Jump to content
Sign in to follow this  
adz_z

Legal Disclaimer

Recommended Posts

Wallahualam putera.com/net ada bendalah ni tak tapi bila tengok kat bawah forum belum ada disclaimer. Tak tau la keberkesanan benda ni tapi kalau ada legal issues benda ni kira boleh selamat sikit kot. Mane la tau kan ada issues liability ke, threat ke ape ke ... kena ada kot benda ni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

betul tu. patut mesti ada penafian. contoh "pihak putera.com tidak akan bertanggungjawab diatas sebarang kerosakan yang berlaku disebabkan oleh info yang didapati dari portal ini" misalnya. ataupun "sebarang artikel dan dan pendapat di dalam putera.com ini bukanlah pendirian semua ahli didalamnya." buat la beberapa penafian.

adz_z: good one dude.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Baguih gak idea nih....

Lagipong selalu aku nengok web ni memang takdok articles 'Disclaimer' sejak dari zamang jepong lagi. biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

merepek la. takyah pon takpe.

takde klausa dalam undang2 mesia mengenai liabiliti pengedar/provider terhadap isi2/content yang dibaut oleh pengguna. kalo boleh kene saman, then proton leh kene saman bile pencurik gune proton pegi kidnap dan rogol budak skolah, universiti pensyarah yang pegi sebarkan emel pasal siti bodo tu pon boleh kene saman, dll.

kes terbaru, website blog jeffooi kene attack oleh berita crap harian pasal ade komen yang kutuk mesia/umno. tapi pasal bodo nye paper mesia, diorang tak sedar yang kutukan tu datang dari pembaca punya komen (yang jeffooi dah pegi censor dah sebelum paper tu keluar). tapi standard berita crapharian tak reti nak mintak maaf, diorang sedar diorang (atau umno) takleh nak saman jeffooi pasal content yang pembaca pegi buat, so diorang jadi la cam bebudak, pegi block akses site mamat tu dari opis berita group.

so kalo ade user yang start sebar mende merepek, paling banyak yang kite boleh buat adalah dengan censor/block/ban komen/user yang pegi post mende tu. takyah nak bagi details lain.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sebenarnya legal disclaimer tu dah ada dalam PUTERA.com dulu sebelum ada laknat yang mencemburuinya. Panjang lebar benda tu.

Bila baca kes Jeff Oi hari tu saya dah terfikir dah benda ni. Nanti saya akan cari balik dan letak semula. Just to play safe.

Actually benda tu penting jugak tu. Kalau apa-apa hal berlaku, kerajaan boleh lantik lawyer untuk mintak arahan mahkamah agar website ditutup, kita boleh lawan balik, tapi kena la lantik lawyer jugak. Habis lawyer tu nanti kita nak bagi makan apa?

Tapi, setakat ni, oleh kerana website ini berada di luar negara, maka kerajaan susah sikit nak ambil tindakan terhadapnya. Tapi tak bermaksud dia tak boleh ambil tindakan terhadap pemilik berdaftarnya... yakni aku la tu!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

nak kata penting tak la sampai masalah besar sangat kalau takde legal disclaimer. bak kata admin tadi putera disimpan kat luar negara so legal issues nya berlaku cross nation. Bila kes macam ni takkan kerajaan tak ambik kira kalo perkara yg dibawa dalam putera tak la sebesar mana berbanding dengan kos cross nation legal. Berkaitan dengan liability, dalam cyber law Malaysia Putera most probably tak di anggap liable kalo ada unsur2 seperti defamation/libel/slander/fraud, tapi dari sudut undang2 Malaysia PUTERA.com hanya perlu bekerjasama dengan pihak autoriti dari sudut maklumat yang diberikan kepada mereka. (CMA 98 kot) tak ingat sangat bab ni. Well its a good discussion. Better have one than nothing. Sbb dengan itu barula nampak professional sikit ..hauahuahuhuhauha just my sekupang.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Better have one than nothing. Sbb dengan itu barula nampak professional sikit ..hauahuahuhuhauha just my sekupang.

ha'ah betul tue... prevention is better than cure, beringat sebelum kena berjimat sebelum abis... idea nie mmg kena pada masanya, utk kebaikan bersama jugak rolleyes.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku pernah sentuh pasal disclaimer ni dlm pos yg lepas,

tp secara x langsung ler, aku x bukak pun topik pasal ni, so bg aku mender ni perlu gaks wpun aper2 pos/artikel yg ader tu kira 'use it at ur own risk',

okies~

aku quote semuler bhgn pos aku ttg disclaimer nih:

pasal risiko tu..bg aku aper2 risiko akibat drpd artikel tu kira "use it at ur own risk" ler, x tau samader putera.net nih ader polisi atau tak ttg penggunaan sbrg pos/mesej kat sini. biasanyer ader disclaimer kat site2 forum nih,

aku quote skit dr lowyat.net:

.

so mender tu termasuklah sbrg artikel / dokumentasi yg ditulis/dihantar.

okies~

Share this post


Link to post
Share on other sites

'Use at your own risk' ...

Post jer apa2 benda yang boleh di post ... godam ker ,[biskut tawar] ker, ehem2 ker ...

Apa2 hal pun bukan Putera.com yang responsible, tapi org yang post tu lah yang responsible ...

So comment aku, kalau nak bincang pasal illegal atau politik ker, adalah dibolehkan sebabnya 'Use at your own risk'.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aku setuju apa kata c-Fu..

Kalau letak ke.. tak letak ke.. takkan jadik hal. Sendiri mau ingat laaa.. sesapa yang masuk sini ada beberapa sebab :

1. Nak carik/curah ilmu

2. Nak carik kawan

3. Nak carik untung

4. Nak kerek/gado (setakat nih dah ada warning oleh pihak Putera Admin.. so no issue)

5. Ntah .. sajer jer surf.. nak carik maklumat..

6. Nak luah perasaan

7. Ntah hapa² ntah tujuan...

So, aku rasa tak perlu laaa.. sendiri mau ingatlah..

Azuan, website ko pun bukan ada article disclaimer pon... heheh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Actually benda tu penting jugak tu. Kalau apa-apa hal berlaku, kerajaan boleh lantik lawyer untuk mintak arahan mahkamah agar website ditutup, kita boleh lawan balik, tapi kena la lantik lawyer jugak. Habis lawyer tu nanti kita nak bagi makan apa?

bukannye boleh lawan balik, tapi memang KENE lawan balik.

actually sebelum kerajaan mintak website ni kene tutup die kene masuk mahkamah dan tunjuk sebab (libel) kenape kene tutup, dan ape jenis relief yang die (kjaan) mintak.

and kalo takde lawyer then memang akan dapat lawyer nye. and ako doubt karam singh tak teringin nak masuk campur kes camni biggrin.gif

ko tengok kes jeffooi, paper claim yang diorang dah dapat kenalpasti mamat yang buat statement tu. tapi dah senyap pasal ape yang diorang nak buat kat jeffooi.com. which is a very, very important turn of events pasal at least dah ade peluru untuk memane forum kat mesia. dan kene ingat, jeffooi buat OPINION (bukan slander) pasal politik, kite buat OPINION pasal IT. sedangkan menteri2 pon tak penah pegang pc *EHEM*logo hologram opensourcesoftware*EHEM* ...

ako lagi kisah buat rules pasal [waran tangkap] ke [biskut tawar] ke BOLEH KUTUK MS KE, no politics ke daripada nak takut dek kjaan nih. pasal nature of forum memang dah macam ni, bukak kamus tengok definisi forum pon sama je. really, no issue kat sini. tapi kalo nak buat tu buat la, cuma hanya buang masa nak buat draf la nak discuss point2 la.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Actually benda tu penting jugak tu. Kalau apa-apa hal berlaku, kerajaan boleh lantik lawyer untuk mintak arahan mahkamah agar website ditutup, kita boleh lawan balik, tapi kena la lantik lawyer jugak. Habis lawyer tu nanti kita nak bagi makan apa?

bukannye boleh lawan balik, tapi memang KENE lawan balik.

actually sebelum kerajaan mintak website ni kene tutup die kene masuk mahkamah dan tunjuk sebab (libel) kenape kene tutup, dan ape jenis relief yang die (kjaan) mintak.

and kalo takde lawyer then memang akan dapat lawyer nye. and ako doubt karam singh tak teringin nak masuk campur kes camni biggrin.gif

ko tengok kes jeffooi, paper claim yang diorang dah dapat kenalpasti mamat yang buat statement tu. tapi dah senyap pasal ape yang diorang nak buat kat jeffooi.com. which is a very, very important turn of events pasal at least dah ade peluru untuk memane forum kat mesia. dan kene ingat, jeffooi buat OPINION (bukan slander) pasal politik, kite buat OPINION pasal IT. sedangkan menteri2 pon tak penah pegang pc *EHEM*logo hologram opensourcesoftware*EHEM* ...

ako lagi kisah buat rules pasal [email protected] ke [email protected] ke BOLEH KUTUK MS KE, no politics ke daripada nak takut dek kjaan nih. pasal nature of forum memang dah macam ni, bukak kamus tengok definisi forum pon sama je. really, no issue kat sini. tapi kalo nak buat tu buat la, cuma hanya buang masa nak buat draf la nak discuss point2 la.

Share this post


Link to post
Share on other sites

berikan tepukan gemuruh untuk C-Fu kita....

tapi aku tetap dengan cadangan aku untuk 2 benda ni dimasukkan dalam "penafian":

1. pihak putera.com tidak akan bertanggungjawab diatas sebarang kerosakan yang berlaku disebabkan oleh info yang didapati dari portal ini

2. sebarang artikel dan dan pendapat di dalam putera.com ini bukanlah pendirian semua ahli didalamnya.

bukan apa, takut yang dok kasik idea overclock 100Mhz jadi 800Mhz pastu user lain buat, meletup pc dia, pastu salahkan orang kat sini, ataupun ada satu makhluk dalamni yang sarcastic gila keluarkan cerita yang berapi api pastu orang luar baca, dia akan cakap "apa la putera.com ni sampai bawak isu isu macamni" padahal yang sarcastic tu sorang user, bukannya semua orang.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ya azuan.... aku setuju... cukup setuju dengan apa yang ko kater tue...

Ader user tue kan... post dah sampai 981 still tak reti nak reply post. Sampai dua pulak tue... tak reti reply ker.... tak reti edit... But still, hak dia la kan.... cuma, memburukkan plak topic nie kalau sampai dua post... sama plak tue...

Wuhahahaha.... ikise (Dominant nyer trademark - maksudnya lari kot)......huhuhu

Share this post


Link to post
Share on other sites

aah sori la ako tak reti

same cam supermod pon tak reti nak edit/delete

Share this post


Link to post
Share on other sites

Even kalau dah tau salah jangan pulak kecam mod...

mintak baik-baik tak bley ka...

Wahuhuhuhu.......IKISE.... huhuahahaha cool.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

lagi dibiar lagi menjadi baik layankan la..

aritu dia balik malaysia korang tanak trackdown dia macam Kevin Mitnick dulu2 ke.. pastu tembak dia ramai2 ngan mesin-gan taim tu la baru buleh lari.... doh..

dia ni orang Malaysia tapi dah pasal lame sangat dok kat macam apa yang azuan cakap, benua ostolia tu menjadikan dia jenih tader hometown la.. separuh kt ostolia, separuh lagi kat Malaysia.. (dibaca: bukan mesia tp Malaysia)...

legal-disclaimer nih KENA TARUK kat title ntuk Tempahan Pukal & Lelong.. penting..

Share this post


Link to post
Share on other sites

err... aku tak nampak salah pon apa yang C-Fu tulis... sorila kalo aku salah baca :D

bagi aku, lebih baik ada daripada tak ada...

Edited by aku

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...