Jump to content
ApoKalypse

Pandangan Anda Tentang Service Tmnet Kepada Rakyat Malaysia!

TMnet Streamyx Vote Now!  

242 members have voted

  1. 1. Apakah Respon Anda Terhadap Service Yg DiBeri Oleh TMnet Streamyx

    • Sangat Baik!
      14
    • Baik!
      32
    • Sederhana!
      59
    • Lemah!
      56
    • $%#*&!@1!
      81


Recommended Posts

boleh share tak bila technician tu dtg umah kawan ko tu masalah dia berpunca dari mana? mcm mana technician tu settle?

semoga boleh sama2 kita manfaatkan ilmu tersebut...

Share this post


Link to post
Share on other sites

mlm smlm speed tenet aku trus down langsung xleh bukak webpage pon..harini pon sloww giler..xtau la mlm ni cmn..

aku tgk kat website tmnet..kata lembah klang ada wat maintanance..tp dari kol 12.00 tgh mlm smpai kol 6 pagi..

ini aku kol 9.30 mlm dh slow giler apesal?

trus cc aku kosong..kastemer merungut line slow..

sedey2...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Modem tak sesuai, pastu kawan aku ni ambik pakej with modem rental. Technician tu datang and cuba configure, but modem yang diberi tak support pc antik dia. Masalah settle ngan tukar modem baru, yang asal diberi ialah modem yang ada tulis billion kat bodi dia tuh, skang dia guna D-link.

Yang kawan aku bengang tu napela susah sangat nak pegi tolong configure untuk dia. Tu je.

Ada satu lagi yang pelik aku lupa nak cakap. Aku baru call customer care tadi, tny nape line slow gila kat area saya ni, dia cakap mengikut info yang diaorang ada, line ok je. Pastu dia suruh aku call balik bila time ada problem macam pd waktu malam. Malam ni cba tgk, kalau ada masalah aku cuba call balik n harap2 diaorang angkat la call aku tuh sbb tiap kali malam memang liat sikit customer care ni nak angkat call.

One more things, ada kwn aku cakap dia ada dengar citer yang mslh slow kat sesetengah area ni disebabkan ada pencuri bandwith. Betul ke, korang penah dengar ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Search punya search, aku jumpe lam satu forum nih ada mamat nak twrkan khidmat "uncapping cable modem".

APA TUH?

Share this post


Link to post
Share on other sites

TM always give the bad service... selagi diorg monopoli isp kat malaysia ni slagi tu lah kita sbg pengguna akan terus sengsara............. :angry:

300tonitestreamyxub9.gif

SIGN UP NOW, REGRET LATER!

Edited by ApoKalypse

Share this post


Link to post
Share on other sites

kita dah ada alternative untuk broadband skang ni...any takers?keh keh keh...

pilih je..huhu..get the best with celcom broadband..

Share this post


Link to post
Share on other sites

haah...kalau kompeni sama,perangai produk mesti sama jugak kan? :wacko:

Share this post


Link to post
Share on other sites

majulah tmnet :D bile kat uitm machang ni nak upgrade jadi 2mbps ni ... .. dah bosan dok pakai 1mbps je ni .. :P hehehe

pharez tlg bgtahu bos besar telekom , suh upgrade line kt machang , kelantan ni yee

Share this post


Link to post
Share on other sites

utk user nak guna streamyx

tips :

jika umah jauh dari pusat fiber mean pencawang kat tepi jalan tu .. hampir 4 or 5 km tu takyah guna streamyx

wat sakit jiwa....

jika kawasan anda tu leh di panggil pekan koboi.. dan tak di ganti cablenya dari zaman atuk abah kiter lagi... pk pk kan lah nak guna streamyx tu..

contoh.. sg besi balakong.... pergh line.. 4 customer request 1 jer leh pasang.. lain ok jap.. tak ok jap ..sekarang nie ok ler lepas ada gantian cable.

jika rumah tu berumur lebih tua dari ko remaja dan dewasa sekarang... pepandai ler ganti wayar baru.

jika dah register.. anda ada 7 hari nak ttesting b4 bil start jalan. dan setahun baru leh tutup acccount tu.. 7 hari tu on jer tengok signal tu stabil ke tak... kalau hari klip klip esok ok jap ptg klip klip sehari ok jap.. klik klik balik... cakap kensel pindah rumah..... huhu..

**jgn activekan account ler syaratnya lam tujuh hari tu. ( self register )

Share this post


Link to post
Share on other sites

dah berapa kali aku kena tutup cc sebab servis tm nih... pastu bukan nak repair . diorg buat try and error je repair... inaya kedai sebelah plak... repair aku punye yg sebelah kondem... teruk le... dan le nak reach 70% cam nak mati.. test speedometer laju plak... bile test guna speedtest.net 50% je... adoooiii la

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ni personal view aku la...kalau ikut teori org berniaga la kan...service akan diperbaiki dan diupgrade kalau ada demand...tempat yang takde servis (>4km) pun boleh diadakan kalau ada demand...kalau kita tak register, demand tu nak based kat mana?suruh org tm survey forum2 ke?kalau servis area kita teruk, kita tak complaint, tapi pakat agak2 je...demand tu nak based on apa?fikir2kan dan selamat beramal...ahaks...

just my personal opinion la...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jangan ler terlampau emotional sangat. Masalah P2P ke, torrent ke memang masalah global. Selagi namanya dah broadband selagi tu bandwidth tu dikongsi dengan orang lain. Jangan selfish. Kalau nak download speed seketul-seketul, subscribe je dedicated line, habis cerita. Aku tahu ramai kat dalam ni kaki download [email protected], porno, mp3, sebar fitnah. Tapi jangan la sebab nak puaskan nafsu sendiri, orang lain akan suffer. Habis tu orang lain takde hak masing-masing ke? Ni belum aku sentuh lagi hak aku sebagai software developer?!

Satu lagi tak semestinya korang bayar sebulan RM77/88 korang boleh buat sesuka hati. Ada limitation dia. Macam yang aku cakap tadi, selagi benda tu korang kongsi dengan orang lain, selagi tu korang tak boleh buat sesuka hati.

Aku bagi contoh lain, macam web hosting la contoh.. kalau ada yang pernah dengar term shared,dedicated hosting. Aku nak tanya ada tak shared hosting dalam dunia ni yang benarkan subscriber dia buat sesuka hati walaupun kau bayar beratus-ratus ringgit. Cuba pikir balik.

Cuma yang aku pelik, dari dulu sampai sekarang orang dok komplen, tapi takde sorang pun yang berani nak saman TMnet. ;)

Another thing is, sapa cakap ISP Singapore takde problem, sama jerr 2x5. 13 tahun aku tinggal sana, dan guna SingTel selama 4 tahun, service lebih kurang je macam TMnet. Apa lebih? apa kurang? Yes.. memang technology S'pore lebih terkedepan.. tapi kita kena pikir balik, IX Singapore kan memang yang terbesar kat Asia, sebab tu diorang boleh buat macam-macam.

Kalau betul-betul korang nak tengok technology kita bersaing setaraf atau lebih maju dari s'pore, banyak benda kita kena ubah, mentaliti, social, economy, politic semuanya kena ubah. Kalau tak diubah, selagi tu kita akan berada di takuk yang lama.

So, aku undi Baik!

wassalam.

aku pun undi baik aku setuju sangat ngan putera network bagus hujah dier tu aku pengguna celcom 3g...(tapi samer lah ngan tmnet kan celcom samer kan) aku tak der masalah ngan connection nyer walaupun lambat tapi kadang2 jer boleh kira biler yang dier lambat.... korang ni mmg antar ayang tak reti bersyukur lah dah ader korang ktuk tak der korang merungut.... aper lah bagi yang guner p2p... aper lah yang ko nak compain sangat.... bese lah lambat tapi ader kan... senang citer kalau ko tak suker tmnet jangan pakai tmnet senang.aper lah tu lah dier bangsa melayu tak reti diuntung

aku ckap ni aku pun melayu jangan nak marah ... mmg tu lah hakikat nyer.. cuber korang paham ber syukur sikit.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

tempat aku ok aje,

kalau speed 100Mbps pun tmpt dyeorg aje yg laju.

tak semestinye donlod pun 100Mbps.

betul ke statement aku ni..

p/s: B) اكو بڠڬ جادي رعيت مليسيا

aku raser mamat ni salah anggap lah dier tgk connection kat dier nyer adsl n pc dier lah

mmg lah 100mbps tu line LAN yang 100mbps

dari adsl ker isp tgk pakej lah.....

nak tau sebenarnyer connection pg lah bandwith kat maner2 website bandwidth

tm paling ader pun dier sediakan 4mbps maner ader sampai 100mbps lagi....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pandangan aku terhadap streamyx nie.. boleh dikatakan teruk.. aku tak tau cam mana home user nya 1mb. tapi kalau kat yang SOHO RM148 (office) tak teruk sangat. Tapi time dia buat hal... hmmm... maleh nak cakap. setakat nie DL dari segi torrent sume ok. aku penah dapat hingga 100++kbps (sekali je) tapi sume nie dengan hasil usaha research aku kat internet. kene try banyak software dan sedemikian. average cam di bawah :-

100++ kbps = 0-5% muat turun

80-90++ kbps = 15-20% muat turun

60-70++ kbps = 15-20% muat turun

40-50++kbps = 45-60% muat turun

20-30++kbps = 85-95% muat turun

0-10++kbps = 100-200% muat turun

Tapi upload mmg sakit, setahu anda yang torrent memerlukan upload agar memuaskan untuk dl yg lebih cepat.

So, setakat nie camtue lah selama tiga bulan aku pakai kat opis nie. takde ape yang hebat sangat. kalau korang nak tau... anggaran file 1gb untuk disiap muat turun adalah 2 hari. kalau nasib baik mungkin 8-9 jam.

kembali ke pandangan terhadap streamyx, berbanding ngan Metrofon yang baru wujud di market selangor. mmg jauh beza la kot. 1mb dl / 500 kb upload RM 148 mmg tak berbaloi banding ngan Metrofon yang menawarkan

2mb dl / 2mb upload untuk harga RM150. Tapi downsite dia, Metrofon korang kene standby at least RM1000 untuk wang pendahuluan... untuk barang2 dan 3 bulan advance. Tapi berbaloi lah kot daripada Tmnet yang cekau duit tak tentu arah nie.. lagi satu Metrofon ke rumah takde servis lagi, cuma apartment, tapi kalau office aku rasa boleh.

Akhir kata, Tm perlu menurunkan harga dengan servis cam $#@!#$# mak dia. Atau jangan buat contract untuk setahun supaya kita boleh belah!!! bila dah tak tahan lagi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

utk user nak guna streamyx

tips :

jika umah jauh dari pusat fiber mean pencawang kat tepi jalan tu .. hampir 4 or 5 km tu takyah guna streamyx

wat sakit jiwa....

umah aku plak just 1.8 KM jer dari pencawang...tp line 1Mbps pun xleh nak tampung, teruk giler line tempat aku..!!! arghhhhhhh!!!!!!!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jadi ape citer terbaru streamyx nih eh?

Kat indonesia, syarikat telekom ada cawangan gak..

Nama dia Telkom Speedy kat sana.. 385Kbps Rm 400 sebulan.. mak aih!

Kalo pakai fibre optic tak pe la...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...