• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada h@cking 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Barang Yang Dibenarkan & Tidak Ketika Menaiki Kapal Terbang

34 posts in this topic

Posted · Report post

Hai kawan2 semua...

 

Nak tanya nih barang apa yang boleh dan tak boleh dibawa naik kapal terbang jika bagasi kita tak didaftarkan... means apa yang bleh letak dalam beg tuh yang nak bawak sekali naik ke atas kapal terbang...

 

contoh hair dryer, iron baju.. boleh bawak tak..???

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hai kawan2 semua...

 

Nak tanya nih barang apa yang boleh dan tak boleh dibawa naik kapal terbang jika bagasi kita tak didaftarkan... means apa yang bleh letak dalam beg tuh yang nak bawak sekali naik ke atas kapal terbang...

 

contoh hair dryer, iron baju.. boleh bawak tak..???

xbole bawa benda2 tajam dan merbahaya..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Liquid tak boleh. Kalau boleh pon ada had die. Liquid ni tak kesah, perfume ke, air ke ade had maximum kuantiti boleh bawak naik. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

iron ngan hair dryer bleh ke bawak..??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalo tak silap, international ngan domestik berbeza sket... ko nak g mane cput?? lari dari malaysia ker? hehe :P

1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalo tak silap, international ngan domestik berbeza sket... ko nak g mane cput?? lari dari malaysia ker? hehe :P

Kalau berbeze sorry. Aku cakap pasal international. Iron dgn hairdryer boleh bawak. Wife aku bawak itu ari dalam hand luggage tem aku dtg sini. Hahaha. Iron aku tak sure. Tapi rasa boleh. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

kalo tak silap, international ngan domestik berbeza sket... ko nak g mane cput?? lari dari malaysia ker? hehe :P

 

yer ker berbeza... domestik jer laa... 



Kalau berbeze sorry. Aku cakap pasal international. Iron dgn hairdryer boleh bawak. Wife aku bawak itu ari dalam hand luggage tem aku dtg sini. Hahaha. Iron aku tak sure. Tapi rasa boleh. 

 

beg tak check in nih... bawak naik atas terus.. nak bawak iron nih... hai laa pening2.. buat takde iron kat sana.. camne kena pakai tudung kedut2...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

domestik biase takde masalah,

 

 

hang dok hotel la motel ka?

 

 

biase ade jer iron,

 

kalo 3-5 star, iron ade dalam bilik

kalo 3 star n below biase kene request dari front desk, tak pun akan ade setiap sudut tingkat hotel

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

domestik biase takde masalah,

 

 

hang dok hotel la motel ka?

 

 

biase ade jer iron,

 

kalo 3-5 star, iron ade dalam bilik

kalo 3 star n below biase kene request dari front desk, tak pun akan ade setiap sudut tingkat hotel

aku dok chalet... chalet ada iron tak..?? kalau hotel aku tau mesti akan ada iron... nih chalet... chalet kat pulau pulak tuh... buat nya takde... camno...

Edited by akuccputsedut

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

try call dulu tanyer chalet tu...

 

tp biase ade la iron..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

try call dulu tanyer chalet tu...

 

tp biase ade la iron..

 

aku pernah wooo tido chalet takde iron... seksa woo... nasib ada bawak tudung yang tak payah iron... baju kedut takpe.. tudung kena maintain ayu... hahahahahaa....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

 

aku pernah wooo tido chalet takde iron... seksa woo... nasib ada bawak tudung yang tak payah iron... baju kedut takpe.. tudung kena maintain ayu... hahahahahaa....

 

 

memang selalu takde, tp kalo tanyer front desk diorang akan bagi punyer... biase kene request kalo takde kat dalam bilik

 

cer try call,

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

 

 

memang selalu takde, tp kalo tanyer front desk diorang akan bagi punyer... biase kene request kalo takde kat dalam bilik

 

cer try call,

aku kena aritu call minta pun takde iron gak.. memang takde... 

 

hurrmm yang nih kena call tanya dulu ler camni... tapi hair dryer memang bleh bawak laa kan.... yang cecair tuh aku beli travel pack nya botol tuh.. kira isi dalam tuh lepas kot.. mesti diaorang dah set kat botol travel pack tuh kan...

 

aku google kata bleh bawak cecair 1 liter sahaja total semua... hurrmm... pa lagi bende yang bleh dan tak bleh bawak naik nih... kang tak pasal2 jer kena derma kat pegawai kastam tuh...

Edited by akuccputsedut

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ko bawak batu-bata la cput..lepas tu letak tudung bawah katil..lepas tu hempap dengan batu-bata tu..

gerenti tudung lining cantik... :3: 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

batu-bata takyah bawak, amik je kat bawah pasu chalet tu :D

setakat iron tu takde masalah, cuma ko kena keluarkan & letak kat bekas barang2 besi & elektronik masa scan kastam

lagi elok ko call terus je airport, kompem.

Edited by umarzuki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Hahaha... P ramlee style ... Caya laa,.... Pakai la tudung yg tak perlu gosok hehehe

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ko bawak batu-bata la cput..lepas tu letak tudung bawah katil..lepas tu hempap dengan batu-bata tu..

gerenti tudung lining cantik... :3: 

batu bata bleh bawak tak naik kapai terbang..????



Hahaha... P ramlee style ... Caya laa,.... Pakai la tudung yg tak perlu gosok hehehe

aku ada sehelai jer tudung yang tak payah iron pung bleh pakai.. takkan nak pakai tudung tuh jer kot seminggu.. huhuhuhu.... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Deyyy chaitt.. Batu bata boleh dapat kat chalet tu la.. Tak kan mau bawak deyy Heheheheh

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Secara amnya, benda-benda tajam tidak dibenarkan...air tidak melebihi 1 liter...dan yang ramai tidak tahu ialah setiap negara mempunyai polisi berbeza. Oleh itu sebelum memulakan travelling check polisi negara tersebut. Contohnya sesetengah negara eropah tidak membenarkan makanan berasaskan daging. 

Jika anda membawa ubat-ubatan, pastikan mempunyai surat doktor. 

 

 

 

p/s bawa maggi mee masa travel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Deyyy chaitt.. Batu bata boleh dapat kat chalet tu la.. Tak kan mau bawak deyy Heheheheh

oowwhhh amik bata kat chalet tak bagitau pung mana aku tau ingat kena bawak jugak dari umah.. hahahhahaa...  :153:



Secara amnya, benda-benda tajam tidak dibenarkan...air tidak melebihi 1 liter...dan yang ramai tidak tahu ialah setiap negara mempunyai polisi berbeza. Oleh itu sebelum memulakan travelling check polisi negara tersebut. Contohnya sesetengah negara eropah tidak membenarkan makanan berasaskan daging. 

Jika anda membawa ubat-ubatan, pastikan mempunyai surat doktor. 

 

 

 

p/s bawa maggi mee masa travel.

 

makanan dah masuk seklai penginapan so tak perlu bawak meggi ler... ok ok... benda2 tajam tuh macam iron tuh tajam tak.?? huh~~.. soalan aku macam orang bodoh ke nih..??? hahahhaa...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Iron semua tu boleh tapi better letak dalam luggage. Simplenya kalau rasa was2 barang tu nak bawak letak dalam luggage. Bukan dalam beg kabin.

Setuju dengan bawak meggi especially kalau tempat kita pergi tu bukan dalam negara. Plus makan meggi di perantauan feelnya lain hahaha

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Iron semua tu boleh tapi better letak dalam luggage. Simplenya kalau rasa was2 barang tu nak bawak letak dalam luggage. Bukan dalam beg kabin.

Setuju dengan bawak meggi especially kalau tempat kita pergi tu bukan dalam negara. Plus makan meggi di perantauan feelnya lain hahaha

 

aku tak checkin luggage.. backpacker je....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

 
aku tak checkin luggage.. backpacker je....


I see. Aku confident boleh bawak iron. Kalau tak boleh paling kurang dia amik je. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Iron tu merbahaya kott. Bleh bunuh orang :p

Aku bawak naik stationary dulu (tak perasan). So gunting kena rampas. Tapi pisau tak kena plaks. Hahahaha.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

I see. Aku confident boleh bawak iron. Kalau tak boleh paling kurang dia amik je. :P

kalau kena amik aku pung tau.. chaiitt.. aku ni nak elakkan dari dirampas laa..



Iron tu merbahaya kott. Bleh bunuh orang :P

Aku bawak naik stationary dulu (tak perasan). So gunting kena rampas. Tapi pisau tak kena plaks. Hahahaha.
 

so confirm takleh bawak iron laa nih.. syampoo apa semua aku ingat takyah bawak laa beli ja kat sana.. seminggu kot sebotoi leh abis syampoo... 

 

gunting pun kena tinggai laa yek.. pastu nak potong janggut guna apa..?? hahahahaha.... semua kena beli kat sana.. pastu nak balik sedekah jer arr.. kat receptionist chalet....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0