Jump to content
hairulfadly

Teknologi Komputer Akan Diberhentikan...?

Recommended Posts

Agak-agaknya la bilakah teknologi komputer ini akan berhenti...?

sekarang ni kebanyakan teknologi komputer berasaskan dual...

cthnya dual memori, dual channel, dual core, dual bios, dual gpu dan sebagainya

adakah teknologi komputer ini akan terus berkembang pesat ?

sekarang ni pun komputer dalam generasi ke 4 ...

bila lagi nak ke generasi ke 5

aku dengar generasi komputer ke 5 ini berasaskan kecerdasan buatan ...

tapi susah untuk memastikan ia telah berjaya 100 peratus...

adakah suatu hari nanti dunia akan dipenuhi dengan robot-robot yang akan memiliki pemikiran seperti manusia serta komputer yang dapat berfikir secara automatik.? seperti filem Artificial Intelligence ...

atau kita akan kembali ke pada zaman computer lama balik guna os windows 3.1

cuba anda fikirkan ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

jauhnyer nko nie....

ble jadi cam steven spielberg nie...

Entah laaa...

sempat ke tak zaman tu...

Kiamat Tuhan ble buat biler 2 masa....

Kene cukup ilmu tu dulu...

janji generasi akan datang tak akan di tindas macam datuk nenek kiter zaman lampau...

Share this post


Link to post
Share on other sites

susah gak nak ckp zaman komputer akan datang...

bidang R&D dah semakin meluas, aku rase teknologi komputer tak akan berhenti spi bila2. tgklah mcm teknologi pembuatan kereta, tak penah berhenti dan makin hari makin canggih. begitu juga dgn komputer makin lama makin pantas, kecik, mahal dan ia akan menjadi satu keperluan hidup kelak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heheh.. persoalan hairulfadly tue boleh dijadikan movie yang menarik tue.. macam cite time machine.. maju dan terus maju.. sampai satu masa kemusnahan besar terjadi pastu semua ilmu dan teknologi hilang.. start balik jadi orang kuno.. mungkinkah perkara seperti ini pernah berlaku dulu??

AI tue lambat lagi aku rasa.. Tapi jepun dah menunjukkan perkembangan ke arah tu dengan robot2 diorang..

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku rase camni.. (panjang citer dia.. tapi aku pendekkan)

lapas teknologi "dual"... sampailah teknologi "triple"... smile.gif malaysia pun melancarkan afta... ramailah rakyat malay nie gembira...

lepas tu berlakunya huru-hara di bumi nie... lepastu berlakunya perang dunia ke-3... lepastu... lepastu... lepastu.... malas aku nak cakap....(tibanya kehancuran alam semesta... komputer.. dah tak der kot..)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heheh.. persoalan hairulfadly tue boleh dijadikan movie yang menarik tue.. macam cite time machine.. maju dan terus maju.. sampai satu masa kemusnahan besar terjadi pastu semua ilmu dan teknologi hilang.. start balik jadi orang kuno.. mungkinkah perkara seperti ini pernah berlaku dulu??

AI tue lambat lagi aku rasa.. Tapi jepun dah menunjukkan perkembangan ke arah tu dengan robot2 diorang..

Kita boleh lihat contoh umat yang terdahulu, iaitu pada zaman ketamadunan manusia bermula di Mesopotamia, Indus, Piramid di Mesir. Semuanya bermula sehingga ia mencapai kegemilangan yang tersendiri. Tetapi ia lenyap selepas beratus-ratus tahun hidup.

Kemudian diganti pula dengan umat yang baru ini di mana umat Nabi Muhammad saw yang merupakan umat yang terakhir ...sebelum tiba hari Kiamat (Judgement Day).

Selepas 1426 Hijrah atau 2005 Masihi maka dunia terus bergerak maju dan pantas. Maka akan bermulalah pelbagai jenis masalah ...

Tapi teknologi komputer akan terus berkembang dengan pesat. Kita tidak boleh menyalahkan teknologi yang dicipta. Teknologi digunakan untuk kemudahan hidup manusia. Selagi ia tidak disalahgunakan maka ia wajar diteruskan.... smile.gif

Justeru itu kita sebagai Generasi ke 2 Malaysia (selepas 48 tahun merdeka)-- maka amat wajar kita bangkit dan menunjukkan kehebatan kita dalam teknologi komputer bukan sekadar pengguna tetapi mencipta sesuatu yang baru... wink.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Askum mencelah sikit.. Terasa bangga bila tengok ada MALAYSIAN yang mampu 'mendahului masa'.. Tapi terasa sedih bila tengok hakikat bahawa Malaysia adalah antara negara yang paling tidak berupaya membendung masalah SPAM dsb...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teknologi komputer ? Em .. limit buat masa sekarang, ialah mencipta saiz mikropemproses sekecil mungkin sehinggalah tahap paling kecil, tidak boleh kecil lagi. Sampai masa tu, adalah tugas engineer masa itu, untuk mencari galian baru, atau bahan baru untuk dibuat processor.

Pernahkah terfikir, simen yg digunakan utk pembuatan bangunan ini, dari mana ia berasal? Galian asas itu, adalah dari perut bumi. Suatu hari, pasti akan habis. Aku anggap, komputer sekarang pun sudah mencukupi utk keperluan harian. Tapi, kalaulah simen tak ada, tak boleh buat rumah, sedang populasi manusia makin ramai, maka kita ada isu yang lebih besar dari itu.

Mengenai masalah SPAM di Malaysia, harap en abg2000 dapat menjelaskan dengan lebih terperinci krn saya kurang jelas dg point encik. Saya bekerja di syarikat yg menyediakan perkhidmatan sekuriti web/anti virus/spam solution untuk bbrp kerajaan dan agensi kerajaan seperti Kementerian Perumahan dan Kerajan Tempatan, MIMOS dsb jadi, saya mahu mengetahui sendiri betapa teruknya Malaysia dalam tidak berupaya membendung masalah spam spt yg encik katakan itu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hohoho ...tak pun bile makhluk asing serang bumi macam cerite War of the Worlds...

Share this post


Link to post
Share on other sites

hohoho ...tak pun bile makhluk asing serang bumi macam cerite War of the Worlds...

blink.gif makhluk asing tu hina sangat......marah diorang kang......ape kata ko upah HIZBULLAH pi bom Intel R&D dia....ha...ha...ha....kui...kui...kui......kalau bleh ngan Al Qaeda skali la........

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm..sejarah memang dah buktikan - sesuatu tamadun bila berada di puncak kegemilangan..maka di situlah titik kejatuhan akan bermula....

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm..sejarah memang dah buktikan - sesuatu tamadun bila berada di puncak kegemilangan..maka di situlah titik kejatuhan akan bermula....

Memang le .. bila dah berada di puncak gunung everest, maka tak tempat yg lebih tinggi untuk di daki, jadi kena turun puncak le hihihih.

jadi .. kalau dah ada di puncak .. cuba la stay lama-lama.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Agaknya kejatuhan komputer akan bermula bila apa yang [email protected] tech tu cakap terjadi tongue.gif hu hu hu....

Tapi bleh jatuh ke? sebab semua teknologi komp tengah maju dengan pesat nih! xpun maybe tech comp jatuh bila seluruh dunia xde elektrik kot! hu hu hu biggrin.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teknologi akan terus berkembang pesat selagi ada permintaan daripada manusia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teknologi akan berhenti bila manusia sudah menjumpai benda lain yg lebih baik dlm membantu mereka melakukan kerja.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Memang le .. bila dah berada di puncak gunung everest, maka tak tempat yg lebih tinggi untuk di daki, jadi kena turun puncak le hihihih.

jadi .. kalau dah ada di puncak .. cuba la stay lama-lama.

huk alah..ke situ plak dia pegi biggrin.gif

aku dulu pun tak suka sejarah gak..tp tak le samapi ke puncak everest tongue.gif

korang dah tgk tape pasal prediction nostradamus, title "The man who saw tomorrow" ala dokumentari mamat nostradamus ni leh tgk future..so faar prediction dia semua betul...

salah satu prediction dia US akan jatuh mendadak pada zaman kegemilangannya...kena attack... tu lah puncak yg aku maksudkan laugh.gif

AMARAN: TILIK MENILIK MASA DEPAN ADALAH SYIRIK DANBERDOSA BESAR wink.gif

Share this post


Link to post
Share on other sites

electroboy .. ko tak paham maksud tersirat kah? tongue.gif

kita selalu je kata " sejarah menunjukkan bila sesuatu tamadun bila dah sampai ke puncak - maka di situlah titik kejatuhan bermula .." ayat yg berulang-ulang .. dan kita pun mengucapkannya sebagai satu klise tanpa sedar, apakah logik di sebaliknya?

dah kat puncak - tempat paling tinggi .. nak pergi ke mana lagi? ini timbalan pengarah akademik uitm cawangan terengganu kampus dungun, prof madya cik wan dorishah nombor plat kete DR161 yg bagitau kawan aku - pelajar terbaik keseluruhan uitm terengganu kampus dungun. pesan dia di sebalik kata-kata ni .. bila dah jadi terbaik tu .. stay la jadi terbaik. sebab .. bila dah jadi terbaik .. dah tak boleh ke mana-lagi kecuali turun. jadi, kekalkanlah kecemerlangan itu ..

ok cun!

Share this post


Link to post
Share on other sites

teknologi takleh berenti.

ako ingat lagi ni antara teori yang sorang cekgu yang ako dengar die dok membebel dulu kate.

ape tah name teori ni ako tak ingat, something about the technological wave. atau civillisation sine wave (gelombang tamadun). teori ni tunjuk macam mana satu tamadun tu naik dan turun (sekali dengan teknologi) kat dunia ni, dan dia seperti mengikut satu sine wave (gelombang sin? yang matematik tu.. ako tak tau name melayu).

dan bila sesatu tamadun tu tumbang, teknologi2 dia semacam takleh hilang camtu je. mugkin ni kehendak Tuhan, tapi tamadun yang selepas tu ada je cara untuk sambung arus perkembangang teknologi tu (walaupon tak sambung secara langsung).

bende ni hanya teori yang kurang asas pasal asas die adalah manusia ni secara keseluruhannya "tahu" pasal sesatu teknologi tu samada dia sedar atau tak, jadi bila sesatu tamadun tu runtuh atau hilang, manusia tak kembali ke zaman batu untuk belajar cara buat api. kalo tak, kita still berada pada zaman sebelum Nabi Muhammad SAW ape bila tamadun Islam runtuh.

dalam kata lain, kalo dunia ni tetibe hancur, tempoh masa untuk manusia discover api adalah teramat singkat daripada manusia zaman dulu. bukan just api la, kirenye orang zaman akan datang yang taktau apa2 lebih cepat discover tech baru2 yang hilang daripada orang dulu. korang senang2 blaja algebra, tapi orang zaman dulu brape kerat je yang dapat discover dan paham algebra/aljabar kan?

also, kalo komputer ke belakang, mane lak pegi ke windows 3.1. pegi ke UNIX, MINIX balik ah.

teknologi AI berkembang, tapi slow gila.... aaaaaaamat slow kalo nak bandingkan dengan tech lain. penyokong AI argue ni jadi pasal tak ramai yang dalam bidang ni, tapi ako sokong pendapat yang kata tak dapat support dari teknologi luar.

korang dah tgk tape pasal prediction nostradamus, title "The man who saw tomorrow" ala dokumentari mamat nostradamus ni leh tgk future..so faar prediction dia semua betul...

salah satu prediction dia US akan jatuh mendadak pada zaman kegemilangannya...kena attack...

nostradamus is CRAP. mamat tu taktau ape2 pon. die hanya buat ayat2 puisi yang orang cuba untuk linkkan kepada peristiwa2 yang jadi kat dunia ni. dah berpuluh2 kali orang kata ooooh pakcik nos kate kiamat datang pada tahun xxx.

pakcik nos kate dua gergasi akan tumbang. orang dok link kepada WTC 9/11 la, kepada US dan China la, Western dan Asian world la, godzilla ngan ultraman la... ako pon leh buat ayat camtu!

tapi pelik la, ko cakap prediction dia semua betul.. tpai pastu kate jangan caya.... cam cakap A, pastu cakap B lak.

Edited by C-Fu

Share this post


Link to post
Share on other sites

aku dah ketinggalan zaman ... jauhnya ko semua bercakap, sampai kadang2 aku tak paham. tapi yang pastinya meramal atau cuba mengetahui masa depan bukan perkara yang salah, sebab dalam al-quran, tuhan selalu bercerita kepada kita tentang masa depan supaya kita boleh jadikan panduan dan persiapan awal.

meramal masa depan ni, pada pendapat aku seperti mencari jawapan kepada soalan matematik " satu campur satu sama dengan dua"

sama jugak dengan mengira untung rugi perniagaan " beli anak kambing dengan harga RM100 seekor lepas tu pelihara campor bagi makan yg berzat, bila jual 6 bulan lepas tu, boleh jual dengan harga lebih kurang RM200 atau RM300 seekor"

mengenai teknologi pulak, komputer misalnya, itu nama je... yang pasti ialah berlaku perubahan teknologi... atau keupayaan penghasilan... dan yang penting sekali ialah kesan dari teknologi ... iaitu untuk kegunaan manusia, ia akan terus berkembang selari dengan keperluan manusia pada masa itu.

Kemudian bila kita telah berada pada satu tahap tertinggi, bersedialah untuk mencipta tapah yang lebih tinggi lagi supaya kita boleh terus berada di tempat yang tinggi. contoh bina kondominum di atas kemuncak gunung everest.... tapi yang penting ketika itu ialah siapa yg bina? kita atau kita hanya menyewa saja (pengguna)

mengenai kejatuhan pulak, bukan ketinggi yg menjadi sebab untuk jatuh, melainkan kelalaian atau lupa atau tak cukup bekalan untuk bertahan atau sebab lain lagi.... (?) ada la tu...

itu cerita pasa lain.

pasal komputer pulak, buat apa komputer... aku rasa komputer sebenarnya asas sahaja.... masih ada terlalu banyak keperluan yg manusia perlukan daripada asas komputer ini... contoh komputer kosong???? sapa nak. walaupun selaju mana sistem tu.

jadi aku cakap sebagai orang yang tinggal di belakan kamu... supaya tolong menoleh kebelakan dan tunggu aku!!!!!

aku semput ni kejar ko semua.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...