• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

mood ramadhan on

40 posts in this topic

Posted · Report post

hi guys! slmt petang....nak idea sikit lah dari korang en..  skrg kan lagi bape hari je dah nak puasa kan . dah nak masuk bulan ramadhan .. biasanya first puasa aku akan balik kmpung.. aku ni perempuan tak tahu menahu la pasal kereta .. almaklumlah baru beli kereta kan.. soo xtahu apa yg patut aku check untuk perjalanan yg jauh yg selamat kt kereta aku .. any tips or idea maybe? 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hi guys! slmt petang....nak idea sikit lah dari korang en..  skrg kan lagi bape hari je dah nak puasa kan . dah nak masuk bulan ramadhan .. biasanya first puasa aku akan balik kmpung.. aku ni perempuan tak tahu menahu la pasal kereta .. almaklumlah baru beli kereta kan.. soo xtahu apa yg patut aku check untuk perjalanan yg jauh yg selamat kt kereta aku .. any tips or idea maybe? 

Anda perlu menukar minyak enjin dan penapis minyak enjin sblm memulakan perjalanan jauh utk elakkan perkara yg x diingini...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Anda perlu menukar minyak enjin dan penapis minyak enjin sblm memulakan perjalanan jauh utk elakkan perkara yg x diingini...

Selain tu, awak blh je hantar kereta awak ke bengkel2 berhampiran utk check/diganose condition keseluruhan kereta awak...

 

Edited by fatthippo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

hi guys! slmt petang....nak idea sikit lah dari korang en..  skrg kan lagi bape hari je dah nak puasa kan . dah nak masuk bulan ramadhan .. biasanya first puasa aku akan balik kmpung.. aku ni perempuan tak tahu menahu la pasal kereta .. almaklumlah baru beli kereta kan.. soo xtahu apa yg patut aku check untuk perjalanan yg jauh yg selamat kt kereta aku .. any tips or idea maybe? 

check la tyre tu cukup angin ke tak. kalau tetiba kempis tengah highway kang susah

Selain tu, anda jugak blh hantar kereta anda ke bengkel2 berhampiran utk menjalankan pemeriksaan keseluruhan pada kereta anda...

 

betul tu. servis kereta before jalan jauh penting sebab masa servis kereta la tukar minyak enjin semua. kalau nak jalan jauh pilih la minyak fully sintetik boleh jalan until 6,000km.

Edited by dazuiba

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Anda perlu menukar minyak enjin dan penapis minyak enjin sblm memulakan perjalanan jauh utk elakkan perkara yg x diingini...

kalau tak tukar penapis minyak enjin memang habis berkarat la.. pastu minyak pun kotor sebab tak ditapis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

check tayar sis. kang letup sadai tepi highway menumpang lori itik nanti.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Boleh periksa dulu kualiti minyak enjin kereta yang sedang gunakan kerana agak penting kerana mutu minyak enjin yang rendah tidak sesuai untuk perjalanan jauh.

 

Edited by khairul44

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

hi guys! slmt petang....nak idea sikit lah dari korang en..  skrg kan lagi bape hari je dah nak puasa kan . dah nak masuk bulan ramadhan .. biasanya first puasa aku akan balik kmpung.. aku ni perempuan tak tahu menahu la pasal kereta .. almaklumlah baru beli kereta kan.. soo xtahu apa yg patut aku check untuk perjalanan yg jauh yg selamat kt kereta aku .. any tips or idea maybe? 

periksa tahap dan keadaan minyak enjin. make sure minyak level between max and min.

Boleh periksa dulu kualiti minyak enjin kereta yang sedang gunakan kerana agak penting kerana mutu minyak enjin yang rendah tidak sesuai untuk perjalanan jauh.

 

so kena pakai minyak gred A ke?

check tayar sis. kang letup sadai tepi highway menumpang lori itik nanti.

and kalau boleh bawa tayar spare dalam bonet. apa apa senang 

Edited by bigguy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

 

and kalau boleh bawa tayar spare dalam bonet. apa apa senang 

kalau boleh la.. mana la tau sesetengah kete kan takde tempat tayar spare. mcm bmw takde spare tire..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalau boleh la.. mana la tau sesetengah kete kan takde tempat tayar spare. mcm bmw takde spare tire..

kalau tak boleh bawak tayar spare, bawak minyak hitam spare hehehe.. mana la tau tiba2 minyak hitam leaking ke jadi boleh la topup utk perjalanan jauh.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hi guys! thanks bebanyak utk tips2 ni semua. aku dah selamat pun balik kmpung first puasa haritu. syukur..

Selain tu, awak blh je hantar kereta awak ke bengkel2 berhampiran utk check/diganose condition keseluruhan kereta awak...

 

tulah. aku hantar bengkel utk check.. mechanic ckp takde problem sangat tapi minyak hitam sikit lagi nak due..

check la tyre tu cukup angin ke tak. kalau tetiba kempis tengah highway kang susah

betul tu. servis kereta before jalan jauh penting sebab masa servis kereta la tukar minyak enjin semua. kalau nak jalan jauh pilih la minyak fully sintetik boleh jalan until 6,000km.

tyre eh.. tu tak check lagi.. hehe maybe sebelum balik raya nanti kot check. 

mechanic aku pun cakap minyak hitam nak due dah. boleh tukar nanti sekali sebelum balik raya.. fully sintetik bagus eh? aku taktau nak tukar minyak apa sebab first time servis ni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Boleh periksa dulu kualiti minyak enjin kereta yang sedang gunakan kerana agak penting kerana mutu minyak enjin yang rendah tidak sesuai untuk perjalanan jauh.

 

Yeke? Mcm tu, blh recommend sikit apa jenis minyak enjin yg bermutu tinggi? Sbb aq pun nk tukar minyak enjin baru sblm balik raya...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

betul tu. servis kereta before jalan jauh penting sebab masa servis kereta la tukar minyak enjin semua. kalau nak jalan jauh pilih la minyak fully sintetik boleh jalan until 6,000km.

Kalo kereta aq biasa pakai minyak enjin semi sintetik dan bile balik kampong rase nak tukar minyak enjin fully sintetik, enjin kereta akan ada apa2 masalah x jika campur minyak enjin semi sintetik dgn minyak enjin fully sintetik?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

tyre eh.. tu tak check lagi.. hehe maybe sebelum balik raya nanti kot check. 

mechanic aku pun cakap minyak hitam nak due dah. boleh tukar nanti sekali sebelum balik raya.. fully sintetik bagus eh? aku taktau nak tukar minyak apa sebab first time servis ni.

Minyak enjin fully sintetik mmg lgi bagus dri semi synthetic. walau mcm mna pun kau kne beli dkt official store yaa

Edited by newsinkcy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Minyak enjin fully sintetik mmg lgi bagus dri semi synthetic. walau mcm mna pun kau kne beli dkt official store yaa

Molecule fully synthetic lagi halus dari semi jadi geseran piston kurang. Kurang la haba panas berlebihan.. Tapi kalau sembang pasal haba aku rasa tak boleh beat helix hx8 la.. Memang formulated untuk kurangkan panas dalam enjin.

Kalo kereta aq biasa pakai minyak enjin semi sintetik dan bile balik kampong rase nak tukar minyak enjin fully sintetik, enjin kereta akan ada apa2 masalah x jika campur minyak enjin semi sintetik dgn minyak enjin fully sintetik?

Biasa takde masalah sangat sebab bila tukar minyak hitam, sisa minyak lama atau residue akan dibuang dulu. Bila masuk fully synthetic minyak to yang akan take over.. Takde problem pun nak tukar. Cuma make sure dah flush out minyak lama tu la sebab takut formula bercampur jadi lain.

Edited by piechop

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Minyak enjin fully sintetik mmg lgi bagus dri semi synthetic. walau mcm mna pun kau kne beli dkt official store yaa

tapi full synthetic mahal sikit kan dari semi? orang ckp kalau beli official store mahal sikit dari luar tak ke?

Molecule fully synthetic lagi halus dari semi jadi geseran piston kurang. Kurang la haba panas berlebihan.. Tapi kalau sembang pasal haba aku rasa tak boleh beat helix hx8 la.. Memang formulated untuk kurangkan panas dalam enjin.

Biasa takde masalah sangat sebab bila tukar minyak hitam, sisa minyak lama atau residue akan dibuang dulu. Bila masuk fully synthetic minyak to yang akan take over.. Takde problem pun nak tukar. Cuma make sure dah flush out minyak lama tu la sebab takut formula bercampur jadi lain.

kalau mcm tu no problem la kan nak pakai minyak jenama lain? teringin jugak nak masuk hx8 ni, baca review bagus. org ckp nk start enjin pagi2 pun ada senang sikit.

kalau tak boleh bawak tayar spare, bawak minyak hitam spare hehehe.. mana la tau tiba2 minyak hitam leaking ke jadi boleh la topup utk perjalanan jauh.

hahaha minyak hitam boleh beli kat station minyak. lagi pun beli kat situ lagi selamat sebab gerenti original.

Edited by bigguy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kereta tu lebih baik hantar ke kedai servis yang mengenai punya periksa dulu jika pergi kedai servis baru dan tidak mengenai punya harga mungkin mahal punya. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Molecule fully synthetic lagi halus dari semi jadi geseran piston kurang. Kurang la haba panas berlebihan.. Tapi kalau sembang pasal haba aku rasa tak boleh beat helix hx8 la.. Memang formulated untuk kurangkan panas dalam enjin.

Biasa takde masalah sangat sebab bila tukar minyak hitam, sisa minyak lama atau residue akan dibuang dulu. Bila masuk fully synthetic minyak to yang akan take over.. Takde problem pun nak tukar. Cuma make sure dah flush out minyak lama tu la sebab takut formula bercampur jadi lain.

THUMBSUP!. Baru aq taw pasal ni. Ingatkan beza fully sintetik dengan semi sintetik interval pertukaran je.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Ingat begitu jugak. Kawan cakap semi sintetik tukar setiap 3000km fully sintetik setiap 6000km. Rupanya sama je cuma molekul lain ya?

Edited by kyann

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sesiapa yang tahu tentang minyak enjin ada apa hubungan dengan mileage kereta tu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Sesiapa yang tahu tentang minyak enjin ada apa hubungan dengan mileage kereta tu?

kena tengok mileage berapa untuk tau bila nak kena servis minyak enjin tu. kebiasaan minyak hitam tahan sampai beberapa tahap mileage atau kilometer.

THUMBSUP!. Baru aq taw pasal ni. Ingatkan beza fully sintetik dengan semi sintetik interval pertukaran je.

tapi disebabkan kuality fully sintetik dgn semi sintetik pun berbeza kebiasaannya fully sintetik boleh tahan lama sikit la. jadi berbaloi pakai fully sintetik macam shell hx8.

Minyak enjin fully sintetik mmg lgi bagus dri semi synthetic. walau mcm mna pun kau kne beli dkt official store yaa

ni betul.. beli kat official store selamat. macam aku pakai shell so beli kat station shell tu je. siap yg ada qr code.

Yeke? Mcm tu, blh recommend sikit apa jenis minyak enjin yg bermutu tinggi? Sbb aq pun nk tukar minyak enjin baru sblm balik raya...

cuba shell hx8 fully sintetik la. ni baru punya upgrade sikit dari hx7 dulu tu hahahaha. kereta aku sekarang try hx8 enjin senang start. sebab dorang pakai formula flexi molucule tu kot.

Edited by bigguy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Biasa takde masalah sangat sebab bila tukar minyak hitam, sisa minyak lama atau residue akan dibuang dulu. Bila masuk fully synthetic minyak to yang akan take over.. Takde problem pun nak tukar. Cuma make sure dah flush out minyak lama tu la sebab takut formula bercampur jadi lain.

Mcm tu rupanya... Btw, aq ni x pernah lg pakai minyak enjin fully sintetik. Semi murah sikit. Semua brand fully sama ke?

Edited by manne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

try pakai minyak shell. setakat ni shell paling ok aku pakai. long distance ke short distance ke dua dua onzz

Apakah keistimewaan minyak enjin Shell ni? Dengar org, harga minyak enjin ni lebih mahal...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Apakah keistimewaan minyak enjin Shell ni? Dengar org, harga minyak enjin ni lebih mahal...

ye ke mahal?? bagi saya murah je tapi kualiti bagus. siap ada reward program lagi. https://autobuzz.my/2017/10/13/shell-lubricants-introduces-share-rewards-programme-engine-oil/

Mcm tu rupanya... Btw, aq ni x pernah lg pakai minyak enjin fully sintetik. Semi murah sikit. Semua brand fully sama ke?

lain.. tapi kalau nak try fully boleh cuba hx8 sebab dia guna flexi molecule technology untuk fuel economy. erti lain petrol pun jimat lah. 

 

Edited by dazuiba

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Saya pernah dengar minyak enjin tu ada dua jenis itu dengan semi dan fully punya ada apa beza tu?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now