Jump to content

muhian

Members
  • Content Count

    2982
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by muhian


  1. Wah hidup lagi putera nih.dah lama tak masuk.tgk macam dah tak aktif langsung macam dulu dah.rindu putera dulu.

    Mari update spec baru sikit kini:

    Intel Core i7 [email protected]
    Corsair Hydro H100i AiO watercooler
    MSI Z77A-GD65
    Kingston HyperX beast 16gb ddr3 2400mhz 1.65v
    Palit Nvidia Geforce Gtx1060 Dual 3GB
    Seasonic X-560 psu
    Benq RL2455HM 24" led lcd
    Liteon 24x dvdrw
    Creative T10 2.0ch
    Cherry MX Board 3.0 mechanical keyboard brown switch
    Logitech M100r mouse
    Corsair Carbide 500r arctic white casing

     

    Haha hello putera.com 2019!!!

    Kita masih layan RIG.

    spec update

    Intel Core i7 [email protected]+liquid metal
    Noctua NH-D15 cooler
    MSI Z77A-GD65
    Kingston HyperX beast 16gb ddr3 2400mhz 1.65v
    Zotac GTX1080Ti x2 SLI
    Seasonic 1000w platinum
    Benq RL2455HM 24" led lcd
    Liteon 24x dvdrw
    Creative T10 2.0ch
    Cherry MX Board 3.0 mechanical keyboard brown switch
    Logitech M100r mouse
    Coolermaster 690 III white edtion


  2. Wah hidup lagi putera nih.dah lama tak masuk.tgk macam dah tak aktif langsung macam dulu dah.rindu putera dulu.

    Mari update spec baru sikit kini:

    Intel Core i7 [email protected]
    Corsair Hydro H100i AiO watercooler
    MSI Z77A-GD65
    Kingston HyperX beast 16gb ddr3 2400mhz 1.65v
    Palit Nvidia Geforce Gtx1060 Dual 3GB
    Seasonic X-560 psu
    Benq RL2455HM 24" led lcd
    Liteon 24x dvdrw
    Creative T10 2.0ch
    Cherry MX Board 3.0 mechanical keyboard brown switch
    Logitech M100r mouse
    Corsair Carbide 500r arctic white casing

     


  3. aku dah jumpa dah dah test kat pc adik aku ok je suhu dalam 75-83 gpu untuk ultra setting,kalau di pc aku setting grafik ultra 80-94 gpu terus padam pc aku ,aku guna psu ac bell 900 watt ,beli dulu murah ja dalam 500 rasa nya dah nak k.o,sebab aku cuba pc aku guna  psu cooler master 750 ok ,gpu tak cecah sampai 94,tapi pc aku tu kalau setting grafik auto  suhu dalam 80-89 kira tinggi gak tapi pc tak shut down


    bro nak tanya kalau guna grafik kat jenis aku beli ni,kalau pc tak guna apa 2 coller boleh ke ,maksud aku ,tak tambah apa 2 cooler ,cuma pakai basic kipas yg ada di dalam pc tu saja boleh ke ,aku dari dulu aku tak pernah ambil tahu pasal cooler ni,tapi bila pc aku dah jadi mcm ni baru nak ambil tahu,ada sekali tu pc aku shut down masa nak start windows tu balik dia keluar mesej cpu  suhu panas

     

    ko pakai casing apa?ada berapa kipas dalam casing tu?

    tinggi je suhu gpu tu macam air flow tak bagus kat dalam casing..grafik kad jenis mahal dual gpu tu memang perlukan air flow dalam casing yang bagus sebab grafik kad tu memang panas boleh naikkan suhu dalam casing.

     

    suhu cpu plak berapa masa load?pakai cooler cpu apa?

     

    kadang2 masalah psu pun bleh jadi penyebab.900 watt psu acbel tu lebih dari cukup je tuk tampung spec pc tu tapi cuba cek dulu part suhu dan air flow dulu kalau dah buat part ni masih masalah sama kemungkinan psu bermasalah.


  4. Intel Core i5 3570K [email protected]
    Coolermaster hyper tx3 hsf
    Gigabyte B75M-DV3
    Kingston Genesis lovo 8gb ddr3 1600mhz 1.3v
    Club 3D AMD Radeon HD7870 2GB Gddr5 reference

    Samsung spinpoint f3 1tb sata2
    Seasonic X-560 psu
    samsung 2033 20"lcd
    Liteon dvdrw
    windows 7 ultimate sp1 64bit
    Logitech X-210 2.1ch speaker
    Logitech mk250 keyboard and mouse wireless
    Corsair Carbide 500r arctic white casing

    ^spec lama.

    spec sehingga kini:

    Intel Core i5 3570K [email protected] 4.2ghz
    Corsair Hydro H100i AiO watercooler
    Gigabyte z77m-d3h
    Kingston HyperX beast 8gb ddr3 2400mhz 1.65v
    Gainward Nvidia Geforce GTX 970 4GB
    Acrtic Cooling Accelero Hybrid AiO gpu watercooler
    Plextor M5pro extreme 128GB SSD
    Plextor M6S 128GB SSD
    Raid 0 2 ssd ni.
    Seasonic X-560 psu
    Benq RL2455HM 24" led lcd
    Liteon 24x dvdrw
    Creative T10 2.0ch
    Rapoo x1800 wireless mouse n keyboard
    Corsair Carbide 500r arctic white casing

     


  5. lebih baik jual proc n mobo tu pastu beli baru.

    boleh senaraikan spec lain yg awak pakai sekarang?.ram,psu,gc.

    bajet rm500 tak cukup tuk layan game gta4,battlefield3?..grafik kad kene power jugak.

    pasal aku pasti pc awak ni ram ddr2 kalau nak upgrade proc n mobo yg baru kene pakai ddr3..kalau bajet limited sgt kene 2nd la..

  6. [quote name='meerforall' timestamp='1340009294' post='1082860']
    thanks sawi.....
    lagi satu SSD ape yg best bnyk brand kat luar sana...tak tau pilih...
    bnyk org ambik corsair...sume sme jer ker brand?
    [/quote]

    crucial M4 ssd terbaik buat masa ni.bug kurang firmware sgt stabil juga antara ssd yg paling laju dalam kelasnya.

  7. [quote name='izwan hamatez' timestamp='1339044418' post='1082642']
    antivirus 360 .macam nak disable antivirus jgn auto scan
    [/quote]

    tu antivirus jenis norton ke?..buang je la antivirus tu mmg buat berat laptop je.baik pki antivirus microsoft security essential free dan ringan.
    cuba buang antivirus tu pastu test bukak program ada rasa beza tak.

  8. mcm driver chipset tak install lagi.kene tau model mobo yg sebenar.baru nanti bagi link tuk download chipset driver ni.
    cuba download software cpuz nih->[url="http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html"]http://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html[/url]
    pastu buka cpuz pergi ke tab motherboard tgk model apa?

    klau blue auto shutdown mungkin ada masalah overheating cuba cuci2 skit heatsink processor dan cuci pin ram dgn pemadam.

  9. cuba scan guna software combofix nih dlu->[url="http://www.bleepingcomputer.com/download/combofix/"]http://www.bleepingcomputer.com/download/combofix/[/url]
    pastu install software nih tuk refresh os balik->[url="http://www.xp-smoker.com/refreshpc.html"]http://www.xp-smoker.com/refreshpc.html[/url]

    kalau masih sama juga masalah senang jalan terakhir memang kene format jugak windows.

  10. [quote name='Ardy' timestamp='1338340534' post='1082336']
    aku beli harga RM200. kat Kompleks Yik Foong, Ipoh, kedai Kiasu. yup, aku tau rm200 price overkill. boleh dapat yg better. aku tau cooler master mcm cibai ckit Silverstone atau Seasonic. at least 620w boleh dpt. tp aku yg agak tamak dan nak urgent sngt. haha. mls beli online, lmbt smpai...

    lg pun, cina kiasu tu ckp, dia pki PSU yg sama gak, hdd ada 4, 2SSD, 2 SATA, ati radeon crossfire lg, elok je cooler master ni, aku pun beli la.. x tau la plak nanti, spec aku ni kecik je biasa je boleh tampung kot
    [/quote]

    ok la harga tu tak overkill.
    psu tu ok je tapi efficiency rendah la kuat mkn letrik+panas skit.

  11. [quote name='muhian' timestamp='1319651371' post='1074330']
    Amd phenomII x2 [email protected] x4 [email protected]
    Coolermaster hyper tx3
    Gigabyte ga880gma usb3
    kingston 4gb ddr2 667mhz
    Sapphire ati radeon hd5770 1gb gddr5
    Samsung spinpoint f3 1tb sata2
    Seasonic X-560 psu
    samsung 2033 20"lcd
    Liteon dvdrw
    windows 7 ultimate 64bit
    Logitech X-210 2.1ch speaker
    Logitech mk250 keyboard and mouse wireless
    Thermaltake V3 Black Edition casing
    [/quote]
    spec lama diatas.

    yg ni baru upgrade.
    [b]Intel Core i5 3570K [email protected][/b]
    Coolermaster hyper tx3 hsf
    [b]Gigabyte B75M-DV3
    Kingston Genesis lovo 8gb ddr3 1600mhz 1.3v
    Club 3D AMD Radeon HD7870 2GB Gddr5 reference[/b]
    Samsung spinpoint f3 1tb sata2
    Seasonic X-560 psu
    samsung 2033 20"lcd
    Liteon dvdrw
    windows 7 ultimate sp1 64bit
    Logitech X-210 2.1ch speaker
    Logitech mk250 keyboard and mouse wireless
    [b]Corsair Carbide 500r arctic white casing[/b]


  12. cuba tgk kat [color=#000000][font=verdana, sans-serif, arial, helvetica][size=3]c:\windows\system32\drivers\etc\hosts..buka file hosts ini pki wordpad[/size][/font][/color]
    [color=#000000][font=verdana, sans-serif, arial, helvetica][size=3]pasti tiada apa2 selepas bawah line ini dlm file host tu[/size][/font][/color]
    # localhost name resolution is handled within DNS itself.
    # 127.0.0.1 localhost
    # ::1 localhost
    jika ada apa2 bawah line ini seperti web address sila delete.

    cara lain terbaik mmg kene format windows awak ini.mungkin ada benda yg confilk dgn software2 yg awak ada install.

  13. dasyat tul berani tul ko pasang grafik kad tu kat psu cap ayam.cap ayam psu tulis je 450w tapi setengah je power sebenar dia.
    jgn beli psu murah2 bwh rm 100 ini semua cari nahas.
    ganti psu yang bagus branded skit yg rege rm100 keatas.
    aku rekomen psu acbel..lifetime warranty psu nih.
×
×
  • Create New...