Jump to content

hotfloppy

Members
  • Content Count

    622
  • Joined

Community Reputation

19 Baik

About hotfloppy

  • Rank
    Ahli Rajin
  • Birthday 05/15/1985

Contact Methods

Profile Information

  • Gender
    Male
  • Location
    kepala batas, spu, penang
  • Interests
    computer related, *nix stuph, video games, programming, snooker, music, movies, anime & manga

Recent Profile Visitors

8840 profile views
  1. Assalamualaikum.. Aku tgk, byk post yang tak sepatotnya masuk kat thread nih cam nak cari FULL (F00L ?) VERSION, VERSI BISKUT dan yang seangkatan dengannya.. Tu semua bukan Open Source (Sumber Terbuka) atau Free Software tapi cr4ck3d version !! So, aku post sedikit info berkenaan Open Source & Free Software.. [quote][b]Open Source[/b], bermaksud, sesuatu perisian itu, samada boleh didapati secara percuma atau dengan membelinya, turut disertakan sekali dengan kod sumber perisian tersebut. Kod sumber kebiasaannya dibekalkan sekali bersama-sama perisian atau boleh diminta dari pembangun perisian tersebut. Dan, kod sumber tersebut boleh diubah, digunakan semula secara keseluruhan atau sebahagian, atau diberikan kepada pengguna lain sesuka hati! [b]Free Software[/b] pula bermaksud, perisian tersebut bebas digunakan dalam apa cara sekalipun, samada secara peribadi atau secara komersial. Free disini bukan bermaksud percuma tetapi bebas. Perisian percuma disebut sebagai Freeware dan kebiasaannya kod sumber tidak akan diberikan.[/quote] Sumber: [url="http://hotfloppy.tk/wordpress/?p=73"]Open Source / Free Software – Apakah ia?[/url] p/s: Info ni sekadar penjelasan ringkas tentang apa itu Open Source & Free Software.. Kalo ada pape yang tak betol, sila tegur ye
  2. Kebanyakan tutorial & useful thread/post compilation mengandungi link yg point ke post2/thread2 dari forum yang lama iaitu [b]forum.putera.com/tanya[/b].. So, semua link tu dah tak dapat dibuka.. Untuk setelkan masalah ni, ubah [b]www[/b] tu kepada [b]forum[/b].. Contoh: [quote] [color="#0000FF"]http://[b][color="#000080"]www[/color][/b].putera.com/tanya/index.php?showtopic=1373&hl=[/color] [i]tukar kepada [/i] [color="#0000FF"]http://[b][color="#000080"]forum[/color][/b].putera.com/tanya/index.php?showtopic=1373&hl=[/color] [/quote] InsyaAllah, post/thread tersebut boleh dibuka.. p/s: Kalo aku silap tempat, MOD tolong alihkan ye.. Dan, kalo post camni dah ade, delete je yg aku nye ni, dan kalo boleh, PINNED kan topic yang lama tu sebagai rujukan/panduan.. TQ.
×
×
  • Create New...