Jump to content
blackmachine

Streamyx Slow Sangat..

Recommended Posts

ye la korg sume jek pandai...tp korg da bukak x website jiwang.org yg aku bagi tu..mamat tu tgk kat modem management dia tunjuk 6mb lebih...so kire NOC set speed dia 6mb la???dia baru pasang streamyx xsampai 1bulan..package yg dia amik 1mb..buat speed test pon dpt 1mb tp dia buat sped test kat netmyne dpt 600Kb++...so korg leh terangkan aku yg xcerdik ni ngape dlm router @ modem management dia tunjuk 6mb utk downstream??

Share this post


Link to post
Share on other sites

miscap?? tp y bile dia buat bandwidth xlebih dr 1mb??

modem management --> http://img.photobucket.com/albums/v642/Opet/DSL_router.jpg

speedometer --> http://img.photobucket.com/albums/v642/Ope...er_download.jpg

kalo aku salah y korg xnak betulkan..ape gune forum?? miscap tuh ape?? dzulcarnaine terangkan k...thanks in advance!! ph34r.gif

p/s aku bukan nak gado tp nak buat perbincangan, nama pon forum...

refer byk info,modem aztech 305eu aku crash firmware gare2 nak enablekan bridge mode,tp sib baik web ni ade tunjuk masuk nak flash firmware baru, website ni pon bg mende utk cek tweak.kalo x penting watpe diorg bangunkan program utk tweaking tu kan?? --> http://www.dslreports.com/

Edited by kingotromen

Share this post


Link to post
Share on other sites

smile.gif.. camni le baru best..... best apa bincang2... jgn gadoh...

inick otoromen jgn la cepat marah2 yer... smile.gif

xmarah cume aku perlukan penjelasan je hehe..aku tgk mamat opet tu dia cek kat dlm router downstream 6mb lebih..tp buat speed test x lebih pon 2mb tu yg aku xpaham

pasal dcc mirc tu..kalo salah betol kan aku ye.. dcc mirc tu kite donlod direct dr org kan?? so kalo mcm aku package 512, upload 256 jek..mcm mane dzulcarnaine maksudkan yg nak cek speed pakai dcc mirc lg tepat?? terangkan lebih lanjut plss

Share this post


Link to post
Share on other sites

kengkadang NOC langsung tak cap speed ko. so speed akan sampai direct tanpa ada sekatan. cuba ko tgk attainable line rate ko berapa kat dalam modem management tu. aku pernah dapat sampai 8mb lebih downstream. tapi bila download dapat 1mb je. sebab apa jadi macam tu?

fakta yang aku dapat dari tmnet ialah speed ko dilimitkan jugak atas username yang ko pakai. kalau 512 dengan 1mb takde beza. tapi kalau dengan 2mb ke atas akan ada bezanya.

ini lama punya cerita. kalau downstream ko power lebih 1mb, username ko tu no limit, nak configure modem dapat full speed boleh la.

kalau tak paham kita jgn la mereka2 cerita. jgn bagi fakta palsu.

kalau tak betol apa aku cakap ni abaikan.

pasal dcc mirc tu aku boleh cerita:

aku banyak download anime macam naruto bukan dari tanah melayu, tapi dari jepun atau hong kong.

upload diorang bukan la macam ko cakap tu. itu upload kita. kita punya broadband ni ketinggalan zaman.

btol dzulcarnine cakap tu. cara nak test speed ialah dcc mirc. sebab aku pernah upload dari taiwan ke taiwan dan aku tau speed upload diorang boleh cecah 300+kbps. so setakat download kita yang tak cecah pun 128kbps, mmg boleh dapat la full speed kat kita.

kalau ko masuk webnet pastu download mp3 dari bebudak ni mmg la tak dapat nak test speed ko.

kalau nak test download speed pm aku. aku tunjukkan ko yang dcc send boleh tunjuk kat ko berapa laju download speed ko boleh cecah. aku paling tinggi pun 119kbps masa zaman tak ramai pakai kat area aku. skg ni tak dapat dah macam tu. dalam sekitar 115kbps macam tu je.

Share this post


Link to post
Share on other sites

119 time xramai..bile ramai 115 xbeza sgt pon..ooo dcc dr korea kk da paham..

so kalo noc xcap speed tu..budak tu dpt 6mb..tp tetap disekat coz account dia limit mcm tu..so kire sesape yg da rasuah kat technician tmnut yg buat jumpering speed lebey kire ditipu jugak la?? mmg technician tu cap speed diorg bg 3mb tp account diorg still 1mb..buat abeh duit jek la mcm tuh..

O-P-E-T wrote:

erkk .. aku tak edit ler ...

site tu bengong kot .. saper yg kai zte zxdsl 831 gi test arr .. mesti same ngan aku ...

ermm .. tulis kat situ memang tinggi .. tapi download rate aku tetap 1++kbps <-download rate paling tinggi

http://img.photobucket.com/albums/v642/Opet/5.jpg

ni aku tanye mamat tu samada dia edit or x screenshot tu..kalo dia tipu aku pon tipu la

Edited by kingotromen

Share this post


Link to post
Share on other sites

bila ko suruh diorang naikkan ke 3mb, bukan sorang yang buat keje. ada 2 org akan buat keje. bebudak NOC dan CRM. CRM bertanggungjawab penuh ke atas username ko. dia nak disconnect ke, nak tukar password ke hape semua boleh. itu la yang susah nak mintak buat bebende macam ni. sebab bukan keje sorang. susah nak kowtim.

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku da kompomkan... account xde kene mengena dgn speed..account xkan limitkan pape..cume pasal configure speed kat NOC, n beberape bhgn yg berkenaan..tp kalo nak betol2 dpt speed lebih NOC la yg bertanggungjawab utk sume tu...ade beberape bhgn lain selain NOC bleh acces utk configure speed tp org yg xbertanggungjawab pasal upkan speed customer bleh di saman kalo kantoi..

Share this post


Link to post
Share on other sites

streamyx dulu tak mcm streamyx skang , dulu leh la uncap modem, bagi speed seolah2 laju kononnya, skang ni mane leh uncap, dorang set via port kat center dorang , so uncap pun tak guna, kalau ye2 sangat nak laju, gi pizzabox dia gi tambah jumper kat situ, tambah la dalam 20-30 jumper lepas tu masok internet dezop2, 1 jumper mewakili 512 kbps, huhu, tu pun kalau leh tambah banyak tu, kehkehkeh. ape tu uncap? takyah aku cite kot, rase major dah taw. sekianzz

Share this post


Link to post
Share on other sites

streamyx dulu tak mcm streamyx skang , dulu leh la uncap modem, bagi speed seolah2 laju kononnya, skang ni mane leh uncap, dorang set via port kat center dorang , so uncap pun tak guna, kalau ye2 sangat nak laju, gi pizzabox dia gi tambah jumper kat situ, tambah la dalam 20-30 jumper lepas tu masok internet dezop2, 1 jumper mewakili 512 kbps, huhu, tu pun kalau leh tambah banyak tu, kehkehkeh. ape tu uncap? takyah aku cite kot, rase major dah taw. sekianzz

keh keh keh uncap kat pizza box??? pizza box tu BRAS ke?? skrg ni uncap kat port pon xle daa...TMNut dah buat pembaharuan..nak set speed kene pi kat BRAS...coz tmnet da tau byk technician buat side income hohohoho..

Share this post


Link to post
Share on other sites

just na inform la.tmnet skrg da bg speed ikut username korang.jika korang pki package 1mbps.maka speed pun 1mbps.noc akan configure speed dari dslam.so speed dari dslam ke umah kite je yang noc kontrol.biras yang akan control bandwidth dari dslam ke internet.biras akan refer database pakej apa yang kita pakai.tapi semua ni baru dijalankan di area klang valley jek.taun dpn baru 1 mesia.

tq ph34r.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

kira ok lah...

dapat kat speedometer dalam [email protected]

aku ni... paling sampai pun dalam 600-800 je...

jadi ikut pemahan aku... walaupun cap sampai 6,7,8mb tetap dapat maksimun 1mb jugak kan..

kalau macam tu baik tm net set kat lebih dari 1mb..cam 2 ke 3mb ke... biar smua user dapat maksimun 1mb...stelah ditolak bandwitch yg hilang coz wayer berkarat etc.,....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bercerita pasal streamyx slow sangat aku pun terfikir macam mana singaporean dapat super power internet connection (untuk consumer) up to 25mbps..perhhh

apa yang aku baca dari internet provider (Singnet) punya site 25mbps = 128.00 SGD = RM287.723 . So kalau nak kira avarage per mbps punya harga SGD5.12 = RM11.5077. But kat malaysia average untuk untuk 1 mbps lebih kurang RM88.00 so bermakna dengan kelajuan yang sama singaporean dapat 8 kali lebih murah. So aku tak tahu la bila broadband di malaysia boleh sampai ke tahap itu..check link Singnet kat bawah

http://www.singnet.com.sg/promotions/index.asp

Share this post


Link to post
Share on other sites

waaaa....best nye kat singapore...

tmnut mlesia mmg cekik darah....

baru ni aku tngok mcm ade iklan 1mbps = RM77...ape benda tu

...cam ner kira tu...

kalo cam tu aku pun nak... bleh gak save RM10 sbulan... dry.gif

Edited by pokyah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Aku rasa speed tu problem no. 8. Yang penting service.

Bagi aku speed 384 pun takpe janji service ok la. Takde problem speed dapat separuh la, takleh direct download la, bila line down tak payah tunggu org bebel berjela baru nak sattle. Selagi benda camni takleh sattle tak guna bagi speed 8Mbps sekalipun...

+ just my 2 sen

Share this post


Link to post
Share on other sites

77 tu masa tgh promotion skarang ni. Kalau dulu 77 hanya 512 tpi masa tgh promo ni 77 dpt 1mb dan free modem. tpi yg tak best nyer cust kena ikat selama 2 thn.

Share this post


Link to post
Share on other sites

alah..sekarang ni bukan nya ape...SG offer sampai 25mbps pun dia orang bukannya boleh download benda sebarangan. siap kena monitor lagi tu..25mbps untuk surf web je dan download software yang "halal" je..hmm..

pasal streamyx pulak, dia orang sepatutnya kena improvekan service dia orang spt kata Blank. Kalau servis hampeh, nak minta bayaran bulan2...lebih baik toksah guna servis tu daripada memeningkan kepala..kecuali la anda jenis orang2 yang sabar dengan karenah streamyx ni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

77 tu masa tgh promotion skarang ni. Kalau dulu 77 hanya 512 tpi masa tgh promo ni  77 dpt 1mb dan free modem. tpi yg tak best nyer cust kena ikat selama 2 thn.

semua customer baru memang kena ikat 2 tahun. kalo dulu, setahun jer ikatan tu. sekarang memang kebanyakan kompeni dah tuka agreement ikat kastemer 2 tahun sebab diorang dah banyak saingan, takur kastemer lari ke kompeni lain

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...