Jump to content
Uzkerg

Red Alert 2 Game Mod

Recommended Posts

boleh ada macam2 mod game utk ra2 nih ngan TS cuma bende nih bende dah lama jarang org ketengahkan sekarang

Mod Game Ra 2 boleh di bina jika korang dapat dier punyer fail desc atau di kenali sebagai bagi ra 2 rules.ini , dan Yuri pulak rulesmd.ini

kalau fail tuh di modify , mungkin ada macam-macam la contohnya jika Grand Cannon di beli harga 2000 tapi kalau modify fail rules.ini tuh boleh ubah Cost dier jadi 50 ringgit jerk

command dier cam nie

;Grand Cannon

Bla-bla

Cost=2000

bla-bla

dlm rules.ini

Share this post


Link to post
Share on other sites

Actually benda ni ade merata-rata kat internet ni. Macam yg 2hack ckp tu la, dah jarang diketengahkan sebab game² ni dah agak "lama". Skang ni kebanyakan game guna 3D, takde yg sprite-based dah. ohmy.gif

Aku lebih byk habiskan masa bermain TS berbanding lain2 siri C&C ni. So, aku nak share ngan korang mende ni.

SunEdit 2K - Mod Editor for TS

Aku dah lama guna masa zaman TS dulu. Try la. Mmg besh la program ni. cool.gif

Time tu pakai shareware version, mmg tension la kalau dah expired. Skang ni dia dah kasi free. tongue.gif

Utk RA2 kalau tak silap ade editor nama dia RA2Edit (kalau tak silap la). Tak ingat la kat mana website dia. Aku ade download dulu tapi tak digunakan sebab time tu pc aku tak cukup power nak run RA2, so aku dah delete la. biggrin.gif

happy.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmm aku dah siap game untuk mod ra2 tapi untuk general belum lagik , sekarang nie aku on the way untuk buat tutor pasal bina mod cam ra2 secara manual.Anyway pon thanks pada MalaYneuMaya sebab bagi sedikit info pasal dalam pembuatan mod game nie

so kalau sudi-sudi tuh try la mod game aku nie ...

kalau ada virus atau bugs tolong bagi tau , sebarang cadangan di alu-alukan

Ra2 Mod

Share this post


Link to post
Share on other sites

Arr sori la ...... Baru sentuh topik nih!!

Umm saper ader .ini dia(RA2) dalam komputer sater tak der lah!

soo plesss tolong yer......

Share this post


Link to post
Share on other sites

sori la lambat reply msg nie ...

hurmm kepada sesiapa yg nak cari rules.ini ada 2 cara

1 kena install XCC Editor dan geledah dalam fail format MIX dalam folder ra2

1.1 cari kod untuk rules.ini , hmm part nie yg susah nie

yg ke 2 pulak cari jerk ikut internet taip kan rules.ini , tapi x boleh sure la sama ada rules.ini yang di berikan tuh asli ke idak

tapi anyway pon ada jugak program yang di reka utk extract kan rules.ini nie..

cuba tengok web sitenie http://www.ipob.net/burton/programs/rulesextractor.html

lepas tuh boleh la download fail XCC editor di http://xccu.sourceforge.net dan utk dokumentasi pasal rules.ini nie sila rujuk ker http://ra.afraid.org/html/ra/rules_ini.html okey

P/S:lagi satu C&C general pon bole kalau nak edit game dier... cari Ini.big guna extrctor daripada XCC lepas tuh edit fail *.ini dier dah jadi la game general yg kena ubahsuai wakakak syarat kena bina folder bernama DATA dalam dir General dan dalam dir tuh ada content fail *.ini huhuh syok

Edited by 2hack

Share this post


Link to post
Share on other sites

semua game ke bleh buat gini?

err pasal tuh pulak lain ceritenyer.ianya bergantung kepada engine yang di gunakan oleh pihak pengeluar yang membina game tersebut .. sebagai contoh pihak ketiga selalunya akan bina program game editor untuk edit game atau bina mod game tersebut,cuma yang masalahnyer cam ner nak buat dan nak bina itu yang susah tuh sebab bila belajar bagi satu2 game baru dan nak bina mod dier susah dan makan masa jugak utk memperalajari kod dier dan setiap game pulak menggunakan engine yg berbeza dan ada yg sama cool.gif

sbg contoh Half-Life biasa menggunakan engine Quake II so , kalau ada game editor boleh baca Quake II , so boleh juga la kita bina mod game utk HL.Masalahnyer program dier itu jerk susah nak cari...

Macam C&C general memang pihak ketiga dier merangkap XCC dah bina utk baca & edit bagi fail jenis *.big dan *.mix so kedua2 jenis fail nie boleh di buka dan di edit dengan menggunakan perisian XCC EDitor (Bundle) huh.gif

pasal yang di katakan "semua game ke bleh buat gini?" semua boleh di katakan boleh .. cuma kita jerk tak tau sama ada ,ada ker game editor dier ? betul ker boleh bina mod , hurmm itu ajerk la

P/S:Half-Life 2 dan Half-Life biasa dah jumpa fail game editor dier ngan C&C general,Real War,Ra2,TS dan ada la sikit dah tak ingat dah, tapi rasanya utk Unreal tuh ada cuma kena rajin cari itu jerk tongue.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

erm.....

sy nak u tolong ... dowmload red alert camner ekk???

tlg la

malas la nak beli cd

weh... game ra2 takder yg download. Diorang takde buat trial punya.

Beli jer cd. Cetak rompak pun jadi jer psal aku beli game pun yg [lanun] punya

Share this post


Link to post
Share on other sites

Sesiapa boleh buatkan mod untuk C&C Generals Zero Hour?Kalau boleh letakkan negara-negara OIC seperti Malaysia,Brunei,Arau Saudi dan lain-lain negara Islam?Seperti yang dibuat dalam mod Generals Zero Hour:Rise Of The Reds,pembuat mod tersebut meletakkan negara Rusia dalam game Generals Zero Hour.Laman webnya ialah http://rotr.cncguild.net/index.php .Kalau boleh,letakkan pasukan tentera laut dan kapal2 perang seperti kapal perang pemusnah pelancar peluru berpandu(Missile Destroyer),kapal perang kruiser pelancar peluru berpandu(Missile Cruiser),kapal perang tempur pelancar peluru berpandu(Missile Battleship),kapal pengangkut pesawat(aircraft carrier),kapal selam,kapal selam pelancar peluru berpandu, kapal pendarat dan lancang pendarat(hovercraft).Gambar-gambar kapal perang tersebut boleh dilihat di http://mods.moddb.com/2494/energy-mod-v5/image-gallery/ .Jika boleh buatkan misi untuk pihak OIC yang diketuai oleh Malaysia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...