Jump to content


Photo

Barang Yang Dibenarkan & Tidak Ketika Menaiki Kapal Terbang


  • Please log in to reply
32 replies to this topic

#1 akuccputsedut

akuccputsedut

    Ahli Sangat Rajin

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4236 posts

Posted 14 February 2013 - 06:51 PM

Hai kawan2 semua...

 

Nak tanya nih barang apa yang boleh dan tak boleh dibawa naik kapal terbang jika bagasi kita tak didaftarkan... means apa yang bleh letak dalam beg tuh yang nak bawak sekali naik ke atas kapal terbang...

 

contoh hair dryer, iron baju.. boleh bawak tak..???


Jom Singgah jap...!!
Posted Image


#2 mohdhairi2000

mohdhairi2000

    Ahli Baru

  • Learning
  • 0 posts

Posted 16 February 2013 - 08:57 PM

Hai kawan2 semua...

 

Nak tanya nih barang apa yang boleh dan tak boleh dibawa naik kapal terbang jika bagasi kita tak didaftarkan... means apa yang bleh letak dalam beg tuh yang nak bawak sekali naik ke atas kapal terbang...

 

contoh hair dryer, iron baju.. boleh bawak tak..???

xbole bawa benda2 tajam dan merbahaya..



#3 ahaksz!

ahaksz!

    Ahli Rajin

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPip
  • 2147 posts

Posted 17 February 2013 - 08:47 AM

Liquid tak boleh. Kalau boleh pon ada had die. Liquid ni tak kesah, perfume ke, air ke ade had maximum kuantiti boleh bawak naik. 



#4 akuccputsedut

akuccputsedut

    Ahli Sangat Rajin

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4236 posts

Posted 17 February 2013 - 11:28 PM

iron ngan hair dryer bleh ke bawak..??

Jom Singgah jap...!!
Posted Image


#5 K.A.

K.A.

    Ahli Sangat Rajin

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3412 posts

Posted 18 February 2013 - 12:21 AM

kalo tak silap, international ngan domestik berbeza sket... ko nak g mane cput?? lari dari malaysia ker? hehe :P



Posted Image

Fastabiqul Khairaat


#6 ahaksz!

ahaksz!

    Ahli Rajin

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPip
  • 2147 posts

Posted 18 February 2013 - 05:06 AM

kalo tak silap, international ngan domestik berbeza sket... ko nak g mane cput?? lari dari malaysia ker? hehe :P

Kalau berbeze sorry. Aku cakap pasal international. Iron dgn hairdryer boleh bawak. Wife aku bawak itu ari dalam hand luggage tem aku dtg sini. Hahaha. Iron aku tak sure. Tapi rasa boleh. 



#7 akuccputsedut

akuccputsedut

    Ahli Sangat Rajin

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4236 posts

Posted 18 February 2013 - 09:34 AM

kalo tak silap, international ngan domestik berbeza sket... ko nak g mane cput?? lari dari malaysia ker? hehe :P

 

yer ker berbeza... domestik jer laa... 



Kalau berbeze sorry. Aku cakap pasal international. Iron dgn hairdryer boleh bawak. Wife aku bawak itu ari dalam hand luggage tem aku dtg sini. Hahaha. Iron aku tak sure. Tapi rasa boleh. 

 

beg tak check in nih... bawak naik atas terus.. nak bawak iron nih... hai laa pening2.. buat takde iron kat sana.. camne kena pakai tudung kedut2...


Jom Singgah jap...!!
Posted Image


#8 K.A.

K.A.

    Ahli Sangat Rajin

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3412 posts

Posted 18 February 2013 - 01:14 PM

domestik biase takde masalah,

 

 

hang dok hotel la motel ka?

 

 

biase ade jer iron,

 

kalo 3-5 star, iron ade dalam bilik

kalo 3 star n below biase kene request dari front desk, tak pun akan ade setiap sudut tingkat hotel



Posted Image

Fastabiqul Khairaat


#9 akuccputsedut

akuccputsedut

    Ahli Sangat Rajin

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4236 posts

Posted 18 February 2013 - 02:42 PM

domestik biase takde masalah,

 

 

hang dok hotel la motel ka?

 

 

biase ade jer iron,

 

kalo 3-5 star, iron ade dalam bilik

kalo 3 star n below biase kene request dari front desk, tak pun akan ade setiap sudut tingkat hotel

aku dok chalet... chalet ada iron tak..?? kalau hotel aku tau mesti akan ada iron... nih chalet... chalet kat pulau pulak tuh... buat nya takde... camno...


Edited by akuccputsedut, 18 February 2013 - 02:43 PM.

Jom Singgah jap...!!
Posted Image


#10 K.A.

K.A.

    Ahli Sangat Rajin

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3412 posts

Posted 18 February 2013 - 03:03 PM

try call dulu tanyer chalet tu...

 

tp biase ade la iron..



Posted Image

Fastabiqul Khairaat


#11 akuccputsedut

akuccputsedut

    Ahli Sangat Rajin

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4236 posts

Posted 18 February 2013 - 03:06 PM

try call dulu tanyer chalet tu...

 

tp biase ade la iron..

 

aku pernah wooo tido chalet takde iron... seksa woo... nasib ada bawak tudung yang tak payah iron... baju kedut takpe.. tudung kena maintain ayu... hahahahahaa....


Jom Singgah jap...!!
Posted Image


#12 K.A.

K.A.

    Ahli Sangat Rajin

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3412 posts

Posted 18 February 2013 - 04:17 PM

 

aku pernah wooo tido chalet takde iron... seksa woo... nasib ada bawak tudung yang tak payah iron... baju kedut takpe.. tudung kena maintain ayu... hahahahahaa....

 

 

memang selalu takde, tp kalo tanyer front desk diorang akan bagi punyer... biase kene request kalo takde kat dalam bilik

 

cer try call,



Posted Image

Fastabiqul Khairaat


#13 akuccputsedut

akuccputsedut

    Ahli Sangat Rajin

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4236 posts

Posted 18 February 2013 - 04:51 PM

 

 

memang selalu takde, tp kalo tanyer front desk diorang akan bagi punyer... biase kene request kalo takde kat dalam bilik

 

cer try call,

aku kena aritu call minta pun takde iron gak.. memang takde... 

 

hurrmm yang nih kena call tanya dulu ler camni... tapi hair dryer memang bleh bawak laa kan.... yang cecair tuh aku beli travel pack nya botol tuh.. kira isi dalam tuh lepas kot.. mesti diaorang dah set kat botol travel pack tuh kan...

 

aku google kata bleh bawak cecair 1 liter sahaja total semua... hurrmm... pa lagi bende yang bleh dan tak bleh bawak naik nih... kang tak pasal2 jer kena derma kat pegawai kastam tuh...


Edited by akuccputsedut, 18 February 2013 - 04:52 PM.

Jom Singgah jap...!!
Posted Image


#14 hairulfadly

hairulfadly

    Ahli Sangat Rajin

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3281 posts

Posted 18 February 2013 - 11:51 PM

ko bawak batu-bata la cput..lepas tu letak tudung bawah katil..lepas tu hempap dengan batu-bata tu..

gerenti tudung lining cantik... :3: 


Rasa rendah hati atau Tawadhuk adalah perasaan insaf bahawa kita semua adalah rakyat dalam satu negara yang sama dan kita perlu hidup bersama secara harmoni.

#15 umarzuki

umarzuki

    Ahli Rajin

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPip
  • 1263 posts

Posted 19 February 2013 - 12:01 AM

batu-bata takyah bawak, amik je kat bawah pasu chalet tu :D

setakat iron tu takde masalah, cuma ko kena keluarkan & letak kat bekas barang2 besi & elektronik masa scan kastam

lagi elok ko call terus je airport, kompem.


Edited by umarzuki, 19 February 2013 - 12:02 AM.


#16 K.A.

K.A.

    Ahli Sangat Rajin

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3412 posts

Posted 19 February 2013 - 02:01 AM

Hahaha... P ramlee style ... Caya laa,.... Pakai la tudung yg tak perlu gosok hehehe


Posted Image

Fastabiqul Khairaat


#17 akuccputsedut

akuccputsedut

    Ahli Sangat Rajin

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4236 posts

Posted 19 February 2013 - 09:47 AM

ko bawak batu-bata la cput..lepas tu letak tudung bawah katil..lepas tu hempap dengan batu-bata tu..

gerenti tudung lining cantik... :3: 

batu bata bleh bawak tak naik kapai terbang..????



Hahaha... P ramlee style ... Caya laa,.... Pakai la tudung yg tak perlu gosok hehehe

aku ada sehelai jer tudung yang tak payah iron pung bleh pakai.. takkan nak pakai tudung tuh jer kot seminggu.. huhuhuhu.... 


Jom Singgah jap...!!
Posted Image


#18 K.A.

K.A.

    Ahli Sangat Rajin

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 3412 posts

Posted 19 February 2013 - 11:49 AM

Deyyy chaitt.. Batu bata boleh dapat kat chalet tu la.. Tak kan mau bawak deyy Heheheheh


Posted Image

Fastabiqul Khairaat


#19 Nor Arisham Bakar

Nor Arisham Bakar

    Ahli Berjasa

  • Supervisor
  • PipPipPip
  • 366 posts

Posted 19 February 2013 - 03:08 PM

Secara amnya, benda-benda tajam tidak dibenarkan...air tidak melebihi 1 liter...dan yang ramai tidak tahu ialah setiap negara mempunyai polisi berbeza. Oleh itu sebelum memulakan travelling check polisi negara tersebut. Contohnya sesetengah negara eropah tidak membenarkan makanan berasaskan daging. 

Jika anda membawa ubat-ubatan, pastikan mempunyai surat doktor. 

 

 

 

p/s bawa maggi mee masa travel.


~ Ordinary Man In Ordinary World ~


#20 akuccputsedut

akuccputsedut

    Ahli Sangat Rajin

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4236 posts

Posted 19 February 2013 - 03:18 PM

Deyyy chaitt.. Batu bata boleh dapat kat chalet tu la.. Tak kan mau bawak deyy Heheheheh

oowwhhh amik bata kat chalet tak bagitau pung mana aku tau ingat kena bawak jugak dari umah.. hahahhahaa...  :153:



Secara amnya, benda-benda tajam tidak dibenarkan...air tidak melebihi 1 liter...dan yang ramai tidak tahu ialah setiap negara mempunyai polisi berbeza. Oleh itu sebelum memulakan travelling check polisi negara tersebut. Contohnya sesetengah negara eropah tidak membenarkan makanan berasaskan daging. 

Jika anda membawa ubat-ubatan, pastikan mempunyai surat doktor. 

 

 

 

p/s bawa maggi mee masa travel.

 

makanan dah masuk seklai penginapan so tak perlu bawak meggi ler... ok ok... benda2 tajam tuh macam iron tuh tajam tak.?? huh~~.. soalan aku macam orang bodoh ke nih..??? hahahhaa...


Jom Singgah jap...!!
Posted Image


#21 ahaksz!

ahaksz!

    Ahli Rajin

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPip
  • 2147 posts

Posted 23 February 2013 - 01:19 AM

Iron semua tu boleh tapi better letak dalam luggage. Simplenya kalau rasa was2 barang tu nak bawak letak dalam luggage. Bukan dalam beg kabin.

Setuju dengan bawak meggi especially kalau tempat kita pergi tu bukan dalam negara. Plus makan meggi di perantauan feelnya lain hahaha

#22 akuccputsedut

akuccputsedut

    Ahli Sangat Rajin

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4236 posts

Posted 23 February 2013 - 01:22 AM

Iron semua tu boleh tapi better letak dalam luggage. Simplenya kalau rasa was2 barang tu nak bawak letak dalam luggage. Bukan dalam beg kabin.

Setuju dengan bawak meggi especially kalau tempat kita pergi tu bukan dalam negara. Plus makan meggi di perantauan feelnya lain hahaha

 

aku tak checkin luggage.. backpacker je....


Jom Singgah jap...!!
Posted Image


#23 ahaksz!

ahaksz!

    Ahli Rajin

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPip
  • 2147 posts

Posted 23 February 2013 - 01:30 AM

 
aku tak checkin luggage.. backpacker je....


I see. Aku confident boleh bawak iron. Kalau tak boleh paling kurang dia amik je. :P

#24 al-siput

al-siput

    Ahli Rajin

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPip
  • 1691 posts

Posted 24 February 2013 - 10:11 AM

Iron tu merbahaya kott. Bleh bunuh orang :P

Aku bawak naik stationary dulu (tak perasan). So gunting kena rampas. Tapi pisau tak kena plaks. Hahahaha.



#25 akuccputsedut

akuccputsedut

    Ahli Sangat Rajin

  • Premium Member
  • PipPipPipPipPipPip
  • 4236 posts

Posted 25 February 2013 - 02:48 PM

I see. Aku confident boleh bawak iron. Kalau tak boleh paling kurang dia amik je. :P

kalau kena amik aku pung tau.. chaiitt.. aku ni nak elakkan dari dirampas laa..



Iron tu merbahaya kott. Bleh bunuh orang :P

Aku bawak naik stationary dulu (tak perasan). So gunting kena rampas. Tapi pisau tak kena plaks. Hahahaha.
 

so confirm takleh bawak iron laa nih.. syampoo apa semua aku ingat takyah bawak laa beli ja kat sana.. seminggu kot sebotoi leh abis syampoo... 

 

gunting pun kena tinggai laa yek.. pastu nak potong janggut guna apa..?? hahahahaha.... semua kena beli kat sana.. pastu nak balik sedekah jer arr.. kat receptionist chalet....


Jom Singgah jap...!!
Posted Image