Jump to content
uHu

Dhcp Server Not Responding

Recommended Posts

Hai...!!

actually laptop aku ade problem skang nie.. yg mana aku nyer laptop x dapat nak access internet... selain itu bukan cakap internet jer tp semua yg berkaitan la contohnyer yahoo massenger n etc... dia kata internet connection aku limited or no connections .. so aku pun klik la pada word tu dan try click button repair.. tapi x dapat gak solved problem aku nie... hmmm... tapi bila aku cabut plug cable internet dan cucuk kat pc bapak aku, ok la plak... senang je nak masuk internet... dulu laptop aku pun camtu.. tp kini tidak lagi...

setelah diteliti dan cari apa punca dier aku dapat word ini... "DHCP SERVER NOT RESPONDING"

so ?? korang tau x mcm mana nak mengembalikan connections internet laptop aku?? plz....

segala pertolongan anda amat di hargai.. semoga tuhan menambahkan ilmu2 anda yg sedia ada... amin

:(

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hai...!!

actually laptop aku ade problem skang nie.. yg mana aku nyer laptop x dapat nak access internet... selain itu bukan cakap internet jer tp semua yg berkaitan la contohnyer yahoo massenger n etc... dia kata internet connection aku limited or no connections .. so aku pun klik la pada word tu dan try click button repair.. tapi x dapat gak solved problem aku nie... hmmm... tapi bila aku cabut plug cable internet dan cucuk kat pc bapak aku, ok la plak... senang je nak masuk internet... dulu laptop aku pun camtu.. tp kini tidak lagi...

setelah diteliti dan cari apa punca dier aku dapat word ini... "DHCP SERVER NOT RESPONDING"

so ?? korang tau x mcm mana nak mengembalikan connections internet laptop aku?? plz....

segala pertolongan anda amat di hargai.. semoga tuhan menambahkan ilmu2 anda yg sedia ada... amin

:(

err.. limited connection or no connection, ikut yg aku tau menunjukkan network yg ko nak guna nih perlukan FIX IP. kalau ko kat office, cuba try usya mana2 pc yg ada internet connection & tiru sket2 configuration IP pc tersebut. jgn tiru bulat2 no. IP dlm column yg ke-4, kang tak pasal2 IP conflict

Share this post


Link to post
Share on other sites

tima kasih c-fu...

tapi masalahnyer aku bukan kat ofis... aku home user...

aku pakai streamyx... pakai satu cable jer...

camana ek nak slove?

Share this post


Link to post
Share on other sites

tima kasih c-fu...

tapi masalahnyer aku bukan kat ofis... aku home user...

aku pakai streamyx... pakai satu cable jer...

camana ek nak slove?

hurmm.. tp naper perlu nya DHCP server kalau pakai stimix?? aku pakai stimix juga tp terus direct ke modem DSL.. B)

Share this post


Link to post
Share on other sites

tu la pasal... mcm aku citer.. dulu aku terus cucuk then on...

xpe2 nanti aku cut n paste kan gambar2 yg berkaitan bg ko paham k...

Share this post


Link to post
Share on other sites

salam,

1. cuba tgk network properties, ada tak network LAN is disable?, kalau disable try enable

- check windows ip configuration, kalau direct to modem is dhcp ip address as client

- masuk run>cmd>ipconfig /all tgk dalam tuh win ip conf, kalau disable (nampak error media disconnected)

masuk:

- run>services.msc (windows xp pro)>check dhcp client service>start

- if, dhcp client STOP:

nampak: ip add: 0.0.0.0, subnet mask: 0.0.0.0, default gateway: -

2. check DNS server addresses, utk streamyx

202.188.1.5

202.188.0.133

utk arcnet, 203.115.225.25, 203.115.225.25 (115.225) terbalik kana, lupa ;)

3. cuba tgk driver pada network card NIC notebook ada tanda !/

4. disable firewall [email protected] firewall lain

cuba dulu..

Share this post


Link to post
Share on other sites

kay muffinxe... first of all tq...

neway aku dah buat semua step ko...

1) cuba tgk network properties, ada tak network LAN is disable?,

JAWAPAN : AKU NYER MMG ENABLED .. aku dh check dah...

2) yang run ipconfig tu aku dah buat dah... dan aku tau concept dier... so aku tgk xder masalah... dan xder pun tulis error media disconnected

3) run>services.msc >check dhcp client service>start

JAWAPAN : Yup memang aku pakai XP PRO ... dan aku dah try to start back aku nyer DHCP.. tapi still x ok gak... still said " Limited or no connection "....

4) NIC aku pun aku dah check xder pape corrupted or rosak... ( untuk makluman packed tetap masuk cuma packed received 0 )

5) disable firewall [email protected] firewall lain

JAWAPAN : AKU dah pun disabled seperti mana yang ko cadangkan...

so kawan2 ada suggestion lain??? hmmm :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

kay geng laptop aku dah ok dah...

rupe2nyer ade spyware kat dalam pc aku...

all network service such as smtp , hhtp n etc aku hilang.... but now dah ok dah...

thanks kepada kawn2 yang membantu secara langsung mahupun tidak...

benda ni telah mengajar aku ilmu network dgn lebih terbuka lagi...

finally thankz to IBM.... i like ur IBM Access !!! yehaaa... idup IBM! :P

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest
This topic is now closed to further replies.

×
×
  • Create New...