• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

C Programming

15 posts in this topic

Posted · Report post

Salam dan selamat sejahtera, 
Pertama sekali saya minta maaf kalau salah section.

Saya nak tnye pasal c programming, ni code sy :

#include <stdio.h>
#include <conio.h>


int main()
{
    int i = 0b11111111;
    printf("%i", i);
    getch();
}

sepatutnya kalau saya run code nya saya akan dapat jawapan 255 tapi saya dapat error

invalid suffix "b11111111" on integer constant .. 

sy pakai Code Block 12.11 .. minta bantuan rakan2 , saya masih baru dalam bidang c programming, dan memang minat dalam bidang2 code2 ni .. Thanks ye..

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

wslm

 

Compiler tak support kot... Codeblocks 12.11 tu guna compiler apa version berapa?

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

wslm

 

Compiler tak support kot... Codeblocks 12.11 tu guna compiler apa version berapa?

 

saya x pasti plak bang, maaf sngt2 sy nie baru lagi , sy ni pun belajar sndiri je main langgar je.. tapi kalau x salah sy GCC , ni saya petik dari webpage code block 

 

GCC compiler and GDB debugger from TDM-GCC(version 4.7.1, 32 bit).

Ke code block ni x bagus ? ada yang lebih baik ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

rasanya binary constant tu yang tak standard, saya try kat compiler vstudio2010 pun xleh...

 

int i = 0b11111111;

 

eloklah tukar jadi

 

int i 0xff; atau yang serupa... int i = 255..

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hoho, banyak lagi rupanya yang saya x blajar lgi , 0xff pun ada? , apa nama untuk function 0xff ni ye?? thanks , maaf ye menganggu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tukar printf("%i",i) kepada printf("%d",i)
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tukar printf("%i",i) kepada printf("%d",i)

Thanks untuk reply , tpi maaf, sy dh cuba tpi x menjadi , error yang sama kluar..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

0xff ni hexadecimal....

 

0xff (hex) = 255 (decimal) = 1111 1111 (binary)

 

kalau dari binari ke hexadecimal,

4 bit/1111 = 0xf

8 bit/1111 1111 = 0xff

 

nombor2 hexadecimal ni ada nombor biasa 0-9 pastu tambahan a-f, kira base 16...:

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

a

b

c

d

e

f

 

lepas f akan jadi 10, kemudian 11,12,13,14,15,16,17,18,19,1a,1b,1c,...

 

boleh rujuk internet kalau nak faham lebih lanjut...

 

btw binary constant memang tak standard... jadi kebanyakan compiler tak boleh compile, version gcc tertentu je ada extension untuk support binary constant ni...

Edited by syahmixp
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

0xff ni hexadecimal....

 

0xff (hex) = 255 (decimal) = 1111 1111 (binary)

 

kalau dari binari ke hexadecimal,

4 bit/1111 = 0xf

8 bit/1111 1111 = 0xff

 

nombor2 hexadecimal ni ada nombor biasa 0-9 pastu tambahan a-f, kira base 16...:

0

1

2

3

4

5

6

7

8

9

a

b

c

d

e

f

 

lepas f akan jadi 10, kemudian 11,12,13,14,15,16,17,18,19,1a,1b,1c,...

 

boleh rujuk internet kalau nak faham lebih lanjut...

 

btw binary constant memang tak standard... jadi kebanyakan compiler tak boleh compile, version gcc tertentu je ada extension untuk support binary constant ni...

 

 

Terima kasih banyak2 bang , sy ingatkan binary dengan decimal je yang ada, huhu , cetek nya ilmu saya , thanks bnyk2 ye yg sudi tolong juga..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

binary biasanya banyak digunakan dalam firmware coding. Most embedded C compiler biasanya support binary constant. Untuk application computer xbanyak support binary constant. Better pakai decimal atau hexadecimal. Octadecimal penah dengar?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

saya baru nak belajar benda tu , tapi sangkut dekat binary ni ,hehe .. minta maaf, boleh tak sapa2 terangkan skit pada sy , hexadecimal & octadecimal ni ni apa? decimal ni saya rasa saya faham , die ni nombor biasa kan? 

Thanks dan maaf ye 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

boleh saya tau asal kod tu (dapat dari mana)?

 

daim, ko belajar sendiri programming ke?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

boleh saya tau asal kod tu (dapat dari mana)?
 
daim, ko belajar sendiri programming ke?

Maaf lambat bang. Saya tngk tutorial di youtube mcm tu je. Tapi susah sikit tngk tutorial ni , tmpat bertanya tak de..hehe. Kod tu pun sy dapat dari user buat tutorial tu , skjap ye sy letak video skli ,
 

 https://www.youtube.com/watch?v=6_1AWHz4RRY

 

dkat situ la sy tngk tutorial, tpi video nye pun x banyak nanti mungkin kene pindah cari tutorial lain plak

Edited by Daim2604

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now