Jump to content

zero_clockz

Members
  • Content Count

    242
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by zero_clockz


  1. apa yang slow.. transfer data or internet surf slow....

    kalau dapat 54mbs kira ok dah.. dan kemungkinan wifi usb/card/built in tu hanya support sampai 54mbs je.. atau router wireless tu support sampai 54mb jer...

    cth: router up to 54mb - laptop latest leh terima sampai 108mb = dapat 54mb jer ( dan sebalik )

    cth: router up to 108mb - laptop or usb adapater leh support 108mb gak = 54mb disebabkan

    perkongsion pc lain... jarak jauh.... berlainan brand/tak compatible...

    sebab tu kalau beli router wifi support N tu.. maka adapter dia kena support N gak baru dapat kelajuan sepatutnya.

    kalau tidak dapat berpandukan adapter yang paling tinggi support.

    Jarak jauh (range ) ...lagi jauh kedudukan pc/laptop dari router wifi.. lagi berkurangan kelajuan yang kita dapat biar pun show 54mb or 11mb...

    err...apa N tu? aku baru berkecimpung dalam wireless, harap dapat tolong :ph34r:


  2. Aku baru pasang Prolink Hurricane 9000G Wireless ADSL Modem/Router kat umah aku menggantikan modem yang TmNet bagi...

    Aku pakai Laptop dan ada Wireless built in..

    Masalahnye skrg, sleepas setup modem mengikut cara2 yang tertera dalam manual, intenet hanya dapat digunakan menggunakan cable tetapi bukan melalui wireless..

    Padahal, tujuan aku beli wireless modem/router ni untuk pakai wireless sebab sakit hati tengok wayar berserabut kat umah...

    Jadi saya mintak tolong warga Puteranian semua untuk membantu menyelesaikan ini.... aku dah buat banyak kali tapi tetap tak dapat... :(


  3. weh phreak....mana ko tau aku nak post screen shot ni?.....

    walau athlon xp dulu aku xleh lawan ko nyer (ranking 5 je <_< )...kali ni aku dah oc rig baru aku :D ...

    tp mesti ko takkan biar aku lama berleluasa di puncak ni ek.. :P

    anyway...ni screenshot aku..

    IPB Image

    Dengan Proc yang sama...LEBAF 0636 MPMW...aku mintak pertolongan Phreak_id untuk bantu aku OC dan hasilnya sperti dibawah...screen shot ni diletak atas kebenaran dan terpulang pada arfaie untuk letak di rangking ke tak... :lol:

    IPB Image


  4. dahlaaa zero-clock..aku cuti,xsempat nak update..zeronehza dah siap dah

    comon2 kasik meriah balik :)

    arfaie....sebenarnya screen shot aku tuh bugs <_< ...aku nyer proc bukan dual core tapi single core je..

    boleh cek kat everest home edition yang ada skali dalam screen shot tuh...

    maaf atas kesilpan tuh :lol: ...harap kau bleh edit balik nama aku letak kat rangking Athlon64 AM2. :P


  5. phreak_id, aku tak tau laa mate aku ni rabun ke ataupon gambar ko..

    aku tgk2 balik gambar tuh, melakarkan

    AMD Athlon64 X2 3000 Windsor

    Setau aku la.. Dualcore X2 Windsor model 3000 takde dalam pasaran :unsure:

    EDITED : Ohh.. bug rupenye :P

    screen shot tu guna cpu-z version 1.33.1....jd single core 3000+ dia detect x2 windsor...sebenarnye dia nyer proc orleans....dia dah download cpu-z version 1.38...nanti dia upload screen shot....:P


  6. ok.. yang ni aku ngaku.. mmg dia overclock sendiri.. aku tak usik langsung.. tangkap saspek (ehh :huh: respek) sket kat dia.. bios asal (dah download yg modded, tapi salah version.. apesal ntah dia pening.. huhuhuhu)..

    :D weh...bios tu dah betul la tapi aku tak pasti dia nyer rev berape.... anyway....sesaper putranians yang tau bios untuk nf-mcp55 kongsi2 la.... :lol:


  7. thanks nelza n sarge. very informative answers. patut di-pinkan thread ni supaye xde org merabe2 x tau psal PSU cam aku sblom ni.

    and then, ok x brand powerlogic? aku ingat nak angkut powerlogic atrix true power 450watt. suggestion?

    power logic, i-cute, cooler master adalah pengeluar PSU yang khas untuk orang yang nak psu branded tapi tak mahal sangat...bagi aku, kalu nak tau PSU tu btl2 true power tengok je pada harga..

    power logic yang harga rm200 dan ke atas aku percya mmg true power tp yg harga rm100+ tu tak la btl2 true power. Sama gak dgn CM dan i-cute...yang harga mahal je bebtul true power...

    tp acbel tu takla mahal sangat tp btl2 true power kan?...

    powerlogic atrix true power 450watt...suggestion aku..kalu mahal harganya,maka itu true power dan ok kalu nak angkat... :)


  8. weh phreak....mana ko tau aku nak post screen shot ni?.....

    walau athlon xp dulu aku xleh lawan ko nyer (ranking 5 je <_< )...kali ni aku dah oc rig baru aku :D ...

    tp mesti ko takkan biar aku lama berleluasa di puncak ni ek.. :P

    anyway...ni screenshot aku..

    IPB Image


  9. soalan nyer camni..

    dapat masuk thumbdribe, pc pun dapat detect dan boleh guna thumbdrive cam biasa.

    bila nak eject benda alah tuh, kan selalunyer ada icon kaler hijau kat tepi jam tuh?bila click, akan kuar 'safely remove hardware'.problemnyer icon hijau kat tray tuh ilang dah..

    camner nak bagi dia ada semula yek?

    benda ni selalu berlaku ker kekadang jer?....

    ikon tu jer yang hilang atau ada beberapa ikon lain gak yang hilang?....

    aku pernah kena simptom nie..disebabkan ravmon.log....virus ler... :lol:

    check kat task manager ada tak menatang nama ravmon run... :lol:


  10. WINDOWS UPDATE PERLU SEBENARNYA...

    TETAPI SELAIN GUNA FUNGSI AUTOMATIC UPDATE YANG WINDOWS DAH PROVIDE..ADA CARA LAIN UNTUK DAPAT UPDATE...

    UNTUK PENGGUNA WINDOWS PIRATES...JIKA MENGGUNAKAN AUTOMATIC UPDATE..DINASIHATKAN CONFIRM DULU SEBELUM INSTALL UPDATE TU...


  11. boleh..takde masalah pun....cume transfer rate 133 le...

    transfer rate pata 133...sata 155...

    lor...kalu pakai ide to sata converter boleh transfer speed cam sata, aku pun nak gak pakai..

    tapi transfer rate sama macam pakai cabel ide gak..

    hdd sata dah murah dari pata ke?..lama tak tgk preview lowyat..


  12. masalah power supply kot...cam pc lame aku...bile aku tukar power supply 450watt...br dier detect hardware...

    aku rasa ada kemungkinan gak..sebab kekadang monitor aku ada bunyi klik dan hilang kejap pahtu ada balik gambar..macam mata kelip2 plak..pastu crash mcm tu je..aku on pc almost 24/7 sebab ares dan torrent..memang benda nih bawak masalah<_<

    aku guna psu cap ayam..tak oc dan aku disconnect sume device..asas je tinggal tapi takleh gak detect..

    cara [email protected] tuh belum cuba lagi..


  13. guna fan cap murah takkan rosakkan cpu..

    kalu guna yang murah ke mahal ke..yang penting kena jaga..selalu cuci..tempoh hayat pun jadi panjang..

    cFm pun maintain..

    cooler pun kena selalu cuci..jagan biar berdebu dan berhabuk..akn buat thermal release kurang..

    boleh nampak beza suhu kalu dah cuci stlah lama berdebu dan berhabuk.. :lol:


  14. kalu side panel ada lubang utk fan..eloklah, letak fan situ..depan pc bahgian bawah tu ada lubang utk fan tak?

    kalu tak de, side panel buat fan bwk masuk udara dan kat belakang buang udara..

    tambah skop bagi air in and out esp for cpu fan bagus tapi kekadang kena mod casing..

    ada cara senang tapi kena beli la..benda tu kipas, kalu tak silap 40mm tiga bijik, pasang kat bhgn cdrom panel yang kosong., dia dah siap bracket cuma pasang je..kalu boleh bahgian atas sekali sebab udara sejuk ada kat bawah dan udara panas ada kat atas..


  15. aku nyer personal opinion lar ek.. harap kepada fan NortonAv jgn marah aku keh..

    Norton nih banyak kompromi..sebabnya..aku saja2 la dulu2 testing2..

    install 2-3 Av

    norton, kaspersky, mcafee and trend micro..

    bila run complete scan (tak serentak) utk sume Av..

    sume dapat detect minimim 7-8 virus and worms..

    tapi norton tak dapat..

    bila check2 worms jenis lama la jugak...

    and.. worms tuh dari company yang tak berapa jahat..

    keje dia cam nak spy je apa pengguna2 suke utk marketing diaorg..

    mmg la tak berbahaya kpd pc, tapi still aku tension sbb kompromi...

    itu aja..

    sebab norton tak detect aku rasa..bagi norton, benda tu bukan virus dan tak bahaya..tapi bagi av lain, benda tu dia definisikan sebagai virus..

    guna lebih dari satu av hanya akn timbulkan konflik, salah satu dari av tu juga takkan perform well.

    sebagai contoh, jika gunakan avast, sistem avast sendiri akan detect ada av lain selain dia dan dia takkan perform well selagi tak uninstall av lain..

    tapi memang benar..definisi virus bagi norton tidak secanggih avg atau av lain yang akn detect lebih banyak virus dari norton..walau selalu live update..

    atas sebab itu, aku telah bertukar pada avast walu sayag setelah lama pakai norton.. :(


  16. leh tlg suggest x? sorry x igt mobo aku pe, p4 3.0Ghz, ram ddr2 ngan slot pcie.skang komp bkn kat umah. aku igt nk wat system cooling yg ok cket ,bajet dalam rm100-200++ .agak2 bajet nie ckp tak utk pc on 24/7 utk maen game? rehat kejap,3-4 jam tp still on pc. :ph34r:

    dr yg aku baca, fan zalman ngan Scythe Ninja best gak.

    thanks puteranian.

    kalu nak on pc 24/7..takyah update cooler pun takper..tambah lagi kalu tak oc. patut takder masalah.

    kalu nak update gak..pilihla antara zalman atau ninja tu..kira dah ok le dgn bajet kau tu.

    satu lagi make sure your system ventilation is good..terutama yang full casing.

    mcm aku, side panel dedua bukak..

×
×
  • Create New...