• Announcements

    • Peraturan Umum, Sila baca !

      1) Perbincangan illegal , seperti download , provide link muat turun, lanun sebagainya ditegah dan akan dipadam tanpa notis. Sila ambil perhatian , sebarang perbincangan mengenai download men-download, sharing link yang berkait kepada illegal material: - akan dipadam serta merta - tiada kompromi, user akan diberi warn jika melakukan kesalahan sama Contoh related : - " aku tengah sedut ni.. sejam lagi siap.. " - " kat mana ko dload laju gile.. aku lagi 14 hari nk siap" 2) Spamming, double pos, smiley semata-mata adalah satu kesalahan besar, elakkan membuat susulan pos dibawah susulan sendiri. Warning tanpa notis akan diberikan. 3) Elakkan drama fanboyism , samada berkait dengan konsol, permainan pc dan sebagainya 4) Perbincangan private server tidak dibenarkan, namun multiplayer via hamachi group dibenarkan. 5) Cheat codes dibenarkan, tetapi tidak kepada h@cking 6) Screenshot seeloknya bersaiz 640 x 480 ke bawah, sila gunakan code spoiler sekiranya tidak resize pic anda. 7) One line posting (susulan satu baris) tanpa menjawab persoalan dan tidak memberi apa-apa manfaat dikira sebagai SPAM. SILA GUNAKAN FUNGSI REPORT JIKA TERDAPAT USER/TOPIK YANG MELANGGAR PERATURAN DI ATAS. ____________________________________________________________ _______________________________ .::. Kegagalan mematuhi terma dan syarat boleh mengakibatkan posting anda di padam dan anda mendapat warn level secara percuma .::. ____________________________________________________________ _______________________________

Tatabahasa Bahasa Inggeris (grammar)

60 posts in this topic

Posted · Report post

Soalan Pertama...?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

My first question. How to use have, has, had? One more thing, I've seen some words that has apostrophe ( ' ) and then the word d. E.g we'd. What does 'd means? Care to answer my confusion. Thank you. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Kalau ikut kefahaman saya la...[b]have, has & had[/b] adalah perkataan yang digunakan dalam ayat2 present perfect dan past perfect.

Contoh, Kita nak beritahu yang kita dah makan tengahari sebentar tadi,
[present perfect]
1) I [b]have[/b]/I've already eaten lunch.
2) He/She [b]has [/b]already eaten lunch.

Had, kita guna apabila berlaku 2 peristiwa di masa lepas.
Contoh, Ayah telah keluar rumah jam 10 pagi, kawannya datang rumah jam 11.00 pagi,
1) My father [b]had [/b]left when his friend arrived.
2) When his friend arrived, my father wasn't there. He had left. (he'd left)

'd adalah contraction of [b]had[/b].

ok?
2 people like this

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

[quote name='PowerRootTongkatAli2011' timestamp='1340983724' post='1083037']
Kalau ikut kefahaman saya la...[b]have, has & had[/b] adalah perkataan yang digunakan dalam ayat2 present perfect dan past perfect.

Contoh, Kita nak beritahu yang kita dah makan tengahari sebentar tadi,
[present perfect]
1) I [b]have[/b]/I've already eaten lunch.
2) He/She [b]has [/b]already eaten lunch.

Had, kita guna apabila berlaku 2 peristiwa di masa lepas.
Contoh, Ayah telah keluar rumah jam 10 pagi, kawannya datang rumah jam 11.00 pagi,
1) My father [b]had [/b]left when his friend arrived.
2) When his friend arrived, my father wasn't there. He had left. (he'd left)

'd adalah contraction of [b]had[/b].

ok?
[/quote]

I see. Terima kaseh. Paham sudah. Penerangan yang jelas. Like sama post kamu. :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

2.3 Cara² menukar singular numbers kepada plural number.

 

 

e. Menukar f atau fe kepada ves.

 
Singular - Plural
 
calf - calves
half - halves
knife - knives
leaf -leaves
theif - theives
wolf - wolves
 
Sesungguhpun perkataan yang dibawah ini ditamatkan dengan huruf f, kita hanya menambahkan s untuk menjadikannya plural.
 
Singular - Plural
 
belief -beliefs
chief - chiefs
cliff - cliffs
hoof - hoofs
gulf - gulfs
mischief - mischiefs
proof - proofs

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

2.3 Cara² menukar singular numbers kepada plural number.

 

 

f. Menukar huruf vokal dalam sesuatu perkataan.

 
Singular - Plural
 
foot - feet
goose - geese
man - men
woman - women
tooth teeth
oasis - oases
policeman - policemen
Englishman - Englishmen
 
Tetapi terdapat pengecualian seperti yang di bawah ini:
 
school - schools
book - books
door- doors

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

2.3 Cara² menukar singular numbers kepada plural number.

 

 

 

g. Ada juga perkataan yang dapat digunakan sebagai singular atau plural.
 
Singular - Plural
 
a deer - many deer
a sheep - two sheep
a fish - many fish
a cattle - some cattle
a piece of news - some news
a set of furniture - some furniture
a piece of advice - some advice
no knowledge - plenty of knowledge
 
Perhatikan perkataan² yang di bawah ini. Perkataan² ini tidak mempunyai s pada akhirnya untuk menunjukkan "bilangan banyak".
 
a deer - seekor rusa
Many deer - banayk rusa
(Bukan many deers)
 
a sheep - seekor biri²
Many sheep - banyak biri²
(Bukan Many sheeps)
 
a fish - seekor ikan
many fish - banyak ikan
(Bukan Many fishes)
 
a set of furniture
some furniture
(Bukan Some furnitures

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

ooo macam tu cara nak tukar singular noun kepada plural noun.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

oh,,,,,terima kasih~

Share this post


Link to post
Share on other sites

Posted · Report post

Saya baru jumpa thread ni. Sangat bagus! dan harap akan ada kesinambungan lagi ...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!


Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.


Sign In Now