• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Myscanner Srccode

2 posts in this topic

Posted · Report post

Assalamualaikum,

myscanner.png

MyScanner merupakan alat untuk membantu scan dan buang virus, malware dan bekas-bekasnya atau kesan-kesannya mengikut jenis malware. Oleh kerana dah jarang pelanggan hantar komputer yang dijangkiti untuk direpair, maka projek ni telahpun terbengkalai. Jadi saya kongsikan source code disini, moga ada manfaatnya buat kalian.

Requirement:
- Visual studio 2008 keatas
- Scintilla

Nota:
- Kod ini dibuat diawal belajar c/c++, jadi kod tak ditulis dengan baik tapi boleh difahami.
- CompactLib bukanlah untuk menggantikan CString/std::string. Tujuan ditulis CompactLib ini adalah untuk belajar c (performance, memory), belajar c++, dan belajar garbage collection.
- Kod kebanyakannya tiada komen, atau sedikit sangat komen dalam kod.
- Database gunakan x86 opcode, bukan custom bytecode. Mungkin ada isu keselamatan disini. Perlukan fasm untuk compile kod bagi database.
- Kalau diikutkan, cara scan salah buat menyebabkan stress pada disk. Tapi test menunjukkan performance yang baik.
- Info lain disini: http://w3.tbd.my/thread-12473-post-143131.html#pid143131

Silakan bertanya disini andai ada masalah, isu dan lain2. Bagi yang nak belajar, boleh start dari sini: http://write-code.blogspot.com/2010/08/how-to-make-simple-virusmalware-scanner.html

Download:
http://www.mediafire.com/download/5r8fxc9cifv1mbk/MyScannerSrc.rar
PW: syahmi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalau boleh buat live CD lagi bagus

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now