Jump to content

Clement

Members
  • Content Count

    133
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by Clement


  1. QUOTE (imie @ Mar 22 2008, 05:17 PM) <{POST_SNAPBACK}>
    Step 1 - Modify Explorer.exe File

    In order to make the changes, the file explorer.exe located at C:\Windows needs to be edited. Since explorer.exe is a binary file it requires a special editor. For purposes of this article I have used Resource penggodam. Resource HackerTM is a freeware utility to view, modify, rename, add, delete and extract resources in 32bit Windows executables and resource files (*.res). It incorporates an internal resource script compiler and decompiler and works on Microsoft Windows 95/98/ME, Windows NT, Windows 2000 and Windows XP operating systems.

    get this from h**p://delphi.icm.edu.pl/ftp/tools/ResHack.zip

    The first step is to make a backup copy of the file explorer.exe located at C:\Windows\explorer. Place it in a folder somewhere on your hard drive where it will be safe. Start Resource penggodam and open explorer.exe located at C:\Windows\explorer.exe.

    The category we are going to be using is "String Table". Expand it by clicking the plus sign then navigate down to and expand string 37 followed by highlighting 1033. If you are using the Classic Layout rather than the XP Layout, use number 38. The right hand pane will display the stringtable. We’re going to modify item 578, currently showing the word “start” just as it displays on the current Start button.

    There is no magic here. Just double click on the word “start” so that it’s highlighted, making sure the quotation marks are not part of the highlight. They need to remain in place, surrounding the new text that you’ll type. Go ahead and type your new entry. In my case I used Click Me!

    You’ll notice that after the new text string has been entered the Compile Script button that was grayed out is now active. I won’t get into what’s involved in compiling a script, but suffice it to say it’s going to make this exercise worthwhile. Click Compile Script and then save the altered file using the Save As command on the File Menu. Do not use the Save command – Make sure to use the Save As command and choose a name for the file. Save the newly named file to C:\Windows.


    Step 2 – Modify the Registry

    !!!make a backup of your registry before making changes!!!

    Now that the modified explorer.exe has been created it’s necessary to modify the registry so the file will be recognized when the user logs on to the system. If you don’t know how to access the registry I’m not sure this article is for you, but just in case it’s a temporary memory lapse, go to Start (soon to be something else) Run and type regedit in the Open field. Navigate to:

    HKEY_LOCAL_MACHINE\ SOFTWARE\ Microsoft\ Windows NT\ CurrentVersion\ Winlogon

    In the right pane, double click the "Shell" entry to open the Edit String dialog box. In Value data: line, enter the name that was used to save the modified explorer.exe file. Click OK.

    Close Registry Editor and either log off the system and log back in, or reboot the entire system if that’s your preference. If all went as planned you should see your new Start button with the revised text.[/b]

    hati-hati buat benda ni ...
    silap-silap jem windows ko ....
    aku dah cuba dan mmg jadi .... laugh.gif laugh.gif laugh.gif


    Hi...saya sudah beberapa kali buat spt yg sdri tulis dlm artikel ini tapi tidak dpt kenapa a?
    Bila saya suda buat semua (spt yg sri tulis) & saya restart.... hilang pula task bar saya. Saya terpaksa buat crtl+alt+del utk edit balik (kpd asal) sheel>>explorer.exe tu.....

  2. cam maner nak cari balik....aku try scan error mmg problem. tapi still bleh transfer data....2 folder yang penting bagi aku tuh hilang..cam maner nak cari balik.???ade solution

    sorry lambat nampak trad ini....da dptkah fail2 tu?

    Biasanya benda ini disebabkan oleh virus! Fail2 tu tak hilang hanya disembunyikan...

    Kawan aku pernah lalui hal spt ini,,,, saya guna Linux utk buka fail & transfer pi hdd. lepas tu baru format....

    siap...harap membantu :rolleyes:


  3. askum..

    nak tanye....partion aku jadi cam ni ...

    so x le nak format...

    1-2% je da stop...

    agak 2 korang.....hdd aku nie masih boleh diselamatkan x???

    ade solution lain x....

    tq.....arap membantu......

    <_< Ini external hdd kah? sbb biasanya benda ni boleh berlaku pd external hdd.....

    Apa pun cuba langkah2 ni...klik-->


  4. Pendrive aku baru jerk kena virus so tadi aku format lah pendrive aku. Bila dah habis format aku try cucuk balik kat komp tapi komp tak boleh detect. Dia kuar mesej nih cant't find data.exe. Yang peliknya bila start cucuk autorun dia jalan. tapi bila bukak dari my komputer dia jadi macam tuh. Kanapa ha???

    1. Cuba format menggunakan Linux (biasanya boleh)

    klu masih tidak dpt (atau tiada Linux)....

    2. sila download Hp drive Key boot utility ini & ikuti langkah2nya...

    Harap berjaya.. :blush:


  5. Salam,

    Ok saya nak perkenalkan forum terbaru CAKAP.Net

    Design nampak lebih kurang sama dgn "Tanya Putera" sbbnya menggunakan software/script berbayar yg sama iaitu IP Board tetapi konsepnya lain dan lebih general.

    Saya mempelawa kawan2 putera untuk memeriahkan lagi forum CAKAP.Net yg baru dilancarkan ini.. dan akan senantiasa menambahbaikkan forum ini dari semasa ke semasa untuk kegunaan bersama.

    Segala komen dan cadangan amatlah dihargai.. sila direct ke www.cakap.net untuk sama2 kita berdiskusi dan berkongsi maklumat dan ilmu.. kalau anda dapat register guna id yg sama dgn putera ni lagi best!

    Mana tahu nanti bila forum ni dah hidup meriah, anda2 semua leh ada peluang jadi moderator.

    Terima kasih daun keladi,

    :wub:

    wah bagus...baru aku daftar.......... :lol:


  6. Salam,

    Saya dpt rasakan komp saya semakin hari semakin lambat. Saya sudah kosongkan Prefetch, scan disk, Defrag, guna CCleaner, Wise Register cleaner, scan spyware/Malware, scan virus-->semua ok.

    Tapi ada org kata klu semua program disimpan dlm Program Files (drive:c) ini juga akan melambatkan sistem windows. Skg saya guna Win xp Pro sp3. Klu jawapannya betul, bolehkah saya pindahkan semua program (kecuali sistem windows & Ofice) ke partition yg baru? Bgmana? :mellow:

    Sorry klu topik ini sudah dibincangkan--saya sudah search tapi tak jumpa :unsure:

    Thankz ;)


  7. salam ramadhan buat semua,

    aku nak tanya pasal software untuk recording or Mastering,

    sapa yg ada pengalaman kongsi la..

    selain dr Adobe - Audition 3 atau T.Rack, software apa lg yg bagus dah mudah.

    selalu guna sondcard apa? (soalan tambahan).

    Saya guna Cool Record Edit...Hanya saya pun tak tau pula bgmana mau guna software ini. Saya tau sikit2 shj.

    Sdg mau belajar ni...ada sesiapa disini yg guna software ini? Klu ada tlg ajar bgmana nak edit recording & edit benda2 yg lain :P .

    Saya hanya tau recording sama ada guna mic atu line-in shj.... ^_^


  8. antivirus apa yg mampu utk kesan semua virus?

    Klu saya KIS......hebat. Setakat ini belum ada virus yg berjaya masuk kat notebook atau komputer office saya.

    Cubalah dulu yg free (30hari) Kaspersky Internet Security...... :rolleyes:

    Kaspersky Antivirus pun ada tapi klu sdra selalu online lebih baik guna KIS...jauh lebih ringat drpd Norton.... ^_^

    Aku start gna Kaspersky sjak KIS6, pstu KIS7 & skrg KIS 2009, no problem..

    Bestt :wub:

    Skg aku guna KIS7....tunggu tamat dulu baru aku beli yg KIS 2009....

    Lagi pun harga KIS skg pun murah...& 3 users lagi tu :o

    Dulu aku beli 3 users hanya RM85 (KIS7)...tak tau pula skg?!.....


  9. Kalau Putera ID kita ni kena warning, adakah suatu hari warning tersebut akan menurun? Contohnya daripada 70% berkurang kepada 60% sehinggalah 0%?

    :angry:

    ha...ha... :lol: aku tak tau pula warning tu satu 'bencana'....betul,...lihat aku punya...banyak tu..tapi bile & apa sebab aku pun tak [email protected]?1?

    Klu terus begitu apa kesannya a? kena senarai hitam kah? :(


  10. Saya Guna FTEC windows xp home....

    Laptop jadi hang tiba-tiba..

    kadang guna tak sampai 10 minit danh hang...

    apa problem nya....

    utk pengetahuan windows baru jer di set up baru

    Kadang2 guna jenama lanun pun tak juga boleh heng....

    Biasanya benda ini berlaku krn sewaktu install tu tak berapa sempurna...

    Pastikan klu waktu format tu jgn format guna "fast" (laju) tapi guna yg biasa...

    O ya, berapa partition hdd yg kamu ada? Sbb klu ada 2 atau lebih , ya, mungkin virus yg penyebab tu...

    Misalnya kamu format drive C tapi klu drive D (atau partition lain) ada virus, tetap ada masalah tu...

    Klu boleh format semua hdd secara keseluruhan :blush:


  11. ala bro... kalo ngah buat tue kongsi2 cikit la macam mane watnya..

    aku nak tahu sangat la...

    kita buat virus untuk kearah kebaikan ok...

    tak semistinya virus yang di buat untuk kearah kejahatan... so forumer leh thing positif..

    so sape2 forumer yang ada tutorial atau extra skill leh cipta virus.. may kita kongsi sama2 macam mane nak buat yek........

    wah...zaman suda berubah.... ^_^ buat virus lepas tu buat AV nya.....

    Ya, betul tu...kongsikanlah kepakaran tu dgn kami ni.......asas pun ok ;)

    Nope.. kau takkan maju dengan buat virus.. Kalau betul2 nak tahu macam mana virus tu berfungsi, belajar coding, dan Windows dulu.. Kamu tahu coding? Kamu tahu macam mana Windows berfungsi? Kamu tahu apa yang ada dalam Registry?.. Kamu faham Environment Variables? Kamu tahu tentang services/kernel/drivers?

    Mahu virus? Sample ada banyak boleh carik.. Tak perlu fikir cipta virus baru..

    Nak ajar tutorial macam mana virus berfungsi?... Akan disalahguna oleh pembaca yang tidak bertanggungjawab... Shanai gak tumpang dapat dosa..

    faham...bro baok....faham.... :blush:


  12. Biar aku jawab...

    1. Kita pakai dulu la.. baru bayar.. Bil akan mula dikira start 18hb sehingga 17hb bulan berikutnya. Katakan sekarang, 10September. Bil untuk bulan september akan dikira start pada 18ogos sehingga 17September.. Tempoh bayar bermula 18September sehingga 10Oktober. Paham?

    2. Yg main tu, depend amik pakej apa. Pakej minima utk main setakat ni RM50 sebulan dengan 250minit free, 20sms free. (Kalau call dan sms ke 1+5plan tak termasuk dalam 250minit/20sms tu). Ada gak pakej RM80 utk 500minit/30sms dan sebagainya.

    Maknanya disini, yg main kena bayar RM50(tak pasti RM50 ke RM50+5=RM55 tapi aku rasa RM50 je). yg supplementary bayar RM5.

    Kes aku, bapak aku bayar RM50. aku, mak aku, adik aku, awek aku bayar RM5 setiap bulan.

    Kiraan kasar la.. Tak payah la aku nak spesifik sgt harga dia. tu bil minima. Tapi sebln tak mungkin dpt harga RM50 & RM5 tu. mesti jadik RM53.83 la dan RM5.78 dan lain2 bergantung kita guna. Campur cukai kerajaan lagi.

    Saya da lama guna prepaid ni...nampak2nya nak pi postpaid lah ni :rolleyes:

    Sbb yg lain, saya selalu top up rm50 setiap bulan....baik ambil postpaid kan?!?

    O..ya, nak tanya...bolehkah saya terus gunakan no hp prepaid aku jika pindah ke postpaid? <_<

    bye

×
×
  • Create New...