Jump to content
izwan

Photography

Recommended Posts

Terbaru di flickr saya :)
[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/6997689874/][img]http://farm9.staticflickr.com/8147/6997689874_dc9ffdd372.jpg[/img][/url]
[b][url=http://www.flickr.com/photos/annamir/6997689874/]Semuanya Ada Hikmah... | Vertorama[/url] by [url=http://www.flickr.com/people/annamir/]AnNamir™ (1-Million views, thanks!)[/url], on Flickr[/b]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Perghh, smart ahh Annamir, mmg cun sangat2. Best kalau ada duit beli Kit Lens. Telephoto lens tu yang buat gambar cantik. 17-50mm tamron tu pun ok jugak.

Nih photoshoot masa kat Taman Bunga Perlis. Noob lagi, biasa2 jer. Tak pandai sangat, tapi minat gak lepas pakai slr.

Gear Sony Alpha A290. Kit Lens : 18mm-55mm. ISO 3200. Autofocus Potrait & Macro.



[img]http://a5.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/425241_10150653178747696_760467695_9065657_1370228072_n.jpg[/img]

[img]http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/430210_10150653179237696_760467695_9065658_2015616795_n.jpg[/img]

[img]http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/421046_10150653179537696_760467695_9065661_2022008658_n.jpg[/img]

[img]http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/429237_10150653192402696_760467695_9065719_1890433243_n.jpg[/img]

[img]http://a6.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash4/s720x720/418508_10150653194147696_760467695_9065723_1143941818_n.jpg[/img]

[img]http://a7.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/416811_10150653194752696_760467695_9065724_1041776558_n.jpg[/img]

[img]http://a1.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-snc7/s720x720/417222_10150653195667696_760467695_9065725_74909347_n.jpg[/img]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Baru belajar semalam cara nak black white kan belakang.

[img]http://www.pixelshack.us/images/67uug57u4gsi6wxa3mhl.png[/img]

Share this post


Link to post
Share on other sites
Suka tengok foto bunga2 tu, cantik, kalau ada lens 50mm f1.8 tu lagi berseri hasil dia ;)
Dan tentang foto bground b&w tu pun cubaan yg menarik tu, lepas ni boleh try buat selective color pulak,
contohnya just ambil kawasan baju dia saja yg berwarna, yg lain semua b&w. Atau kalau subjek lain pun boleh try jugak.

Ok ini foto terbaru di flickr saya...

[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/7218404410/][img]http://farm9.staticflickr.com/8143/7218404410_62cab437f0_z.jpg[/img][/url]
[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/7218404410/]Salam Jumu'ah Mubarokah | HDR[/url] by [url=http://www.flickr.com/people/annamir/]AnNamir™ (1-Million views, thanks!)[/url], on Flickr
*Klik imej utk view lebih besar.

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='Annamir™' timestamp='1337341319' post='1082059']
Suka tengok foto bunga2 tu, cantik, kalau ada lens 50mm f1.8 tu lagi berseri hasil dia ;)
Dan tentang foto bground b&w tu pun cubaan yg menarik tu, lepas ni boleh try buat selective color pulak,
contohnya just ambil kawasan baju dia saja yg berwarna, yg lain semua b&w. Atau kalau subjek lain pun boleh try jugak.

Ok ini foto terbaru di flickr saya...

[url="http://www.flickr.com/photos/annamir/7218404410/"][img]http://farm9.staticflickr.com/8143/7218404410_62cab437f0_z.jpg[/img][/url]
[url="http://www.flickr.com/photos/annamir/7218404410/"]Salam Jumu'ah Mubarokah | HDR[/url] by [url="http://www.flickr.com/people/annamir/"]AnNamir™ (1-Million views, thanks!)[/url], on Flickr
*Klik imej utk view lebih besar.
[/quote]

Owh terima kasih Ustaz Annamir. Betui, 50mm lagi cantik dari standard 18mm-55mm. Fix focal. Saya tengok Ustaz Annamir pakai lens Tamron 17mm-50mm. Semua pic lawa, potrait & landscape. Ada tengok kat flickr Ustaz. Pasal PS tq for idea. Saya akan cuba try nanti. Sebab duk tengok pun, memang betul macam ustaz cakap tu :)

Untuk Sony mount ada orang nak tolak yang 50mm rate dalam 300-350 (Nixon Lim Penang). Kalau yang Tamron 17mm-50mm F/2.8 Mount Sony kat Shasinki dalam 1149. Second leh dapat 900 linkungan tu.

Nak tanya kalau macam 70mm-200mm f/2.8 cantik tak gambar ? sebab tengok azmaninshak.com pakai lens tu rasanya. Lawa gak. Tapi agak mahal.

Battery grip pun takde untuk a290. Saya kadang2 duk pi kat kedai Abang Zaidi changlun. Ada group Fb yer. Tapi dia tak jual sangat Sony. Macam kawan saya pakai EOS 1100D senang cari barang2 yer. Murah mampu milik bagi semua, barang pun senang dapat. Tapi gambar elok betul bila ye guna 50mm. Takpelah, nanti2 kalau ada rezeki insyaAllah saya cari aksesori pelan2. Saya pun baru jer nak belajar. Seronok juga, rasa puas snap pic.

Flickr Ustaz memang tip top :59: . semua gambar berseni. Lawa. Kira Ustaz touch up dengan PS macam mana yer ? Maaf saja tanya. Teringin juga nak tahu.

Nih saja pergi makan kat Tanjung Dawai. Hari Sabtu hari tu. Time Senja. Tapi saya tak reti nak bagi lawa. Edit pun duk guna plugin color efek pro n bagi sharp sikit.

[img]http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/536149_10150884134667696_760467695_9561635_1179596504_n.jpg[/img] Edited by carnine9

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='carnine9' timestamp='1337651441' post='1082124']
Owh terima kasih Ustaz Annamir. Betui, 50mm lagi cantik dari standard 18mm-55mm. Fix focal. Saya tengok Ustaz Annamir pakai lens Tamron 17mm-50mm. Semua pic lawa, potrait & landscape. Ada tengok kat flickr Ustaz. Pasal PS tq for idea. Saya akan cuba try nanti. Sebab duk tengok pun, memang betul macam ustaz cakap tu :)

Untuk Sony mount ada orang nak tolak yang 50mm rate dalam 300-350 (Nixon Lim Penang). Kalau yang Tamron 17mm-50mm F/2.8 Mount Sony kat Shasinki dalam 1149. Second leh dapat 900 linkungan tu.

Nak tanya kalau macam 70mm-200mm f/2.8 cantik tak gambar ? sebab tengok azmaninshak.com pakai lens tu rasanya. Lawa gak. Tapi agak mahal.

Battery grip pun takde untuk a290. Saya kadang2 duk pi kat kedai Abang Zaidi changlun. Ada group Fb yer. Tapi dia tak jual sangat Sony. Macam kawan saya pakai EOS 1100D senang cari barang2 yer. Murah mampu milik bagi semua, barang pun senang dapat. Tapi gambar elok betul bila ye guna 50mm. Takpelah, nanti2 kalau ada rezeki insyaAllah saya cari aksesori pelan2. Saya pun baru jer nak belajar. Seronok juga, rasa puas snap pic.

Flickr Ustaz memang tip top :59: . semua gambar berseni. Lawa. Kira Ustaz touch up dengan PS macam mana yer ? Maaf saja tanya. Teringin juga nak tahu.

Nih saja pergi makan kat Tanjung Dawai. Hari Sabtu hari tu. Time Senja. Tapi saya tak reti nak bagi lawa. Edit pun duk guna plugin color efek pro n bagi sharp sikit.

[img]http://a3.sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-prn1/536149_10150884134667696_760467695_9561635_1179596504_n.jpg[/img]
[/quote]
Subhaanallah, moment yg indah sekali tu :)

Humm, saya ada juga guna 70-200mm f2.8 utk Nikon D300s ofis saya tu, tapi brand Sigma, murah sikit dari Nikon, murah2 pun 3k lebih jugak.
Hasil2 lens tu boleh tengok kat album foto dalam https://www.facebook.com/darulquran - banyak guna utk shoot dlm event majlis2 kat DQ ni.

Berkenaan editing, mmg boleh kata 95% saya guna dlm PS, melainkan kalau foto HDR, proses editing pertama dia (nama proses editing tu adalah "tone mapping")
mmg dibuat dalam Photomatix. Dah siap dlm tu baru finalized editing dlm PS. Biasa dlm PS pun saya akan buat basic editing mcm betulkan Level dan Curves.
Selebihnya kenakan filter noiseware (utk buang noise jika ada) dan finally saya akan buat sedikit unsharp mask utk bagi sharp sikit fotonya. Nanti saya cari balik haritu
saya ada buat tutorial bergambar berkenaan basic editing Level dan Curves tu, insyaAllah saya post kat sini nnti :)

BTW, ini post terbaru saya kat flickr tadi:

[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/7248646800/][img]http://farm8.staticflickr.com/7075/7248646800_1ec6f8156c.jpg[/img][/url]
[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/7248646800/]Janji Tuhan Pasti Berlaku...[/url] by [url=http://www.flickr.com/people/annamir/]AnNamir™ (1-Million views, thanks!)[/url]
*Klik foto utk view lebih besar dan link download wallpaper foto ni ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites
[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/7171942875/][img]http://farm8.staticflickr.com/7239/7171942875_8bc2c259d1_z.jpg[/img][/url]
[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/7171942875/]Transit of Venus | Unedited[/url] by [url=http://www.flickr.com/people/annamir/]AnNamir™ (1-Million views, thanks!)[/url], on Flickr
[b]Camera Model - [/b]Nikon D300s
[b]Lens - [/b]Sigma 70-200mm
[b]Focal Length - [/b]200mm
[b]Aperture - [/b]f/22
[b]Shutter Speed - [/b]1/800"
[b]ISO - [/b]100
[b]Filter - [/b]Hoya ND400

Share this post


Link to post
Share on other sites
[img]http://farm4.staticflickr.com/3086/2600732394_ec8e753fcb.jpg[/img]



Intai - intai..

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='andychong24' timestamp='1342589512' post='1083444']
wah semua gambar ni cantik.. u guys mmg pro sangat....

tapi..
[/quote]
TAPI??? wah mod edit ni ada apa2 ke? ;)

Terbaru (dan terlama) di flickr saya:


[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/7601512478/][img]http://farm9.staticflickr.com/8146/7601512478_119f8cd929_z.jpg[/img][/url]
[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/7601512478/]From PD With Love :)[/url] by [url=http://www.flickr.com/people/annamir/]AnNamir™ (1-Million views, thanks!)[/url], on Flickr


[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/7430549766/][img]http://farm6.staticflickr.com/5326/7430549766_133fbfc7a0_z.jpg[/img][/url]
[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/7430549766/]Ilusi & Fantasi | UNEDITED[/url] by [url=http://www.flickr.com/people/annamir/]AnNamir™ (1-Million views, thanks!)[/url], on Flickr


[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/7377173528/][img]http://farm9.staticflickr.com/8021/7377173528_819d38c237_z.jpg[/img][/url]
[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/7377173528/]HAPPY WEEKEND | Demi Masa[/url] by [url=http://www.flickr.com/people/annamir/]AnNamir™ (1-Million views, thanks!)[/url], on Flickr

Share this post


Link to post
Share on other sites
hahaha.. takde apa laa... tapi.. dia iklan kan barang dia pulak... buat iklan TV 3 sini.. mana bleh... wakkakakaka...

Share this post


Link to post
Share on other sites
[quote name='akuccputsedut' timestamp='1342679474' post='1083472']
hahaha.. takde apa laa... tapi.. dia iklan kan barang dia pulak... buat iklan TV 3 sini.. mana bleh... wakkakakaka...
[/quote]
OiC, nice job :35:

Nah, antara yg terbaru juga dlm photostream ambe...


[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/7862118482/][img]http://farm8.staticflickr.com/7112/7862118482_82ef612f86_z.jpg[/img][/url]
[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/7862118482/]My 1st Ever Milky Way | Tabaarakallah![/url] by [url=http://www.flickr.com/people/annamir/]AnNamir™ c[_][/url], on Flickr


[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/7674205838/][img]http://farm9.staticflickr.com/8149/7674205838_5e3c2c7158_z.jpg[/img][/url]
[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/7674205838/]8 Kemuliaan Bulan Ramadhan[/url] by [url=http://www.flickr.com/people/annamir/]AnNamir™ c[_][/url], on Flickr

[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/7606467182/][img]http://farm8.staticflickr.com/7137/7606467182_f833d2a8b8_z.jpg[/img][/url]
[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/7606467182/]Salam Ramadhan | رمضان كريم |[/url] by [url=http://www.flickr.com/people/annamir/]AnNamir™ c[_][/url], on Flickr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wah lama tak post dlm ni rupanya...

Start balik lah, saya ambil imej terbaru je la dlm flickr saya ni, 

insyaAllah lepas ni akan sertakan sekali dgn Exif setiap foto saya.

[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/8544374016/]8544374016_bcbc315274_c.jpg[/url]
[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/8544374016/]Moga Dalam Rahmat Allah | Panorama[/url] by [url=http://www.flickr.com/people/annamir/]AnNamir™ c[_][/url], on Flickr

[b]Camera Model -[/b] Nikon D300S
[b]Lens -[/b] Tamron 17-50mm
[b]Focal Length -[/b] 32mm
[b]Aperture -[/b] f/13
[b]Shutter Speed -[/b] 1/25"
[b]ISO -[/b] 100
[b]Info -[/b] Foto panorama ini dihasilkan drpd 5 foto vertical yg diambil secara handheld.

[b]Post Processing:[/b]
- Merged kesemua 5 foto RAW dlm Photoshop.
- Kenakan Tonal Contrast dan White Neutralizer drpd Nik Software filter flm P'shop.
- Tambah alyer Vibrance utk naikkan sedikit saturation pd foto ni.
- Dan kenakan sedikit Contant Aware clone stamping untuk buang distracting element.

Share this post


Link to post
Share on other sites

fb takde ke ustaz?? lame tak like photo kat fb ustaz :D


Hihi, trima kasih support saya sebelum2 ni ;)
Bulan 5 ni cukup setahun saya deactive fb saya, insyaAllah saya akan buka semula nanti,

cuma belum dirancang lagi bila tu, mungkin esok, lusa, bulan depan, taun depan hihi ;p

Share this post


Link to post
Share on other sites


Hihi, trima kasih support saya sebelum2 ni ;)
Bulan 5 ni cukup setahun saya deactive fb saya, insyaAllah saya akan buka semula nanti,

cuma belum dirancang lagi bila tu, mungkin esok, lusa, bulan depan, taun depan hihi ;p

ingat kan saya sorang jer yang tutup FB.. rupanya ada jugak yang lain yek... hihihihi...     

Share this post


Link to post
Share on other sites

ingat kan saya sorang jer yang tutup FB.. rupanya ada jugak yang lain yek... hihihihi...     

Hihi... tutup utk peace of mind, dan lebih fokus pd real life  :42: 

Btw, ni foto terbaru saya yg di-capture petang Ahad lepas:

[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/8570451543/]8570451543_9f0431ea75_c.jpg[/url]
[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/8570451543/]Masjid Darul Quran | HDR[/url] by [url=http://www.flickr.com/people/annamir/]AnNamir™ c[_][/url], on Flickr

[b]Camera Model -[/b] Nikon D300S
[b]Lens -[/b] Tamron 17-50 f2.8
[b]Focal Length -[/b] 17mm
[b]Aperture -[/b] f/16
[b]Shutter Speed -[/b] 7 exposures
[b]ISO - 100[/b]
[b]Post Processing:[/b]
- Proses tone mapping menggunakan Details Enhancer dalam Photomatix.
- Photoshop:
- "S" curves adjustment.
- Add layer mask: Photo filter (Cooling filter 82) pada bahagian masjid sahaja utk betulkan white balance masjid.
- Frame dan shadow editing, juga watermark editing.
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/8666532323/]8666532323_cd03d7e7bb_c.jpg[/url]
[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/8666532323/]Masjid DQ in B&W Slow Shutter[/url] by [url=http://www.flickr.com/people/annamir/]AnNamir™ c[_][/url], on Flickr
[b]Camera Model - [/b]Nikon D300S
[b]Lens - [/b]Tamron 17-50
[b]Focal Length - [/b]17mm
[b]Aperture - [/b]f/29
[b]Shutter Speed - [/b]30 seconds
[b]ISO - [/b]100
[b]Filter - [/b]ND400 + Lee GND 0.9s

Edited by AnNamir

Share this post


Link to post
Share on other sites

[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/8681101651/]8681101651_10b7cf9d8e_c.jpg[/url]
[url=http://www.flickr.com/photos/annamir/8681101651/]*Full Moon with Lunar Eclipse and a Plane too ;) | Gerhana Bulan Separa[/url] by [url=http://www.flickr.com/people/annamir/]AnNamir™ c[_][/url], on Flickr

Camera Model - Nikon D300S
Lens - Sigma 70-200
Focal Length - 200mm
Aperture - f/7.1
Shutter Speed - 1/500
ISO - 100
*Unedited


Alhamdulillah rezeki saya di awal subuh Jumaat 26/4 haritu, terlepas nak menunggu gerhana bulan awal pagi tu, jadi lepas solat subuh try jugaklah shot sekeping dua di penghujung fasa gerhana waktu tu, sambil shot dua tiga keping tu, berenti rehat kejap, letih sebab handheld, tiba2 terdetik kalaulah ada kapal terbang lalu, kemudian letakkan mata kat viewfinder, dan terus nampak objek lalu, dan tangan otomatik la prap prap prap shutter, alhamdulillah dapat la tiga keping siluet flight tu interframe depan bulan tu hihi... rezeki pagi Jumaat :)

 

8683055198_e171769db0.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

salam.

 

momen kapal terbang lalu tu memang cun. saya budak baru belajar. cuma detail setting kamera untuk 'sesekali mendongaklah ke langit tu sama dengan 'darul quran ' ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

lama dah post tu. tapi nak tau juga hardware yang dipakai. lens apa, setting dan sebagainya. nak tunggu kapalterbang lintas lagi.

Share this post


Link to post
Share on other sites

lama dah post tu. tapi nak tau juga hardware yang dipakai. lens apa, setting dan sebagainya. nak tunggu kapalterbang lintas lagi.

bukan dah de details ke dalam post gambar tuh.. pelik... fenomena bulan besar dari biasa baru2 nih ada sesapa snap picture tak..??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...