• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Buku Game Apa Y Sesuai Utk Jadi Reference?


7 posts in this topic

Posted · Report post

hai semua, boleh kongsi dengan saya buku game apa yang sesuai untuk dijadikan reference?
satu lagi nak tanya, saya nak buat game ala ninja chicken ni [url="https://play.google.com/store/apps/details?id=mominis.Generic_Android.Ninja_Chicken&hl=en"]https://play.google....a_Chicken&hl=en[/url]
software game apa yang sesuai saya guna? dan sesuai untuk buat cross platform untuk android version.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

wow.. nk wat game cam2 ke? susah gak tu.. sy tak pakar.. kne tanye otai2 sini la.. otai2 any helps??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Haritu saya tulis panjang2, tapi firefox crash.. hehe rasa malas nak tulis balik..

Jadi, saya simpulkan:
- Buku, kena cuba cari yang betul2 ikut keperluan - kalau tak memang payah nak start.
- Kena mahir dalam bahasa pengaturcaraan (Ikut keperluan enjin/sdk)
- Ada pelbagai engine/sdk yang support crossplatform: Unity, andEngine, Appcelerator, dan macam2 lagi.

Sekarang banyak dah 'online reference/documentation/example/help'. Boleh guna tu terus sebagai rujukan.

Kalau gunakan enjin/sdk, buku2 yang berkaitan fizik, collision detection rasa semua tu dah tak perlu, sebab semua tu dah ada dalam enjin/sdk, kita cuma gunakan aja.
Kecualilah kalau nak mendalami: Contoh: [url="http://www.amazon.com/dp/1558607323/?tag=stackoverfl08-20"]http://www.amazon.co...tackoverfl08-20[/url]

Ni buku2 yang saya dapat kumpulkan yang mungkin boleh membantu:
- [url="http://www.amazon.com/dp/0123694965/?tag=stackoverfl08-20"]http://www.amazon.co...tackoverfl08-20[/url]
- [url="http://www.amazon.com/dp/1598633422/?tag=stackoverfl08-20"]http://www.amazon.co...tackoverfl08-20[/url] Edited by syahmixp

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Memang betul. Sekarang ada banyak rujukan dalam internet untuk menghasilkan game. Software Development Kit (SDK) seperti Unity atau Flash mungkin boleh digunakan untuk buat game seperti tu.
Sebagai permulaan lebih baik cari bahan-bahan di internet dulu dan kemudian kalau nak memahami betul-betul secara dalam baru beli buku-buku yang bersesuaian.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

hai thanks, terima kasih kat korang semua y bagi info manfaat ni :164:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam..sy nk wat game guna flash tp buntu...xde bahan rujukan....huhuhu....ade saper2 tau web maner ssuai utk cari game n tutorial for game

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

try search dalam google kata carian seperti: flash game development dan sebagainya... saya rasa beratus2 bahan rujukan boleh dijuampai kat internet nie... 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now