Jump to content
Sign in to follow this  
Sir Pyan

Cadangan Aktiviti

Recommended Posts

Camni citernya. Aku pernah join beberapa forum lain, dan pernah jugak join minigame berbentuk kuiz yang diorang buat dalam forum tu. Jadik aku ingat boleh jugak ler kalau kita buat secara aktiviti kat forum ni khusus bahagian game antara ahli-ahli forum. Konsep dia, soalan akan diajukan, pastu sesapa ahli forum berdaftar boleh jawab soalan tu, 3 jawapan pertama paling cepat dan betul akan diberi markah, dan markah tu akan dibawak ke depan. Hadiah takde ler, cuma sekadar suka-suka je. Kalau setuju, aku boleh handle benda ni, tapi aku buat bahagian RPG je ler. Kalau idea tu ok, orang lain boleh handle bhgn lain. Kalau setuju, nanti aku buat guideline dia post kat sini.

Share this post


Link to post
Share on other sites

herm...cuba ko tanya mod/admin

Share this post


Link to post
Share on other sites

Format dia lebih kurang camni. Dari masa ke semasa aku akan postkan soalan. Pastu ahli-ahli akan post jawapan dia. Hanya 3 jawapan pertama yang betul akan diambil kira. Kira sapa cepat dia dapat gak ar. Tak boleh double post, tak boleh edit. Kalau buat, jawapan tu kira batal untuk soalan tu. Contoh perjalanan minigame seperti kat bawah:

------------------------------------------------------------------------------------------

Aku post :

SOALAN 1 : Berikan nama watak utama dalam Final Fantasy 7?

ultimatezezs post : Cloud

snowolf post : Cloud

heaven x post : Squall

batista post : Cloud

azuan post : Cloud

keputusannya, aku post balik:

JAWAPAN : Cloud

Kedudukan markah:

ultimatezezs : 1

snowolf : 1

batista : 1

SOALAN 2 : Soalan seterusnya gitu gitu gitu....

-------------------------------------------------------------------------------------------

Sesi soalan jawapan akan terus berulang sampai contohnya, 50 soalan, dah habis, markah paling tinggi akan dikira pemenang. Tu dari segi perjalanan permainan. Kalau rules dan regulation nanti aku akan bagitau.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak pun sapa sapa yang pandai mirc tu buat la quiz..

aku ade tgk adik aku main kuiz soal jawab tapi tak tau apa nama channel tu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Soalan yang diajukan dalam kuiz akan dipost pada masa tertentu, contoh 2 kali seminggu, 2 hari sekali ke, camtu la. Kiranya benda ni akan berjalan dalam tempoh masa tertentu sebelum pemenangnya diumumkan. Sebab aku kalau handle kat MIRC, aku pon dah lama tak main MIRC, pc buruk aku ni banyak plak kerenahnya. Lagipun MIRC memerlukan semua pemain untuk online serentak baru boleh dijalankan. Kalau buat style forum, ada jarak masa tertentu, tu sebab aku cadang 3 jawapan betul pertama akan diberi markah. Kalau rasa terhad sangat, boleh buat 5 jawapan pertama, dengan tak dibenarkan double post atau editing.

Pastu kalau ada sesapa nak sponsor hadiah ke, dialukan jugak ler. Tak yah memahal pon takpe, aku pon boleh sponsor belanja makan kalau menang, tapi kena turun seremban ler. keh keh keh... biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku setuju...kta kat buat kat thread nie.....ok

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku memang SETUJU sangat mmg menarik gileeee...sambil tuh bole tambah ilmu pengetahuan pasal game..aku cdangkan kite buat pasal electronic sekali mcm PS3 ker PS2 ker X-box ker PC ker hehehehe..but rasa more sesuai kat console la kut.. contoh mcm cip apa yg bole kite main game2 lanun hehehehe..contoh la in da same time kite bole tau serba sedikit..aku setuju cadangan abang pyan kite...SOKONG 100% mariiiiiiiii mula kan... biggrin.gif

btw benda acara nih hanya utk AHLI sesapa yg x jadi AHLI nak join daftar jadi AHLI yek... smile.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

ermmm..bola nak start nie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aku bebila boleh start, cuma nak letak kat bahagian mana? Nak letak sini ke, nak letak bahagian game ke? Camne kalau buat benda ni sticky? Sebab takut takde orang nampak plak. Meh cadang... wink.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku ok je.........sticky la bestttt.. biggrin.gif rasa nak kat sini bole nak bukak baru bole..but yg nih kena close dulu la yek biggrin.gif

pastuh aku cadangkan kalo thread minigame nih x bole post benda lain or benda spamĀ²..kalo ada mod pepaham la buat keje yek.. biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

OK, kalau camtu aku akan start buat topik untuk kuiz tu. Dalam topik tu hanya boleh ada soalan dan jawapan sahaja. Kalau ada benda berkaitan tak paham ke, nak tanya ke, pos kat topik lain atau kat sini.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Thanx Jijah! Waaa hang nak sponsor prize ya? Cun ler tu. Boleh ler bagitau apa yang hang nak bagi. Aku pon akan bagi hadiah gak, sperti yg aku cakap tadi, baucer bernilai RM10 untuk makan free, tapi hanya laku sekitar seremban. biggrin.gif Weh, hang pon join ler kuiz tu. Yang tak boleh join aku je, sebab aku yg buat soalan. Kalau aku yg join dah pelik la pulak...

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku xleh... because kalau aku menang hadiah yg aku sponsor tuh dapat kat aku tapi aku niat nak kasi org lain... rugi sbb duit aku gak... aku nyer hadiah simpack permulaan celcom/maxis << boleh pilih

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ler stakat ni pon blom ada sesapa bagi jawapan laie... @@" Malam besok nak kuar soalan no 2 dah...

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku nak tanya nih..kalo dlm gap hari ko ajukan soalan tuh xde org jawap soalan ko tuh mcm mana lak? adakah dia akan di skip & diajukan pada akhir soalan utk cukup2 kan 40 questions tuh or ko akan "lupuskan" question yg x berjawab tuh n membuat soalan baru mcm mana tuh? tolong explain ye pembuat soalan.. biggrin.gif

sekang sibuk final exam la bang pyan...memula mmg la x dpt sambutan..nanti dah famous abis la mcm quiz IRC hari2 penuh je org dok menjawab hehehehe... biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Soalan tu lupus, kiranya kalau takde orang jawab lepas soalan baru keluar, soalan lama tu dah kira takde orang dapat markah le. Markah lama terus carry forward.

Tapi kalau last-last nanti ada markah sama, aku akan buat tie breaker untuk pastikan pemenang.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sticky tu aper harrr

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ler, tu sticky tu taruk topik tu kat atas, kira bagi keutamaan. Apa laie, join la weh meramaikan kuiz. Kalau menang ada hadiah. Ajak reramai ahli PGC join copekkkkkkkkkk....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Check signature aku kat bawah, topik kuiz tu dah siap sticky dah. Join weh, ada hadiah untuk pemenang. Kalau belum join Putera Gamers Club join dulu cepat. Semua masih belum terlambat ada can lagi nak menang.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...