Jump to content
Sign in to follow this  
Navigator®

Tm Net Nak Block P2p, Torrent>

Recommended Posts

dry.gif aku ader la sembang2 ngan agen Tmnet nih dengar kata diorang nak Block p2p ,dan torrent sebab diaorang ada masalah dgn bandwidth . diaorang akan limit kalau 1Mbps = 100Kb/s cuma dpt 20Kb/s mad.gif

diorang ader masalah kenapa kita la dipermasalahkan plak. mad.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kalau diorang nak block torrent pun, kita boleh pakai port lain..

betul tu.

kalau betullah bagai yang dikhabarkan, apa sebab utama pihak berkenaan untuk

berbuat demikian??

Share this post


Link to post
Share on other sites

kalo x silap, dulu pihak suruhanjaya multimedia dah keluarkan statement yang perkhidmatan internet kat malaysia tak akan sekat apa apa.

kalau dia sekat aku nak unsubscribe stimmix..pakai benda lain lak...ape kebodoh benar telco nis...kalau ada masalah bandwidth mengapa tak sattle ngan tambah hardware, system,jalur lebar bukan semakin menyusahkan. dah lama malaysia ni ada net...takan still nak pakai zaman firaun muda sistem lagi,,update la woi...kompeni dah kaya raya

Share this post


Link to post
Share on other sites

sebenarnya sebab macamni:

berpunca dari kastemer jugak. kastemer komplen diorang punya connection selalu intermittence, selalu konjes. lepas diorang siasat, (dan ramai yang sepatutnya dah tahu pun), semua slow tu berpunca dari torrent client diorang. ditambah lagi dengan sepaiwer sepaiwer yang korang bawak hasil dari installation torrent client tu. sebabtu tmnet terus beranggap bahawa benda p2p ni yang menyebabkan kastemer dok komplen.

sama macam kes worm blaster/sasser dan sebagainya dulu, tmnet terus amik jalan pintas, block semua port 135, 139, ICMP, echo, traceroute dalam setiap router diorang. tu semua jalan mudah nak mengelakkan diorang jadi tempat untuk melepaskan geram.

sebabtu kastemer pun kena educated sikit. belajar camana nak uruskan pc sendiri, connection sendiri. bila slow, siasat dulu komputer sendiri sebelum salahkan pihak lain

Share this post


Link to post
Share on other sites

sebenarnya sebab macamni:

berpunca dari kastemer jugak. kastemer komplen diorang punya connection selalu intermittence, selalu konjes. lepas diorang siasat, (dan ramai yang sepatutnya dah tahu pun), semua slow tu berpunca dari torrent client diorang. ditambah lagi dengan sepaiwer sepaiwer yang korang bawak hasil dari installation torrent client tu. sebabtu tmnet terus beranggap bahawa benda p2p ni yang menyebabkan kastemer dok komplen.

sama macam kes worm blaster/sasser dan sebagainya dulu, tmnet terus amik jalan pintas, block semua port 135, 139, ICMP, echo, traceroute dalam setiap router diorang. tu semua jalan mudah nak mengelakkan diorang jadi tempat untuk melepaskan geram.

sebabtu kastemer pun kena educated sikit. belajar camana nak uruskan pc sendiri, connection sendiri. bila slow, siasat dulu komputer sendiri sebelum salahkan pihak lain

ala...tmnet pun satu...dah berapa ramai subscribe ngan die..bayar tiap2 bulan..kasila perkhidmatan yg terbaik..tu kan diorang punyer visi..apa da..bkn nak salahkn kastemer jerk..abih tuh..yg intenet international nih camne plak.yg dah berkurun2 ade...takde pun prangai cam tmnet..pentingkan kepuasan syarikat tanpa memikirkan pengguna2 yg lain..kastemer gak bagi diorang kaya..kalo takde kastemer...tak idup la syrikat tuh...diorang kena pikir balik..

spyware,worms ape kebenda sumer tuh..stended la..kalo benda sume tuh takde...alamatnya goyang kaki la pekerja tmnet nih..makan gaji buta

Share this post


Link to post
Share on other sites

rilek! jangan emosi laugh.gif

bak kata pepatah, kalau tak suka, tinggalkan je.

lagipun sekarang ni diorang takda pesaing, sebabtula besar kepala sikit. siap boleh marah kastemer balik.

harap harapnya biarlah diorang block port default torrent ni, sebab cuma pengguna yang educated je tahu camana nak tukar kepada port lain. rasanya dalam 10000 pengguna torrent, takkan 10000 tahu pasal port kan kan kan? tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

ala...tmnet pun satu...dah berapa ramai subscribe ngan die..bayar tiap2 bulan..kasila perkhidmatan yg terbaik..tu kan diorang punyer visi..apa da..bkn nak salahkn kastemer jerk..abih tuh..yg intenet international nih camne plak.yg dah berkurun2 ade...takde pun prangai cam tmnet..pentingkan kepuasan syarikat tanpa memikirkan pengguna2 yg lain..kastemer gak bagi diorang kaya..kalo takde kastemer...tak idup la syrikat tuh...diorang kena pikir balik..

spyware,worms ape kebenda sumer tuh..stended la..kalo benda sume tuh takde...alamatnya goyang kaki la pekerja tmnet nih..makan gaji buta

btul tuh aku sokong 100%

Share this post


Link to post
Share on other sites

upgrade sys tmnet tu...

apehal nk blok torrent ni...

streamyx bkn PERCUMA !!!!.....INGAT DLM KELAPA OTAK ong TMneT hoi... laugh.gif

Edited by vampire

Share this post


Link to post
Share on other sites

upgrade sys tmnet tu...

apehal nk blok torrent ni...

streamyx bkn PERCUMA !!!!.....INGAT DLM KELAPA OTAK ong TMneT hoi... laugh.gif

bukan pasal system diorang la.. kan dah diterangkan oleh sedara azuan tu, TM buat gitu pasal tu jer jalan yang diorang nampak untuk pastikan servis diorang kurang kena komplen sebab kesilapan kastemer sendiri. kalo TM upgrade system kepada sistem yang paling mahal, canggih & maju kat dunia pun, jika kastemer tak paham apsal internet diorang slow tak guna jugak. masalah kat malaysia sekarang, kebanyakan kastemer yang tak pandai atau buat-buat pandai nie la yang banyak komplen pasal apa internet slow la, itu la.. ini la... apa yang aku nampak, kebanyakan torrent client kena set upload tinggi untuk dapatkan download yang tinggi. bila upload tinggi, misalnya cecah 30kBps ataupun bersamaan 240 kbps sedangkan upload untuk streamyx hanya 384kbps (48kBps) untuk pakej 88 ataupun 256 kbps ( 32kBps) untuk pakej 66. tambahan plak streamyx niw best effort basis, maka ko takkan dapat 100% speed yang ditawarkan. lebih dasyat, pc kastemer yang ada spyware & adware, maka semakin tinggi la kadar upload. harus diingat bila ini terjadi, speed upload mempengaruhi speed download. jadi, internet akan jadi slow... lagipun bila on p2p, pc tu akan banyak buat connection, maka pc tu pun turut jadi slow.

streamyx memang kastemer bayar, bukan percuma, tapi kat sesetengah negara, ISP menghadkan setiap akaun hanya boleh download sejumlah data jer sebulan, bila lebih download akan kena addtional charge. ada jugak servis broadband kat negara luar siap block web web tertentu. kastemer servis diorang pun bayar jugak untuk dapatkan servis broadband, bukan ko sorang jer bayar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dah mmg keje customer mendl tak kira guna ape pon.

Kalu semua tahu guna irc, tade la kazaa,bitcomet & lelain.

Pastu nanti nk block irc plaks.

Padahal x upgrade system dia org, backbone la.

Mmg mahal nk upgrade backbone tu, satu campus pon dah juta².

Tapi kan, block p2p bukan jalan yg bagus.

Ade otak letak kat lutut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Apa pun kita terpaksa guna gak perkhidmatan Tm.net nih... Slow ke, laju ke... janji aku dpat apa yang aku nak... tapi ani tak puas hati gak sebab register 1MBps tapi masih dapat 512Kbps.

Apa la TM.net nih.... &^ O^*%%$*& &^(^& [87 &*^ JHI&^% &^ *&^ *

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dah mmg keje customer mendl tak kira guna ape pon.

Kalu semua tahu guna irc, tade la kazaa,bitcomet & lelain.

Pastu nanti nk block irc plaks.

Padahal x upgrade system dia org, backbone la.

Mmg mahal nk upgrade backbone tu, satu campus pon dah juta².

Tapi kan, block p2p bukan jalan yg bagus.

Ade otak letak kat lutut.

memang block p2p n torrent bukan jalan terbaik, tapi tu yang paling mudah. actually seperti kata aedara azuan, diorang bukan block software, tapi block port. ada otak, cari le cara nak tuka port p2p n torrent tu jadi port lain

Apa pun kita terpaksa guna gak perkhidmatan Tm.net nih... Slow ke, laju ke... janji aku dpat apa yang aku nak... tapi ani tak puas hati gak sebab register 1MBps tapi masih dapat 512Kbps.

Apa la TM.net nih.... &^ O^*%%$*& &^(^& [87  &*^ JHI&^% &^ *&^ *

yang nie kes lain. dah komplen kat TM? cakap kat diorang maslaah ko, ko langgan 1mbps, tapi kat modem management tulis 512. kalo diorang bangkang kata akaun ko memang 1mbps, hantar attachment screenshot modem management ko tu. kadang kadang, akaun ko memang dah set 1mbps, tapi technician diorang silap letak port ko jadi 512.

Share this post


Link to post
Share on other sites

streamyx memang kastemer bayar, bukan percuma, tapi kat sesetengah negara, ISP menghadkan setiap akaun hanya boleh download sejumlah data jer sebulan, bila lebih download akan kena addtional charge. ada jugak servis broadband kat negara luar siap block web web tertentu. kastemer servis diorang pun bayar jugak untuk dapatkan servis broadband, bukan ko sorang jer bayar.

ISP negara mne tu...U.S ke....Euro... biggrin.gifbiggrin.gif

maybe kite masih di dlm 'dunia ketiga'...x mcm jiran kite..singapore... laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

ISP negara mne tu...U.S ke....Euro... biggrin.gif  biggrin.gif

maybe kite masih di dlm 'dunia ketiga'...x mcm jiran kite..singapore... laugh.gif

Menurut sumber aku yg tidak mahu dikenalpasti diorang bukan block P2P, just limitkan je psl hampir 80% badnwidth international guna untuk torrent aje.

Kalo ko nak tau jaring block terus p2p tak percaya ko tanye subscriber jaring

Share this post


Link to post
Share on other sites

salah satunya kat australia... servis dari ADSLdirect. diorang tak kenakan bayaran extra kalo lebih guna bandwitdh, tapi selepas lebih dr jumlah yang dibenarkan, speed akan duturunkan ke speed tertentu, mengikut pakej yang dilanggan. contohnya untuk pakej AUS$44 ( kalo RM dah nak cecah 100 la tu), user akan dapat speed 256/64. lepas guna 500MB, speed akan auto jadi 64/64.

*nak tau jugak... servis broadband mana yg best dr singapore tu?

Edited by dzulcarnine

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sama la cam Poland. Member aku kat sana pon camtu, kalu dah over limit kene turun pakej until bulan depan. Cam tu la kehidupannya.

Tapi dgn connection dia yg kurang dari 100kbps, leh dl memacam file guna torrent, even aku x leh catchup. Bkn tu aje, dl rate dia cecah 80kbps.

So, apsal x 1mb streamyx x cecah 800kbps? Adeh..mujur la Poland x best, kalu x dah pindah sane.

Swiss la, home user aje dah 8mbps/1mbps. Aku jeles member aku dok sane.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Macam mana ya kalau diorang kontrol bandwitdh..nak download trial version software yang makan ratus-satus meg tu..susah laa.. download trial version bukan salah pun kira legal punya download kecuali lepas download pastu cari [email protected] tu lain la cerita nyer

*nak tau jugak... servis broadband mana yg best dr singapore tu?
Aku tak tahu la best tak best tapi offer dia mengancam jugak.

http://www.singnet.com.sg/promotions/index.asp

Share this post


Link to post
Share on other sites

salah satunya kat australia... servis dari ADSLdirect. diorang tak kenakan bayaran extra kalo lebih guna bandwitdh, tapi selepas lebih dr jumlah yang dibenarkan, speed akan duturunkan ke speed tertentu, mengikut pakej yang dilanggan. contohnya untuk pakej AUS$44 ( kalo RM dah nak cecah 100 la tu), user akan dapat speed 256/64. lepas guna 500MB, speed akan auto jadi 64/64.

*nak tau jugak... servis broadband mana yg best dr singapore tu?

kita yang duduk mesia nih takkan nak pakai berukbang other country . Hargailah barangan tempatan ( ceh dah kalau barangan tempatam .. tak elok buat per)

Sama la cam Poland. Member aku kat sana pon camtu, kalu dah over limit kene turun pakej until bulan depan. Cam tu la kehidupannya.

Tapi dgn connection dia yg kurang dari 100kbps, leh dl memacam file guna torrent, even aku x leh catchup. Bkn tu aje, dl rate dia cecah 80kbps.

So, apsal x 1mb streamyx x cecah 800kbps? Adeh..mujur la Poland x best, kalu x dah pindah sane.

Swiss la, home user aje dah 8mbps/1mbps. Aku jeles member aku dok sane.

kalau kat saner dah teruk makna nye sini kira ok la but takkan la TMnet nih tak sedar yang kitaorang arapkan berukbang diorang je

Macam mana ya kalau diorang kontrol bandwitdh..nak download trial version software yang makan ratus-satus meg tu..susah laa..  download trial version bukan salah pun kira legal punya download kecuali lepas download pastu cari [email protected] tu lain la cerita nyer

Aku tak tahu la best tak best tapi offer dia mengancam jugak.

http://www.singnet.com.sg/promotions/index.asp

ye la.. kalau d/l yang trial ..bukan nye ape ape.. dah diorang kasi demo... kita pandai-pandai la crak mencrak huhuh laugh.giftongue.gif

http://www.singnet.com.sg/promotions/index.asp

waw... aku dah tengok .. dah giler punye SingTel offer2 nye best giler.. musti bayarang mahal huhuhu ...(TMnet tengok musti jeles) laugh.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...