Jump to content


Photo

Gambar Ada, Suara Tak Keluar!


  • Please log in to reply
14 replies to this topic

#1 aczan

aczan

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 395 posts

Posted 17 June 2012 - 04:04 PM

Posted Image


Aku terjumpa vedio lama dari memori kamera..tapi bila aku masu dalam komputer dan buka..meseg di atas keluar..bila aku klik close..video akan keluar..tapi suara takda....kenapa jadi macam ni/ Untuk dapatkan suara semula, apa harus aku buat??

#2 tasek16

tasek16

    Ahli Sangat Rajin

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2508 posts

Posted 17 June 2012 - 04:41 PM

Kebiasannya bila video atau audio atau kedua-duanya tak boleh main sebab player atau decoder tak boleh baca codec atau format sesuatu video atau audio.. terutama codec untuk format video atau video kurang popular. OS seperti vista/win7/win8 dah support beberapa format yang popular macam, mp4, h.264 jika dibandingkan dengn winxp..but dinasihatkan install codec tambahan dengan meng install codec pack (sofware yang mengadungi pebagai codec untuk audio video...) antara yang popular macam K-lite dan ffdshow..but aku suggest install Ffdshow sebab installation dia lebih clean dan tak mendatangkan masalah sampingan pada pc...

download dan install ffdshow codec pack then try play video tu sekali kat Mpc

#3 aczan

aczan

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 395 posts

Posted 17 June 2012 - 05:36 PM

Dah download apa yang di suruh..tapi bila play kat MPC masih tetap tak ada suara.......

#4 tasek16

tasek16

    Ahli Sangat Rajin

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2508 posts

Posted 17 June 2012 - 07:36 PM

emmm.. ok kalau kita tengok kat thread ni di kat ccp-project.net masalah lebih kurang sama... dari apa yang aku baca dari warning tu.. video tu menggunakan WaveFormatEx untuk audio. Maybe MPC-Home Cinema tak dapat nak render/read audio dalam format WaveFormatEx properly.. so try play video guna original Media Player Classic 6.4.9.1. Normally selepas install ffdshow then play video ngan Media Player Classic tak masalah untuk play video..try cara ni dulu.

#5 aczan

aczan

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 395 posts

Posted 17 June 2012 - 08:09 PM

Dah tr..pun tak ada suara!!!!

#6 aczan

aczan

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 395 posts

Posted 17 June 2012 - 08:20 PM

Posted Image

Ni sambungan meseg yang keluar...harap dapat membantu lagi..apa yang masih tak kena..

#7 tasek16

tasek16

    Ahli Sangat Rajin

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2508 posts

Posted 17 June 2012 - 08:55 PM

ok... aku rasa kalau install Haali Media Splitter mungkin masalah ni boleh selesai sebab apa yang aku baca dalam documentation dia support WaveFormatEx. But sebelum tu uninstall dulu ffdshow codec pack...untuk elakkan conflict pada codec yang dinstall.. once installed try play kat normal MPC dan MPC-HC...good luck

#8 aczan

aczan

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 395 posts

Posted 17 June 2012 - 09:19 PM

Kawan dah instal apa yang di arahkan...tapi macam mana nak guna benda tu,,???? Tak faham...

#9 tasek16

tasek16

    Ahli Sangat Rajin

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2508 posts

Posted 17 June 2012 - 10:14 PM

Kawan dah instal apa yang di arahkan...tapi macam mana nak guna benda tu,,???? Tak faham...


Haali Splitter ni macam ffdshow gak...dia digunakan untuk video player cth WMP, MPC, VideoLan etc boleh baca atau decode satu-satu video / audio format. Sestengah player macam VideoLan dah ada codec yang diinstall sekali so mungkin kita tak perlu install apa-apa codec lagi.. But sestengah video player macam Windows Media Player tak semua video/audio codec dah diinstall..so kita kena install extra codec untuk main kan video/audio .

So dalam kes ni Haali Splitter macam codec pack gak.. once kita install just mainkan video/audio di video/audio player pilihan kita.. try main video yang tak ada sound tadi di mana-mana player selepas install Haali splitter

#10 aczan

aczan

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 395 posts

Posted 17 June 2012 - 10:57 PM

Posted Image

Masih tak jadi..Aku dah mula kompius..kot2 apa yang saudara beritahu, aku faham lain...Hemm..contoh macam gambar di atas..kita kena klik apa2 menu tak di sini lepas buka ail berkenaan?

#11 tasek16

tasek16

    Ahli Sangat Rajin

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2508 posts

Posted 17 June 2012 - 11:44 PM

just play / open file video tu macam biasa...ada keluar sound tak ..ok macam ni..boleh tak ko upload video tu kat mana-mana cth rapidshare ke.. mediafire ke. atau kat mana-mana..so boleh member2 download video tu dan try kat pc masing2.. apa brand kamera dan series dia...cth Canon cybershot A2000 misalnya..so senang cari dia punya spec... utilities software yang berkaitan ngan camera tu..

emm satu lagi try mainkan video tadi di pc lain cth pc yang guna Vista, win7, linux macam ubuntu...etc

#12 dvdbane

dvdbane

    Ahli Rajin

  • Members
  • PipPipPipPipPip
  • 1147 posts

Posted 18 June 2012 - 03:27 AM

klu play gne vlc ad sore x?
mgkin die akn out sync sore dgn video tp kat situ kite leh tau die ad sore

xpon bleh install KLite
amek mega nye..
mmg bnyk yg xgne tp at least video/audio bleh play

#13 hafizamrepair

hafizamrepair

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 170 posts

Posted 18 June 2012 - 09:35 AM

Salam, betul cakap tasek malaya, biasanya kalau ada masalah masa buka video, kebiasaan adalah masalah codec, tapi file corrupted juga boleh sebabkan masalah yang sama.cuba buka file tu guna Kmp player http://www.mediafire...f3p4trkxtjntank.harap membantu.

Edited by hafizamrepair, 18 June 2012 - 10:21 AM.


#14 aczan

aczan

    Ahli

  • Members
  • PipPipPip
  • 395 posts

Posted 18 June 2012 - 10:13 AM

aku dah buka gambar video tu kat pc pejabat aku.....ada pula suara! Tapi kat pc jabat aku dia baca ikut VLC Media (Yang lambang macam kon tu!)

#15 tasek16

tasek16

    Ahli Sangat Rajin

  • Moderator
  • PipPipPipPipPipPip
  • 2508 posts

Posted 18 June 2012 - 03:27 PM

aku dah buka gambar video tu kat pc pejabat aku.....ada pula suara! Tapi kat pc jabat aku dia baca ikut VLC Media (Yang lambang macam kon tu!)


Kalau macam tu .download dan install VLC Media Player..actually VLC antara free media player yang bagus.. kalau tak boleh gak bermakna something wrong dengan pc...