Jump to content
ApoKalypse

Pandangan Anda Tentang Service Tmnet Kepada Rakyat Malaysia!

TMnet Streamyx Vote Now!  

242 members have voted

  1. 1. Apakah Respon Anda Terhadap Service Yg DiBeri Oleh TMnet Streamyx

    • Sangat Baik!
      14
    • Baik!
      32
    • Sederhana!
      59
    • Lemah!
      56
    • $%#*&!@1!
      81


Recommended Posts

itu la aku maksud .. maksud aku ISP utama tmnet .. takde isp utama lain .. so utama tu means yg overall sekali yg control.. :) of coz banyak ISP lain tp ISp tu hanya menumpang atau kecil so limited procedure.. nak wat camna negara kite penuh politik wang huhu yg kaye rules.. yg kite duk camni je la..

Share this post


Link to post
Share on other sites

itu la aku maksud .. maksud aku ISP utama tmnet .. takde isp utama lain .. so utama tu means yg overall sekali yg control.. :) of coz banyak ISP lain tp ISp tu hanya menumpang atau kecil so limited procedure.. nak wat camna negara kite penuh politik wang huhu yg kaye rules.. yg kite duk camni je la..

yg ni barulah aku sokong... mmg byk isp2 lain yg berlesen tapi diorg tu smua MENUMPANG je... smua tumpang dgn tmnet... kalau dah tumpang tu kena la jugak ikut tmnet punya rules...

bayangkan kalau depa smua ada equipment sendiri, x menumpang... aku rasa atas T1 pun ada la kat mesia ni... so jgn fikir kolot la, kalau asyik nak terima apa yg ada sampai bila nak maju??? cuba fikir sket camana nak baiki kelemahan dan pertingkatkan prestasi... jgn fikir dah monopoli isp malaysia nii\ x perlu nak upgrade service.. kalau tech buat salah pun xpe asal ikut procedur.. abih kalau procedur dah salah xkan nak ikut je... bukan nye x pegi sekolah smua dalam tu....

dasar politik wang?kekekekek tau xpe.......................... :angry:

Share this post


Link to post
Share on other sites

steady lah tolong_saye :) biarkan lah diorg tu dgn ketamakkan diorg... undi lagi.... ekekekeke... esok smua naik itu ini naik tau plak memekak.... huhuhuhu....

kesimpulannya kita sbg rakyat yg dpt semua ni...tanggung semua ni... :(

jealous aku dgr negara lain dgn kelajuan tenetnya dan harga yg murah....

Share this post


Link to post
Share on other sites

mungkin provider lain dah x mampu nak buat backbone sendiri .. alasan konon nak save operation cost atau cuma spesis tumpang sekaki je. then, kalu user komplain bagi alasan bla bla bla..

setahu aku la , timedotcom,maxis dan jaring memang ada facilities optik mereka sendiri yg boleh connect ngan international gateway..

my two cents..

Share this post


Link to post
Share on other sites

terbaru, tech tmnet telah menipu aku dengan mengatakan kotak kecik mcm peti ais yg sambungkan port tu adalah tmnet punya yg baru walhal bila aku tanya member aku (kontraktor telekom) rupanya itu adalah kotak powersupply lampu isyarat!!! punya la jah4nam diorg nih!!!

No komen...tm punya kotak equipment tepi jalan yang besar tu...tepi dia akan ada kotak power utk equipment tu bersama power meter...nak sure tm punya ke tak sila rujuk label pada kotak tu...

Yup...ISP mmg byk...tapi sanggupkah depa ni melabur untuk kawasan2 yg agak 'kampung'? Bila ada yang sanggup melabur dan absorb kerugian melabur kat 'kampung2' ni, dikatakan monopoli pulak...sungguh tak paham aku...hehehe...

Share this post


Link to post
Share on other sites

macam tu pemahaman sesetengah org..ada yg mmg x nak belajar utk menyelidiki..

satu kompani sanggup buka cwgn merata utk bagi serbis kat kampung/bandar x kira sgt jumlah bakal subsciber..

satu kompani lagi invest kat bandar besar je..kat high demand market je..gerenti untung besar je!

Share this post


Link to post
Share on other sites

kalo service yg dia bg kat kg tu ok takpelah jugak ni service pun mcm hape ntah... anyway aku ngah on da way nak call tech tu balik nak confirmkan dia tentang kotak tu... dari apa aku tgk kotak tu mmg sah kotak supply utk traffic light! member aku (kontraktor telekom) sendiri ckp aku dh kena kenc|ng idop2 la... hampeh...

la ni aku nk roger member aku dr tm selangor, dia kata leh tlg bawakan probs aku ni ke ceo...itupun kalau plan menjadi sbb kekadang aku kesian kat tech tu... tp itulah, dah tua2 pn nak menipu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

well , setakat ni aku sangat berpuas hati dengan perkhidmatan Streamyx ni di kawasan uitm machang sini .. walaupun 1 mbps .. kelajuan tu sentiasa maintain ...

semalam Orang telekom upgrade line .. ape yg aku perhatikan .. line nampak bertambah laju... :)

so, aku dengan perkhidmatan streamyx ni. .

thanks.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kotak power TM tu mmg takde tulis telekom...dia ada code kat tag dia...anyway kotak sape pun tu not a big problem...

Nak hapuskan?hahaha...sanggup ke?temberang je boleh la...keh keh keh...

Share this post


Link to post
Share on other sites

streamix so far ok..donlot boleh cecah 100kbps..

dulu maintain dpt average 80kbps...tapi skarang x stable langsung..sbb

line telekom suxxxxxxxxx...dsl banyak kali terputus...

dah lama tunggu punya tunggu nak baiki kabel..

sesat kot cari rumah aku.. :P

Bila stimik nak dihapuskan dari muka bumi ?

hehe...GLC x akan dapat [email protected] :P

tunggu tukar CEO dah ler..

Share this post


Link to post
Share on other sites

actually dah lama nak psg internt,tp asik dgr prob jer daro streamyx nih..isk2..x sure lah plak kat place aku nih streamyx dia ok ke tak..dah 2 tak tau nak pki aper plak..maxis ker,celcom ker,TM ker..isk2..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Location kat mana? Pengalaman i dgn customer semua...streamyx ni ok...yang masalah tu cuma untuk heavy downloader je yang torrent 24 jam...yang lain ok...no problem...

Share this post


Link to post
Share on other sites

...yang masalah tu cuma untuk heavy downloader je yang torrent 24 jam...yang lain ok...no problem...

...dan termasuk heavy gamez online cam aku..kekekeke

susah benor nak join server..selalu lag... :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

parangjiwa.. cuba ko rujuk post kulir9 tuh.. ISP dah banyak sekarang ni, macam-macam ISP ada.. pilih je mana nak. Jangan baca artikel 7-8 tahun dulu.. Yang terasa TM macam monopoli memang la, mana taknya, bukan ke kesan iklan tu memberi impak yang besar pada consumer... sebab tu advertisemtn diorang pulun habis-habis.. Macam beli susu cair, dalam iklan kata lemak berkrim, tapi tak berkrim pun..

nivi.. same je cam buat blog, sesekali daftar la tengok ambik blog .com ke, .net ke baru le mencabar sikit. Baru la kita tau permintaan market takat mana. Kalau takde permintaan, maka takde la yang nak supply.. yang tak patut dibuat tapi kita adakan tak ikut permintaan tak ke rugi namanya. Kalau takat daftar blog free asyik nak menumpang je, sampai bile... hehehe

To, ApoKalypse.. standard la mana-mana organisasi memang macam tu. Benda tu nampak simple tapi disebabkan ada procedure yang diorang kena ikut maka benda yang sepatutnya A dikatanya B (tersilap), kalau ikut standard kerja memang banyak cacat cela, tapi lebih baik buat kerja silap yang ikut peraturan daripada buat kerja lintang pukang yang langsung tak ikut procedure. Sama macam satu company tu (tak perlu sebut company mana) konon-kononnya mesra pelanggan lah konon, sampai dengan customer pun layan KAU AKU KAU AKU jer.. lagi banyak masalah..

Pada pandagan aku, apa yang dah ada ni patut dikekalkan cuma perlu ditingkat dari semasa ke semasa.. AKu guna TMnet ni dari zaman 33.6k lagi. Improvement tu tetap ada bukannya takde improvement langsung.. Tak tau la aku kalau lahir-lahir je terus guna broadband. huhu

aku bersetuju separuh saja ngan ko pasal ada byk ISP dan telco lain. jgn sangka aku hanya baca artikel 7-8 tahun. seperti yg member lain kater, ada byk telco pun tapi service kat sesetengah kawasan jer. ini akan wujud problem2 lain seperti kadar harga yg tak sama...dan service plak itu kawasan yg terbabit jer...dll prob...u guys just name it...

terfikir kah anda, kenapa takder telco lain yg bleh konon2 muncul "cambest" cam TM? ada byk cerita kan? ada byk sebab kan? politik, eknonomi, bla2....panjang citer..tula pasal...cuba hujahkan...kita kongsi bersama..sebab itula org guna line TM jer...walhal...hmm...masyarakat kita bukannya bodoh. semua org tahu hak pengguna dan nilai produk zaman sekarang nih...mungkin kurang pendedehan or advertising dari telco2 yg lain...tp kenapa kurang? mesti ada sekatan atau..opss...sensitif..tertulis la pulokk... :blink: ..bak kata pepatah..kalo takder angin masakan pokok bergoyang...

ya, improvement tu mmg ada...yg aku suka ialah kat counter kt TM Point kt umah aku..kaunter2 slalu ada personnel, dan bahagian pembayaran amat2 laju, tak la terhegeh2 dan amat2 lembab cam kaunter2 di sesetengah Pejabat Pos(bukan smua aaa)...yg tu aku suka, tahniah! :D ..tp pada pandangan aku...overall...mcm hangat2 taik ayam...mintak maaf cakap...okla, kira ada kemajuan baguslah...tp....blum cukup mantap lagi..sorry kerna aku manusia yg straight to the point..if barang tu tak berkualiti pada aku, maka aku tak suka n tak mau. paling power aku hanya bleh bagi kritikan jer la...skang ni pun bukan umah aku sendiri..if umah aku sendiri besar kemungkinan aku pilih telco lain if possible..takkan nk puji kot...mana yg baik aku bleh la puji...pasal tu la aku selalu berkata2 ngan memberi ruang pada TM lagi 5-10 tahun...pasal aku tau masalah utama adalah our physical infrastructure...mmg bleh kata tahap zaman Paleolitik...yg tu aku paham..mmg amik masa, tenaga n wang...tp if after tempoh tersebut, kalo TM mcam "tuuuu" gak...hmmm..tak tau la nak kata aper lagi... :P

pening kapla pasal camna nak kaut keuntungan di samping tak mencekik darah pengguna? TM sepatutnya ambil cth company2 besar yg lain(tak semestinya telco jer), eg: Toyota. harga mmg setimpal ngan kualiti n kepuasan pengguna... how? sila baca sejarah Toyota hingga kini...nak senang search?: "Toyoda family"..yg aku suka ialah kepala hotak mereka yg bijak iaitu, kurangkan kos pengeluaran..bukannya naikkan harga barang melampau2 n ngan tiba2...ada la teknik2 dan prinsip2 mereka yg buat aku terharu dan bangga...ishk..ishk... -_-

Bila stimik nak dihapuskan dari muka bumi ?

sabar2..kita tunggu dan lihat...ada kemajuan tak lg 5-10 tahun... :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

cerita mmg byk...tapi how reliable are they?pada aku ada satu cerita je...as simple as isp lain tak sanggup invest untuk kawasan yang belum tentu menjanjikan keuntungan...

Kalaupun betul ada sekatan, kenapa industry celco tidak mengalami nasib yang sama?padahal CELCOM masih under TM jugak...CELCOM dapat bagi coverage 99% keseluruhan Malaysia, di satu pihak lagi "i will follow u wherever u may go" hanyalah gimik marketing semata2...kenapa company tersebut tak boleh bagi coverage 90% dari Malaysia sekalipun?jawapannya sama seperti diatas....

Membandingkan manufacturer dgn service provider agak tak relevant la pada aku...

Share this post


Link to post
Share on other sites

betul ker aper citer yg ko tahu tu? takper...aku akan find out da truth nnt (bila aku free, skang sbuk) ngan evidence2 nyer sekali...nnt jgn terkejut or marah plak...and Celcom bukan under TM lagi...masuk news hari tuh laa..ker..anda tidak sempat membaca paper or tgk news kat TV?...

tidak relevant bagi anda tak semestinya tidak relevant juga bagi customer. Customer is always right! we dont care da company prepare camner (asal bleh terima pakai laa, tu pun byk yg tak mau amik peduli) or apa prob company tu, asalkn end result customer puas hati. terima la hakikat ini.

Edited by parangjiwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok good...proof & evidence is what we want...hehehe...anyway, personal blog tak kira sebagai evidence...ahaks...celcom bukan under tm lagi?err...mungkin ko kena rephrase balik ayat ko...Celcom is still under tm as of hari ini...baca mmg bleh baca...cuma kena pahamkan apa yg kita baca la...kalau tidak dah mcm putar belit fakta dah...

mana bleh compare apple ngan oren...manufacturer 'buat' harga...service provider...emm paham2 je lah...hahaha...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Location kat mana? Pengalaman i dgn customer semua...streamyx ni ok...yang masalah tu cuma untuk heavy downloader je yang torrent 24 jam...yang lain ok...no problem...

huhu..dok kat pantai hillpark..tp antara sbb utama nak pasang internet pon nak menorent 24 hour..cmner tuh? :blink:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok good...proof & evidence is what we want...hehehe...anyway, personal blog tak kira sebagai evidence...ahaks...celcom bukan under tm lagi?err...mungkin ko kena rephrase balik ayat ko...Celcom is still under tm as of hari ini...baca mmg bleh baca...cuma kena pahamkan apa yg kita baca la...kalau tidak dah mcm putar belit fakta dah...

mana bleh compare apple ngan oren...manufacturer 'buat' harga...service provider...emm paham2 je lah...hahaha...

ok. bagus. semangat mcm ni la yg kita mau.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...