• Announcements

    • 2 Peraturan Asas : Gunakan Tag & Template / NO inDirect Bump

      ---------------- -------------------------------------------------------------- ------------------------------------- Ahli yang tidak mematuhi syarat asas akan dinaikan warn level tanpa notis dan thread anda akan dikunci. Segala PM yang tidak berkaitan tidak akan dilayan sekiranya jelas anda melanggar peraturan. BERKUATKUASA ! ----------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------- * no tag, no template = immediately warn ! * kelonggaran untuk tidak menggunakan template untuk tag² [wtb] , [nb] & [wtf] untuk membaca peraturan lain untuk melihat contoh template
    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada h@cking 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
    • Tatacara Posting Ruangan Aksesori

      Assalamualaikum / Salam sejahtera Posting dalam ruangan aksesori yang harus di ikuti :

      1) Sebarang fakta dan review hendaklah disertakan dengan link asal

      2) Elakkkan posting :

      - smiley semata-mata- 'berapa harga dia?'- 'kat mana ko beli?'- 'betul tu, aku sokong...'-' oh camtu ke! mana aku tahu!!!'

      3) No referral link yang tidak berkaitan

      4) Jangan terkeluar dari topik

      5) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM.

      6) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan.

      7) No fanboyism
      ____________________________________________________________
      _______________________________

      .::. Kegagalan mengikut dan mematuhi terma boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::.
      ____________________________________________________________
      _______________________________
    • Perkongsian Akaun Rapidshare adalah ditegah!!!

      Rapidshare term :

      RapidShare keeps the legal right to close an account that are used by several people. It is a violation of terms to share an account.




      ____________________________________________________________
      Sebarang topik perkongsian akaun akan dipadam tanpa notis, pemula topik, user yang memberi username dan password akan diberi warning atau di ban tanpa notis. HARAP MAKLUM
      ____________________________________________________________




      Larangan ini juga boleh melibatkan sebarang hosting file server berbayar yang lain seperti megaupload, uploading, megashare sebagainya.
    • Pengumuman Penting Forum Putera.com 14/02/2010

      Assalamualaikum dan Salam Sejahtera.. Kepada ahli-ahli Putera.com yang dikasihi sekalian. Sekiranya anda mempunyai masalah untuk Log-In forum Putera.com, silalah rujuk untuk mendapat maklumat dengan lebih lanjut. Untuk pengetahuan, Database Forum Putera.com telah disatukan dengan Database Putera.forumotion.com. Oleh itu, ahli-ahli lama mungkin mempunyai dua nickname yang sama iaitu satu di putera.com dan satu lagi di putera.forumotion. Perbezaannya ialah dua nickname ini akan dibezakan dengan _1 dihujungnya salah satu daripadanya. Oleh itu, anda harus menghubungi Admin Shanai atau Admin FryShadow dan memberitahu kepada mereka nickname anda di putera.com (beserta email) serta nickname anda di putera.forumotion (beserta email) supaya Admin shanai dapat menyatukan kedua-keduanya. Sekiranya anda tidak pernah mendaftar di forum putera yang lama dan cuma mendaftar di forum putera.forumotion, boleh abaikan announcement ini. Harap Maklum..

Gambar Ada, Suara Tak Keluar!

15 posts in this topic

Posted · Report post

[img]http://img10.imageshack.us/img10/9781/takadae.jpg[/img]


Aku terjumpa vedio lama dari memori kamera..tapi bila aku masu dalam komputer dan buka..meseg di atas keluar..bila aku klik close..video akan keluar..tapi suara takda....kenapa jadi macam ni/ Untuk dapatkan suara semula, apa harus aku buat??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kebiasannya bila video atau audio atau kedua-duanya tak boleh main sebab player atau decoder tak boleh baca codec atau format sesuatu video atau audio.. terutama codec untuk format video atau video kurang popular. OS seperti vista/win7/win8 dah support beberapa format yang popular macam, mp4, h.264 jika dibandingkan dengn winxp..but dinasihatkan install codec tambahan dengan meng install codec pack (sofware yang mengadungi pebagai codec untuk audio video...) antara yang popular macam K-lite dan ffdshow..but aku suggest install Ffdshow sebab installation dia lebih clean dan tak mendatangkan masalah sampingan pada pc...

download dan install [url="http://www.free-codecs.com/download/ffdshow.htm"]ffdshow codec pack[/url] then try play video tu sekali kat Mpc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dah download apa yang di suruh..tapi bila play kat MPC masih tetap tak ada suara.......

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

emmm.. ok kalau kita tengok kat [url="http://www.cccp-project.net/forums/index.php?topic=3349.15"]thread ni di kat ccp-project.net[/url] masalah lebih kurang sama... dari apa yang aku baca dari warning tu.. video tu menggunakan WaveFormatEx untuk audio. Maybe MPC-Home Cinema tak dapat nak render/read audio dalam format WaveFormatEx properly.. so try play video guna [url="http://www.free-codecs.com/download/media_player_classic.htm"]original Media Player Classic 6.4.9.1[/url]. Normally selepas install ffdshow then play video ngan Media Player Classic tak masalah untuk play video..try cara ni dulu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Dah tr..pun tak ada suara!!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[img]http://img717.imageshack.us/img717/5558/takjadi.jpg[/img]

Ni sambungan meseg yang keluar...harap dapat membantu lagi..apa yang masih tak kena..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ok... aku rasa kalau install [url="http://haali.su/mkv/MatroskaSplitter.exe"]Haali Media Splitter[/url] mungkin masalah ni boleh selesai sebab apa yang aku baca dalam [url="http://haali.su/mkv/codecs.pdf"]documentation[/url] dia support WaveFormatEx. But sebelum tu uninstall dulu ffdshow codec pack...untuk elakkan conflict pada codec yang dinstall.. once installed try play kat normal MPC dan MPC-HC...good luck

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kawan dah instal apa yang di arahkan...tapi macam mana nak guna benda tu,,???? Tak faham...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='aczan' timestamp='1339939194' post='1082826']
Kawan dah instal apa yang di arahkan...tapi macam mana nak guna benda tu,,???? Tak faham...
[/quote]

Haali Splitter ni macam ffdshow gak...dia digunakan untuk video player cth WMP, MPC, VideoLan etc boleh baca atau decode satu-satu video / audio format. Sestengah player macam VideoLan dah ada codec yang diinstall sekali so mungkin kita tak perlu install apa-apa codec lagi.. But sestengah video player macam Windows Media Player tak semua video/audio codec dah diinstall..so kita kena install extra codec untuk main kan video/audio .

So dalam kes ni Haali Splitter macam codec pack gak.. once kita install just mainkan video/audio di video/audio player pilihan kita.. try main video yang tak ada sound tadi di mana-mana player selepas install Haali splitter

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[img]http://img855.imageshack.us/img855/9869/14393301.jpg[/img]

Masih tak jadi..Aku dah mula kompius..kot2 apa yang saudara beritahu, aku faham lain...Hemm..contoh macam gambar di atas..kita kena klik apa2 menu tak di sini lepas buka ail berkenaan?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

just play / open file video tu macam biasa...ada keluar sound tak ..ok macam ni..boleh tak ko upload video tu kat mana-mana cth rapidshare ke.. mediafire ke. atau kat mana-mana..so boleh member2 download video tu dan try kat pc masing2.. apa brand kamera dan series dia...cth Canon cybershot A2000 misalnya..so senang cari dia punya spec... utilities software yang berkaitan ngan camera tu..

emm satu lagi try mainkan video tadi di pc lain cth pc yang guna Vista, win7, linux macam ubuntu...etc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

klu play gne vlc ad sore x?
mgkin die akn out sync sore dgn video tp kat situ kite leh tau die ad sore

xpon bleh install KLite
amek mega nye..
mmg bnyk yg xgne tp at least video/audio bleh play

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Salam, betul cakap tasek malaya, biasanya kalau ada masalah masa buka video, kebiasaan adalah masalah codec, tapi file corrupted juga boleh sebabkan masalah yang sama.cuba buka file tu guna Kmp player [url="http://www.mediafire.com/?f3p4trkxtjntank"]http://www.mediafire...f3p4trkxtjntank[/url].harap membantu. Edited by hafizamrepair

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku dah buka gambar video tu kat pc pejabat aku.....ada pula suara! Tapi kat pc jabat aku dia baca ikut VLC Media (Yang lambang macam kon tu!)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='aczan' timestamp='1339985607' post='1082845']
aku dah buka gambar video tu kat pc pejabat aku.....ada pula suara! Tapi kat pc jabat aku dia baca ikut VLC Media (Yang lambang macam kon tu!)
[/quote]

Kalau macam tu .download dan install [url="http://www.videolan.org/vlc/index.html"]VLC Media Player[/url]..actually VLC antara free media player yang bagus.. kalau tak boleh gak bermakna something wrong dengan pc...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now