Jump to content
slaughters

Asas - Asas Rangkaian.

Recommended Posts

berbalik kepada muka pertama, nak tau la.. gamba tersebut ialah wifi-router kan?

kenapa slaughter panggil AP?

AP tu ape benda dalam bahasa mudahnya?

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

sekarang, kat umah aku ada 2 wireless router, a dan b. a tgh sambung ngan broadband modem. b tgh tak gune.

soalan:

boleh tak aku pasang yang b tuh kat tingkat bawah umah? supaya signal kat bawah lebih cantik...

tapi tak nak connect antara a ngan b pakai cable, sbb cable mahal...

ini ke situasi yg si b digelar berada dalam AP mode?

Edited by WisePrince

Share this post


Link to post
Share on other sites

berbalik kepada muka pertama, nak tau la.. gamba tersebut ialah wifi-router kan?

kenapa slaughter panggil AP?

AP tu ape benda dalam bahasa mudahnya?

AP = tak salah aku "access point" di mana die menyebar kan signal

sekarang, kat umah aku ada 2 wireless router, a dan b. a tgh sambung ngan broadband modem. b tgh tak gune.

soalan:

boleh tak aku pasang yang b tuh kat tingkat bawah umah? supaya signal kat bawah lebih cantik...

tapi tak nak connect antara a ngan b pakai cable, sbb cable mahal...

ini ke situasi yg si b digelar berada dalam AP mode?

buh je la kat tingkat bawah..utk cantik kat signal kat bawah..

tapi ko nak connect yg b tu ke mana?klu kat broadband modem kene pakai cable gak ark?

-memandai je aku-

Share this post


Link to post
Share on other sites

AP = tak salah aku "access point" di mana die menyebar kan signal

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

tapi ko nak connect yg b tu ke mana?klu kat broadband modem kene pakai cable gak ark?

sapa2 expert, bleh ajarkan camner setting utk jadi AP?

aku nak connect b ke a dan seterusnya a ke broadband modem..

kira b tu hanya utk extend lagi coverage signal a la...

ip, biar a yg setkan utk mengelak conflict

Share this post


Link to post
Share on other sites

Adoih... Wifi router dengan AP ? Hahahaha.. tak perasan aku.. patutla ramai aje yang tak faham..

hermm.. dalam Wifi router ade AP mode, dalam AP takde router mode. Hehehe.. :lol:

sad.jpg

AP ni just sebarkan wireless aje tanpa ade sebarang setting tambahan. Sesuai untuk sape2 nak buat Radius Server Wifi Network.

3-1.jpg

Edited by slaughters

Share this post


Link to post
Share on other sites

sebab tu kena terangkan jenis-jenis perkakasan Access Point (AP)

Sekarang AP dah ada 3 dalam 1;

1. AP + wifi router

2. Switch hub

3. DSL Modem

Harga dalam RM200-RM280

Model: DLink, Aztech, Belkin dsbnya.

Sebelum nie AP hanya 2 dalam 1

1. AP + wifi router

2. Switch Hub

Tak ada DSL Modem (Modem yang tment bagi disambungkan ke AP)

Model seperti DLINK dan Caremo

Kedua-dua jenis nie banyak terdapat dalam pasaran sekarang.

Jadi sekarang nak cari AP sahaja agak susah la.

Edited by PowerRootTongkatAli_GS

Share this post


Link to post
Share on other sites

okeh, paham tang AP. tapi tak clear tang sambungan kabel.

1. cable cucuk kat AP tu bleh kat mana2 LAN port ke?

2.LAN cable yg nak dicucuk kat router tu pun bleh cucuk kat mana2 port ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

AP ada satu port sahaja... iaitu LAN PORT , yang ada Wan dan Lan Port tu dipanggil router

Share this post


Link to post
Share on other sites

okeh, paham tang AP. tapi tak clear tang sambungan kabel.

1. cable cucuk kat AP tu bleh kat mana2 LAN port ke?

2.LAN cable yg nak dicucuk kat router tu pun bleh cucuk kat mana2 port ke?

AP yang ada LAN port dan WAN port.

LAN port untuk sambung kabel network ke PC lain atau ke Switch.

WAN port untuk sambung ke DSL Modem (auto dail)

Share this post


Link to post
Share on other sites

En. Slaughters

Dah lama x lukis tu.. boleh sambung?

Bila dak² kolej tu abes pengajian. Cikgu besor dia borong abes perkakas networking diorang.

So, Cikgu besor diorang cadang nak masok xs internet kat Opis untuk PC Cikgu² & (untuk jimat wiring tepon.. pakai wireless conn.) Bilik² pelajar.

Cikgu besor yang memang gila IT ni, suka sangat bikin laman offline tayang kat Cikgu² aweks. Koleksi design² web dia berlambak dalam PC (sejak bukak kolej 12 tahun dulu).

Pendapat beliau.. bole buat Online Biz nama www.HostingSekolah.com.my. Cikgu besor nak biz hosting plak dah..

Lalu kontrak tu plak kasi la kat bebudak yang dah abes belajor tu. Camne diorang setup network tu.

Ten-kiu

Edited by AtokHead

Share this post


Link to post
Share on other sites

tok guru slaughter...

tak der idea2 baru ker nak ajar.

just direct kepada asas2 networking sahaja,

yg advance2 biar la dulu

Share this post


Link to post
Share on other sites

AP dgn wifi router ni benda yang sama atau ada banyak bezanya yer...

jadik confius plak dgn soklan tu....

yg saye faham, wifi router is a device that acts as AP.. ker salah pemahaman saye ni?.... :blush:

Share this post


Link to post
Share on other sites

jadik confius plak dgn soklan tu....

yg saye faham, wifi router is a device that acts as AP.. ker salah pemahaman saye ni?.... :blush:

Tak salah , just AP ni berfungsi as switch kepada satu point , Router boleh act as AP tapi AP tak boleh act as router

Share this post


Link to post
Share on other sites

yea.. kiranya AP tak assignkan ip kepada komputer anda, yg assign tu wifi router..

nak tanya gak..

AP boleh berfungsi bila lan cable di attach kepada wifi router <-- (soalan) dipanggil apa?

AP yg blh bfungsi secara wireless dgn wifi router <-- (soalan) dipanggil apa?

Share this post


Link to post
Share on other sites

sory mencelah...

mcm mna nak setup peer to peer utk main lan game

Cara yg aku slalu setup untuk member2 aku kt kolej mcm ni.

WIRED

1)Gune UTP Cross cable utk connect due2 PC 2.

2)Bukak My Network Places.Dkt Network Tasks,klik 'Setup a Home or Small Offce Network'.Ikut step2 dlm wizard tu.Aku rs senang faham.Langkah kedua ni kene buat dkt due2 PC menggunekn name WORKGROUP yg same.

3)Restart.

4)Test dulu connection peer to peer [email protected] hoc.Bukak Command Prompt pastu ping IP due2 PC 2.Lps 2, bole check Drive Sharing.Test tgk klau due2 PC tu bole access Harddisk PC yg lg satu.

5)Skrg dh bole main LAN game.Yg tggl cume setting game tu sndr.CS dh bole main terus..Klau Need for Speed,susah skit (pengalaman aku la,jenuh cari kt forum die cmne nk setup main LAN)

Klau nk gune wireless (main gune laptop) pon bole jgk.Klau x salah aku,bole main smpi 8 laptop untuk peer 2 peer.Tp nk set wireless ni leceh skit.Klau ko nk,aku bole explain next time siap dgn skrin shot lg.

*Sebelum setup utk peer 2 peer,disable Antivirus dgn Firewall jap sbb bende ni akan mengganggu.

*Cara2 ni bole jgk gune utk laptop.

Share this post


Link to post
Share on other sites

en.slaughter...

bile nk continue ni..

saba menanti dh..

adoila.. kesian2.. ramai rupenye peminat aku ? Hehehe..

insyaAllah, aku akan upgrade version terkini... sabar..

Share this post


Link to post
Share on other sites

askum ...

aku user baru dalam blog nie..aku dah baca dari page 1 sampai 4.. aku cuma nak tahu berapa jarak cable kita boleh bwat (yg paling maxsimum) yang kita boleh bwat..

Share this post


Link to post
Share on other sites

kalo ikutkan teori buku, hanya 100 meter sahaja yang digalakkan buat, kalo nak lebih pada itu, kene ade apa yang kita boleh panggil macam repeater tak silap.. tp apa yang pernah aku buat, aku letak switch aje. so jarak yang pernah aku buat dalam 120 meter la. clear, tapi ade swith la.. Hehehe..

Pernah try dalam 70 meter tanpa switch ke PC client. OK transmission.

Meybe prontoxp pernah try sampai 300 meter.. mane la tau..

Share this post


Link to post
Share on other sites

adoila.. kesian2.. ramai rupenye peminat aku ? Hehehe..

insyaAllah, aku akan upgrade version terkini... sabar..

aiksss.....

dah ilang la plak ceritanya

gi mane le En Sl ni tulung le sambaung semula

Share this post


Link to post
Share on other sites

dari kul 10 malam semalam sampai pukul 5 petang tadi aku dok troubleshoot email server aku.. ade masalah too many connection pada mysql database.. aku dah nak pengsan...

sorry la, bukan takde niat nak sambung, tapi aku rasa better aku buat semula yang baru.. bagi tersusun sket..

bagi senang sket orang nak faham tentang networking nie.. minggu ni aku bz.. minggu depan nak pi sabah.. minggu depan bulan pose insyaAllah, kalo takde masalah.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...