Jump to content
znnet05

E-duit Ditamatkan

Recommended Posts

Tutup je la h En Shanai ...dan please BANNED ME FROM PUTERA.COM ...aku dah tak tahan tgk ramai sgt kat sini yg benci sgt kat kitorang yg carik duit nih ...dah tak tahu dah nak terang camner lg ..ni ade plak usul nak tutup e-duit ...ermm takper la ..aku mengundur diri jer ...thanks.

Jangan ler merajuk plak en. Million_Makers.... kan admin nak bagi nafas baru pada e-duit tu. Pada pendapat aku, sesiapa yang tak suka dengan e-duit tak perlu ler nak klik dan jenguk kat sana. Bagi ler orang2 yang betul2 tahu risiko dan arif dalam bidang nie berbincang kat sana. Kat situ pun dah tulis terang2an dalam warna merah lagi... amaran yang risiko adalah tanggungjawab sendiri. So, pandai2 ler bezakan mana yang baik dan buruk... takkan nak kena bagitau setiap kali ada skim baru wujud.

Sebenarnya ada kebaikan yang kita tak perasan iaitu, dengan adanya e-duit ini, pengetahuan kita bekenaan hal2 berkaitan akan bertambah dan langkah berjaga2 boleh diambil sekiranya ada kawan2/saudara2 kita yang promote skim yang sama kat kita. Jadikan ianya sebagai ruang informasi yang boleh menyedarkan kita semua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jadikan ianya sebagai ruang informasi yang boleh menyedarkan kita semua.

Ya, Aku setuju dengan yg ni. Tapi kena ingat jangan sampai ada yang ambik kesempatan pulak. Contohnya, dek kerana kempunan sangat nak cari downline, ada yg sanggup mengaku program tu halal padahal terang-terang memang haram, kerajaan tak backup dikatanya backup, belum ada lesen dikatanya ada lesen, dah jelas PIRAMID dikatanya BUKAN. Ini yang salah sebenarnya, dan ini yg buatkan orang lain rasa resah. Jangan pelik la kalau timbulnya pergaduhan di sana sini. buktinya memang banyak, aku boleh pastekan bukti tu di sini. Aku takut org yang tak tahu pasal e-duit je akan terpengaruh.

Kita tak boleh biar macam tu, kita kena ambik sedikit tindakan tak kiralah apa tindakan sekalipun, tapi kalau tutup terus tu aku kurang setuju. Mintak maaf la, aku bukan nak pertikaikan keputusan en.Shanai, tapi kalau betul beliau yg benarkan luluskan ruangan e-duit tu, dia sendiri kena guide orang-orang kat sana. Bukan org lain. Tak boleh dibiarkan macam tu je. Ataupun tulis lah beberapa artikel kat dalam tu lepastu pin-upkan supaya semua dapat baca. Sekurangnya ada sedikit guideline. Takde lah nanti orang lain pandang serong pulak dengan ahli-ahli putera. Kerana nila setitik rosak susu sebelanga. Aku nak apply email @putera.com pun rasa mcm nak termuntah plak. Minta maaf andai pandangan aku ni agak keterlaluan, demi menjaga nama baik putera.com kita patut lakukan perubahan. trima kasih....

yang benar,

ahli setia..

Share this post


Link to post
Share on other sites

sy rasa x perlu tutup ruangan e-duit tp kita buat mcm ruangan Jati Diri & Peribadi. Guest, Validating & Learning x bole akses ruangan ni. dah jd member baru bole akses. jd kurang sikit guest yg semata-mata nak jd ahli putera.com untuk nak post dlm ruangan e-duit lepas tu hilang entah kemana

yang ni aku sokong betul!

apa pendapat en. shanai?

Share this post


Link to post
Share on other sites

tuh sumer bergantung pada admin ler, dier yang punya forum. tapi kalo cadangan ngkorang tak dipertimbangkan, jangan plak bengkek, dan yang sebelah pihak tuh plak kalo forum tuh kena close, jangan ler ngkorang bengkek, sumer nih admin nyer keputusan gaks

Share this post


Link to post
Share on other sites

tuh sumer bergantung pada admin ler, dier yang punya forum. tapi kalo cadangan ngkorang tak dipertimbangkan, jangan plak bengkek, dan yang sebelah pihak tuh plak kalo forum tuh kena close, jangan ler ngkorang bengkek, sumer nih admin nyer keputusan gaks

Keputusan.. keputusan jugak. Jangan sampai ada fitnah kata "admin putera.com yang endorse skim cepat kaya", sapa nak jawab?

Ni dalam email aku ni pun dah start dah masuk SPAM dari mana datang ntah. Tak tau la aku kotkot ada di kalangan moderator sendiri yg terlibat dgn e-duit haram atau jual-beli email-email ahli.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pulak dah. sebelum ko sibuk pok pek kata e-duit tu haram baik ko review balik statement ko tu berkenaan "kononnya moderator jual email ahli kat spammer". fitnah lebih buruk dari makan daging babi tau? baik ko makan daging babi daripada ko fitnah moderator jual-beli email-email ahli tu. udah udah la tu menunjukkan kebencian ko kat moderator tu. moderator ada kacau ko ke sampai ko tak senang duduk tu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

pulak dah. sebelum ko sibuk pok pek kata e-duit tu haram baik ko review balik statement ko tu berkenaan "kononnya moderator jual email ahli kat spammer". fitnah lebih buruk dari makan daging babi tau? baik ko makan daging babi daripada ko fitnah moderator jual-beli email-email ahli tu. udah udah la tu menunjukkan kebencian ko kat moderator tu. moderator ada kacau ko ke sampai ko tak senang duduk tu?

Kan aku kata "Jangan Sampai", aku tak buat fitnah aa.. jangan salah tafsir. Lagipun, kat dlm ni pun org tunjuk rasa bengang dan bukan saja-saja je diorg nak bengang. Make things clear la beb, kita kat sini nakkan penjelasan dan kepastian. Nak buat penjelasan pun nak takut ka? relaks beb, aku tak tuduh sapa-sapa, tapi biar polisi tu jelas, kalau tak boleh kata tak boleh, nanti boleh timbul fitnah. ok beb? jangan hangat hati, sekarang memang tengah musim kemarau semua org tengah HOT.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pulak. tak tak. aku bukan tafsir:

Jangan sampai ada fitnah kata "admin putera.com yang endorse skim cepat kaya"

tapi aku tafsir yang ni:

Tak tau la aku kotkot ada di kalangan moderator sendiri yg terlibat dgn e-duit haram atau jual-beli email-email ahli.

dan taktau pulak aku yang quote kedua tu pun ko maksudkan "jangan sampai" sebab aku tak paham bahasa kiasan ni. bila ko dah mula (kononnya kot kot) nak menuduh moderator jual email ahli tu dah kira serius. baik kitorang jual isi kandungan forum ni kat bebudak sekolah daripada kitorang jual email user. takda faedah pun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

pulak. tak tak. aku bukan tafsir:

tapi aku tafsir yang ni:

dan taktau pulak aku yang quote kedua tu pun ko maksudkan "jangan sampai" sebab aku tak paham bahasa kiasan ni. bila ko dah mula (kononnya kot kot) nak menuduh moderator jual email ahli tu dah kira serius. baik kitorang jual isi kandungan forum ni kat bebudak sekolah daripada kitorang jual email user. takda faedah pun.

Alahai kau ni, anggap je itu sekadar kata-kata kiasan yg merangsang utk menarik perhatian orang-orang yg berkenaan. Macam magnet, kalau takde kuasa yg berupaya untuk menarik besi yang berlainan kutub tak menjadi..

Toksah pikir lama-lama, buat je ape yg patut utk kebaikan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

kehkeh berbelit-belit ler ngko ni. cuba ler admit jeks aper ngko maksudkan tuh toksah ler pusing2. berkias-kias ler plaks. ekekekeke. anyway, kekadang aku tak paham betuiler ngan ngkorang nih. aku respek ngan keprihatinan ngkorang pasai halal haram nih cuma kekadang tuh tak kena cara. terlalu sinis dan keras sangat. sampai menyinggung pihak satu lagik. camnih ker cara ngkorang yang kononnyer ngko gelar dakwah?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ni dalam email aku ni pun dah start dah masuk SPAM dari mana datang ntah. Tak tau la aku kotkot ada di kalangan moderator sendiri yg terlibat dgn e-duit haram atau jual-beli email-email ahli.

Engkau sebagai sorang members yg "Datang tidak di jemput dan pergi tidak di halau" (mcm aku juga), amatlah tidak apropriate untuk mengeluarkan statement yg begini rupa...

Ini kerana email spamming tak semestinya berlaku sebab kau daftar email kau kat forum ni.

Cuba ingat balik, porn-porn site yg kau selalu lawati kalau tak kejap tadi, semalam ke, minggu lepas ke, tahun lepas ke, ada tak kau daftar?Yelah,diorang kat situ memang nak collect email pun, pastu bulehlah kau tgk demo nya..

ataupun, masa kau YM ke, ada tak kau terbagi email kau kat sesapa yg kau rasa selamat?

AKu pasti, takkan le kau berhati2 sgt samapi tak bagi pada sesapa email kau..

So, apa yg aku nak cakap adalah, "sungguh kurang hajar si kurang hajar itu.."

P/s: syntax error? mungkin tidak..

Edited by cikgureza

Share this post


Link to post
Share on other sites

senang jer nak selesai perbalahan e-duit ni. bagi yang memang benci sangat ruangan e-duit tu tak yah la susah-susahkan diri pi jengok apa yang ada dalam topik tu. Buat tak tau jer. Kalau masuk pun bikin sakit hati jer kan. Forum ni untuk perbincangan, dan saya rasa tak salah bincang soal e-duit. Yang tak nak bincang e-duit tak yah masuk. senang..

Share this post


Link to post
Share on other sites

cam makin panas jer perbincangan kat sini ^_^

bagi aku ok ape renovet ruangan nih sbb setiap yang lame mesti diberi nafas baru.. betol tak??

sambil beri nafas baru sambil susun balik topik kat dalam tu.... bagi aku lar kalo diberi satu ruangan kat sini,yang bincang pasal pelaburan satu ruang, yang soalan e-bisnes satu ruang, yang pasal e-bankan satu ruang.... bukan ape kalo sekarang nak rujuk memang susah... semuanya bercampur2

*kalo ade thread yang kene banned tu khaskan kat satu ruang sebagai ruang rujukan...

*pasal skim2 tu dengar cite tengah disiasat oleh JAKIM, so tunggu feedback dari mereka jer nanti. ape2 pon lihat thread ni, fikir2 lah dan buat pilihan yang bijak ^_^

Edited by neko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ni dalam email aku ni pun dah start dah masuk SPAM dari mana datang ntah

samalah.. aku pun.. tiap2 ari mesti ade.

jenuh nak mengdelete.. haish..

time mood aku tak elok kan x pepasal aku sembur balik si penghantar tuh.. hehe.

tp aku rasa, sender nih kekdang yg desperate diorang masuk mana2 yahoogroups

hanya semata2 nak amik emel address members je pastuh dok spam..

aku tak syak org dr putera.com, sbb aku nampak emel derang ni ahli2 yahoogroups yg aku join tu..

kekdang pun kat YM diorang spam jugak la.. Ni mesti diorang cek kat yahoo cari sape yg tgh dok online YM..

nih tak tahan nih..

sbb bukan sorang wat cmtu. ramai..

Edited by ayueayang

Share this post


Link to post
Share on other sites

Loorrr.. pehal lak nak gi tutup e-duit tu? lek lok je kat situ tiba2 ada lakkk org nak sabotaj... biarlah kami bukannye kacau pinggan mangkuk korang pun... bukannye kacau bini korang pun... bukannye fitnah memfitnah... x kacau pun.... lerrr.... klu nak tahu, e-duit la paling ramai forumnerrrrr kot! isk isk isk.. ada ke nak ditutup sesuka hati lak daaahh.... nomad btol la korang nih! iskk.... :o

Share this post


Link to post
Share on other sites

Loorrr.. pehal lak nak gi tutup e-duit tu? lek lok je kat situ tiba2 ada lakkk org nak sabotaj

aku tak rasa akan di tutup, cuma diberi nafas dan wajah baru je.. :)

kekadang orang lain pun nak kaji ttg e-duit ni supaya leh nilai sendiri kesahihan program..

supaya tidak tertipu dgn sesuatu skim..ataupun terjebak kpd sesuatu yg mungkin HARAM..

Yang HALAL dan baik tu takpe, teruskan aje kalau ada..

Tp keputusan muktamad tu adalah pd founder and moderators la.. mana yg diorang rasa terbaik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Loorrr.. pehal lak nak gi tutup e-duit tu? lek lok je kat situ tiba2 ada lakkk org nak sabotaj... biarlah kami bukannye kacau pinggan mangkuk korang pun... bukannye kacau bini korang pun... bukannye fitnah memfitnah... x kacau pun.... lerrr.... klu nak tahu, e-duit la paling ramai forumnerrrrr kot! isk isk isk.. ada ke nak ditutup sesuka hati lak daaahh.... nomad btol la korang nih! iskk.... :o

Saya pun rasa begitu. Kita tak ganggu orang, orang pun tak ganggu kita. Ianya cuma forum untuk bercerita. Janganlan terlampau sentimen sangat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Diorang mana tau semua tuh ..ko tgk jer arr yg ramai dendam sgt kat eduit tu pun masih ramai yg ditahap learning...ataupun tahap2 cam aku arr...bukan MOD ker FOUNDER yg bising ..pastuh jwpan ntah hape2 ..skit2 copy and paste ...itu jer lah keje diorang ...kena spam tau plak marah ..tp dier [email protected] topik takper ...b***h ...sakit hati jer...

"kalau tak sukerrrr...tolonggggg tutup telinga...dan tutup mata"....

Jangan ler merajuk plak en. Million_Makers.... kan admin nak bagi nafas baru pada e-duit tu. Pada pendapat aku, sesiapa yang tak suka dengan e-duit tak perlu ler nak klik dan jenguk kat sana. Bagi ler orang2 yang betul2 tahu risiko dan arif dalam bidang nie berbincang kat sana. Kat situ pun dah tulis terang2an dalam warna merah lagi... amaran yang risiko adalah tanggungjawab sendiri. So, pandai2 ler bezakan mana yang baik dan buruk... takkan nak kena bagitau setiap kali ada skim baru wujud.

Sebenarnya ada kebaikan yang kita tak perasan iaitu, dengan adanya e-duit ini, pengetahuan kita bekenaan hal2 berkaitan akan bertambah dan langkah berjaga2 boleh diambil sekiranya ada kawan2/saudara2 kita yang promote skim yang sama kat kita. Jadikan ianya sebagai ruang informasi yang boleh menyedarkan kita semua.

Bukan Majuk ..tp TENSION....semua yg mengharamkan eduit tuh cuma ISLM ikutan...aku naik tak faham dgn diorang nih ...INVESTMENT HARAM,FOREX HARAM,MLM HARAM,PIRAMID PUN HARAM ......aku naik tak faham diorang faham ker tak USTAZ tuh pnya pengajaran ...USTAZ tuh pun aku tgk artikel dier byk yg dier dgr2 jer ...bukan kaji ...itu yg aku tak puas hati ..tp yer la diorang nih dah taksub sgt nak buat camner kan?...

Anyway aku ckp terus terang jer...kalau rasa kami buat keje haram ..semak2 balik diri anda @keluarga anda....mak ayah org kerajaan/mkn gaji ...org kerajaan gaji mana bersih?...dari sumber haram semua tuh ...tp diorang tak boleh terima kenyataan nih pnya ....pd dioarang semua betul org lain semua salah ....itu lah hakikatnya org2 yg dendam sgt dgn eduit ni ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

takkan semua ahli kat sini nak jadi mode or founder ? sape mode kalo kami semua "members" takde kat sini ?

so.. lebih elok e-duit diberikan nafas baru..

buang langsung unsur2 macam abbfund and lain2.. merosakkan forum putera.com jer..

klao dah kaya sangat.. pergi create forum sendiri.. tak usah nak menumpang kat forum orang..

ape nak jadi tak tau la..

Share this post


Link to post
Share on other sites

klao dah kaya sangat.. pergi create forum sendiri.. tak usah nak menumpang kat forum orang..

aku setuju tu. kalau dah kaya sgt smpi nak label orang lain sbg "org miskin" dan "B***H", sila create forum sendiri je senang. orang nak bincang elok2. Bukan nak gaduh2 ke ape.

Aku kat sini takde kacau pun thread yg org iklan e-duit tu, kecuali kat kajian tentang pelaburan internet je.

Kalau aku copy paste KENYATAAN / FAKTA berkaitan pun utk berkongsi dgn orang2 yg nak baca, bukan nak SPAM.

Yg tak nak baca tu takyah la wat onar kat thread orang, siap PERKECILKAN orang lain sbg BODOH, MISKIN, NAK JADI TUHAN. Kalau nak kira KENYATAAN/FAKTA syariah tu adalah SPAM, apatah lagi dgn thread2 lain di e-duit tu, boleh kira SPAM jugak ke? Aku tak pernah kacau pun thread2 lain yg nak mengiklankan bisness diorang.

Ape nak jadi la. Sbb ada org2 mcm ni lah memburukkan lagi e-duit ni. Kita nak bincang secara aman dan tenang, berhemah dan bijaksana. Tapi ada jugak yg jenis suka melalak tak tentu pasal. Macam beruk kena belacan. Inilah yang memburukkan lagi e-duit. Dan aku setuju kalau nak diberi nafas baru. Harus di delete posting yg MENGHINA dan MERENDAHKAN orang lain SEMATA-MATA kerana RASA DAH KAYA sbb BUAT E-DUIT.

Rasa dah KAYA tu BAGUS.. tapi MERENDAH DAN MEMPERKECILKAN ORANG tu part tak bagusnya. Tiap2 kali posting mesti je ada perkataan BODOH. Ape la.. (Tak semua la.. tp ada laa segelintir tu..). Dah rasa HEBAT sangat AGAKNYA.

Spt yg dikatakan oleh seorang insan: "kalau tak sukerrrr...tolonggggg tutup telinga...dan tutup mata"....

Sesape tak suka masuk thread Kajian Pelaburan Internet tu takyah masuk jenguk. Tutup je mata ngan telinga. Takdelah sakit hati nanti, dan tak menyakitkan hati org lain.

Tapi sbb forum ni terbuka kepada semua, so masuk ajelah, takpe, itu hak masing2. Tapi berbicaralah dengan berhikmah. Takyah sampai nak perkecilkan orang. Takyah la nanti berniat NAK SAKITKAN HATI ORANG tp dlm masa yang sama SENDIRI JUGAK RASA SAKIT HATI. Dah berniat siap2 plak tu nak sakitkan hati orang, mmg dah nampak timbulnya penyakit mental kat sini.

semua yg mengharamkan eduit tuh cuma ISLM ikutan...

Fatwa baru keluar ke ni? Mufti mana plak ni kuarkan..

Pendapat aku: Tak semua investment HARAM. Ada yg HALAL jugak kalau kena pd garisan syariah.

kalau rasa yg korang masuk tu HALAL, teruskan je. Tak payahlah sampai nak cakap ISLAM ikutan ke ape.

Boleh terjejas AKIDAH kalau cepat nak label mcm tu mcm ni. Na'uzubillah..,

Wallahu'alam..

Edited by ayueayang

Share this post


Link to post
Share on other sites

Loorrr.. pehal lak nak gi tutup e-duit tu? lek lok je kat situ tiba2 ada lakkk org nak sabotaj... biarlah kami bukannye kacau pinggan mangkuk korang pun... bukannye kacau bini korang pun... bukannye fitnah memfitnah... x kacau pun.... lerrr.... klu nak tahu, e-duit la paling ramai forumnerrrrr kot! isk isk isk.. ada ke nak ditutup sesuka hati lak daaahh.... nomad btol la korang nih! iskk.... :o

Ruangan e-duit hendaklah ditamatkan,Apapun kita tunggu Fatwa oleh Mufti ataupun Persatuan Ulama Malaysia..Bila dah keluarkan Fatwa,bab2 Fund atau Biz yang lain hendaklah dipadamkan serta merta..T/Kasih :lol:

bagi aku kalau Fatwa kata halal... teruskan, tapi kalau haram paham2 je lah

tak sume pelaburan/skim tu HARAM dan tak sumenyer HALAL

*please lah korang... bincang ngan aman dan tanpa bahasa kasar... bukan forumer jer tengok topik nih, ramai yang bukan forumer atau dari forum lain kat luar tu tengok, terutamanya kat tempat aku :blush: __segan wuu...__

Edited by neko

Share this post


Link to post
Share on other sites

alo....

tepuk dada tanya selera...banyak lagi forum lebih kurang mcm eduit ni... tapi aku syorkan eduit biarlah ada tapi dengan peraturannya...ada gak laman macam eduit ni nak tutup forum dia.....................eduit tu pun ilmu gak......ilmu nak dapat duit....tapi bak kata pepatah tepuk dada tanya ...........

Share this post


Link to post
Share on other sites

Loorrr.. pehal lak nak gi tutup e-duit tu? lek lok je kat situ tiba2 ada lakkk org nak sabotaj... biarlah kami bukannye kacau pinggan mangkuk korang pun... bukannye kacau bini korang pun... bukannye fitnah memfitnah... x kacau pun.... lerrr.... klu nak tahu, e-duit la paling ramai forumnerrrrr kot! isk isk isk.. ada ke nak ditutup sesuka hati lak daaahh.... nomad btol la korang nih! iskk.... :o

NOMAD??? Kenapa kau kata nomad pulak?

Sekadar maklumat...

Untuk pengetahuan korang semua, beberapa forum besar contohnya CARI.COM.MY dah pun mengambil tindakan bebrapa minggu lalu menutup semua advertisement berkaitan HYIP, SKIM CEPAT KAYA dll..

http://www.cari.com.my/classified/ads/ban.php

Haram maklum,

Sebelum menerjah tak tentu pasal, tolong baca dulu 2 tred ni:

http://forum.putera.com/tanya/t32747.html

http://forum.putera.com/tanya/t32787.html

p;/s mintak maaf kalau aku ada sakitkan hati sesapa kat sini, sbb aku ni bkn jenis suka KIPAS PUNGGUNG orang.

Edited by darkstar

Share this post


Link to post
Share on other sites

kenapa gaduh-2 ni?? kan gaduh tu sifat yang disukai syaitan? kan ada hadis yg menyatakan panjang umur seseorang (diberkati) dengan menyambung silatur rahim??

dan selepas ayat pengharaman ARAK..mafhumnya: Syaitan itu menyeru kamu hai manusia keraha perpecahan dan persengketaan serta kebinasaan (NERAKA).

nak pakat-2 masuk neraka ka? musti xmau kan..lebih baik kita tak gaduh...

pada pandangan saya...mod atau sesapa yang berkenaan, off dulu topic hangat ni, xde sebarang posting sementara waktu. jika hukum mengharuskan, buka semula... dan jika telah dipastikan hukum mengharamkan, off dan delete terus...

saya lebih cenderung kepada pendapat sebahagian ulamak FEKAH, selagi tak ada dalil atau hukum nyata haramnya sesuatu perkara tu, maka hukumnya adalah harus..begitu juga selagi tak datang dalil atau hukum ianya wajib atau sunat atau makruh, hukumnya harus...

begitu juga perbincangan yang semakin hangat ni...selagi tak didatangkan fatwa atau hukum nyata haramnya maka hukumnya harus...so kenapa nak gaduh-2 lagi??

dan tak perlu nak menuding jari yang tak bersalah tu pada seiapa mahupun ke thread mana-2 atau forum mana-2...terfikir saya, mengapa ramai manusia lebih suka menuding jari terhadap orang yang melakukan perkara yang ditegah, tetapi tak dituding jari kepada diri "masihkah aku bergelumang dengan maksiat?", "berapa banyakkah pahala aku untuk memperolehi bahagia syurga yang abadi?", seolah-2 mereka mahu dibenarkan mereka supaya dapat melakukan perkara yang ditegah tersebut...seolah-olah jugak mahu terjun sama-sama kearah kebinasaan??

fikirkanlah!!

Edited by panglimakhalid

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...