• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada h@cking 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

[ Tutorial ] Pengenalan Ms Access 2010


14 posts in this topic

Posted (edited) · Report post

:bismillah:

Salam.

 

Hari nie sy nak mulakan satu tutorial peringkat asas program MS Access 2010. Mula2 buka ms access 2010/2007 dan buat satu database minilibrary dan simpan di desktop. Ikut step dalam gambar di bawah;

 

UitVf.jpg

 

2) Membuat Table - Book. Ikut step gambar dibawah;

 

F0XoR.jpg

 

3) Masukkan FieldName & Data Type seperti dalam rajah di bawah;

Data type untuk BookID - Text dan jadikan ia sebagai Primary Key (PK)

Field Size = 6

Format = > (menjadi huruf besar)

 

 

s04kR.jpg

 

Data type & properties untuk fieldname lain ikut seperti rajah di bawah;

 

N549j.jpg

 

Simpan tblBook dan keluar ke Datasheet View.

.....sambungan: membuat Table Pengarang

Edited by KopiKawKaw2012
2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Membuat Table

 

Klik Create > Table Design

 

IKuqw.jpg

 

Table Pengarang

 

FbqAU.jpg

 

Simpan table dengan nama tblPengarang

 

Buat table Negeri (tblNegeri)

 

pQT4F.jpg

 

Tambah nama negeri dalam table Negeri;

 

NfL8V.jpg

 

....sambungan seterusnya, membuat Table Penerbit (tblPenerbit)

Edited by KopiKawKaw2012
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Membuat Table Penerbit (tblPenerbit)

 

sXxCo.jpg

 

 

O8iKU.jpg

 

Untuk field Negeri Pilih Lookup wizard
Pilih I want the lookup field.... Next
Pilih Table: tblNegeri ... Next
Masukkan kedua2 field NegeriID & Negeri ke dalam Selected fields ... Next
Susun (sort) Ascending - Negeri ... Next
Hide key column ... Next
Label: Negeri dan pilih (tick) Enable Data Integrity, Restrict Delete ... Finish
Simpan table ... Yes
Edited by KopiKawKaw2012
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

MENAMBAH REKOD KE DALAM TABLE PENERBIT

[URL=http://imgur.com/jD3os]jD3os.jpg[/URL]

 

MENAMBAH REKOD KE DALAM TABLE PENGARANG

[URL=http://imgur.com/n4sOl]n4sOl.jpg[/URL]

 

MENAMBAH REKOD KE DALAM TABLE BOOK

[URL=http://imgur.com/6hUUj]6hUUj.jpg[/URL]

 

OK...Selamat Mencuba

 

Sambungan akan datang membuat table Ahli Mini Library - tblAhli (Peminjam Buku) dan table Kakitangan Mini Library (pekerja)

Edited by KopiKawKaw2012
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

MEMBUAT TABLE AHLI

 

Buka fail database minilibrary > create table in design view. Masukkan fieldname & datatype seperti rajah di bawah;

 

[URL=http://imgur.com/NPYvA]NPYvA.jpg[/URL]

 

Simpan fail - tblAhli

 

MEMBUAT TABLE PINJAMAN

[URL=http://imgur.com/asjQE]asjQE.jpg[/URL]

 

Simpan -tblPinjaman

Edited by KopiKawKaw2012
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Proses seterusnya - Membuat Relationship

Iaitu menyambung table dengan table yang lain dalam database.

 

Buka database MiniLibrary dan klik menu Database Tools. Klik Relationship.

7cZpU.jpg

 

Kemudian klik kanan di kawasan kosong > Show Table....

jVDPm.jpg

 

Proses Menambah Table;

 

Klik Table Penerbit tblPenerbit > Klik Add / Double klik tblePenerbit

YY9Zc.jpg

 

Tambah table lain mengikut susunan;

2) tblNegeri

3) tblPengarang

4) tblBook

5) tblAhli

6) tblPinjaman

7) tblLot

8) tblKategori

 

[URL=http://imgur.com/p9FCw]p9FCw.jpg[/URL]

 

Susun Table seperti rajah di bawah;

[URL=http://imgur.com/jHQLY]jHQLY.jpg[/URL]

 

 

Cara Sambung Table;

0PELW.jpg

 

s8bAd.jpg

Edited by KopiKawKaw2012
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Gambaran Semua Table Telah Disambung.

 

[URL=http://imgur.com/anpqR]anpqR.jpg[/URL]

 

.... Sambungan Membuat Form

Selamat mencuba

Edited by KopiKawKaw2012
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

MEMBUAT FORM

 

Buka database minilibrary

Klik Create > Form Wizard

nW5gf.jpg

 

Pilih Table tblAhli klik butang >> untuk memasukkan semua field ke dalam Selected Fields...

ntfEW.jpg

 

Pilih Table tblPinjaman, BookID dan tekan butang >

LRN9u.jpg

 

Pilih Table tblPengarang, Nama dan tekan >

vL2CA.jpg

Edited by KopiKawKaw2012
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Pilih table tblPinjaman dan masukkan TarikhPinjam, TarikhTamat dan TarikhHantar.

Klik next

gnJbk.jpg

 

Klik Next

cbl1y.jpg

 

 

LmjJp.jpg

cbl1y.jpg

 

Simpan borang.

2XekP.jpg

 

Form yang terbentuk;

10xJD.jpg

 

Selamat mencuba

...sambungan MEMBUAT QUERY

Edited by KopiKawKaw2012
1 person likes this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Terbaik, terima kasih atas informasi diberikan,....;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

fuhhh.. hebatnya.. kagum.. kagum..

 

saya cuma mahir excel jerr.. dah puas belajar buat ms access ni.. tp susah lah.. kalau setakat belajar guna internet ni, bolah dengar je lah.. nak Tanya balik.. computer tak boleh tolong jawapkan..

 

nak kene cari cikgu jugak baru bleh pandai ni..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Sebenarnya boleh belajar guna internet ... buat satu persatu dengan tekun dan sabar. Banyakkan buat latihan dan banyakkan bertanya.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

as salam

sy up topik ni semula bole?

nk mintak cikgu TonikCapGajah2013 sambung tutorial :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

InsyaAllah akan disambung jika ada kelapangan.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now