• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Internet Link Ada Tapi Tak Dapat Browse Internet


34 posts in this topic

Posted · Report post

Assalamulaikum,

[i][b]Intro[/b][/i]
Dah sebulan problem nie x dapat streamyx/TM solve.dah betul2 fedup. mintak saper yang ader experiance solve problem ni, bagi la guide camner nak solve.

[i][b]Problem Description[/b][/i]:
PC bileh connect to network tapi xleh nk browse web. [b]Download[/b] file semua [b]ok[/b] tapi bila nak seach kat google ker..betul2 [i][b]x dapat masuk walaupun google,yahoo,youtube dll webpage.[/b][/i]

Streamyx/TM advice saya utk off kan internet bila lama sangat guna internet sebab modem adalah elektronik part boleh rosak kalau lama2 x off (apa punye advice ler, nak tergelak aku).Hampeh la kalu kiter sentiasa download macam mana, x kan setiap 1 jam nak off.Kadang2 saya download satu minggu x off pc.

Laptop kat sebelah pc ni senang2 jer nak masuk web page walaupun sehari x tutup.


Biasanya saya akan call streamyx/TM utk solvekan masalah diatas dan mintak dia refresh. ok ler sekejap dalam 15min. kemudian problem diatas berulang semula.

[i][b]PC Spec:[/b][/i]
AMD Athlon II x 2 250 Processor
4Gb RAM
NVIDIA GeForce 7025 / NVIDIA nForce 630a

[i][b]Modem Type: [/b][/i]
ZyXEL P-600 from TM

[i][b]Connection Type:[/b][/i]
LAN Cable dari Pc to Modem
Wireless utk Laptop

[i][b]Ref:[/b][/i]
1. http://jiwang.org/internet-networking-troubleshooting-discussion/67589-boleh-connect-network-tapi-tak-leh-nak-browse-web.html
2. http://jiwang.org/internet-networking-troubleshooting-discussion/36140-masalah-tak-boleh-bukak-internet-tapi-modem-connected.html
3.http://www.muhammadtarmizi.com/komputer/masalah-unidentified-network-dalam-windows-7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

banding kn ip antara pc tu dgn laptop
amek screenshot pastu post kat sni

contoh screenshot utk XP / 7
[img]http://blog.mclaughlinsoftware.com/wp-content/uploads/2009/11/NetworkSetup3.png[/img][img]http://localareaconnection.net/wp-content/uploads/Local-Area-Connection.jpg[/img]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

download file tu guna apa?
kalau tak download boleh masuk tak website2 tu? Edited by muhian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

download boleh, surfing tak boleh.
download guna apa ? web browser ke ?

>> Laptop kat sebelah pc ni senang2 jer nak masuk web page walaupun sehari x tutup.
ertinya stimmix tiada masalah. windows awak buat perangai.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[i][b]Ref:[/b][/i]
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif][size=3]1. [/size][/font][/color][url="http://jiwang.org/internet-networking-troubleshooting-discussion/67589-boleh-connect-network-tapi-tak-leh-nak-browse-web.html"]http://jiwang.org/in...browse-web.html[/url]
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif][size=3]2. [/size][/font][/color][url="http://jiwang.org/internet-networking-troubleshooting-discussion/36140-masalah-tak-boleh-bukak-internet-tapi-modem-connected.html"]http://jiwang.org/in...-connected.html[/url]
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif][size=3]3.http://www.muhammadtarmizi.com/komputer/masalah-unidentified-network-dalam-windows-7 [/size][/font][/color]

[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif][size=3]nie untuk apa?[/size][/font][/color]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Assalamulaikum semua..
terima kasih kerana respond masalah sebulan saya yang x solve2 nie.

[b] [url="http://forum.putera.com/tanya/index.php/user/66423-dvdbane/"]dvdbane[/url]
[font=arial,helvetica,sans-serif]banding kn ip antara pc tu dgn laptop & amek screenshot pastu post kat sni[/font][/b]

ans:
saya akan amek screenshoot pastu post kat sini. tapi malam nanti,maaf ya. saya kat luar sekarang.

[b] [url="http://forum.putera.com/tanya/index.php/user/21786-muhian/"]muhian[/url][/b]

download file tu guna apa?
Ans:
Saya download pakai bittorent.

kalau tak download boleh masuk tak website2 tu?
Ans:
kalau tak download saya still x dapat masuk web site2 yahoo, google, gmail, youtube dll kalau saya dah online 15min.


[b] [url="http://forum.putera.com/tanya/index.php/user/72238-dash/"]dash[/url][/b]

download boleh, surfing tak boleh.
Ans:
Ya..saya hadapai masalah surfing setelah 15min online tapi download boleh lak.

download guna apa ? web browser ke ?
Ans:
Saya download pakai bittorent.

>> Laptop kat sebelah pc ni senang2 jer nak masuk web page walaupun sehari x tutup.
ertinya stimmix tiada masalah. windows awak buat perangai.
Ans:
Apa yang saya nak kena check kat windows 7 stater (desktop) saye buat masa sekarang??


[b] [url="http://forum.putera.com/tanya/index.php/user/5257-powerroottongkatali2011/"]PowerRootTongkatAli2011[/url][/b]

[i][b]Ref:[/b][/i]
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif][size=3]1. [/size][/font][/color][url="http://jiwang.org/internet-networking-troubleshooting-discussion/67589-boleh-connect-network-tapi-tak-leh-nak-browse-web.html"]http://jiwang.org/in...browse-web.html[/url]
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif][size=3]2. [/size][/font][/color][url="http://jiwang.org/internet-networking-troubleshooting-discussion/36140-masalah-tak-boleh-bukak-internet-tapi-modem-connected.html"]http://jiwang.org/in...-connected.html[/url]
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif][size=3]3.http://www.muhammadtarmizi.com/komputer/masalah-unidentified-network-dalam-windows-7 [/size][/font][/color]
[color=#282828][font=helvetica, arial, sans-serif][size=3]nie untuk apa?[/size][/font][/color]

Ans:
rujukan yang saya buat sebelum saya post permasalahan saya kat sini. masalah kat 1 & 2 hampir sama dengan masalah saya , walaubagaimana pun masalah saya x dapat solve gak wpun saya dah follow step dia orang.

Tq semua. harap akan ader reply yang menyusul utk permasalahan saya . Edited by tabah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

cuba tgk kat [color=#000000][font=verdana, sans-serif, arial, helvetica][size=3]c:\windows\system32\drivers\etc\hosts..buka file hosts ini pki wordpad[/size][/font][/color]
[color=#000000][font=verdana, sans-serif, arial, helvetica][size=3]pasti tiada apa2 selepas bawah line ini dlm file host tu[/size][/font][/color]
# localhost name resolution is handled within DNS itself.
# 127.0.0.1 localhost
# ::1 localhost
jika ada apa2 bawah line ini seperti web address sila delete.

cara lain terbaik mmg kene format windows awak ini.mungkin ada benda yg confilk dgn software2 yg awak ada install. Edited by muhian

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Assalamulaikum

[b] [url="http://forum.putera.com/tanya/index.php/user/66423-dvdbane/"]dvdbane[/url] dan kawan2 lain...saya attached kat sini Network Connection Detail spt dibawah[/b]

(a) Window 7 Stater (Desktop) - problem pc


http://postimage.org/image/u18ac52j9/

(B) Window 7 Pro (Laptop)

http://postimage.org/image/qjaci8qpr/

[quote name='muhian' timestamp='1338192498' post='1082291']
cuba tgk kat [color=#000000][font=verdana, sans-serif, arial, helvetica][size=3]c:\windows\system32\drivers\etc\hosts..buka file hosts ini pki wordpad[/size][/font][/color]
[color=#000000][font=verdana, sans-serif, arial, helvetica][size=3]pasti tiada apa2 selepas bawah line ini dlm file host tu[/size][/font][/color]
# localhost name resolution is handled within DNS itself.
# 127.0.0.1 localhost
# ::1 localhost
jika ada apa2 bawah line ini seperti web address sila delete.

cara lain terbaik mmg kene format windows awak ini.mungkin ada benda yg confilk dgn software2 yg awak ada install.
[/quote]

Ans:

saya dah check tapi tiada apa apa link selepas

# localhost name resolution is handled within DNS itself.
# 127.0.0.1 localhost
# ::1 localhost

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

masalah dalam jiwang tu tak sama. awak jadi pening kepala sebab repair benda yg tak rosak.
masalah mereka, connected tapi tiada internet.
masalah awak web browser sahaja.

aku agak masalah pada tetapan internet explorer bahagian proxy/sock.

coba guna web browser firefox dan opera.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='dash' timestamp='1338246319' post='1082304']
masalah dalam jiwang tu tak sama. awak jadi pening kepala sebab repair benda yg tak rosak.
masalah mereka, connected tapi tiada internet.
masalah awak web browser sahaja.

aku agak masalah pada tetapan internet explorer bahagian proxy/sock.

coba guna web browser firefox dan opera.
[/quote]

Terima kasih kerana respond.

Saya rasa kes dibawah (kat jiwang) sama ngan saya
http://jiwang.org/internet-networking-troubleshooting-discussion/67589-boleh-connect-network-tapi-tak-leh-nak-browse-web.html

saya pakai firefox

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

firefox version bpe??
proxy setting utk firefox tu da check??
try gak camni...
bkk firefox pastu tkan Help > Restart firefox with add-on disabled
bleh surf mcm biase x??
klu gne IE,prob yg sama jd ke x?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

try guna google chrome, ada masalah tak.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

[quote name='dvdbane' timestamp='1338257414' post='1082312']
firefox version bpe??
[color=#ff0000]Ans: v12.0[/color]

proxy setting utk firefox tu da check??
[color=#0000ff]Update: 12.29 am 30-06-12[/color]
[color=#ff0000]Ans: belum buat lagy, saya akan google dan update nanty.[/color]

try gak camni...
bkk firefox pastu tkan Help > Restart firefox with add-on disabled
bleh surf mcm biase x??
[color=#ff0000]Ans: Sy belom try lagy. sy akan try bila dah sampai umah nanty.[/color]
[u][color=#0000ff]Update: 12.29 am 30-06-12[/color][/u]
[color=#0000ff]Help > Restart firefox with add-on disabled[/color]
[color=#0000ff]Akan kuar Firefox Safe Mode > Saya HANYA pilih Disable all add-ons > Make Changes and Restart > [/color]Betul ker ???? or saya kena pilih semua apa yang ada kat Firefox Safe Mode tu

Hasil daripada HANYA pilih Disable all add-ons, masalah still lagy sama.

klu gne IE,prob yg sama jd ke x?
[color=#ff0000]Ans: sebelum nie saya ada try gak IE,tapi sama gak.[/color]
[/quote]

[quote name='PowerRootTongkatAli2011' timestamp='1338274938' post='1082317']
try guna google chrome, ada masalah tak.
[/quote]

[color=#ff0000]Ans: sebelum nie saya ada try gak IE & Google chrome,tapi sama gak.[/color] Edited by tabah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

bleh check x bittorent tu gne setting cane??

utk check proxy setting kat firefox, Tool > Option > Advanced > Network > Setting > pilih No Proxy

try download
[url="http://data-cdn.mbamupdates.com/v0/program/data/mbam-setup-1.61.0.1400.exe"]Malwarebytes[/url]
install > update > full scan > bgtau pe jd kat sni
[url="http://support.kaspersky.com/downloads/utils/tdsskiller.zip"]TDSS Killer[/url]
run > report here

mase prob ni jd,try tgk icon network kat taskbar
die kuar icon pe?
pastu try right click > troubleshoot problems > report here

1 lg,da try update antivirus?
dpt x diorg connect ke server? Edited by dvdbane

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

[quote name='dvdbane' timestamp='1338321273' post='1082333']
bleh check x bittorent tu gne setting cane??

utk check proxy setting kat firefox, Tool > Option > Advanced > Network > Setting > pilih No Proxy
[color=#ff0000]Ans: dah buat dah, tapi sama gak.[/color]

try download
[url="http://data-cdn.mbamupdates.com/v0/program/data/mbam-setup-1.61.0.1400.exe"]Malwarebytes[/url]
install > update > full scan > bgtau pe jd kat sni
[color=#FF0000]Ans: Ader 15 problem [/color][color=#ff0000]malvere or virus[/color][color=#FF0000]. saya sempat print screan tapi tertekan restart lak sebab Malwarebytes nak restart untuk solve 15 problem [/color][color=#ff0000]malvere or virus[/color][color=#ff0000]. jadi x sempat saya nak paparkan malvere/virus here.Selepas restart & full sekali lagy semua dah x der malvare or virus lagy.[/color]

[color=#FF0000]Tapi masalah utama masih berlaku.[/color]

[url="http://support.kaspersky.com/downloads/utils/tdsskiller.zip"]TDSS Killer[/url]
run > report here
Ans
[img]%3Ca%20%20data-cke-saved-href=%27http://www.freeimagehosting.net/1eew4%27%20href=%27http://www.freeimagehosting.net/1eew4%27%20class=%27bbc_url%27%20title=%27External%20link%27%20rel=%27nofollow%20external%27%3E%3Cimg%20%20data-cke-saved-src=[/img]

[img]%3Ca%20%20data-cke-saved-href=%27http://www.freeimagehosting.net/ulsyh%27%20href=%27http://www.freeimagehosting.net/ulsyh%27%20class=%27bbc_url%27%20title=%27External%20link%27%20rel=%27nofollow%20external%27%3E%3Cimg%20%20data-cke-saved-src=[/img]
http://www.freeimagehosting.net/5e6ux

http://www.freeimagehosting.net/yhzwh

mase prob ni jd,try tgk icon network kat taskbar
die kuar icon pe?
pastu try right click > troubleshoot problems > report here
[color=#ff0000]Ans[/color]: [color=#ff0000]x der aper2 kuar kT ICON NETWORK.[/color]
[color=#ff0000]WAlaupun x kuar aper ikon, masa kejadian x dapat browse, saya try klik trobleshoot problem dan dapaty eror cam kat bawah[/color]
[img]%3Ca%20%20data-cke-saved-href=%27http://www.freeimagehosting.net/asa55%27%20href=%27http://www.freeimagehosting.net/asa55%27%20class=%27bbc_url%27%20title=%27External%20link%27%20rel=%27nofollow%20external%27%3E%3Cimg%20%20data-cke-saved-src=[/img]

[img][url=http://www.freeimagehosting.net/jw5k3][img]http://www.freeimagehosting.net/t/jw5k3.jpg[/img][/url][/img]
http://www.freeimagehosting.net/u9dam
http://www.freeimagehosting.net/vda5p
1 lg,da try update antivirus?
dpt x diorg connect ke server?
[color=#ff0000]Ans: ader update. x der masalah dia orang connet to server.[/color]
[/quote] Edited by tabah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

cuba scan guna software combofix nih dlu->[url="http://www.bleepingcomputer.com/download/combofix/"]http://www.bleepingcomputer.com/download/combofix/[/url]
pastu install software nih tuk refresh os balik->[url="http://www.xp-smoker.com/refreshpc.html"]http://www.xp-smoker.com/refreshpc.html[/url]

kalau masih sama juga masalah senang jalan terakhir memang kene format jugak windows.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam,

nampak mcm ada setting utk browse internet dh tak betul. bole jadi ada file korup atau browser dh kena hijack. cuba la clean dulu guna antivirus dll, klu tak leh gak mmg nak kena install balik windows tu. nape guna windows starter? paling koman install window home edition...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

mbam tu ad tmpt nk tgk log
post log tu kat sni

run [url="http://download.bleepingcomputer.com/farbar/FSS.exe"]Farbar Service Scanner[/url] pastu post log kat sni

troubleshooter tu klu post screenshot part detail tu pon ok gak

try ni...mne tau jd
firefox > safe mode n disabled all addon > type kat address bar About:Support > Reset Firefox

p/s : make sure download combofix pling latest...klu pnah download combofix sblom ni,jgn gne version tu
always use latest version Edited by dvdbane

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='muhian' timestamp='1338391126' post='1082364']
cuba scan guna software combofix nih dlu->[url="http://www.bleepingcomputer.com/download/combofix/"]http://www.bleepingc...nload/combofix/[/url]
pastu install software nih tuk refresh os balik->[url="http://www.xp-smoker.com/refreshpc.html"]http://www.xp-smoker.../refreshpc.html[/url]

kalau masih sama juga masalah senang jalan terakhir memang kene format jugak windows.
[/quote]

[color=#ff0000]Ans: ok sekejap dan jadi pula[/color]

[quote name='dvdbane' timestamp='1338438274' post='1082387']
mbam tu ad tmpt nk tgk log
post log tu kat sni

run [url="http://download.bleepingcomputer.com/farbar/FSS.exe"]Farbar Service Scanner[/url] pastu post log kat sni

troubleshooter tu klu post screenshot part detail tu pon ok gak

try ni...mne tau jd
firefox > safe mode n disabled all addon > type kat address bar About:Support > Reset Firefox
[color=#ff0000]Ans: dah buat dah sebelum ni tapi x ok gak[/color]. Mana nak dapatkan address bar About:Support > Reset Firefox

p/s : make sure download combofix pling latest...klu pnah download combofix sblom ni,jgn gne version tu
always use latest version
[/quote]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

Maaf semua,, saya baru sampai dari outstation dan x sempat nak update2 sebelum ni...terima kasih kepada semua yang post cara2 semasa saya outstation.

Sekarang baru saya dapat perhatikan ader POP -UP dari [i]Malwarebytes Anti-Malware[/i] keluar kat task bar utk [b][i]bittorent & mozila firefox[/i][/b].

Apa yang saya buat sekarang adalah,
(i) exit bittorent dan proses utk browse nampak agak lancar sedikit daripada biasa.nampaknya saya x boleh nak download torent dan juga browse dalam masa yang sama.

(ii) uninstall mozila firefox 12 dan donwload install semula. nampak ok sikit daripda biasa.ok ker x ok dalam proses pemerhatian.

(iii) configure firewall utk window 7
[url="http://support.mozilla.org/en-US/kb/configure-windows-firewall-allow-firefox-access?redirectlocale=en-US&redirectslug=Configuring+Windows+Firewall"]http://support.mozil...indows+Firewall[/url]

- saya tambahkan mozila firefox dalam list [b]Allow a program or feature through Windows Firewall[/b]

[b]sila komen sikit[/b] Edited by tabah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

awak download torent dan juga browse dalam masa yang sama ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='dash' timestamp='1338698334' post='1082501']
awak download torent dan juga browse dalam masa yang sama ?
[/quote]

ya...betul2.

saya download ebook pakai bittorent dan pada masa yang sama gak browse. ader masalah ker kalau cam ni??so sekarang kalau nak mudahkan process browse, saya exit torent tersebut.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

sekajap tadi ader lak pop up utk mozila
[img][url=http://postimage.org/image/rbktmlzyh/][img=http://s12.postimage.org/rbktmlzyh/Malwarebytes_Anti_Malware.jpg][/url][/img]
http://postimage.org/image/rbktmlzyh/ Edited by tabah

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

laa tak baik baik lagi masalah ni? pakai je lah Google Chrome.
kalau tak boleh jugak memang trojan ke virus lah tu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='Eleventh' timestamp='1338710811' post='1082505']
laa tak baik baik lagi masalah ni? pakai je lah Google Chrome.
kalau tak boleh jugak memang trojan ke virus lah tu
[/quote]

[color=#ff0000]Ans: Google Chrome pun sama gak. saya dah test, kalau Firefox x ok, IE & Google Chrome pun sama gak.[/color]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now