Jump to content
lanuncyber

Perlu Sangat Ke Ram Yang Tinggi?

Recommended Posts

benda ni aku kutip dr tomshardware. kalau salah post gbr2 ni, mod nk block pon block la. xkisah. hehehe...

IPB Image

IPB Image

IPB Image

IPB Image

IPB Image

sumber: www.tomshardware.com

...

sambung...

IPB Image

IPB Image

IPB Image

IPB Image

IPB Image

...

sambung lagi...

IPB Image

IPB Image

IPB Image

IPB Image

sumber: www.tomshadrware.com

...

Share this post


Link to post
Share on other sites

RAM ni nk laju kan pc jer. kalo main game tu lain ler. cume loading laju kalo RAM tinggi. kot. kalo salah sila britau ye

Share this post


Link to post
Share on other sites

RAM memang dapat melajukan PC..

Untuk gaming pun ada impak gaks..

Ada games yang FPS meningkat klo RAM besarĀ² ..

Tengok games jugak laa..

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku perlukan ram tinggi bukan sebab nak main games, tapi sebab ada berapa ratus services/application ntah jalan pada satu masa :P

benda typical yg sentiasa memenuhi desktop aku:

applications: Visual studios.NET, netbeans, jcreator (10 tetingkap pada suatu masa), editplus, ms word, windows media player, firefox (20 tabs), IE, YM, MSN, MSI core center, google desktop.. dan empat lima tetingkap folders terbukak (antivirus and firewall disabled, kaco je)

services berat yg sentiasa run:

.NET, apache, flash comm server, mysql/mssql/oracle, dan beratus-ratus service sampingan.

Perlukah aku RAM besar? Ya.... aku perlu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bagi aku perlu pasal mcm electroboy tulis. Kekadang running banyak program dlm satu mase. Tapi ram skrg dah murah...bukan macam 2-3 tahun dulu..mahal gile.. :lol:

Edited by ikan_semilang

Share this post


Link to post
Share on other sites

lg tinggi ram lg tinggi data yg disimpan.lebih byk data yg disimpan dlm ram lbh cepat kite blh gune.aku rase 1g dah memadai bg kaki game atau x.nanti klua window vista ngan 3dwindow management yg cool mungkin 512mb dah x cukup.

Share this post


Link to post
Share on other sites

lg tinggi ram lg tinggi data yg disimpan.lebih byk data yg disimpan dlm ram lbh cepat kite blh gune.aku rase 1g dah memadai bg kaki game atau x.nanti klua window vista ngan 3dwindow management yg cool mungkin 512mb dah x cukup.

Haha... apa2 features/special effects yg tak penting dan memakan RAM aku.. aku disable je.. nanti vista GUI lawa mana pun masuk PC aku last2 nampak macam windows 95 jugak :lol:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok lagi satu untuk audio/photo/video editing. Memang penting ram yang tinggi untuk preview result in realtime disamping cpu yang kena jugak power.....macam photopshop contohnya ram yang tinggi digunakan untuk cache effects, image dari multiple layer ..etc...kalau rendah dia akan temporary simpan kat h/disk ..so slow la skit.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ok lagi satu untuk audio/photo/video editing. Memang penting ram yang tinggi untuk preview result in realtime disamping cpu yang kena jugak power.....macam photopshop contohnya ram yang tinggi digunakan untuk cache effects, image dari multiple layer ..etc...kalau rendah dia akan temporary simpan kat h/disk ..so slow la skit.....

sebab tu la bila main game je nampak beza antara 512MB dgn 2GB. sbb sama ade nk access memory dr RAM atau dari disk. bila dh ada dlm RAM, disbbkn jmlah RAM yg besar, so graphic rendering lebih pantas sbb access dr RAM. tp bila RAM ckit, kene access ckit2 dr disk jgk, tu yg bg penalti kpd performance sistem.

...

Share this post


Link to post
Share on other sites

sebab tu la bila main game je nampak beza antara 512MB dgn 2GB. sbb sama ade nk access memory dr RAM atau dari disk. bila dh ada dlm RAM, disbbkn jmlah RAM yg besar, so graphic rendering lebih pantas sbb access dr RAM. tp bila RAM ckit, kene access ckit2 dr disk jgk, tu yg bg penalti kpd performance sistem.

...

Bukan penalti sikit bro, banyak penalti kalau akses dari VM. proses yg patut siap seminit kalau akses dari RAM akan jadi sebulan setengah tempoh kalau akses dari VM/hard disk :D

Elakkan hard disk anda dari menjadi sumber memori, tambahlah RAM anda

Edited by electroboy

Share this post


Link to post
Share on other sites

cari yg high performance ram...

cth.. ocz, kingston hperX..etc

baru besh... :D

berdasarkan cadangan ko tu, amik RAM hyper utk timing yg ketat la biasanye kan. utk makluman, test yg dilakukan kat atas ni telah pon menggunakan RAM hyper yg ketat timing-nya, dan pd clock yg sama:

4x 512 MB - DDR400 (200 MHz)

Corsair Pro Series CMX512-3200XL (XMS3208 V1.1)

(CL2.0-2-2-5-2T @ 200 MHz)

2x 256 MB - DDR400 (200 MHz)

GeIL GOS5123200DC (CL2.0-2-2-5-2T @ 200 MHz)

...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ram membantu processor mencapai kelajuan sebenar bergantung kpd aplikasi...

xdela kelajuan sebenar. kelajuan processor adalah relatif. sbb processor hanya execute instruction dr RAM, so kalau kecik RAMnye, jap lg kene lak access lg dr HD. tp kalau besar RAM, dh simpan bnyk2, xpyh la selalu sngt access dr HD.

tp, kalau sape2 bleh terangkan, nape terjadinya keadaan seperti di atas? kenape agknye hmpir separuh, software2 yg kita tau mnggunakan RAM, x tunjuk beza sgt, wlupun perbezaan kapasiti RAM yg ketara?

...

Share this post


Link to post
Share on other sites

RAM 4 more bandwith

hahahahah

gilos btoll

tak banyak beza

yg benchmark tu run dual channel ke tak

Share this post


Link to post
Share on other sites

sbbtu ram timing kene same ngan proc.1:1 bru laju.kalo x waste bandwith.

bukan timing.. ratio kot :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

RAM 4 more bandwith

hahahahah

gilos btoll

tak banyak beza

yg benchmark tu run dual channel ke tak

hehehe... ini Tom's Hardware. diorang bukan budak2 underground yg test sistem sayur2 je. diorang engineer.

ni ha spek sistem yg diorang guna...

IPB Image

hehehe... agak2 dual channel ke x??? :rolleyes:

...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hurms stakat aku test laa..

Bila RAM tinggi gaming lebih smooth, lagging minima walaupun tak nampak sangat penambahan FPS..Yang penting gaming smooth, loading cepat..Klo lagging tuh tak ker sakit ATi.. :lol:

Edited by Hoodlums

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...