• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Pasang wifi di rumah sewa

17 posts in this topic

Posted · Report post

hello.. i baru je dpt rumah sewa and akan tinggal dgn housemate lain2.. ada la dlm 6 org satu rumah.. so, i nak tanya.. patut tak i install wifi kt rumah sewa kitorang tu? berbaloi tak install? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

hello.. i baru je dpt rumah sewa and akan tinggal dgn housemate lain2.. ada la dlm 6 org satu rumah.. so, i nak tanya.. patut tak i install wifi kt rumah sewa kitorang tu? berbaloi tak install? 

Berbalo sebab kongsi ramai2 jadi u taklah bayar amount banyak sangat

 

Edited by gupinter87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Berbalo sebab kongsi ramai2 jadi u taklah bayar amount banyak sangat

Pasang la unifi punya, sangat berbaloi and streaming pun ok even share ramai2

TM pun sekarang dah luaskan jalurnya, so orang2 yang tinggal di pendalaman pun dah boleh akses internet menggunakan tm punya plan.

Kalau guna wifi agak mudah untuk lakukan kerja2 so x terbeban pada hotspot phone sahaja

Edited by gupinter87

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kan ada 6 org yg tinggal bersama, lebih jimat kalau kau semua kongsi sama2 pasang wifi, hanya perlu lebih kurang RM20~30 seorang kalau ambil package yg paling rendah, kalau guna mobile data tinggi pulak harganya utk yg unlimited...

TM pun sekarang dah luaskan jalurnya, so orang2 yang tinggal di pendalaman pun dah boleh akses internet menggunakan tm punya plan.

Usaha TM tu mmg dpt ku lihat sendiri, kalau yg dulu kampungku mmg x ada sebarang talian internet, tapi kini sudah dpt sambung talian Unifi, x susah lagi kalau nak berhubung dgn ibu bapa ku selepas ku kerja kat bandar.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Owner rumah tu x pasang wifi utk u semua ke? Knp kena pasang sendiri...dulu i sewa rumah, owner aq pasang utk aq

Berbalo sebab kongsi ramai2 jadi u taklah bayar amount banyak sangat

 

tapi kalau share byk2 x dpt line yg cepat sgt, x berbaloi sgt pun..share 3 org blh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kan ada 6 org yg tinggal bersama, lebih jimat kalau kau semua kongsi sama2 pasang wifi, hanya perlu lebih kurang RM20~30 seorang kalau ambil package yg paling rendah, kalau guna mobile data tinggi pulak harganya utk yg unlimited...

Usaha TM tu mmg dpt ku lihat sendiri, kalau yg dulu kampungku mmg x ada sebarang talian internet, tapi kini sudah dpt sambung talian Unifi, x susah lagi kalau nak berhubung dgn ibu bapa ku selepas ku kerja kat bandar.

kampung aq ambil masa yg lama, kira2 4thn baru ade coverage streamyx

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kan ada 6 org yg tinggal bersama, lebih jimat kalau kau semua kongsi sama2 pasang wifi, hanya perlu lebih kurang RM20~30 seorang kalau ambil package yg paling rendah, kalau guna mobile data tinggi pulak harganya utk yg unlimited...

 

sebab tu best kalau tinggal ramai2 jadi kos untuk internet boleh kongsi sama, jadi adalah duit extra untiwl buat benda lain

Usaha TM tu mmg dpt ku lihat sendiri, kalau yg dulu kampungku mmg x ada sebarang talian internet, tapi kini sudah dpt sambung talian Unifi, x susah lagi kalau nak berhubung dgn ibu bapa ku selepas ku kerja kat bandar.

Kan? Cuma TM je yang sanggup ambik risiko untuk masukkan access ke kawasan pendalaman Ni, telco2 lain xbernai untuk ambik risiko

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

sebab tu best kalau tinggal ramai2 jadi kos untuk internet boleh kongsi sama, jadi adalah duit extra untiwl buat benda lain

Kan? Cuma TM je yang sanggup ambik risiko untuk masukkan access ke kawasan pendalaman Ni, telco2 lain xbernai untuk ambik risiko

yg ni I setuju.. I ada tgk iklan merdeka tm tahun ni.. pasal seorang anak tolong ayah dia promote seni ukiran family dia.. so dah boleh nampak situ internet dpd TM mmg ada dah dlm kawasan pedalaman..

https://www.youtube.com/watch?v=CGu-D4XJY1U 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

kampung aq ambil masa yg lama, kira2 4thn baru ade coverage streamyx

mereka buat kerja slow sgt tu, ambil 4thn normal lah, skrg 5g sudah mau keluar, kws pedalaman blm lagi ade wifi lagi

Edited by joe88

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

mereka buat kerja sow sgt tu, ambil 4thn normal lah, skrg 5g sudah mau keluar, kws pedalaman blm lagi ade wifi lagi

bukan semua kws pedalaman ade pasang wifi, kalau u byk pergi kws pedalaman, blh test guna speedtest, line mereka juga slow sgt

mereka buat kerja slow sgt tu, ambil 4thn normal lah, skrg 5g sudah mau keluar, kws pedalaman blm lagi ade wifi lagi

yala, negara mcm mana nak maju kalau internet pun x ade atau speed internet x laju sgt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

hello.. i baru je dpt rumah sewa and akan tinggal dgn housemate lain2.. ada la dlm 6 org satu rumah.. so, i nak tanya.. patut tak i install wifi kt rumah sewa kitorang tu? berbaloi tak install? 

Berbaloi je.. Sy lagi la dulu duduk 8 orang dlm satu rumah kot, kt batu pahat.. Sama2 nak install unifi.. Mmg syok, nak buat kerja ke layan kdrama ke smooth je..

Pasang la unifi punya, sangat berbaloi and streaming pun ok even share ramai2

TM pun sekarang dah luaskan jalurnya, so orang2 yang tinggal di pendalaman pun dah boleh akses internet menggunakan tm punya plan.

Kalau guna wifi agak mudah untuk lakukan kerja2 so x terbeban pada hotspot phone sahaja

Betul.. Masa pakai unifi dulu, senang je nak buat fyp.. Search je info, semua keluar.. Skrg pun kalau nak bayar parking pakai app je weh, takyah nak pakai cash beratur panjang2 g bayar.. Tak pun tgk tu video @tuliperfancy letak.. Sampai ke kawasan luar bandar pun dah ada jaringan internet tau..

sebab tu best kalau tinggal ramai2 jadi kos untuk internet boleh kongsi sama, jadi adalah duit extra untiwl buat benda lain

Kan? Cuma TM je yang sanggup ambik risiko untuk masukkan access ke kawasan pendalaman Ni, telco2 lain xbernai untuk ambik risiko

Lagipun setahu aku lah, mmg tm pun kan yg mula perkenal internet kt malaysia ni.. So mmg telco lain semua follow tm je skrg..

Edited by matahary

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Owner rumah tu x pasang wifi utk u semua ke? Knp kena pasang sendiri...dulu i sewa rumah, owner aq pasang utk aq

tapi kalau share byk2 x dpt line yg cepat sgt, x berbaloi sgt pun..share 3 org blh

tak semua rumah provide fasiliti yg sama hehehe.. tu i nak pergi kt tm center, tgk pakej mana yg sesuai dgn kami semua..

bukan semua kws pedalaman ade pasang wifi, kalau u byk pergi kws pedalaman, blh test guna speedtest, line mereka juga slow sgt

yala, negara mcm mana nak maju kalau internet pun x ade atau speed internet x laju sgt

eh bagi i dah maju apa.. skrg search je atau tgk youtube kalau nak tahu resepi dan cara2 buat satu2 masakan tu.. betul kata @matahary , nak bayar parking pun senang.. nora yg dlm video tu pun siap promote bisnes family guna internet, takdehal..

Edited by tuliperfancy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

tak semua rumah provide fasiliti yg sama hehehe.. tu i nak pergi kt tm center, tgk pakej mana yg sesuai dgn kami semua..
kalau tenant byk sebeanrnya wifi kena pasang oleh owner, aq rasa u blh discuss dgn owner korang

bukan semua kws pedalaman ade pasang wifi, kalau u byk pergi kws pedalaman, blh test guna speedtest, line mereka juga slow sgt

ya, aq tau... aq pernah tinggal kat kws pedalaman beberape bulan seblm ni so aq jelas sgt speed internet kat sana

Edited by joe88

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

eh bagi i dah maju apa.. skrg search je atau tgk youtube kalau nak tahu resepi dan cara2 buat satu2 masakan tu.. betul kata @matahary , nak bayar parking pun senang.. nora yg dlm video tu pun siap promote bisnes family guna internet, takdehal..

kemudahan2 yg ade kat apps skrg mmg kena ade, negara lain pun sudah ade...aq mention speed internet negara kita jer

Edited by Water55

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Berbaloi je.. Sy lagi la dulu duduk 8 orang dlm satu rumah kot, kt batu pahat.. Sama2 nak install unifi.. Mmg syok, nak buat kerja ke layan kdrama ke smooth je..

Betul.. Masa pakai unifi dulu, senang je nak buat fyp.. Search je info, semua keluar.. Skrg pun kalau nak bayar parking pakai app je weh, takyah nak pakai cash beratur panjang2 g bayar..Tak pun tgk tu video @tuliperfancy letak.. Sampai ke kawasan luar bandar pun dah ada jaringan internet tau..

Lagipun setahu aku lah, mmg tm pun kan yg mula perkenal internet kt malaysia ni.. So mmg telco lain semua follow tm je skrg..

internet dah ada skrg, kita manfaatkan betul2.. mmg mudahkan hidup kita.. nak belajar bahasa lain pun online je, takyah susah2..

    kalau tenant byk sebeanrnya wifi kena pasang oleh owner, aq rasa u blh discuss dgn owner korang

ya, aq tau... aq pernah tinggal kat kws pedalaman beberape bulan seblm ni so aq jelas sgt speed internet kat sana

dah kalau owner taknak pasangkan camne, ktorg lah pasang sendiri..

pndapat aku, internet kawasan pedalaman mmg kena tunggu.. tm pun baru nak luaskan kwsn dia step by step so sabar sikit yee..

kemudahan2 yg ade kat apps skrg mmg kena ade, negara lain pun sudah ade...aq mention speed internet negara kita jer

step by step progress upgrade internet kt malaysia.. so kita sabar je.. at least ada betul tak..

Edited by tuliperfancy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Owner rumah tu x pasang wifi utk u semua ke? Knp kena pasang sendiri...dulu i sewa rumah, owner aq pasang utk aq

tapi kalau share byk2 x dpt line yg cepat sgt, x berbaloi sgt pun..share 3 org blh

Bukan semua owner yg ada bekalkan internet, kalau yg ada pun juga lebih mahal sewanya kerana sudah kira kat dlm...
Boleh pilih je package TM tu, sampai 7~8 org pun x ada masalah dan x ada limit quotanya juga...

kampung aq ambil masa yg lama, kira2 4thn baru ade coverage streamyx

Mmg kita perlu bersabar sikit kerana perkembangan coverage mrk tu bukannya boleh disiapkan dlm masa yg singkat sbb adanya byk halangan seperti kos dan bilangan pekerja yg terhad, lagipun bukannya x ada coverage utk selama-lamanya,hanya perlu tunggu masa saje..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kan? Cuma TM je yang sanggup ambik risiko untuk masukkan access ke kawasan pendalaman Ni, telco2 lain xbernai untuk ambik risiko

TM telah menjadikan kebaikan rakyat sbg keutamaan mrk jadi mrk pun sanggup buat pilihan utk menerokai pembangunan yg pihak lain anggap sbg berisiko tinggi ni, telco yg lain pun hanya ikut jejak TM saje lepas mrk sudah berjaya...

yg ni I setuju.. I ada tgk iklan merdeka tm tahun ni.. pasal seorang anak tolong ayah dia promote seni ukiran family dia.. so dah boleh nampak situ internet dpd TM mmg ada dah dlm kawasan pedalaman..

https://www.youtube.com/watch?v=CGu-D4XJY1U 

Aku juga ada tengok iklan tersebut, jelas memaparkan kepentingan internet dlm hidup kita skrg dan betapa byk manfaat yg internet berikan kpd kita, kalau x ada TM mungkin kita x ada peluang utk menikmatinya mcm skrg...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0