• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada h@cking 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Bios Tak Nak Keluar

9 posts in this topic

Posted · Report post

salam sume..

td aku bru psang cpu kt mobo soket 775..tapi bile aku on,bios display x keluar.langsung x keluar ape2..monitor jd blank..tp cpu fan on,aku da try cek ram,ok da gosok ngan pemadam..still x leh gak..actually aku test kt onboard vga..coz aku xde pci graphic card..so ape problem yg sbenarnye??mobo or onbord vga
help me guys??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

try cabot sume ram pastu on pc
klu mobo ko ad bunyi "beep" maknenye mobo ko ok
klu xde,mobo kaput...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='mobo87' timestamp='1322666345' post='1075856']
salam sume..

td aku bru psang cpu kt mobo soket 775..tapi bile aku on,bios display x keluar.langsung x keluar ape2..monitor jd blank..tp cpu fan on,aku da try cek ram,ok da gosok ngan pemadam..still x leh gak..actually aku test kt onboard vga..coz aku xde pci graphic card..so ape problem yg sbenarnye??mobo or onbord vga
help me guys??
[/quote]

try clear cmos...cabut battery kat mobo tu..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted (edited) · Report post

[quote name='mobo87' timestamp='1322666345' post='1075856']
salam sume..

td aku bru psang cpu kt mobo soket 775..tapi bile aku on,bios display x keluar.langsung x keluar ape2..monitor jd blank..tp cpu fan on,aku da try cek ram,ok da gosok ngan pemadam..still x leh gak..actually aku test kt onboard vga..coz aku xde pci graphic card..so ape problem yg sbenarnye??mobo or onbord vga
help me guys??
[/quote]


Salam, cuba reset balik bios dengan cabut bateri cmos dan alih kan jumper cmos pada setting clear.Tunggu 10 mini off kan semua Power

[img]http://1.bp.blogspot.com/-gJoiuBHj4B8/Tf7LhTosibI/AAAAAAAABMA/ea5sRuJhDxU/s1600/200620116019-1.jpg[/img]

Untuk info lagi sila ke link :[url="http://wangsamajucomputerrepairservices.blogspot.com/2011/06/tips-deletereset-bios-password-dengan.html"]http://wangsamajucom...ord-dengan.html[/url] Edited by hafizamrepair

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

takut mobo ngan cpu tak sut kot??

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

try cuba satu2....baru tahu yang mana masalah..ketatkan semua wayer...reset bios dulu..aku penah kena minggu lepas masa nak tukar bateri cmos...cabut bateri masuk bateri lain tak kuar pepe......cabut bateri tak menjadi kena reset bios baru ada display...kalau tak cpu jer idup..bios pos pun tak kuar....lagi satu pastikan mobo tu support cpu tu kalau tak mcm tulah masalahnya

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

salam,

sila bagi detail mcm jenis proc, mobo, ram dll. hsf dh cucuk?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

tukar prosesor yang max power punya baru idup.....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

AKU RASA BETUL KATA ZZT, PROC DAN MOBO TAK SUT. MOBO TAK SUPPORT PROC, TRY CHECK CPU COMPATIBLE LIST DALAM MOBO PUNYA MANUAL.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now