Jump to content
C-Fu

Game Ape Yang Korang Dah Buat?

Recommended Posts

err bleh anto gambo lagi ker ni.. admin x marah ker??

ade 15 scsht lagik nih.. bley hanto ker..

kalu bleh ni aku nyer interface tuk level2 seterusnyer..

ni tuk level masa kt makam nabi kt madinah..

user posted image

perkara yang perlu dibuat pd lvel ini termasuklah pemilihan doa yang perlu dibaca..

ni masa kt hotel kt mekah

user posted image

level ni kiter kene carik brg tuk keperluan spt visa, IC, baju Ihram, kunci pintu(kalu x jumpa pintu dpn x leh buka) buku panduan hj dll..

scnsht masa kt luar hotel penginapan.. dah kuar dari bilik.. korang rujuk kt atas kanan screen.. kunci dah jumpa n dh bleh kuar.. he he..

user posted image

ni gambor masa kt jamrahtul ula.. perkara perlu dilakukan ialah pungut batu melontar batu kt tiang tuu.. 7 batu sumanyer, rujuk kt screen atas kiri tuk batu terkumpul..

user posted image

ni masa kt jamrahtul wusta..

user posted image

cam.. okey ker.. arap korang bleh bagi pendapat msg? tuk improve game nih.. cz game nih masih dlm peringkat memasukkan coding nyer..

arap x me'marah'kan admin cz anto bebanyak kt sini..

Share this post


Link to post
Share on other sites

err.. leh anto lagik ker ni admin.. sbb lepas nih aku nak terang kan plak pasal mcm mana nak main game ni spt tips,objektif, minimap dan interactive question...

err.. leh ker??

okey lar ni scnsht yang terakhir..

ok, masa memula satu level bukak, tips spt ni akan dipaparkan.. ni bertujuan supaya player tau apa yg harus dibuat masa kt lvl tu, tips ni blh ditutup n dibuka bile2 masa ikut suka player...

user posted image

pastuh.. masa dlm game akan ade bende huruf ? dan i yang berpusing.. bile player dekat bende tuh akan kuar splshscrn sama ada tuk soklan ataupun tuk information..

user posted image

nih cuntuh soklan yang muncul bile dkt ngan bende ? berpusing tuh..

kiter bleh pilih jawapan dgn menekan huruf A / B / C kt keyboard anda..

kalu betul.. markah bertambah, kalu salah markah ditolak..

user posted image

ni plak mini map bagi game ini.. peta ni bleh dibukak atau ditutup sesuke hatinyer dengan menekan kekunci M kt keyboard anda..

user posted image

ok tu jer lar aku nyer pengenalan game.. arap2 lar korang x marah aku anto bebanyakkk scrnshoot kt sini..

oyer.. game ni adlh continous game yang akan scra otomatik gi kt level seterus nyer bile anda meng 'on' kan sesuatu trigger dgn syarat anda dah langsaikan suma objektif kt sesuatu level tuh.. permarkahan gak ader dibuat ngan baik kt game nih..

antara ciri lain game nih..

-ader 2 splash screen ( intro ) sblom masuk kt game nih..

-x ader movie intro.. aku x sempat buat lagi..

-mase changing level ader splsh screen tuk loading scrn

-ader bunyi-bunyian tambahan spt bunyi burung, keta, lagu pdg pasir, azan dll

okeh lar arap korang x boring ngan aku nyer penerangan pnj lbr nih.. kalo ader ape2 cadangan atau pendapat ker bleh lar bagi kt sini.. sebenarnye game nih pun msh banyak kelemahan bnyk bugs lagik.. aku dlm prss akhir melengkapkan skrip..

kalo sesapa yang berminat tuk mengetahui ngan lebih baik lagi.. sila emel aku kt [email protected] aku blehlar tunjuk ajar skit setakat yang aku termampu.. aku gak bleh bagi source code kalu korang berminat..

oke ler.... arap2 mister admin kiter x marah ngan aku nyer scrnsht nihh.. cuak gak aku hantar bebanyak nih..

Share this post


Link to post
Share on other sites

pergh besa nye bilik

bilik orang gi haji zaman skarang camtu ke? ako gi mekah dulu gile la nak dapat bilik besar camtu

Share this post


Link to post
Share on other sites

wa ka ka... game sebeno nyer ade 2 view.. satu lagi ngan 3rd person.. masa kiter 1st person tuh memang nampak besor but bile masuk mod 3rd person memang nampak ngam..

lagik pun kalu nak kecik kan bilik bleh gak, bt susah nak design skit.. bilik tuh kira bilik tuk VVIP la kot laugh.giflaugh.giftongue.gif

tu la mcm aku kate kat atas.. game nih masih banyak kelemahan dan bugs yang masih perlu diperbaiki..

anywy, thanks atas pendapat n komen.. smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

cam best jer game nih...

Game ni First Person View ker? atau ala RPG ... ?

Nampak menariklah game ni... lom ada orang buat lagi game pasai haji ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

thanks lar..

game ni mungkin bleh lar dikategorikan game e-learning.. ala ala RPG pun bleh gak.. game nih ade due view 1st n 3rd person.. caranyer ada satu button perlu ditekan kat keyboard... but mcm yang saye kate kat atas.. game nih masih banyakk lack kat sana sini.. moddeling nyer pun cincai jer.. aku x tau nak model.. tunggu lar bile nak kuarkan final version baru aku buat model yang bagus2..

tuh lar tuh alternator... susah 10x buat game pasai haji nih.. bab x bleh buat sesuka hatinyer.. dier nyer environment pun x leh bubuh cincai.. kene tiru keadaan tempat tuh yang sebenor nyer...

memule tuh jenuh gak aku kaji pasal haji nih.. merata-rata aku carik gambo dier tuk ref tuk design interface...

nih aku bagi due lagi scrsht.. intro-splashscreen.. blh lar dikatakan logo campeni laugh.gif

user posted image

user posted image

logo nih kuar sebagai intro game...

Share this post


Link to post
Share on other sites

laa.. sambung lak gambor tuh.. gambor tuh ader due sebeno nyer...

ader due intro kuar.. memule gambo kat atas tuh.. pastuh gambo tuh kan fade kndian ilang.. 2-3 sec gambo bwh tuh kuar.. pastuh fade.. pastuh menu game kuar... movie aku x sempat wat lagi.. tapi aku ingat nak wat gune 3dsmax 6..

Share this post


Link to post
Share on other sites

best gila la ko adieX ..haji pun bleh jadi game infotainment smile.gif

hebat2..

lawa ko punya model bngn tabung haji tu.. yg shading tu shading betul ke teksture tu?

lagi satu nak tanya buat pokok tu, daun2 dia byk tu.. ko buat polygon satu2 utk daun ke atau ada guna certain tachnique?

nak tanya lagi (byknya aku tanya) ada guna external library tak, mcm utk physic engine atau scene management?

Share this post


Link to post
Share on other sites

wa ka ka.. taklah sampai begitu advance.. aku buat sempoi2 jer..

tuk pengetahuan ko tuh aku gune texture ngan campur sket shading.. textures tuh aku ambik sebahagiannyer (terutamanyer mase nak wat design dlm bilik n lift ) textures CZ:Condition zero... pastuh pokok tuh plak sebijik teknik aku gune mcm pokok kt CS or halflife.. aku gune sprite...

kt tbg haji tuh sebenor nyer ader keta lalu-lalang... tuh aku buat skrip tuk tentukan laluan keta tuh..

satu lagik.. mase aku bangunkan game nih aku banyak rujuk kepada CZ:Condition Zero & half life tuk design... ader gak satu dua sound aku amik dari CZ & half life.. cam bunyi pintu bile bukak atau tutup.. bunyik tapak kaki, bunyik lift turun naik dll. aku amik sikit jer lar... lift aku buat berpandukan lift kat CZ tuh.. tapi taklar sampai power mcm tuh...

satu lagi korang perasan x masa main CS kat map cs_arabstreets.. ader lagu arab dier yang mendayu-dayu tuh kan.. aku amik gak lagu tuh msk dlm game nih.. but dlm final version mungkin aku x kasi msk.. tkt kena saman orr...

coding tuh aku fikir + buat rujukan kat mana-mana..

tntg external library tuh aku rase ade gune skit terutamanyer wat engine tuk tentukan movement ngan trigger2 dlm game nih...

anyway tq for asking... smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

nih satu lagi screen shoot aku nak kongsi kat sini..

scrnsht masa kat makam nabi S.A.W kat masjid nabawi, madinah...

user posted image

Share this post


Link to post
Share on other sites

mmmm..adieX, aku nak menyumbang kepakaran gak nih... kalu ko rasa takde masa nak memodel, aku dgn rela hati leh tolong... hahaha.. aku pon bosan tahap melampau... pasal pokok tu, pesal tak guna alpha blending je, rasa lagik ringan... wallahua'lam...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ha ha..

woit aku ader demo nih pasai game kt atas.. ~7MB..

kat ner aku leh upload bende ni arr.. korang ader idea ker..

Share this post


Link to post
Share on other sites

muhdnasron.. aku rase pokok tuh aku gune teknik alpha blending la tuh..

cari satu gambo pokok, kendian jadikan sprite.. bubuh alpha blending skit dengan syarat latar pokok tuh mesti pure black... pastu buat satu block dan masukan tex pokok tuh kat blok tadik.. ta daaa.. jadik dah..

biler aku buat game nih baru aku tau game2 seperti halflife ngan CS banyak menipu dari segi design mad.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

err muhdnasron, ko tau ker kat ner nak upload aku fail ~7MB? aku dah terai gune aku nyer website kt geocities tp x jadik lar..

Share this post


Link to post
Share on other sites

tq..

sebenornyer aku dah terfikir nak mcm tuh bt x leh, fail2 game tuh x leh dipch2kan coz akan menyebabkan game tuh x leh run...

bt, tkpe lar aku try skali lagik..

Share this post


Link to post
Share on other sites

lor.. mmg la... tp sblm nak donlot tuh, ko buat la manual camna nak extract.. tp kalu pakai winzip, kalu kita wat multiple spanning, dia akan unzip kat folder yg sama... pastikan ko tick use folder names.... aku dah wat dah dulu masa nak distribute game aku.. so far, ok je...

wallahua'lam..

Share this post


Link to post
Share on other sites

waa.. tui gak apa yg ko cakap tuh.. bt kt kes game nih memang dier nyer files x bleh usik langsong.. bygkan aku hidden satu file pon dh kondem, x leh run...

BTW... nanti lar aku try aper yang ko cadangkan tuh...

lagikpun beso sebone nyer file nih ~25 MB.. aku dhg comprss gune winrar.. kecik lar sket...

Share this post


Link to post
Share on other sites

muhamadnasron, winzip boleh pecahkan file? Aku pernah try tapi rasanya takleh. Camne kau buat? Kalau pecahkan ke disket by disket aku tau laa. Tapi nak pecahkan kpd multiple file dlm folder yg sama boleh ke?

Kepada yg guna OpenGL, boleh cite skit level korang katne? Collision detection yg camne korang dah boleh buat. Library/loader yg korang tengah syok pakai. Metal reflection or shining objct korang buat camne?

Dulu ada buat game pinball. Tapi terbengkalai coz collection detection tak berapa boleh pakai. Bab yg susah is nak bezakan bola tu hit samada dari tepi atau bawah. Kalau korang tau cara dia tolong ya.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Coisox ??? ni binqay nih.. tuka imej kee....?? hahahhaa

welkom bek.. otai gaming.. hahahhaa

winzip mmg leh spann kan.. tp of course, kene guna disket... buat dalam disket dulu.. pastu, copy sume disket tu ke dlm hdd dan upload la sume fail zip tuh.... ok?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...