• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Kelas English ( DEWASA / SPM / MUET / iELTS ) @ Seremban / KLang / Shah Alam / Putrajaya / Online


134 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

Adakah anda masih ragu-ragu dengan penguasaan Bahasa Inggeris anda? masih teragak-agak untuk membuat pembentangan atau temuduga dalam Bahasa Inggeris?

a3.Linggo.jpg

MyCambridge menyediakan Kelas Bahasa Inggeris Persendirian ( 1 ~ 4 orang setiap kelas) untuk :

Dewasa / Kerja / Perniagaan / Melancong / Berhijrah / Temuduga / MUET / IELTS / SPM / STAM / STPM / Kolej / Universiti



Kandungan kursus termasuk : SPEAKING, WRITING, READING & LISTENING dan terbuka untuk mereka yang langsung tidak tahu bercakap B.I

Kehadiran & Cuti : Kelas persendirian adalah fleksibel, 4 minggu dikira 1 bulan, contohnya pelajar boleh bermula pertengahan bulan September dan habis awal Disember, (hanya hadir 4 minggu kelas)


KELAS SHAH ALAM (outdoor class) :
Jadual : Setiap Sabtu ( 11.30 pagi - 1.00 tgh )
Lokasi : AEON MALL SHAH ALAM

KELAS SEREMBAN (indoor class) :
Jadual : Setiap Sabtu (4.30 ptg - 6.00 ptg)
Lokasi : SK PANCHOR, Seremban 70400 Negeri Sembilan.


KELAS HOMEBASED (personal class):
Jadual : Ikut waktu pelajar - pilih 1 jam seminggu (*Hari Bekerja shj)
Lokasi : di Pejabat/Starbucks/Rumah Pelajar berhampiran SHAH ALAM / PUTRAJAYA / CYBERJAYA / KLANG / KAPAR / MERU


KELAS B.I ONLINE (Seluruh Malaysia) :
Jadual : Mengikut Kelapangan Masa Pelajar Sendiri
Lokasi : Dirumah Pelajar Sendiri ~ Seluruh Negara, Sabah, Sarawak, Brunei & Singapore
Medium : Mengunakan Google Chrome interface


Maklumat Lanjut >> http://MyCambridge.blogspot.my/




.

Edited by AinKaoruWong

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

asmirandah.jpg

 http://MyCambridge.co.nr menyediakan Perkhidmatan Penterjemahan:
 
- English to Malay
 - Bahasa Melayu ke Bahasa Inggeris
 
....untuk sebarang dokumen termasuk:
 

 -  Tugasan/'Assignment' , 'Resume', Tesis, Artikel, Laporan, Buku, ebook,  Perjanjian, Lirik, Kertas kerja,  'Presentation', dll...
 

Khidmat  kami merangkumi seluruh Malaysia -  Johor, Kedah, Kuala Lumpur, Melaka,  N. Sembilan, Pahang, Perak, Perlis,  Sabah, Sarawak, Selangor,  Terenganu, Pulau Pinang, Labuan, Cyberjaya,  Putrajaya, Kelantan dan  luar negara.
 

 
 Prosedur penterjemahan :
 
1. Emelkan DOKUMEN yang ingin diterjemah ke - " BursaCourse[at]gmail.com "

2. Kami akan reply dengan "Quote Harga" serta info akaun pembayaran.

4. Deposit ke akaun pembayaran dan kerja penterjemahan akan dimulakan.

5. Dokumen yang telah siap diterjemah akan dihantar selepas baki dijelaskan.
 
 *Minimum 5 muka surat.

*Harga berdasarkan bilangan perkataan/muka surat, masa yang perlu, dan kesukaran.

 

 

 


.

Edited by AinKaoruWong

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Untuk Kanak-kanak dan Dewasa


Kursus English Online (Dewasa & Kanak-kanak) , yang boleh diikuti pada bila-bila masa mengikut kelapangan masa pelajar secara online dengan kadar yuran yang mampu bagi semua orang.

KANDUNGAN KELAS ONLINE:
- Pelajaran Grammar
- Pelajaran Vocabulary
- Latihan Listening (audio tersedia)
- Latihan Speaking (ada pemeriksa sebutan)
- Latihan Writing (ada pemeriksaan grammar)
- Kamus English-Melayu
- Belajar apa kesalahan yang biasa anda lakukan dalam BI


KELEBIHAN KELAS ONLINE:
- Pelajar tidak berasa malu jika ada kesalahan sebutan.
- Boleh mengambil masa yang sesuai untuk belajar walaupun di tengah malam.
- Tidak perlu bersusah payah datang ke pusat belajar.



http://www.MyCambridge.blogspot.com



. . Edited by Moderator2

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

I     Saya
me     Saya
You     Awak
He     Dia (Lelaki)
She     Dia (Perempuan)
They     Mereka
Them     Mereka
That     Itu
It     Itu
This     Ini
We     Kami
these     benda-benda ini
those     benda-benda itu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

am, is, are

Ketiga-tiga am, is, are bermakna ialah, adalah, sedang. Bagaimanapun :

am digunakan selepas perkataan 'I'. 
is digunakan selepas perkataan 'he', 'she', 'it'. 
are digunakan selepas perkataan 'we', 'they'. 


Contoh am, is, are yang bermakna ialah (adalah):


I am a boy saya (ialah) seorang lelaki he is a boy dia (ialah) seorang lelaki she is a girl dia (ialah) seorang perempuan it is a snake itu (ialah) seekor ular we are men kami (ialah) lelaki they are good mereka (adalah) bagus
Contoh am, is, are yang bermakna sedang:



I am angry saya (sedang) marah, saya marah ni I am hungry saya (sedang) lapar, saya lapar ni he is thirsty dia (sedang) haus she is tired dia (sedang) penat we are happy kami (sedang) gembira they are sad mereka (sedang) bersedih


Dalam bahasa Melayu, penggunaan 'ialah' boleh ditinggalkan tetapi dalam bahasa Inggeris, penggunaannya adalah dimestikan.

am, is, are boleh juga digunakan sebagai soalan. Apabila digunakan sebagai soalan, am, is, are bermakna adakah. Contoh :



Am I look sad ? Adakah saya kelihatan sedih ? Is he tall ? Adakah dia tinggi ? Is she healthy ? Adakah dia sihat ? Are you good at math ? Adakah awak bagus dalam matematik ?
am, is, are juga boleh bermakna kah dalam soalan. Contoh :



Who am I ? siapa kah saya ? who is he ? siapa kah dia ? who are they siapa kah mereka ? what is this ? apa kah ini ? where are they ? dimana kah mereka ?

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

 '...ed', '...en' :

Akhiran '...ed', '...en' bermakna 'bangun kena buat'

kill        - bunuh
killed        - telah membunuh
is killed    - dibunuh
was killed    - telah dibunuh

write        - tulis
wrote        - telah menulis
is written    - ditulis
was written    - telah ditulis
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kedua-dua this, these bermakna ini. Bagaimanapun, this digunakan kepada benda yang bilangannya hanya satu. these pula digunakan kepada benda-benda yang bilangannya lebih dari satu. Contoh :

this pen    - pen ini
these pens    - pen-pen ini

this hole    - lubang ini
these holes    - lubang-lubang ini

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bentuk         - shape

bulat         - round
bujur         - oval
empatsegi    - rectangular
empatsegi sama     - square
tigasegi     - triangle
lurus         - straight
panjang     - long
pendek         - short
bintang        - star
3 bintang    - 3-star
pentagon    - segi lima

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Contoh:

Mamat punya kereta.

Siti punya tudung.


* Jika anda menulis ayat untuk menunjukkan pemilikan terhadap sesuatu dalam bahasa Inggeris, peraturannya, anda perlu tambahkan (‘s).


Contoh: 

Mamat's car.

Siti's veil.


* Tetapi, peraturan ini DIKECUALIKAN bila anda nak guna perkataan (It). Jika anda nak gunakan perkataan (It) untuk menunjukkan pemilikan terhadap sesuatu, anda hanya perlu tambahkan (s) sahaja tanpa perlu ada tanda (‘).


Contoh:

1) A bird flew by its own wings. 

Burung terbang dengan sayapnya sendiri.


2) Malaysia has its own unique culture.

Malaysia memiliki budayanya tersendiri yang unik.



* Jika anda berkeras nak letak (‘s) juga, ia akan jadi (it’s) yang mana maksudnya adalah (it is).


1) A bird flew by it’s own wings. 

Burung terbang dengan ia adalah sayapnya sendiri.


2) Malaysia has it’s own unique culture.

Malaysia memiliki ia adalah budayanya tersendiri yang unik.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post


COOL dan COLD. 

Ia membawa maksud sejuk. Namun, walaupun dalam bahasa Melayu maksudnya sama iaitu sejuk, penggunaannya dalam bahasa Inggeris agak BERBEZA.

COOL dan COLD kedua-duanya adalah kata sifat. Yang membezakannya hanya DARJAH KESEJUKANNYA sahaja. COLD adalah lebih sejuk berbanding COOL.


1. COOL – sejuk biasa-biasa je (tak panas sangat)

Contoh:

cool water (air sejuk)
cool weather (cuaca sejuk)
He loved the cool of the early morning. (Dia sukakan kesejukan di awal pagi)

2. COLD – sejuk / sangat sejuk (lawan kepada panas – khususnya apabila dibuat perbandingan suhu badan manusia yang tak panas)

Contoh:

a cold day/house (hari/rumah yang sangat sejuk)
cold food/water (makanan/air yang sangat sejuk)
cold hands (tangan yang sangat sejuk)
cold weather (cuaca yang sangat sejuk)
My feet are so cold. (Kaki saya sangat sejuk)
You’ll feel cold if you don’t wear a coat. (Kamu akan rasa sangat sejuk jika kamu tak pakai baju sejuk)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Teruskan usaha murni anda ... ramai yang mendapat menafaat.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dimaklumkan Kelas Bahasa Inggeris bagi Center Seremban adalah pada 12 October 2013 , pendaftaran boleh dibuat sekarang di http://MyCambridge.co.nr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Panggilan Terakhir/Last Call! -  Kelas Bahasa Inggeris (Dewasa) di Seremban & Puchong-Putrajaya - 12 October 2013 (Sabtu).

Dimaklumkan ini adalah Panggilan Terakhir untuk Kelas Bahasa Inggeris bagi Center Seremban & Puchong-Putrajaya iaitu pada 12 October 2013 , pendaftaran boleh dibuat sekarang di http://MyCambridge.co.nr.

 

*Tinggal 2 hari shj lagi untuk mendaftar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

to, into, from, out from


to         - ke
into        - ke dalam
from        - dari
out from    = keluar dari

contoh :

he walks to the door    - dia berjalan ke arah pintu
he walks into the room    - dia berjalan ke dalam bilik
he walks from his house    - dia berjalan dari rumahnya
he walks out from the toilet
            - dia berjalan keluar dari tandas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

must have    - tentu sudah
cant't have    - tentu tidak
should have    - sepatutnya
needn't have    - tidak perlu

Contoh :

If your keys aren’t in your pocket, you must have
 left them in the house.
He’s not looking. He can’t have heard you. Shout again!
I should have phoned my mum last night, but I forgot.
You needn’t have cooked a meal this evening.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sit        - duduk

I am sitting    - saya sedang duduk
He is sitting    - dia sedang duduk
She is sitting    - dia sedang duduk
They are sitting    - mereka sedang duduk
We are sitting    - kami sedang duduk

I will sit    - saya akan duduk
He will sit    - dia akan duduk
She will sit    - dia akan duduk
They will sit    - mereka akan duduk
We will sit    - kami akan duduk

I sat        - saya ada duduk (sekarang tidak lagi)
She sat        - dia ada duduk (sekarang tidak lagi)
He sat        - dia ada duduk (sekarang tidak lagi)
They sat    - mereka ada duduk (sekarang tidak lagi)
We sat        - kami ada duduk (sekarang tidak lagi)

I have sat    - saya sudah duduk (sekarang masih lagi)
She has sat    - dia sudah duduk (sekarang masih lagi)
He has sat    - dia sudah duduk (sekarang masih lagi)
They have sat    - mereka sudah duduk (sekarang masih lagi)
We have sat    - kami sudah duduk (sekarang masih lagi)

I had sat    - saya sudah duduk (sekarang tidak lagi)
She had sat    - dia sudah duduk (sekarang tidak lagi)
He had sat    - dia sudah duduk (sekarang tidak lagi)
They had sat    - mereka sudah duduk (sekarang tidak lagi)
We had sat    - kami sudah duduk (sekarang tidak lagi)

I was sitting    - Saya sedang duduk (pada masa itu)
She was sitting    - Dia sedang duduk (pada masa itu)
He was sitting    - Dia sedang duduk (pada masa itu)
They were sitting- Mereka sedang duduk (pada masa itu)
We were sitting    - Kami sedang duduk (pada masa itu)

I have been sitting
She has been sitting
He has been sitting
They have been sitting
We have been sitting

I had been sitting
She had been sitting
He had been sitting
They had been sitting
We had been sitting

I was sat
He was sat
She was sat
They were sat
We were sat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tempat-tempat

aquarium    - akuarium
bakery        - tempat membuat kek
barracks    - berek
cemetary    - perkuburan
cinema        - panggung wayang
dock        - tempat kapal laut dibaiki
factory        - kilang
garage        - tempat menyimpan kenderaan
hangar        - tempat menyimpan kapalterbang
hotel        - hotel
inn        - hotel kecil
jail        - penjara
kindergarten    - pusat jagaan kanak-kanak
laundry        - tempat membasuh pakaian
library        - perpustakaan
market        - pasar
mosque        - masjid
museum        - muzium
nursery        - tempat menyambah benih tumbuhan
orchard        - tempat menanam bunga-bunga
orphanage    - rumah anak yatim
quay        - tempat kapal berlabuh
restaurant    - restoran
reservoir    - kolam takungan air
theatre        - panggung
zoo        - zoo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Simple past tense ialah satu cara bagi menunjukkan bahawa satu keadaan telah berlaku dalam masa yang telah lalu.

sell    - jual (sekarang)
sold    - jual (telah berlaku)

I sell this pen to you
- saya jual pen ini kepada awak

I sold this pen to him yesterday
- saya telah jual pen ini kepada dia semalam

take    - ambil
took    - telah mengambil

lose    - hilang
lost    - telah hilang

sleep    - tidur
slept    - telah tidur

hear    - dengar
heard    - telah dengar

go    - pergi
went    - telah pergi

steal    - curi
stole    - telah curi

give    - beri
gave    - telah beri

catch    - tangkap
caught    - telah tangkap

meet    - jumpa
met    - telah jumpa

find    - jumpa
found    - telah jumpa

come    - datang
came    - telah datang

play    - main
played    - telah main

write    - tulis
wrote    - telah tulis
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Konsep 'tense' (telah / sedang / akan)



Dalam bahasa Inggeris terdapat konsep 'tense' dimana dengannya kita dapat mengetahui atau memberitahu melalui satu perkataan bahawa suatu perbuatan, aktibiti atau keadaan telah berlaku, sedang berlaku, akan berlaku atau sepatutnya berlaku.

Contoh :

eat            - makan
I eat rice        - saya makan nasi
I do not eat iron    - saya tidak makan besi
I ate            - saya sudah makan
I will eat         - saya pasti akan makan
I am eating        - saya sedang makan (sekarang)
I was eating        - saya sedang makan (ketika itu)
I have eaten the fish    - saya pernah makan ikan itu
              (dan mungkin makannya lagi)
I had eaten the fish    - saya pernah makan ikan itu
              (dan tak akan makan lagi)
I had been eating    - saya sedang makan (pada masa itu)
I will be eating    - saya akan sedang makan
              (pada masa itu)
I will have eaten    - saya akan sudah habis makan
              (pada masa itu)
I will have been eating    - saya akan sudah makan
I should have been eating
            - saya sepatutnya sudah makan

speak            - cakap
I speak English        - saya cakap Inggeris
I do not speak Iban    - saya tidak cakap bahasa Iban
I spoke            - saya sudah cakap
I will speak         - saya pasti akan cakap
I am speaking        - saya sedang bercakap (sekarang)
I was speaking        - saya sedang bercakap (ketika itu)
I have spoken        - saya pernah bercakap
              (dan mungkin bercakap lagi)
I had spoken        - saya pernah bercakap
              (dan tak akan bercakap lagi)
I had been speaking    - saya sedang bercakap (pada masa itu)
I will be speaking    - saya akan sedang bercakap
              (pada masa itu)
I will have spoken    - saya akan sudah habis bercakap
              (pada masa itu)
I will have been speaking    - saya akan sudah bercakap
 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

 arahan
Let's do it     Marilah buat
do it now     buat sekarang
just do it     buat aje lah
don't do it     jangan buat
never do it     jangan sekali-kali buat
please do it     tolong buat







.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[B][COLOR=#990000]IELTS[/COLOR][/B] adalah singkatan kepada [B]International English Language Testing System[/B]  – satu ujian pengukuran kemampuan anda dalam Bahasa Inggeris yg  diiktiraf dan digunapakai hampir semua negara di mana and mahu mempunyai  hubungkait dengan mana-mana negara yg menggunakan Bahasa Inggeris  sebagai bahasa penghantar rasmi. Hubungkait di sini bermaksud sama ada  menjadi duta, bekerja  atau belajar di dalam negara tersebut dan  lain-lain yg difikirkan logik. Yg dah sememangnya membuat pengajian asas  atau foundation, rasanya dah tak perlu ambil, sebab mereka dah memang  studi dalam English, kan?


 
Di Malaysia, IELTS diuruskan dengan jayanya oleh British Council. Programnya pula terbahagi kepada dua iaitu [B]Akademik[/B] dan [B]General Training[/B].  Akademik adalah untuk mereka yg ingin menyambung pengajian ke  negara-negara yg mengamalkan Bahasa Inggeris dalam pertuturan harian.  General Training pula lebih kepada mereka yg ingin bekerja di negara  tersebut selain untuk anak-anak kecil yg ingin melanjutkan primary atau  secondary school di sana.

IELTS memiliki [B]empat[/B] ujian persendirian untuk menguji kemampuan diri. [B]Listening[/B] ; mendengar, [B]Reading[/B] ; membaca dan menjawab soalan, [B]Writing[/B] ; menulis esei, dan [B]Speaking[/B] ; bercakap-cakap secara mengarut, tapi penuh isi. [B]HOHO[/B].  Setiap satu ujian punya penilaian berasingan dan diukur secara band  atau peringkat atau level atau apa jua lah justifikasi yg anda rasa  sesuai. Ada band 1 sampai 9. Yg paling rendah adalah 1 dan paling tinggi  pastilah 9. Kebanyakan universiti luar negara membenarkan hanya mereka  dengan band 6 ke atas sahaja. Kalau mendapat kurang dari band 6 untuk  mana-mana empat ujian tersebut, sila mengulang semuanya hingga menepati  piawai kelayakan. Sekurang-kurangnya band 6, tapi ada juga yg cuma  terima band 7 ke atas sahaja. Mungkin sebab mereka memang hebat, atau  perlu menjadi hebat. Justify sendiri.

IELTS ini boleh diambil secara bertulis atau computer. Dengan bayaran [B][COLOR=#cc0000]RM550[/COLOR][/B],  anda boleh menempah kerusi untuk menduduki ujian ini di mana-mana  tempat terpilih yg anda suka. Di Malaysia, hanya ada beberapa tempat  sahaja. Nak tahu, sila google sendiri dengan lebih lanjut, sebab  maklumat mereka lagi boleh dipercayai berbanding tulisan penulis. Sebab  penulis menulis mengikut pengalaman dan pengetahuan sendiri yg terbatas.  Sekian.

Oh, tempahan sangat padat. Kalau  nak cepat, kalau ada rezeki, adalah tempatnya. Kalau tidak, anda  tunggulah 3 bulan. Tempahan juga boleh dilakukan secara pos atau terus  ke kaunter di British Council. Pos Malaysia Berhad boleh dipercayai.  Gunakan [B]pos ekspres[/B] ye. Download borang [I](kalau nak dihantar secara pos),[/I] isi maklumat, kepilkan sekali cek bernilai RM550 [I](blink blink $$$),[/I] isi maklumat pada sampul pos ekspres, dan masukkan ke dalam peti kuning. [B][COLOR=#000099]Dijamin sampai esok.[/COLOR][/B] [B]HAHA[/B]  iklan. Sebab saya sendiri hantar secara pos. Hari ni hantar, lusa dah  dapat confirmation mail untuk tindakan lanjut. Tapi kalau berasa  paranoid, tak boleh kalau tak bercakap sendiri dengan mereka yg uruskan  ujian ni, bolehlah kiranya anda berbuat demikian di British Council  sendiri. Mereka akan melayani anda dengan baik. [B][I]Perlu direction ke untuk ke sana?[/I][/B] Oh, senang saja. Selain anda boleh google map sendiri, pengangkutan paling mudah adalah dengan berjalan kaki. Anda boleh naik [B]monorail[/B] dan berhenti di [B]Bukit Nanas[/B],  kemudian jalan di sepanjang Jalan Ampang sampai nampak perkataan  British Council di depan bangunan Menara Dredging Malaysia. Ataupun  menaiki [B]LRT [/B]ke [B]KLCC,[/B] keluar dari Suria  KLCC ikut pintu utama, cari bengunan tinggi penuh tingkap hijau-kelabu  gelap dengan nama Menara Dredging kat Jalan Ampang, ha, itulah  tempatnya. Kalau bawa kereta, boleh park di kawasan parkir sebelah  dengan bayaran berpatutan.

Jadual ujian  juga berbeza mengikut tempat yg anda ingin duduki peperiksaan tersebut.  Jadual ujian juga boleh di google mengikut pusat masing-masing.  Contohnya, di Kuala Lumpur ada 2 pusat ujian [I](Ceh, apa ke geli pulak membaca sebagai pusat),[/I]  di Petaling Jaya dan di British Council sendiri. Jadi, jadual dan ujian  yg dianjurkan kedua-dua mereka juga berbeza. Boleh rujuk melalui laman  web IELTS sendiri. Boleh juga minta adjustment untuk tarikh dan tempat  kalau rasa nak bertukar tempat selepas mendaftar, tetapi anda juga akan  dikenakan bayaran yg berpatutan. Berpatutan? Patut tak patutlah.

Oh,  anda juga boleh menjalani kelas persediaan IELTS yg banyak dianjurkan  oleh British Council sendiri atau secara maya di website-website yg  banyak mengiklankan diri. Kelas persediaan juga menawarkan anda kelas  insentif yg banyak membantu untuk anda untuk lebih yakin, juga dengan  bayaran yg berpatutan.  Tapi kalau anda mempunyai keyakinan yg sangat tinggi, dan berasa tidak  perlu langsung ke kelas persediaan, Anda boleh  membeli material IELTS dengan harga berpatutan  [B][COLOR=#cc0000]RM80[/COLOR][/B] dan studi di rumah, di tempat kerja, di taman bunga, ketika dating [I](eleh boleh caye ke)[/I] dan sebagainya yg anda rasakan sesuai.  Dalam kelas dan buku akan diajar tips-tips yg sangat berguna,  diulang, [B]SANGAT BERGUNA[/B] untuk menduduki ujian IELTS.  Anda akan diberitahu format dan cara menjawab dengan betul. Serius,  sangat berguna dan membantu. Tak lah rasa loser sangat. Dan lagi, kalau  nak studi tu, bagi mereka yg tak berapa nak hebat macam saya ni,  bawa-bawalah spend masa dalam sebulan dua ke apa untuk praktis dan  praktis dan terus praktis sampai jemu lalu termuntah-muntah dan  sebagainya. Jangan perasan hebat sangat lalu studi hanya dalam tempoh  seminggu sebelum exam, macam saya [B]T____________T[/B]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Pada kali ini cuba kita lihat cara-cara bertutur dalam bahasa  inggeris yang betul di pejabat. Jika anda bekerja di syarikat-syarikat  swasta yang mempunyai pelbagai bangsa ataupun anda bekerja di  syarikat-syarikat multinasional maka anda tidak dapat lari dari  keperluan bertutur dalam bahasa inggeris. Saya berpendapat terdapat dua  situasi yang wujud di tempat kerja anda iaitu:-

 [B]1) Situasi tidak formal[/B] – Merujuk kepada perbualan  dengan rakan-rakan sepejabat yang tidak memerlukan anda bertutur bahasa  inggeris secara formal dan teratur. Pertuturan lebih ringkas dan tidak  memerlukan sangat ketepatan dari segi nahu (grammar). Bagaimanapun anda  perlulah juga memastikan yang bahasa inggeris anda tidaklah terlalu  cacat nahunya kerana cara anda bertutur dalam bahasa inggeris akan  membentuk imej anda di pejabat.

 [B]2) Situasi formal [/B] –   Situasi formal wujud bila anda
perlu bertutur atas urusan rasmi pejabat seperti semasa mesyuarat,  perbincangan dengan pihak atasan, persembahan dan lain-lain urusan  pejabat yang formal. Urusan dengan pihak luaran seperti dengan  pelanggan, pembekal, pihak berkuasa dan sebagainya hendaklah senantiasa  berbentuk formal kerana dalam berurusan dengan pihak luaran anda adalah  sebagai wakil syarikat dan ianya akan membentuk imej syarikat pada mata  pihak luar tersebut.
 Cuba kita lihat contoh pertuturan formal dan tidak
formal.

 [B]Greetings at work [/B]
 Greetings ialah cara kita menegur rakan sepejabat dan juga pihak atasan atau boss kita
dipejabat. Greetings walaupun nampak remeh tapi ianya amat penting  kerana ianya kadang-kadang akan mempengaruhi situasi dipejabat anda.Anda  mungkin dianggap sombong atau tidak pandai bersosial jika anda tidak  menegur rakan2 dan pihak atasan bila berjumpa mereka pada waktu pagi  ataupun pada masa mula bekerja.

 [B]Informal greetings[/B]
 Menegur rakan2 sepejabat tidak perlu panjang dan
formal.Contoh2 teguran ialah:-
[B]
1. Morning Ali.[/B]
[B] 2. Good morning Rosmah
 [/B][B]3. Hi, Ros.[/B]
 Kalau nak panjang sikit mungkin anda boleh menegur sebegini:
 [B]1. Morning Ali. How are you today?[/B]
[B] 2. Hi Bala. How are you doing today?
 [/B][B]3. Good morning Rosmah. Had your breakfast already?[/B]
 Or kalau hari Isnin selepas bercuti di hujung minggu atau kawan anda  tu baru balik bercuti anda boleh le bersembang panjang sikit seperti:
 [B]1. Morning Ali. How was your weekend?[/B]
[B] 2. Hi Ros. How was your holiday?
 [/B][B]3. Good morning Ahmad. How was your trip to Genting? I
hope you had an enjoyable time.[/B]
 [B]4. Hi Chong. How’s your weekend? Did you go anywhere?[/B]
 Untuk yang nak lebih rapat dengan rakan sepejabat mungkin anda boleh  mengajak rakan anda untuk bersarapan dengan anda dan anda boleh mengajak  mereka dengan :-
 [B]1. Hi Ali. Would you like to join me for breakfast?[/B]
[B] 2. Morning Ros. Let’s go for breakfast.
 3. Good morning John. I’m going for my breakfast now.
Would you like to join me?
 [/B][B]4. Assalamualaikum Ahmad. Would you like to have breakfast with
me?[/B]
 Pertuturan tidak formal tidak memerlukan kesempurnaan nahu tetapi  sekadar untuk mewujudkan hubungan yang baik dengan rakan-rakan sekerja  anda.
 [B]Answering greetings
[/B]
Jika contoh diatas menerangkan cara menegur rakan-rakan sepejabat maka berikut pula ialah contoh anda menjawab greetings.
 1. Jika rakan anda menegur, [B]Morning Ali atau Good
morning Ali[/B]
 maka anda boleh le menjawab secara ringkas dengan
 [B]Morning[/B]
[B]Morning Ros[/B]
  ataupun[B] Good morning to you too[/B]
 2. Jika rakan anda menegur,[B] Hi, Ros.[/B]
 maka anda boleh lah menjawab ,
   [B]Hi Ali [/B]ataupun, [B]Good morning Ali[/B] atau  [B]Morning Ali[/B]
 Jika teguran yang diterima panjang sikit mungkin anda boleh menjawab sebegini:
 [B]1. Morning Ali. How are you today?[/B]
 Anda juga boleh menjawab,
 [B]Morning Ahmad. Fine, thank you.[/B]
 ataupun
[B]
  Morning Ahmad. Just great.[/B]
 [B]2. Hi Bala. How are you doing today?[/B]
  Jawapan anda ,
 [B]Hi Alex. I’m doing fine, thank you.[/B]
  ataupun
 [B]  Morning Alex. Just great.[/B]
 [B]3. Good morning Rosmah. Had your breakfast already?[/B]
 Jawapan anda , [B]Good morning Alex. I just had my
breakfast.[/B]  jika anda baru sahaja habis bersarapan
 ataupun
 [B] ‘Good Morning Alex. Not yet. Would you like to
join me for breakfast?’[/B]
 jika anda belum bersarapan dan ingin mengajak Alex bersarapan bersama.
 Anda juga boleh menjawab [B]Good Morning Alex. Not yet.
I’m skipping breakfast today as I have a lot of work
to be done.’[/B]
 jika anda tidak ambil sarapan kerana ada banyak kerja untuk diselesaikan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[B]1. “Everybody are happy.”[/B]


 [LEFT]Perkataan-perkataan seperti [B]everybody, somebody,anybody, nobody [/B]adalah  singular dan bukannya plural. Walaupun “everybody”merujuk kepada ramai  orang, ianya digunakan dengan singular verb – oleh itu ayat yang betul  ialah [B]“Everybody is happy.”

[/B]  
[/LEFT]
 [LEFT][B]2. “I’ll explain you the problem.”

 [/B]
[/LEFT]
 [LEFT]In this sentence, there are two objects – the direct object (the problem) and the indirect object (you). After [B]explain,[/B]we need to use [B]to [/B]before  the indirect object – the person to whom we are doing the explaining.  Also, it’s more common to put the direct object first, so the correct  sentence is [B]“I’ll explain the problem to you.”

[/B] Dalam ayat ini, terdapat dua objek - objek langsung (the problem) dan objek yang tidak langsung (you). Selepas [B]explain[/B], kita perlu gunakan [B]to[/B] sebelum objek tidak langsung - orang yang kita sedang menjelaskan. Selain itu, ia adalah lebih biasa untuk meletakkan object langsung dahulu, jadi ayat yang betul ialah [B]“I’ll explain the problem to you.”[/B]

  [B]3[/B].[B]“I have the possibility to study in Canada next year.”[/B]


[/LEFT]
 [LEFT]With “have,” we use [B]opportunity, [/B]not possibility– so the correct sentence is [B]“I have the opportunityto study in Canada next year.”[/B] The word [B]possibility [/B]is more used with “There is…,” for example, “There’s a possibility I  may study inCanada next year.” Dengan perkataan “have,” kita sepatutnya menggunakan [B]opportunity, [/B]bukan possibility– oleh itu, ayat yang betul ialah  [B]“I have the opportunityto study in Canada next year.”[/B] Perkataan [B]possibility[/B] lebih digunakan dengan “There is…,” for example, “There’s a possibility I  may study inCanada next year.”





[/LEFT]
 [LEFT][B]4. “I think she doesn’t like tomatoes.”

[/B]
[/LEFT]
 [LEFT]Although there’s no specific grammar rule here, it’s more common to say [B]“I don’t thinkshe likes tomatoes.”

[/B] Walaupun tidak ada peraturan tatabahasa tertentu di sini, ia adalah lebih biasa untuk mengatakan [B]“I don’t thinkshe likes tomatoes.”[/B]


[/LEFT]
 [LEFT][B]5. “If I will see John later, I’ll give him the message.”

 [/B]
[/LEFT]
 Although both events are technically in the future, this sentence should be in the first conditional form – [B]“If I see John later, I’ll give him the message.”[/B]

 Walaupun secara teknikalnya, kedua-dua perbuatan berlaku di masa hadapan depan, ayat ini perlu dalam bentuk first conditional.






.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Bagus!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[FONT=Trebuchet MS]Mungkin Anda banyak mencari tentang cara cepat belajar bahasa Inggris dan bagaimana bisa berbicara, menulis, dan hafal semua aturan tata bahasa dalam bahasa Inggris. Belajar bahasa Inggris banyak membuat siswa frustrasi, karena mereka tidak mengetahui bagaimana metode yang tepat. Sebagai hasilnya, pembelajaran yang mereka lakukan tentu saja sia-sia dan tidak membuahkan hasil dengan signifikan. [/FONT]  [FONT=Trebuchet MS]
[/FONT]
  [FONT=Trebuchet MS]Dalam cara cepat belajar bahasa Inggris, sejatinya hanya ada tiga langkah mudah yang bisa Anda terapkan dan membuahkan hasil yang baik. Langkah-langkahnya akan kami jelaskan secara singkat berikut ini.[/FONT]
 
[B] [FONT=Trebuchet MS]Fokus pada Input dan bukan hanya output[/FONT][/B]

  [FONT=Trebuchet MS]
[/FONT]
  [FONT=Trebuchet MS]Kebanyakan siswa dan guru bahasa Inggris memberikan pemahaman bahwa kunci penguasaan bahasa terletak pada menulis dan berbicara. Memang, itu tidak salah karena banyak orang yang langsung praktik berbicara dengan berani, ia akan terbiasa dan kemudian mendapatkan kemampuan berbahasa Inggris dengan baik. [/FONT]
  [FONT=Trebuchet MS]
[/FONT]
  [FONT=Trebuchet MS]Tetapi untuk lebih cepat, seseorang juga harus mengasah kemampuan mendengar. Kemampuan mendengarkan merupakan salah satu kunci meraih keberhasilan dalam belajar bahasa Inggris. Untuk itu Anda harus menghabiskan waktu berjam-jam untuk mendengarkan lagu bahasa Inggris, teks bahasa Inggris, dan tentu saja film berbahasa Inggris. [/FONT]
  [FONT=Trebuchet MS]
[/FONT]
  [FONT=Trebuchet MS]Dengan mendengarkan beragam kata dalam bahasa Inggris dalam waktu yang lama, maka kemampuan mendengarkan bisa meningkat pesat. Anehnya, Anda juga akan meningkatkan kemampuan dengan pesat dalam konteks berbicara. Situasi tersebut telah terbukti dan kemudian, Anda harus menjadi orang berikutnya yang membuktikan hal ini. [/FONT]
  [FONT=Trebuchet MS]
[/FONT]
 [B] [FONT=Trebuchet MS]Grammar itu penting namun jangan terlalu dibebankan[/FONT][/B]

  [FONT=Trebuchet MS]
[/FONT]
  [FONT=Trebuchet MS]Grammar adalah hal yang penting bagi Anda sebagai pelajar. Mengapa demikian? Karena status bahasa Inggris di Indonesia adalah bahasa Asing, bukan bahasa asli, atau bahasa kedua. Jadi, grammar adalah sebuah hal yang wajib untuk dipelajari. [/FONT]
  [FONT=Trebuchet MS]
[/FONT]
  [FONT=Trebuchet MS]Kendati demikian, jangan anggap grammar sebagai beban yang mengharuskan Anda untuk menyesuaikannya sesempurna mungkin. Dalam hal menulis, tentu saja grammar penting, namun dalam berbicara bahasa Inggris, kita bisa sedikit memberikan toleransi dengan kesalahan-kesalahan grammatical atau tata bahasa. Namun, maksud dari perkataan yang kita ucapkan harus tetap jelas. [/FONT]
  [FONT=Trebuchet MS]
[/FONT]
  [FONT=Trebuchet MS]Grammar itu penting namun jangan sampai mengalahkan keberanian kita untuk mengekspresikan bahasa Inggris. [/FONT]
  [FONT=Trebuchet MS]
[/FONT]
 [B] [FONT=Trebuchet MS]Ulangi dan kemudian lakukan secara perlahan[/FONT][/B]

  [FONT=Trebuchet MS]
[/FONT]
  [FONT=Trebuchet MS]Kunci dalam cara cepat belajar bahasa Inggris adalah dengan melambat dan terus mengulang. Di sekolah, siswa membaca teks terlalu cepat kemudian guru memberikan materi dengan sikap seakan terkejar oleh waktu. Akibatnya pemahaman seringkali tidak maksimal. Siswa hanya akan mendapatkan memori jangka pendek dan guru sulit untuk berhasil dalam mengajar. [/FONT]
  [FONT=Trebuchet MS]
[/FONT]
  [FONT=Trebuchet MS]Sebuah penelitian  menunjukkan bahwa pengulangan yang dilakukan secara terus menerus dan dalam tempo  yang lebih lambat akan menghasilkan prestasi belajar yang lebih baik. Siswa  harus mendapatkan materi dengan pengulangan hingga belasan kali. Dengan  pengulangan tersebut, maka terbentuklah memori jangka panjang. Kemudian, siswa mampu  mempelajari bahasa Inggris dengan lebih baik, dan tentu saja efektif. [/FONT]
  [FONT=Trebuchet MS]
[/FONT]
  [FONT=Trebuchet MS]Itulah 3 langkah utama dalam cara cepat belajar bahasa Inggris. Selamat mencoba dan semoga Anda berhasil.









.
[/FONT]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now