Jump to content
tengkuhaadi

Kereta Negara Kita X Bagus?

Recommended Posts

xsemestinya kalo wt pekak pemikiran org tu dh rendah dari ko c-fu..ntah2 pemikiran ko lg rendah dari dia..hahahahaha. ko yg perasan sendiri pemikiran ko tinggi :P

takpe biarkan dia dgn fakta dan pemikiran dia. biasalah org muda nie darah cepat panas. jadi mudah aggresif. lagipun dia bercakap pada sudut yg berbeza. (dia sendiri yg cakap) kebanyakkan yg merungut pasal ketidakpuasan menggunakan kereta nasional kita. yg dia cakap pasal safety design kereta nasional kita.

abis tu c-fu ko pakai keter aper. nak juga kita org nie tahu. :).

emm dari pemerhatian akulah....kalo mampu belilah kereta yg kita rasa dpt memuaskan hati kita. bukan bermaksud kita ini cepat berasa puas hati pada sesuatu perkara. cuma kadang2 tu bergantung pada kemampuan kita dan keadaan. so fikir2kanlah sendiri. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

abis tu c-fu ko pakai keter aper. nak juga kita org nie tahu. smile.gif.

ako cukup fedap ngan mamat yang main tanye tu tanye ni yang ako dah jawab dulu2 lagi. mesti melayu ni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ako cukup fedap ngan mamat yang main tanye tu tanye ni yang ako dah jawab dulu2 lagi. mesti melayu ni.

hhhee cput buat havoc lagis lol....org siam la mcm dia manalah paham ttg melayu nis..

apa2 pon korang nak beli keta malaysia atau tanak..bergantung pada poket korang....mmg heran...dah tau r&d proton cam taik...tapi ramai gak beli keta proton\produa nis..termasuk aku...sbb apa aku beli keta malaysia??..krn aku pk first keta biarlah keta malaysia..lagipon ekonomi diri blm bagus....2nd car nanti amik lah keta import...tapi jgn lupa...nak kondem keta malaysia pon berpada2 laa...sbb aku tengok keta2 jenama lain kat market pon ada tu lagi bangsat dari keta malaysia..cth jenama KIA dan naza(Sutera) yg cam hampeh tu..quality lagi x100 teruk dari keta malaysia...

dan jgn ingat mercedes dan bmw tu tadak masalah....byk kmpleh aku baca...mcm lampu masuk air etc....kalau kowang nak berlagak sgt amik jer keta import tu...pastu bersedialarrr...sgn kos2 repair sparepart keta import nis...

conclusion dia mudah jer

keta malaysia=low kualiti,byk spartpart,kat kedai potong pon byk..spare part murah sbb kebanyakan part buatan malaysia

keta import=high kualiti, namunbyk jugak model kualiti cam sampah, bersedialarr beli spart part riban2...gear box mercedes=rm30k, honda=rm10k

korang duit byk amik import tadak duit diam2 jer pandu keta msia tu...peace

p/s:- ayat aku merapu2 sbb taip benda alah ni depan lecturer mengajar..haha

Share this post


Link to post
Share on other sites

dari dulu sampai kini crap-fu nih mmg suke mainkan sentimen "mesti melayu" tuh. and then dier nih memang suke kalo ader isu yang membabitkan "sesuatu yang tidak baguih pasai barangan sendrik". jadik kalo dia sendrik senang jeks wat kesimpulan sendrik, dalam erti kata lain, suke merapu, aku pung nak gaks merapu satu perkara: mamat nih bukannyer warganegara malaysia, tapi pendatang haram jeks, dan sama jeks la dengan minah minah lain dalamnih yang berdegar degar dok kutuk proton tuh. sama jeks takdek bezanya dengan crap seko nih :D

bila aku dok baca balik, senang jeks sebenarnyer, si pemula topik bukannyer kate TAK BAGUS, tapi X BAGUS. X tuh variable, jadik ikut ngkorang sendrik ler nak isi samade X=amat X=tidak. ekekkekek :P

biasaler witchblade, derang nih sumer memang SENANG terpengaruh dengan satu citer yang bleh menyokong ketidaksukaan mereka terhadap sesuatu. senang jeks konsepnye. ngko tak suka A, tapi suke B, and then datang satu citer mengatakan A tak baguih. ahaaaa memang berapi api ler derang dok pancung A habis habisan. dalam masa yang sama, B pung ader cacatnya, tapi disebabkan suke, ataupun A tuh lagik teruk dimatanye, maka dikutuk perabih A sampaikan isu B tuh tenggelam.

jadik kembali ler pada perkara paling mudah. suka, pakai, tak suka dok dendiam jangan membebel macam ayam murai. ayam murai kalau berketak pasai reban derang busuk, atau tak cukup sifat, hasilnyer sama jeks, pasai ayam tuh berketak tapi orang keliling tak paham pung aper ayam tuh bunyik. sama ler kes dalamnih, dok berkokok sana sinih proton itu ini itu ini, dalam masa same, dok pakai gaks, pulak tuh berketak dengan bahasa yang merapu rapu takder fakta dan yang paling lawak, berketak stakat abih pusing forum jeks. memang takkan ader aper aper. tuh just nak puaskan hati sendrik jeks kutuk benda yang ngko yang suke, sama ler cam ayam.

anyway, berenti ler dari dok memburukkan sesuatu yang nampak buruk di mata ngko. ngko tak sedar, dalam ngko memburukkan benda camnih, datang ler spastik cam crap-fu nih dengan bangganyer memburukkan lagik keadaan dalam mase yang same memburukkan ngkorang.

Share this post


Link to post
Share on other sites

bila aku dok baca balik, senang jeks sebenarnyer, si pemula topik bukannyer kate TAK BAGUS, tapi X BAGUS. X tuh variable, jadik ikut ngkorang sendrik ler nak isi samade X=amat X=tidak. ekekkekek

EKEKEKEKE. genius membuat rumusan geliga.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Subject: A True Story About 2 Sons

Once, there was a family known as Malaysia. In 1985, they were blessed with their first born, Proton. The family loved Proton all they can. They gave Proton everything. They protected Proton from the bigger boys in Kindergarden. They told Proton, "You're young, you need protection from them. It's okay to make mistakes, you're young. Even if you don't learn from mistakes...it's okay...you are young."

Proton became spoilt. He always depended on parents and used up all his allowance on useless things. When he had to do his chores, he paid people to do it and the work is lousy, causing the parents having to call repairmen to fix all the mess that he made.

Anyway, when Proton was 10 (but he still acted like he is 1 or 2 years old), he had a younger brother, Perodua. At first, everyone thought this younger brother will be like Proton. Anyway, this new baby was more handsome and looks smarter than Proton. Malaysia knew there is a possibilty Perodua could be smar ter than Proton. Since they love Proton so much, they decided that Perodua can only learn a few things. Cannot learn the same thing as Proton. This is so that Perodua wouldn't beat Proton at what Proton is doing.

Although Perodua was also protected by Malaysia, he learn to be independent very fast. He made good friends with Daihatsu, who had an elder brother Toyota. The two of them helped Perodua in everything. Perodua, being independent and smart, learnt a lot and in a short while, was becoming as good as, if not better, than Proton.

Malaysia realized that Perodua was becoming better than his brother. Although proud of Perodua, they still love Proton best. They paid Lotus (which is older and well known worldwide) to be friends with Proton. Using this advantage, Proton mentioned Lotus everytime he wanted to tell people about himself. On this own, he was still the same.

Moreover, Proton is always not updated. When doing his work, he still uses the typewriter an d refuses to use the computer. Perodua, so much younger, used the computer, with broadband for his work. Perodua was improving so much that Toyota has assigned him with his work, codename Avanza.

2005. Proton is 20 years old, Perodua only 10. It was obvious that Perodua was the more successful of the two siblings. What is worse, Proton said he still need his parents to help him for another 10 years. He still need to protection from the big boys. In May 2005, Perodua was about the show Malaysia his best work so far...codename Myvi. Proton, being jealous...quickly came up with an unprofessional remark about Perodua's work and show his work at the same time as Perodua on purpose

The future of Malaysia and her two kids are still unknown. But it would be obvious that Perodua will shine, leaving Proton crying. It would be a wonder if in 2015, Proton will ask Malaysia for another 10 years of help and protection...maybe this time...protection from Perodua as well...... .....THE END

ni email yang aku dapat..cerita pasal proton and perodua...

***dah semakin panas topik ni. bukan pasal kereta tapi pasal mamat C-fu ni..

Share this post


Link to post
Share on other sites

ako cukup fedap ngan mamat yang main tanye tu tanye ni yang ako dah jawab dulu2 lagi. mesti melayu ni.

masalahnyer takdelah aku tanya. sbb aku follow juga ape yg korang bincangkan. yg ade ko cuma beritahu jenis kereta kawan ko yg dia pakai masa kat ostolia ko dulu. hehe :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kereta national kite boleh digunakan oleh rakyat Malaysia nak-

gi jalan2 ke, nak gi kerje ke, nak makan angin ker- tp masih xpuas ati ngan kualiti dier.

Service kire orait, siap ader follow-up pas beli.

Kalo compare dgn kereta luar negara- absolutely Hampesh-harharhar- :lol: (no offence)

Share this post


Link to post
Share on other sites

masalahnyer takdelah aku tanya. sbb aku follow juga ape yg korang bincangkan. yg ade ko cuma beritahu jenis kereta kawan ko yg dia pakai masa kat ostolia ko dulu. hehe :P

masalah ako ke kalo ko tak reti bace?

Edited by C-Fu

Share this post


Link to post
Share on other sites

dan satu lagi hakikat , kereta proton direka adalah untuk kemampuan kebanyakan orang malaysia ...kalau buat cangih2 , power2 ...harga mahal , siapa nak beli kan :D

Edited by saltfire

Share this post


Link to post
Share on other sites

dan satu lagi hakikat , kereta proton direka adalah untuk kemampuan kebanyakan orang malaysia ...kalau buat cangih2 , power2 ...harga mahal , siapa nak beli kan :D

betul tu...harga kereta malaysia proton/perodua/naza ke... mengikut kemampuan rakyat malaysia... TAPI...

kalau kereta luar tu tak dikenakan cukai melampau..katakan kereta honda/toyota cukainya cuma 100%, maka kereta honda/toyota pun akan berada dalam kategori mampu....

sebab kalau dibandingkan keadaan kualiti dan harga, pasti kereta proton/perodua ni mahal...

tak caya... check balik harga kereta proton di luar negara... check balik kereta import kalau tak ada cukai lepas convert to RM.. bandingkan harga...

kerajaan buat cukai tinggi2 pada kereta import supaya industri automotif negara tak lingkup macam tu saja... letakkan harga runcit kereta tempatan pada tahap selamat, supaya walau berlonggok kereta tempatan yg kilang dah buat tak dapat dijual, proton tetap tak akan rugi/bangkrap, sbb harga kereta yg walau tak capai target jualan, dah mampu tampung kos pengeluaran...

sapa2 sini kerja engineering atau apa2 la yg tahu harga kos sebuah proton iswara / perodua kancil... harga kos, bandingkan dgn harga jualan... setelah dicampur tolak kos2 lain yg mungkin perlu ditampung... brp agaknya margin untung sebuah kereta tempatan....

Share this post


Link to post
Share on other sites

:lol: kalo cukai kete import tak melampau susah la nak jual kete proton ..

proton ni lebih kurang menyalahgunakan kelebihan yg dia ada,kalo dulu2 takpe lagi ..sekarang ni patut buat ler kete kualiti sikit , biar bersaing ngan kete luar , bukan nak harap cukai kete import tinggi , biar sume beli kete proton jek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Proton <<-- kualiti tak berbaloi dgn harga..mmg proton murah..sbb keta import dikenakan cukai smpai 300% kalo tk silap..aku yg dh pakai byk model proton mmg lepas ni kalo mampu tknk pakai proton dah..

rosak yg mengarut2...tmpt bukak pintu patah..tmpt bukak glove compartment patah..power window problem..lps tu bunyi2 yg tah ape2 time driving.. kalo compare ngan nissan sentra ayah aku dulu yg dh lebih 10 tahun pun tkde bunyi2 n prob2 tu...gen2 member aku air siap masuk ikut windscreen dpn time hujan..tank petrol kn tukar..n mcm2 lg la..

mmg hampeh laa...yg org kaya2 dpt la pakai merc bmw honda suma...ade survey kt mane tah ckp hanya 13% pengguna proton akan beli balik model tu...

:ph34r:

Share this post


Link to post
Share on other sites

ada sapa2 sini yang boleh tolong jawap soalan ni

kenapa kereta proton yang dieksport ke luar negara lebih berkualiti?

satu soalan jer...

Share this post


Link to post
Share on other sites

sbb negara tu kawalselia keta proton yg dieksport masuk kenegara mereka...kira proton kena ikut standard yg telah ditetapkan oleh mereka...tu sbb proton negara kita tak sama dgn proton kat U.K

Share this post


Link to post
Share on other sites

sbb negara tu kawalselia keta proton yg dieksport masuk kenegara mereka...kira proton kena ikut standard yg telah ditetapkan oleh mereka...tu sbb proton negara kita tak sama dgn proton kat U.K

Sbb government nak suruh malaysian tampung kos industri n tampung harga keter proton kt oversea....tue jer...

Share this post


Link to post
Share on other sites

apsal ko tanak tanye dengan ilmu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

kalo lower quality mcm dlm domestic market sah2 sangkut kat pelabuhan jer keter2 tu kat UK, AUS etc...

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku nak tanye korang sebab apa kete proton murah je kalau 2nd punye???kete lain tak lah macam tu...mak aku beli proton iswara tahun 2000...baru je jual 10k je laku...kete toyota, nisan tak lah seteruk itu??? ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...