Jump to content
nazwa69

Majlis Fatwa Kebangsaan!

Recommended Posts

tapi.. Jnssb tidak tersenarai... yang ni sah di sisi undang2 coz dia tu mcm mlm.. cuba korang cek betul2.. Jai Network yang disenaraikan tu x wujud.. ramai yang main hentam jak seneraikan.... swisscash pulak.. aku ada join.. skrg bila dah difatwakan.. jadi serba salah lak... apasal dorang tak kuarkan awal2 yek... dah ramai terlanjur tu.. ustaz2 pun ramai gak...em.. biarkan laa duit tu.. serah pada member yang bukan beragama islam..

Share this post


Link to post
Share on other sites

bagi aku simple je...

kerajan dah tau benda ni mmg buat duit punya, saham2 di luar negara mmg betul2 menguntungkan.. keuntungan 300%

yg di beri dlm swisscash adalah sikit kalau nak di bandingkan apa yg company swisscash dapat.

Kerajaan menghalang benda ni sebab pengaliran matawang keluar negara akan bertambah dari hari ke hari..

kerajaan tak dapat untung daripada pelaburan yang rakyat malaysia buat ni, so dia hanya limitkan kepada pelaburan yang di benarkan oleh kerajaan.. dan kerajaan tak akan lluluskan benda ni, kerana dia tak dapat untung..

bab halal haram ni, kalau kerajaan yang kontrol yang haram pun jadi halal.. esiapa ustaz yang cakap haram akan kena gam...

so kerajaan mmg tak nak rakyatnya senang2 dapat duit... kena kerja dan byr cukai kepada kerajaan lah...

Aku pernah tanya sendiri kpd salah seorg tokoh ulamak kita, Datuk Hashim Yahya (Bekas mufti KL) tentang status ASN/ASB... beliau kata HARAM...tp krjn kita kata HALAL. Reasonnya kita tak tahu sbb PNB/ASN laburkan kpd pihak B yg halal tp pihak B lak pi labur kpd C yg terang2 bisnes haram. PNB tahu semuanya tapi pejam mata...sbb ikut hukum jalur gemilang.. payah gak ah kita sbg rakyat ni nak melabur..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalo nak melabur kat internet betul2, jual jer brg2 sendiri kpd berbilion customer di alam cyber 24hours n 7 days a week...syaratnya produk kita tu kenalah halal dan sah disisi undang2. aku dah buat dan rasa seronok sbb setiap hari ada je customer yg visit online shop aku...ada just window shoppin dan bila ada yg membeli lagi best... yg penting semangat utk berniaga n usaha tu kena ada..

Share this post


Link to post
Share on other sites

huhu...

baguslah dah ada fatwa menjelaskan pelaburan internet haram.

tapi, MLM tak haram..

dia kluakn produk sendiri.. besenya produk brgn kesihatan dan kosmetik...

jadi,tepuk dada,tanya selera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Akhirnya majlis fatwa dah keluarkan fatwa mengenai investment internet ni... sapo nak lawan lagi, ikut la masing2... ni just nak share...

Video, Format WMV =

Video Buletin Utama

Mirror =

Mirror 2

Mirror 3

Mirror 4

p/s = mod, fail video takper kan? kalo salah, harap maap... sekian... wallahu'alam...

jual e-gold kepada saya

1usd=RM3.42 tiada fee

<bayaran akan dibuat kepada anda melalui maybank2u transfer 4jam setelah saya menerima e-gold daripada anda.

<kami trade dari 9.00am-9.00pm sahaja

minima 53 usd

cara untuk mejual e-gold kpd saya

1>buat bayaran ke dalam akaun e-gold saya(4372072,ipin e-gold account)

2>hantar sms (nama,amount hendak dijual,no. acc e-gold,no.batch,no.acc maybank)kepada 0133397186

amaran:jangan membuat apa2 transaksi selepas 9.00pm jika terjadi apa2 saya tidak akan bertanggujawab

untuk maklumat lanjut sms 0133397186 atau email [email protected]

jika ingin membuat sebarang jualan sila sms sy terlebih dahulu

Share this post


Link to post
Share on other sites

AMARAN: SPAM DIKESAN

Kepada pengguna lain,sila laporkan "SPAM" jika ada dengan menggunakkan butang "REPORT".

Terima Kasih

Edited by Rezolles_Net

Share this post


Link to post
Share on other sites

^^^

x baik menyepam

pening aku????? forex lain jenis forex halal, or haram?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heh amisa, program ko tu memang tongong betul. Pandai sungguh ko wat MARKETING. Maklumlah Melayu kita ni kurang cerdik. Derma kat orang, trus jadi kaya...huhu...kawe takat RM30 tu boleh bagi free kat 10 orang jer dari join program derma ko tu. Kalo ko nak duit, email kawe kat sini... [email protected] Ko lapar berapa hinggit? Kawe leh bank in kan. Takat RM300 jer, kawe leh bagi kat ko. Lebih2, kawe bukannya tuhan yer nak kasik rezeki kat ko.

Ramai dah saing kawe try masuk dan menyusahkan diri jer buat transfer maybank...kaya kejadahnya???..juta2???... fuh...baik ko tido lagi bagus...

=====================================================================

Ya kawe setuju kalo2 Majlis Fatwa keluarkan pula FATWA PASAL RIBA dan PINJAMAN BANK tu dulu sbb lama sangat dah mende ni dilanggan oleh makhluk melayu kita. ITU CUMA FATWA CARI MAKAN JER TU. Kawe tengok boss kawe pun buat potongan gaji masuk ASN/ASB 2-3 ribu gak sebulan. Semayang kemain rajin, menggelupur dia ke masjid waktu sebelum azan lagi...riba pun dia pulun gaks. Lantak dia la...tak kuasa kawe nak betulkan orang melayu kita yang dah mereng dek kerana KEHALALAN yang dicipta Kerajaan Islam Malaysia ala kari mamak ni. Bapak mertua kawe pun sama gaks...pulun kerja ikhlas-ikhlas, duit sumer masuk bank dan tunggu habuan riba untuk perbelanjaan keluarga. Tiada rasa bersalah pun dia makan duit riba cenggini.

Yang lagi bestnya..kilang2 atau bank terang2 kapir punyer, leh buat produk halal? Leh tempek sijil halal lagi. Dia orang apa pedulik apa Allah nak sound berkajang2 dalam quran pun. Babi, biawak sumer dia hentam..belasah makan saja. Inikan pula duit riba? Lawak sungguh la. Yang rugi dunia akhirat, orang melayu kita juga.

Kilang roti "High 5" terang2 milik cha ya nun alip, direbranding pula oleh Al Hafiz Hassan Din. HALAL la pulak!!! Tapi GARDENIA milik BERNAS yang diusahakan oleh melayu, Syed Mokhtar, digembar-gemburkan oleh cha ya nun alip, RAGU2, TIDAK BERSIH dan STATUS HALALNYA DIPERTIKAIKAN. Kawe amik hujah dangkal la sikik, kalo kita singgah Rumah Syed Mokhtar, dia masak nasi dan goreng ikan bilis jer. Kita nak makan ke tak? Mesti kita makan, right? Kalolah singgah rumah pemilik SilverBird yang mengusahakan roti High 5 tu, Datuk Jackson Tan dan dia masak mende yang sama kita pegi makan kat Rumah Syed Mokhtar tadi, adakah kita nak makan? Mau makan ka? Tapi hari ni, ramai umat melayu kita takut lapar dan lanyak jer makan tak kira siapa yang buat makanan tu. Hasil usaha bukan Islam ka...ditempek halal dah boleh makan la. Sungguh cetek rasanya minda melayu kita ni.

Kalo takat nak melabur Internet tu...dah Kapir Lahanat (Kapir Harbi = patut diperangi dah kalo ikut istilah yang Nabi SAW gariskan) buat makan pun melayu kita boleh belasah....hehe..inikan pula duit riba pelaburan Internet? Kacang je tu. Cakap la apa apa bentuk haram sekali pun, apa melayu kita peduli...sembang jer tak nak makan yang haram kat forum...dalam diam, hentam jugak makan... Kalau ke kedai nombor ekor, sport toto...Melayu kita jugak yang ramai. Lebih kapir pulak dari kekapiran CHA YA NUN ALIP.

"Pandai makan, pandai simpan la..." Hujah Cari Makan kata Ustaz Zaharuddin.

Macam juga Ustazah Mashitah kita dulu tu...Duit hasil pelacuran kerana terdesak pun DIBOLEHKAN..Kawe tak pasti kalo dia kata halal ke tak tu. Menteri Kerajaan Kari sumer diam jer. Kalo bising2 pun, dikata perkara kecil atau terpencil jer. Mashitah ni, sungguhpun dia mengaji agama, hujah dia banyak meragukan umat islam kita. Skrg ni pun, dia masuk forum perdana, tak sehebat sebelum dia join Kerajaan Kari dulu.

Kawe tertarik kisah Mualaf Jepun yang menjawat jawatan Pensyarah UIA, dah lama dah dia peluk Islam...bukan muaalaf lagi la camtu. Semua hasil makanan dia, dia tanam sendiri dan masak sendiri. Makanan pula sayur2 jer...biasalah orang Jepun. Keluarga dia pun sama gaks. Lagi best, bini dia Melayu, pensyarah UIA juga leh idup makan sayur jer. Katanya makanan kat pasaran sumernyer MERAGUKAN dan SYUBHAH!!!. Apakah kita juga akan kebulur kalo tak makan makanan yang ada dipasaran? Tak malukah Melayu kita dengar orang Jepun leh idup makan mende Halal hasil usaha tanaman sendiri di Malaysia?

Huhu...lagi ironinya, kita singgah makan kat kedai melayu. Dalam pemerhatian kawe, ramai tokey kedai melayu tu kaki judi ekor dan tak sembahyang punyer orang...HALAL jugak ka kita makan kat kedai dia? Bini pakai tudung, suami tokey kedai, semayang Jumaat pun entah kemana... Orang dah balik masjid, dia masih lagi sibuk di gerai.

Huhu...senang sungguh Majlis Fatwa buat keputusan untuk kesejahteraan kerajaan. Tapi usaha mereka tak cukup untuk memenuhi tuntutan Allah yang didukung mereka sendiri. Hanya diperkudakan oleh kerajaan kari jer.

Haha.. Tanyalah IMAN kita sendiri, tak perlu bitau kat orang yang kita tu jenis BAIK. Nak termuntah kawe dengonyer...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Orang sekarang bukannya ambik tahu pasal hukum-hakam ni... Semua orang nak cepat kaya, maklumla dunia ni dah tua...hu...hu...hu...

Share this post


Link to post
Share on other sites

jangan cakap macam tu...

islam ni syumul.....kalo nak dikira halal haram zaman ni...

orang yg keje kat 7e,supermarket yang ader jual arak camner..?

bukan ke terlibat dalam pembelian dan penjualan arak tu haram....

tapi disebabkan keadaan ekonomi kita yg dimonopoli org cina,diharuskan kerja kat situ..ingat... DIHARUSKAN..

SEBAB KALO X KEJE,TAKDER DUIT...

aku tak ingat artikel apa tapi kalo sapa yg minat sangat nak tau pasal hukum ni,blh check kat web soal jawab yusuff qardawi...

aku tak ingat laman web dier...korang cari sendiri je ar k..

wassalam...

Share this post


Link to post
Share on other sites
QUOTE(aspalela007 @ Jun 11 2008, 03:49 AM) <{POST_SNAPBACK}>
jangan cakap macam tu...
islam ni syumul.....kalo nak dikira halal haram zaman ni...
orang yg keje kat 7e,supermarket yang ader jual arak camner..?
bukan ke terlibat dalam pembelian dan penjualan arak tu haram....
tapi disebabkan keadaan ekonomi kita yg dimonopoli org cina,diharuskan kerja kat situ..ingat... DIHARUSKAN..
SEBAB KALO X KEJE,TAKDER DUIT...
aku tak ingat artikel apa tapi kalo sapa yg minat sangat nak tau pasal hukum ni,blh check kat web soal jawab yusuff qardawi...
aku tak ingat laman web dier...korang cari sendiri je ar k..
wassalam...

Alah.. Banyak lagi keje lain yg halal. Kalau dah 97% org non Muslim pegg ekonomi negara dan pemerintahan negara pun non Muslim yg pegg, bg aku masa tu barulah hukumnya HARUS.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kebanyak broker sekarang sudah menawarkan akaun tanpa SWAP atau akaun islamik. Instaforex juga tidak ketinggalan. jadi tak perlu risau .

TANPA SWAP ATAU AKAUN ISLAMIK 

Akaun tanpa swap biasanya dipanggil Islamik, kerana pada mulanya akaun-akaun ini telah ditubuhkan untuk para pedagang mengikut agama Islam. Berlandaskan prinsip agama, sebarang transaksi perniagaan, di mana salah satu pihak perlu memberi atau mendapatkan faedah dari yang lain, adalah dilarang. akaun Islam atau tanpa swap membolehkan pedagang untuk berdagang mana-mana pasangan mata wang, tetapi walaupun jumlah perdagangan, yang dibawa ke tengah malam, tidak menganggap apa-apa ganjaran atau penarikan balik. Akaun, yang tidak mempunyai pengaruh swap, memberikan pemiliknya peluang untuk mengekalkan kedudukan terbuka dalam tempoh panjang yang tidak ditentukan dan tidak memberikan apa-apa komisen negatif atau positif bagi peralihan. Dalam kes ini, hasil daripada perdagangan hanya bergantung kepada kadar mata wang pergerakan bagi tempoh tertentu. Terima kasih kepada keanehan, jenis akaun menjadi popular bukan sahaja di negara-negara Islam, tetapi juga di negara-negara lain di seluruh dunia. InstaForex, serta lain-lain lagi Forex broker, menawarkan pelanggan akaun tanpa swap secara percuma.
 

Read more: https://www.instaforex.com/ms/forex_islamic_accounts

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...