• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada [email protected] 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________
Sign in to follow this  
Followers 0

Apa Beza C++ Dengan Assambly Language

12 posts in this topic

Posted · Report post

kawan2 ,, aku nak blaja untuk program pic,, tp aku xtau nak bezakan c, c++ atau assambly language,, korg blh terangkan x ,,pls konfius ni

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

C/C++ ni high level language
Assembly low level language..

high level ni maknanya, code dia tu bile kita baca..kita bleh paham dengan mudah sebab dia mostly 'english like' language..
low level ni bahasa code dia tu sukar nak paham sebab dia bukan macam 'english like'.

contoh c/c++
[code]
#include <pic16f87.h>
__CONFIG(0x3733);

TRISA = 0xFF;
TRISB = 0x00;


void main(void)
{
while(1){
if(RA1==0){
RB2=1;
}else{
RB2=0;
}
}
}
[/code]
kalau baca code di atas, ko bleh paham kan dengan mudah ape operation dia?cuba ko baca yang bawah ni lak..senang tak nak paham

[code]

#include p16F877.inc
__config _HS_OSC & _WDT_OFF & _LVP_OFF & _PWRTE_ON

ORG 0

RESET
nop
goto START

ORG 4

START
bsf STATUS,RP0
movlw b'11111111'
movwf TRISA
movlw b'00000000'
movwf TRISB
bcf STATUS,RP0

MAIN
movf PORTA,W
movwf PORTB
goto MAIN
end
[/code]

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku beginnner lg,, ape perkara wajib sblom tulis aturcara......

#include <pic16f87.h>
__CONFIG(0x3733);

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

include file tu adalah setting untuk microcontroller/microprocessor yang ko guna..macam bit assignment, port assignment address..timer setting, prescaller, dan macam2 setting lagi..
ini untuk memudahkan programmer utk buat coding tanpa perlu merujuk kepada datasheet microcontroller dengan terperinci..

__CONFIG(0x3732)

ni biasanya configuration utk uController yang ko gune..macam nak enablekan watchdog timer ke..dan lain2 lagi..sila refer dengan datasheet utk maklumat lanjut..

dalam C, benda wajib..
include header file (jika ada)
mesti ada function main() <- ni adalah entry point program ko
lain-lain configuration tu optional..kalau ko tak set ape2..maknanya dia akan guna default settings...
selalunya aku akan set ikut spec program dan hardware yang aku nak..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

wah,, ko bleh jadi guru aku x,, aku takde org yg blh ajo aku ar,,,
data sheet tu kite kene rujuk pd datasheet pic yg kite gune la,, contoh pic16f84a

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku xdela pandai sangat pic ni..lama jgak la aku tinggal pic ni..pic16f84 ni time diploma dulu ada la buat fyp..time degree blaja pic16f877a..time practical blaja pic18f845a..tapi basic dia sama je..bagus la kalo ko start dengan pic16f84a..dia tak complicated sangat dan tak banyak sangat i/o port..nak bantu sket2 tu bleh la..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ape sofware yg sesuai tuk aku buat aturcara,,, kalau aku guna pic basic pro punye software ok x??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

PIC Basic Pro gune language BASIC..dan ko kena beli program tu..better ko gune MPLab yang dikeluarkan oleh Microchip..boleh download secara percuma dari website diorang..MPLab ni IDE yang ada editor dan compiler..

language dia C, nak inline assembly pun boleh...
aku cadang ko gi kat cytron.com.my..diorang banyak buat starter kit untuk new programmer..pastu dia ada contoh2 program..ada technical assistant gak..ade demo..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

aku da bli dah pcb starter untuk pic 16f84a tp xreti mula...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

bila taip code c/c++ utk pic, then ms nak build or masukkan program dlm pic tu, compiler akan convert balik coding c/c++ tu kpd assembler language. pk2 balik elok direct wat coding pakai assembly language terus jah lg best.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

haa pening2... bleh bagi laman web yg boleh tunjuk cara2 wat programming basic x

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

info bergune dari forumer.. thanks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now
Sign in to follow this  
Followers 0