleh tak?anak pakcik buat macmana ntah terus tak leh connect"kata pakcik tu

"nanti pakcik bagi la upah"tambah pakcik tu sambil ketawa

"err...haah boleh la.nanti bila2 senang pakcik call saya, saya pi rumah pakcik"bilang aku dgn penuh persoalan :blink:

kes macam ni pun ada ka????? :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

akum,

bg pndapat aku,,.. TM masih bru.. ambil mase nk improve, need more feedback positif mcm nih..

dr pngalaman aku.. ade satu mase kawan aku x bley book flight tkt dr Cape town ke KL thru MAS website,..

mula2 agak2 website mas down ke ape.. rupe22 TM ade prob accept transaction from overseas.. (mostly dr South Africa) kira2 bulan lepas..TM aware .. tp amik mase nk mengatasi.. diorg mention pasal line prob, network ntah ape ntah..

so byangkan korang nk bwat online banking thru intenet.. mase tgh transac tetiba DC.. canne..

kalo aku galabah dah... kot2 kredit kad dah cas.. lg 1 plak bank skrg ade anti fraud system... dia leh detect brapa kali ko cuba transac guna kredit kad.. so lpas 2 , 3 ko cuba asyik dc.. so kemungkinan kad ko Mark as Fraud tinggi..

so bank bley blok kad tuh..

so dr hassle free dah jd troblesome kan!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...