Jump to content
cili

Belajar Repair Comp Dlm Sehari

Recommended Posts

ada tak cos cam tuh ?

dlm sehari belajar dah boleh buat semua yg patut dlm repair computer?

semua yg basic2 ler. macam pasang pc, upgrade comp, tukar h/disk, etc2

Share this post


Link to post
Share on other sites

boleh kalau ko nak cuba sendiri, tapi mesti la ada peralatan sendiri. dan bahan ujikaji sendiri (sebiji komputer yang lengkap semuanya). dan jangan takut kalau komputer tu elok elok boleh pakai, last last terus lingkup.

macamtu la aku dulu, memula cpu yang aku godek, jahanam sebab screwdriver kena kat motherboard, adatu short agaknya kena elektrik statik kot.

akhirnya aku berjaya juga. takla sehari, tapi tak la sampai seminggu

Share this post


Link to post
Share on other sites

cubalah cari dalam link ni:

http://www.training.org.my/

atau pergi link bawah ni dan 2 link bawah Bimbingan Online tu adalah cara² nak pasang pc dan panduan baiki pc:

http://www.inspirelab.com/v2/index.php?opt...ntpage&Itemid=1

Try n Error, Learn What Make Error, Fix The Error n You Become Terror.

Share this post


Link to post
Share on other sites

akhirnya aku berjaya juga. takla sehari, tapi tak la sampai seminggu

aku ade la amik 6 thn...........mase aku form 1 dulu dah mule ke hulu hilir usung CPU MMX 200MHZ pegi kedai repair.......klao org kedai tu repair 5 jaskrg alhamdullilahm.............5 jamlah aku duduk kat situ nengok..............skrg alhamdullilah............tatkala org masih blajar dan perah otak cam mana nak fix PC ............pada masa yg sama aku dah keje sebagai technician komputer................bangganya..... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kualiti MLVK untuk Ass.Tech 720 jam & Comp Tech 1200 jam.

Tu pun belum terer ... he..he..he.

tu kalo MLVK atau Comp Tech................kalo snirik pi usung CPU gi kedai pastu kluar duit ratus2............cam mana?... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

tq tq

ade tak sesiapa sini yg kerjanya 24 jam repair pc ?

bole ke aku lepak dgn dia 2-3 hari.

bayar rm50 sehari, ajar aku sambil dia repair customer punye computer ?

so sambil berenang minum air.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tq tq

ade tak sesiapa sini yg kerjanya 24 jam repair pc ?

bole ke aku lepak dgn dia 2-3 hari.

bayar rm50 sehari, ajar aku sambil dia repair customer punye computer ?

so sambil berenang minum air.

ade............aku....kalo nak PM aku..........aku bleh ajar ko Dr A hingga H eh silap hingga Z...............tapi xdelah 24Jam............agak2lah :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

boleh kalau ko nak cuba sendiri, tapi mesti la ada peralatan sendiri. dan bahan ujikaji sendiri (sebiji komputer yang lengkap semuanya). dan jangan takut kalau komputer tu elok elok boleh pakai, last last terus lingkup.

macamtu la aku dulu, memula cpu yang aku godek, jahanam sebab screwdriver kena kat motherboard, adatu short agaknya kena elektrik statik kot.

akhirnya aku berjaya juga. takla sehari, tapi tak la sampai seminggu

Ikut cam cakap bro ni.... idea ko nak lepak 2 ke 3 hari dgn org repair computer tu memang baik.... so that ko tak la fobia sgt nak sentuh hardwares. tapi lepas tu ko kena ada la peralatan sendiri, jahanamkan pastu repair balik sendiri.

Pastu nak jadi terrer... kena belajar settle masalah orang lain... kalau ada peluang kom member rosak... cuba offer diri repair. Pastu involve dalam forum camni... belajar masalah orang lain dan cuba selesai masalah org lain... camtu baru leh terrer... takdenya boleh terrer sehari.

Takde shortcut nak belajar apa2 pun.... takes a long time, but trust us, it worth for your time.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Belajar membaiki PC nih, bukannya boleh belajar dalam sehari... malah kalau ada buku yang claim bleh ajar dalam 24 jam (cam buku Idiot Guide's : PC Repairing in 24 Hrs) tu pun bukanya 24 jam kita nak buka buku tu secara terus.. sebab kita kena baca satu jam untuk satu topik, dan berbelas-belas jam untuk kita fahamkan topik berkenaan. Tu tak campur dengan masa untuk mempraktik lagi.

Merepair kompiter nih memerlukan kesabaran (nak install tu dan nih), ketahanan mental (nak fikir solution) dan fizikal (kot-kot kena karan ka...mana tau :P ) Kita boleh mempelajari cara merepair kompiter dalam 24 jam, tapi bukan dalam sehari. Kerna 24 jam tu boleh dipecahkan kepada segma-segma masa contohnya dalan sejam sehari. Tapi dalam sehari kita takkan boleh pulun untuk semua jenis pembelajaran. Itulah perbezaan diantara 24 jam dan sehari :)

Nak belajar sendiri, memang dengan cara try and error. But from that error you can gain some expirence about what are you doing, and you will try to solve that error by your own way. That much better that you learnt something, but never put it in your practice.. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

blaja pelahan2... kalo ader tmpt berguru lagi bagus.. die bole bagi "case study".. hehe.. tak pun die bole rosakkan satu pc, suruh ko repair... kalau blajar godek sendiri, ko akan terkial2 dgn lamanya.. tp pemahaman ko ttg sys pc tu sendiri akan lebih mantap...

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku setuju takder shortcut tapi aku juga percaya bahawa dlm setiap bidang ada cara pandai dan cara kurang pandai utk belajar somethin. Boleh belajar cara sakit dan blajar cara kurang sakit.

Macam bukak biznez la boleh blaja dgn kena tipu rugi dua juta, dan ada yg rugi seribu jer.

so aku nak minimize cost, time and maximize output.

aku kat utara la ni, sometimes balik kl.

Edited by cili

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ada satu student duk lepak dengan aku dari pagi sampai petang pasang komp. esok dia tak datang demam konon.. :lol:

Dah tu yg mengajor tu bukan awek cun, cuba awek cun, dia tak datang aku yg datang! :lol:

Aku rasa better ko cari memana kedai pc yg beso beso, lepas tu ko cakap kat tauke dia ko nak praktikal dlm sebulan dan tak payah bayar konyer gaji/elaun..

Masa aku kat Kuantan 4-5 tahun lepas, aku ngan kawan kawan buat cam gini la.. tapi tak la sebulan je, dlm 3-6 bulan ada la.. mcam part time.. untung dapat bos ok, dia kasi elaun ke, belanja makan tengahari ke, dia kasi less bila beli barang dia ker.. memacam la dia kasi.. itu kalu bos baik, kalu bos tak baik, asik kena marah jek, tapi tak per la, janji rok! :lol::lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

salam...

bagus betul cili nih... ada usaha nak pertingkatkan ilmu dia...

at least dia berani bertanya... :)

cuma satu jer aku pesan, berani bertanya, kena berani gak repair computer...

sebab, utk 1st time, peratus nak jahanamkan computer tu memang tinggi...

sbb, ilmu tak betul2 mantap, pengalaman takde, dan takde guider ataupun guru...

so, sebelum mula apa2, study dulu skit2 (tak banyak pon sikit2) pasal computer...

contoh nya, apa tu master dan slave pada hard disk, cd-rom... apa tu sata... apa beza ide dengan sata...

tak lupa jugak motherboard mesti serasi dengan RAM dan hard disk yang nak dipakai...

pastu, kalau kebetulan member/sedara/tokey kedai/orang lain tgh repair computer,

jgn lepaskan peluang tgk sekali apa diorang buat... tak paham tanya diorang...

kalau diorang jawab, kira ok... tapi kalau diorang tak jawab, jgn amik hati... :D

tu jer lah kot... lagi satu nak repair pon pakai sense... (aku rasa laa...)

kena ada ala2 instict <<< betul ker aku eja ? :rolleyes:

selamat membaiki komputer ! B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

kt kontan? kedai mana bang petai?

Em ai no yu?ohkohkhokhohkohkohkho..

eeeeee, awak ni zer0neSax,itu 4-5 tahun dulu,sekarang ni boleh cuba kat MegaMall ke, Kuantan Pa.ra.de. ke, tak pom kat bangunan baru depan MegaMall tu.. banyak tu..

Erk, salam sayang kat awek awek cun noti kat sana.. KOHkhokhohkohkhohkoh..

Apapom, utk "reti" pasang cpu kat board s462, aku dah jahanamkan lebih dari 3 board dah.. ada yg patah, ada yg serpih ada yg tembus.. kohkohkohkhohkohkhokhohkohkhohko.. Stended la tu.. huhuhuhu..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Em ai no yu?ohkohkhokhohkohkohkho..

eeeeee, awak ni zer0neSax,itu 4-5 tahun dulu,sekarang ni boleh cuba kat MegaMall ke, Kuantan Pa.ra.de. ke, tak pom kat bangunan baru depan MegaMall tu.. banyak tu..

Erk, salam sayang kat awek awek cun noti kat sana.. KOHkhokhohkohkhohkoh..

Apapom, utk "reti" pasang cpu kat board s462, aku dah jahanamkan lebih dari 3 board dah.. ada yg patah, ada yg serpih ada yg tembus.. kohkohkohkhohkohkhokhohkohkhohko.. Stended la tu.. huhuhuhu..

oo camtu ka.. aku skang da keja la bang petaiBusuk.. keja ngn ada exp sndiri.. x yah blaja praktikal... khohkohkohkhokh...

aku blaja sndiri2 jek... sejak zaman skolah.. men bukak explore sndiri perut PC tu... Alhamdulillah stakat ni x dek kerosakan fizikal.. takat kerosakan rohani mobo tu je la.. rosak dara kena oc.. ahah.. dan hanya sekali! sekali jek aku jahanamkan mobo sbb extreem oc.. wakakkaka.. skang da bersara... :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...