Jump to content
B@zSh™

Adsl Modem Paling Stabil

Recommended Posts

A'kum puteranians...

Apa khabar korang sume? lama aku x join putera..huhu

Aku x tau sama ada topik ni pernah dibicarakan atau x coz aku search x jumpa

Ok..nak tanya pendapat korang..

Pada netters sume, modem mana pada pendapat korang paling stabil?

Aku guna 2 modem..selalu tukar2 coz kadang susah nak dapat stable DSL

Brand Aztech 600EU & satu lagi Artnet..

Yang Aztech ni stabil sket & connection tahan lama sket

Satu lagi nak tanya...apa maksud handshake G.DMT, G.Lite etc...

Benda ni pengaruhi kestabilan modem ke?

Thanxz a lot kepada yang membantu... :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

A'kum puteranians...

Chapapapappapa-

Hahahahahaha- :lol:

Serupa macam saya la, tp yang Aztech tu saya xambik RMA lg, malas nak turun Kolumpo.

Tak stabil macamane? Selalu disconnect? Ke tiba led ADSL blinking? Tah-tah ko punyer line.

Kadang2 tu ade ADSL modem yg sensitive skit dgn frequency yg lemah.

Kalo frequency elok, mane2 branded ADSL modem/router- xde masalah.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A'kum puteranians...

Apa khabar korang sume? lama aku x join putera..huhu

Aku x tau sama ada topik ni pernah dibicarakan atau x coz aku search x jumpa

Ok..nak tanya pendapat korang..

Pada netters sume, modem mana pada pendapat korang paling stabil?

Aku guna 2 modem..selalu tukar2 coz kadang susah nak dapat stable DSL

Brand Aztech 600EU & satu lagi Artnet..

Yang Aztech ni stabil sket & connection tahan lama sket

Satu lagi nak tanya...apa maksud handshake G.DMT, G.Lite etc...

Benda ni pengaruhi kestabilan modem ke?

Thanxz a lot kepada yang membantu... :D

aztech 600eu aku dulu boleh online sampai 2-3hari tak dc,

hehehe..malas laa nak lelama sangat,mak aku bising on modem lelama.

kohkohkohkohohkoh

linksys AM300 modem paling teruk penah aku jumpa,

dah laa takder firmware baru setakat yg aku cari,

pastu ada masalah portforward laa..

dc laa..

boring gilerr...

pasal adsl handsahke ni aku tak pasti sangat,

tapi dulu aku penah guna mmode,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ic...thanxz

Aku x tau nak cakap pasal line sama ada ok ke tak

Aku nyer masalah ni...masa nak start detect DSL signal tu

kadang2 lama giler...kena on/off modem

bila dah dapat signal ok je...x de masalah

ada sesape pernah kena cam aku ke?

ko guna manual dialing kan??

pasal tu kena tgk kat l.e.d signal tuhh..

klu dah stabil baru leh connect..

aku tak penah pon kena camni..

sbb tak guna manual dialing,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aku guna autoconnect...

Set dalam modem...bila dah dapat signal dia terus connect

x perlu dial...

ok laa tuu .. :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ada problem dengan DSLAM port tu. Gi call kontraktor soh diorang tukar port lain ke apa2 ke. Patutnya kalo on modem terus dapat signal.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Urm .. kalu problem payah nak connect tu .. ko tipon mintak tolong mane2 pekerja telekom yang repair streamyx(kalu ko tipon tm net, operator telekom ke .. berkurun2 lama la baru nak ok) , problem selalunya hang dekat card pada exchange tu .. Diorang cume perlu reset je .. ni mesti ko disconnect cara x betul nih, men off je kan? ... :) . So, cube la cari mane2 kawan yang keje kat exchange telekom tuh .. laju je ko connect lepas diorang reset ... x yah tukar2 modem tuh melainkan ko nak dapat function yang lebih baik dari yang asal .. hehehe ... :)

P/s: Just an info .. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanxz sebab bagi info ni...

Nanti aku bgtau diaorang k...

Neway...korang sume memang best

Saja nak tumpang menyibuk. Aku pakai Aztech 600er. Aku pernah on selama dua minggu.... dua minggu terus menerus tak dc.

Dulu aku pakai DLink 504t, hampeh... harap rega aje mahal. Selalu dc terutamanya time signal lemah.

Share this post


Link to post
Share on other sites

selama aku install streamyx ni modem yg biasa jumpa mcm biasa tu la zte, kasda dgn aztech ..lucent cellpipe ni jarang sbb byk enterprise/corporate je guna.. untuk maxis dgn time broadband , customer byk pakai zyxel dgn dlink ..then ada satu lagi yg tak ingat nama ape... tapi nak kata tak stabil tak juga..sbb diaorg pun mcm faham..

Kat opis aku just pakai aztech 600eu .. not bad la..

just kadang2 aku dok peratikan kalau aku saja2 drop connection then dpt ip 60.xxx.xxx.xxx yg org dok sebut sebagai ip yg tak bagus... byk betul packet2 yg tak diingini cuba masuk(router log)..mungkin kah sebab ini connection yg guna subnet tu tak memberansangkan dan menyebabkan ia terputus2 dan slow sgt2 ada ketika..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dulu aku pun ada masalah ngan freq DC

Lepas aku kacau streamyx cust care byk kali prob tu settle

tp settle pun actually lepas aku tukar modem

b4 that aku guna ZTE 831 tu...now aku guna aztech 600eu & artnet AR800C2-R4

huhu panjang lak nama dia..

masa aku guna ZTE tu signal senang je nak stabil

tp masalah ZTE lak selalu DC

bila aku guna aztech lak...dia nyer signal masa awal2 susah giler nak detect

kadang2 aku kena on/off modem berulang kali

tp bila dah dapat signal tu terus ok..i mean x de la freq DC cam ZTE tu

pada pendapat aku, signal detection sensitivity mmg depends pd modem

coz aku ada baca ada gak member putera yg ada masalah sama

pastu dia beli Aztech DSL3100R terus settle mslsh dia

& aku pun ada terbaca..kalo radius >5km baik guna ADSL2+

x silap aku aztech 600eu ni memang dah ADSL2+ kan?

correct me if im wrong...then aku nyer firmware pun rasanya yg paling latest. 38.53.1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Saja nak tumpang menyibuk. Aku pakai Aztech 600er. Aku pernah on selama dua minggu.... dua minggu terus menerus tak dc.

Dulu aku pakai DLink 504t, hampeh... harap rega aje mahal. Selalu dc terutamanya time signal lemah.

Saja nak tumpang menyibuk. Aku pakai Aztech 600er. Aku pernah on selama dua minggu.... dua minggu terus menerus tak dc.

Dulu aku pakai DLink 504t, hampeh... harap rega aje mahal. Selalu dc terutamanya time signal lemah.

Berita baik utk semua pengguna DLink DSL 504T:

Aku download dan upgrade firmware yang terkini... menakjubkan, DLink DSL 504T kembali stabil. Sudah dua hari aku test,

sampai hari ini belum dc lagi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

[

Saja nak tumpang menyibuk. Aku pakai Aztech 600er. Aku pernah on selama dua minggu.... dua minggu terus menerus tak dc.

Dulu aku pakai DLink 504t, hampeh... harap rega aje mahal. Selalu dc terutamanya time signal lemah.

Berita baik utk semua pengguna DLink DSL 504T:

Aku download dan upgrade firmware yang terkini... menakjubkan, DLink DSL 504T kembali stabil. Sudah dua hari aku test,

sampai hari ini belum dc lagi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bila lak nak kuar firmware baru utk aztech 600eu ni...

uwaaaaaaaaaa

62.53.2-002 yg ni kan yg terbaru??

:lol:

ko guna yg mana lak ni??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalu modem ADSL range Rm 180-250, pe brand yang paling baik yek? Gane nak tawu leh gune ngan streamyx nih?

Tq for the info :)

P/s: Terpaksa cari modem baru lepas 3 port dari 4 port modem x leh pakai lepas petir .. isk isk .. dah le x tmnet dah tamo support/ganti modem Prolink 9000(P) tu .. :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalu modem ADSL range Rm 180-250, pe brand yang paling baik yek? Gane nak tawu leh gune ngan streamyx nih?

Tq for the info :)

P/s: Terpaksa cari modem baru lepas 3 port dari 4 port modem x leh pakai lepas petir .. isk isk .. dah le x tmnet dah tamo support/ganti modem Prolink 9000(P) tu .. :(

klu dlm rage tuu,rasanya aztech 600ew kot,

tapi tak tahu laa performance dia..

http://www.aztech.com/prod_adsl_dsl600ew.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

62.53.2-002 yg ni kan yg terbaru??

:lol:

ko guna yg mana lak ni??

Tak silap aku aztech 600EU ada 2 version firmware

38.53.1 & 65 tu...

x silap aku, bila aku download firmware drpd aztech nyer website dia kata x bole flash firmware 65.53.2 tu kat 38.53 nyer version...

aku x tau apa akan jadi tp aku x berani

nak tanya sket Aztech 600EU ni ADSL2+ enabled ke?

hopefully ko leh tolong scorps

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalu modem ADSL range Rm 180-250, pe brand yang paling baik yek? Gane nak tawu leh gune ngan streamyx nih?

Tq for the info :)

P/s: Terpaksa cari modem baru lepas 3 port dari 4 port modem x leh pakai lepas petir .. isk isk .. dah le x tmnet dah tamo support/ganti modem Prolink 9000(P) tu .. :(

Huhu izani...aku ada modem Artnet AR800C2-R4 router modem yg ada 4 ports

Ngat nak jual, ko offer aku price kalo ko berminat..

okes..adios

Edited by bazsh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...